Dodaj do ulubionych

Anna Frank??

IP: 217.153.53.* 27.05.03, 13:42
Wrocilam z Amsterdamu, widzac ogromna kolejke przed muzeum Anne Frank
dopytalam sie znajomej kto zacz. Ze wstydem sie przyznam, ze nie slyszalam,
wiec teraz wiedzac po krotce chcialaby przeczytac ten jej pamietnik. Znacie
tytul po polsku?
Obserwuj wątek
    • Gość: Anna Re: Anna Frank?? IP: *.uk.ihost.com 27.05.03, 13:44
      Tytul to prostu "Pamietnik" - jest w wiekszosci ksiegarn.
    • Gość: gava Re: Anna Frank?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.03, 14:00
      Nie "Pamietnik" tylko "Dziennik". Anne Frank, "Dziennik", wyd. Znak, Kraków 2001
    • Gość: ledka Re: Anna Frank?? IP: 217.153.53.* 27.05.03, 14:01
      dziekuje!
      • Gość: Anna Re: Anna Frank?? IP: *.uk.ihost.com 27.05.03, 14:20
        No tak, oczywiscie, Dziennik, przepraszam:-)
        • Gość: luna31 Re: Anna Frank?? IP: *.duna.pl 27.05.03, 22:31
          Wspaniała ,mądra książka, warto ją przeczytać, warto ją mieć.Tym bardziej,że
          wydanie ,,Znaku" jest rozszerzone, poprzednia wersja była ,,mocno okrojona".
          • Gość: gava Re: Anna Frank?? IP: 217.99.13.* 28.05.03, 08:49
            Wydanie Znaku jest poszerzone, ale nadal niepelne. Chyba jedynym pelnym
            wydaniem jest jedno z wydan amerykanskich, nazywa sie to, o ile mnie pamiec nie
            myli, "Critical edition" i zawiera starannie uporzadkowane zapiski AF we
            wszystkich trzech wersjach (AF pisala dziennik, nastepnie zaczela go poprawiac,
            nastepne poprawki nanosil jej ojciec, Otto Frank, szykujac tekst do druku).
            Zarowno ksiazka, jak i postac urosly do rangi symbolu i dlatego glownie warto
            ja znac. Jesli zas chodzi o to, by dowiedziec sie czegos na temat Holocaustu,
            takze Holocaustu w Holandii, lepiej siegnac po inne ksiazki.
            pzdr
            • Gość: gava PS IP: 217.99.13.* 28.05.03, 08:52
              A zeby dowiedziec sie o losach AF po tym, jak Gestapo odkrylo "oficyne", o jej
              losach w obozie Westerbork, w Auschwitz i w koncu smierci w Buchenwaldzie,
              trzeba siegnac po rzecz w Polsce nigdy niestety nie wydana: Lindwer "The Last
              Seven Months of Anne Frank".
    • Gość: myszkin Re: Anna Frank?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.03, 10:37
      to jedna z ksiazek, ktore daly mi najwiecej do myslenia i do ktorych mam wielki
      sentyment. pierwszy raz czytalam dziennik w wieku dwunastu lat i potem zaczelam
      siegac po krall, pianiste szpilmana, ligocka, kertesza itd. anne potrafila
      pisac naprawde dobrze, ale najwazniejsza w tym dzienniku jest zmiana, jaka w
      niej zachodzi pod wplywem jej doswiadczen - musiala dojrzec szybciej. i zawsze
      nasuwa sie mysl - gdyby udalo jej sie przezyc, gdyby nie obozowy tyfus, bylaby
      moze wielka pisarka.
      • brunosch W Polsce też dzieci pisały pamiętniki 28.05.03, 11:24
        Znacie Dzienniki Dawida Sierakowiaka i Pamiętnik Dawida Rubinowicza?
        To są dokumenty nie mniej wstrząsające niż Dzienniki Anny Frank, tyle że bez
        światowego rozgłosu
        • Gość: gava Re: W Polsce też dzieci pisały pamiętniki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 12:11
          Znam. Jest ich jeszcze wiecej. Wiele w ogole nie opublikowanych. A dlaczego sa
          one mniej "popularne", mniej znane? Miedzy innymi dlatego, ze "Dziennik" AF
          oferuje czytelnikowi w miare lagodna wersje Holocaustu. Konczy sie tam, gdzie
          wiele dziennikow pisanych np. przez polskich Zydow, w tym dzieci, wlasciwie sie
          zaczyna. Oczywiscie, nie jest to powod jedyny, ale zauwaz, ze z "Dziennika" AF
          najczesciej cytowanym zdaniem jest owo "mimo wszystko wierze, ze ludzie sa
          dobrzy". Nie znajdziesz niczego w tym rodzaju u Sierakowiaka czy Dawidka
          Rubinowicza.
          • Gość: luna31 Re: W Polsce też dzieci pisały pamiętniki IP: *.duna.pl 28.05.03, 22:49
            Jakie wydawnictwo wydało dzienniki Sierakowiaka czy Rubinowicza? Chętne bym je
            przeczytała, bardzo mnie zainteresowały wasze posty, ponieważ interesuje mnie
            ten typ literatury.pozdrowienia
            ps.proszę o informację!
            • Gość: gava Re: W Polsce też dzieci pisały pamiętniki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.03, 09:03
              "Pamietnik" Dawida Rubinowicza wydała Ksiazka i Wiedza w 1960 roku. Rzecz jest
              niestety prawie nie do dostania. "Dziennik Dawida Sierakowiaka" wydano w tym
              samym roku. Fragmenty mozna znalezc w antologii "Meczenstwo i zaglada Zydow w
              zapisach literatury polskiej" red. Irena Maciejewska, KAW 1988.
              Moze zainteresuje Cie tez informacja, ze Cyklady wlasnie szykuja do druku
              pierwsza w Polsce ksiazke o literaturze Holocaustu. Pare lat temu niewielki
              zbior esejow na ten temat wydal takze ZIH (materialy z sympozjum).
              Pzdr.
              • Gość: luna31 Re: W Polsce też dzieci pisały pamiętniki IP: *.duna.pl 31.05.03, 20:18
                BARDZO CI DZIĘKUJĘ ZA TE CENNE INFORMACJE!
                • Gość: gava Re: W Polsce też dzieci pisały pamiętniki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.03, 15:49
                  Nie ma sprawy :) Tak sie sklada, ze mnie tez bardzo interesuje ten typ
                  literatury.
                  pzdr.
                  • Gość: ef-ka Re: W Polsce też dzieci pisały pamiętniki IP: *.dtvk.tpnet.pl 01.06.03, 23:05
                    ja tez dziekuje;
                    a moze czytaliscie S.Ernesta - "O wojnie wielkich Niemiec z Zydami Warszawy"?
                    ostatnio wydal to Czytelnik, czytalam gdzies fragmenty i jakos nie bardzo sie
                    zapalilam do kupienia; moze jednak warto przeczytac...
                    pozdrawiam;e.
                    • Gość: gava Re: W Polsce też dzieci pisały pamiętniki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.03, 12:14
                      Jeszcze do tego nie doszlam :( Aktualnie jestem zajeta relektura Grynberga. Ale
                      kup, przeczytaj i potem daj znac, czy warto :)
                      pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka