Dodaj do ulubionych

S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarnej.

24.04.07, 15:45
Jestem w powikłanej ciąży i kolejny miesiąc spędzam na zwolnieniu lekarskim.
Pustoszę bibliotekę osiedlową, ale coraz trudniej znaleźć mi książkę, która
pasowałaby do mojej aktualnej hmm... scenografii :).
Czy moglibyście polecić coś ciekawego dla osób w takiej sytuacji, jak ja,
przy założeniach, że:
1. Książki nie powinny być dołujące, krwawe, itp.
2. Nie powinny być zbyt głębokie, zbyt ciężkie, nadmiernie filozofujące (ten
spłycony umysł i ciążowa skłonność do rozkojarzeń... :))
3. Harlequiny odpadają.
4. Najlepiej, lecz niekoniecznie, NIE jakieś ostatnie wydawnictwa, zwykle
nieosiągalne w bibliotece.

Desperacko czekam na Wasze propozycje.
Ratuuunkuuuu!
Obserwuj wątek
    • Gość: żmija Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne IP: *.76.classcom.pl 24.04.07, 15:59
      "Dziecko Rosemary"
      • Gość: ania Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 16:04
        "Przeminelo z wiatrem"
    • agnieszka_azj Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 24.04.07, 16:19
      Shirley Jackson "Życie wśród dzikusów" i "Poskaramianie demonów" - na poczatku
      pierwszej z nich autorka z mężem i dwójką dzieci wyprowadza się z Nowego Jorku
      do małego miasteczka w Vermont, w końcówce tej ksiązki rodzi jej się dziecko
      czwarte ;-) W drugiej części juz nikt się nie rodzi, ale atrakcji nie
      brakuje. ;-)))
      POdobna w duchu jest "Parada fiołków" Siesickiej

Poza tym niezawodny w każdej sytuacji cykl Jan Karon o Mitford ("W moim
      Mitford" i nastepne tomy), "Krystyna córka Lavransa", starsze ksiązki
      Chmielewskiej, Joanna Trollope, Erich Segal.
    • chiara76 Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 24.04.07, 16:30
      cykl Jamesa Herriota, o jego pracy jako weterynarza. Polecam!
      • wellla James Herriot :) 11.05.07, 16:09
        Zdecydowanie polecam, kilka miesiecy temu pożyczyłam i przeczytała, szkoda ze
        te książki są nie do kupienia :( bo z chęcią bede wracała :)
    • sztuka.latania Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 24.04.07, 18:22
      To chyba wszystko z wydawnictwa Kameleon podpada? Czy tez Rebis :) Wharton itd
      :) Murakami jest lekki i jak dla mnie nie za bardzo dolujacy (choc zawsze jest
      ktos znajomy kto tam popelnil samobojstwo ), kurcze wiecej nie podpowiem, bo
      takiej literatury nie czytam :)
      a! Cortazara "Opowiesci o kronopiach i famach" koniecznie! :)
      • Gość: quentin Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 20:12
        Jane Austen - wszystko:)
    • jezycjada-fotki Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 24.04.07, 21:32
      wszystkie po kolei "Mikołajki" Sempe&Goscinnego - starsze wydania powinny być
      dostępne w bibliotekach (filie dziecięce :))
      • venus22 Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 24.04.07, 21:38
        na pewno spodoba i wciagnie cie Billie Letts Tu Gdzie jest serce

www.biblionetka.pl/ks.asp?id=11097
        www.mareno.pl/prod/MIDN/83-7391-194-4
        bardzo mila ksiazka i daleko jej do Arlekina.

Venus
        • wlodekbar Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 28.04.07, 21:37
          NO i cała mądra venus:)
    • ash3 Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 24.04.07, 22:02
      Oprócz polecnych wyżej (może to już znasz a może nie;-)): G. Guareschi "Rodzinka", "Odkrycie Mediolanu", Malpass "Od siódmej rano", Kochana córeczka", G. Greene "Podróze z moją ciotką".
      • regina22 Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 24.04.07, 23:31
        Francuska suita- Irene Nemirowsky`
        Po prostu razem- Ana Gavalda
        Lala- Jacek Dehnel
        Fantastyczne, relaksujace,nic strasznego sie nie dzieje- moj maz powiedzialby-
        ze nic sie nie dzieje- co oczywiscie nie jest prawda :)
        pozdrawiam serdecznie R.
        • Gość: leokadia Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne IP: *.sysnet.pl 25.04.07, 10:58
          a ode mnie
          zielone jabluszko - izabela sowa
          teren prywatny - barbara kosmowska
          studnia zyczen -lezanska

ksiazki pogodne, smieszne, ale i nieglupie.

przede wszystkim zycze Ci zdrowia i cierpliwosci - ja rowniez musialam lezec w
          ciazy i czytac, czytac, czytac :)
          • Gość: paulajal@gazeta.pl Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne IP: 217.96.126.* 25.04.07, 11:22
            Billie Letts Tu Gdzie jest serce to mega nuda! Słaby styl, słabe wątki, marna
            literatura.

Też w ciąży leżałam i czytałam:-) powodzenia!

W Twoich okolicznościach b polecam Erica Segala, zwłaszcza "doktorów"
            i "absolwentów".

A także:
            Katarzyna Korpolewska, zapomniałam tytułu, książka o przemianach bohatera i
            zmianach w Polsce, śmieszna, choć dość głęboka, b polecam!

Manuela Gretkowska "Polka" 9o ciąży

• Gość: paulajal@gazeta.pl Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne IP: 217.96.126.* 25.04.07, 11:23
              Po prostu razem- Ana Gavalda to też dla mnie schematyczna nuda była.
              • Gość: nioma Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne IP: 80.72.33.* 25.04.07, 11:37
                cala Agata Christie - na pewno jest w bibliotece,
                powinno Ci sie spodobac
                popieram wczesniejsza rade co do Mikołajków
                moze ksiazki biograficzne?
                ksiazki Samozwaniec, Dolega Mostowcz - sa naprawde ciekawe i sa w kazdej
                bibliotece

zycze duzo zdrowka i pozdrawiam
    • kaaarolinkaa Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 25.04.07, 16:02
      Noah Gordon-wspaniałe-fascynujace, interesujace, wciagajace, a przy tym na
      poziomie.
    • Gość: wiedźma Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne IP: *.earth.pl 25.04.07, 20:29
      Moje polecanki to:

Lala- Jacek Dehnel
      Wypadek na ulicy Starowiślnej - Lucyna Olejniczak
      Maria i Magdalena - Magdalena Samozwaniec

Nie zdenerwują Cię, a z pewnością rozbawią i wprowadzą w dobry nastrój.

Trzymam za Ciebie i Twoje maleństwo kciuki!
      • peek-a-boo Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 25.04.07, 21:56
        Maria Zientarowa (czyli Michałowska)
        Drobne ustroje, Wojna Domowa, przez Kuchnię i od frontu.
        Spełniają wszystkie wymogi- nie są nowościami, nie są romansami, za to sa
        pogodne i łatwe w czytaniu, i czesto zabawne. Zawsze jak mam
        czyms "przykopcony" umysł po nie siegam ;)
        • venus22 Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 25.04.07, 22:53
          Billie Letts mega nuda? moze dla ciebie.
          ewntualnie moze wina przekladu bo w oryginale bardzo dobrze sie czyta.

niezalezni od wszystkiego- daruj sobie takie uwagi, OK?
          w watku kazdy poleca co mu sie podoba i nie po to aby go oceniali.

Venus

• saskiaplus1 Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 27.04.07, 13:26
      Może nie jestem najlepszym doradcą, bo w ciąży (akurat znów jestem) pasjami
      czytam Henniga Mankella i Marka Krajewskiego, ale co tam, niektóre moje lektury
      nadadzą się może i Tobie. Polecam cały cykl o Wilcie niejakiego Toma Sharpe'a
      (jeśli lekarz nie zabrania Ci się kulgać ze śmiechu). To typowa współczesna
      literatura angielska wyżywająca się na życiu akademickim i okolicach. Poza tym
      nieśmiertelny Adrian Mole, lat 13 i 3/4 Susan Townsed - minęło ćwierć wieku od
      wydania pierwszego tomu, a ciągle mnie śmieszy...
    • erkaa Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 27.04.07, 14:29
      Polecam (bardzo!!!) "POLKĘ" Manueli Gretkowskiej + inne jej dzieła oraz prawie
      wszystko Isabel Allende - oprócz czterech ostatnich publikacji, w których to
      gdzieś zgubiła magię słów oraz wszystko Eduardo Mendozy oraz Harrego Potera -
      czemu nie ;-) oraz...
      • Gość: Monika Nicci French IP: 203.190.199.* 28.04.07, 16:34
        Polecam Nicci French. Pisze swietne, wciagajace trillery psychologiczne.
        Pozdrawiam.
    • ijuijuijuu Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 28.04.07, 18:24
      zdecydowanie "ono" doroty terakowskiej. na temat i w ogóle ;-) cud miód
    • staruch Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 28.04.07, 20:44
      Polecenia:
      1. Relaksować się WYŁĄCZNIE
      2. Trzymać się (i bejbi!)
      3. Poezje czytać!

Pozdro!
      • Gość: ania1982 Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne IP: 80.50.250.* 11.05.07, 10:55
        "Madame" - A. Libera.
    • Gość: cassis Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne IP: *.gov.pl 11.05.07, 11:32
      Nasz sprawy - Elizabeth Noble
      • Gość: cassis Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne IP: *.gov.pl 11.05.07, 11:34
        miało być Nasze sprawy :)
    • iwka_j Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 11.05.07, 13:24
      Ja tez jestem ciazy, wprawdzie nie powilkanej (dzieki Bogu), ale tak jakos w
      ciazy zauwazylam, ze nie moge sie skupic na niczym ambitnym. Potrzebuje teraz
      latwych i relaksujacych ksiazek i po takie tez siegam...
      Z oststnio przeczytanych ksiazek, moge polecic:
      - Lala- Dehnel
      -"Kochana rodzinka i ja" oraz "Rodzinka szkaradkow i ja"- Rolleczek
      -"Jezioro osobliwosci"- Siesickiej

Trzymaj sie!!!!!
      • komentatorkabloga Re: S.O.S!!! Książki dla unieruchomionej ciężarne 11.05.07, 16:30
        Kochana, poczytaj sobie ksiazki Olgi Tokarczuk, szczegolnie "Prawie i inne czasy". I czytanie wierszy w czasie ciazy tez podobno jest fajne. Polecam Tomasza Rozyckiego i Katarzyne Ewe Zdanowicz.
        Ni o fajnie jest poczytac sobie blogi dziewczyn/ kobiet, ktore sa w ciazy albo wlasnie z niej wyszly, np.

balderdash.blog.pl
        szarosc.blog.pl

Znajdziesz tam linki do innych blogow ciezarnych czy dzieciatych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka