ka-dwa Re: Książki, które wykończyły was psychicznie 29.10.08, 23:35 Historyk - już od dwóch lat próbuje ją przeczytać ale jakoś nie wychodzi. Jest jeden plus, sięgam po nią gdy nie mogę zasnąć, po kilkunasty stronach już nie można mnie dobudzić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yota Re: Książki, które wykończyły was psychicznie IP: *.chello.pl 10.05.09, 21:08 Ostatnimi czasami mam szczęście do takich książek. I choć leżą obok takie, o których wiem, że pochłonełabym je w mgnieniu oka, to męcze się nad czytanym ;-) Były i są to: Natsuo Kirino "Groteska" - ezystencjonalny smutek w japońskim wydaniu Enrique de Heriz "Kłamstwa" - gdyby nie wątki antropologiczne na temat zwyczajów plemiennych oraz rytuałów pogrzebowych gwatemalskich Indian, narracja dwóch kobiet - bohaterek książki - byłaby nie do strawienia dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jk3377 G.G.Marquez "Jesien patriarchy"......... 11.05.09, 15:43 ciezki jezyk,ciezka akcja,brak kropek przecinkow prawie,jakby jedno zdanie przez cala ksiazke...ufffffff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleks Re: brzydkie kaczatko i inne basnie Andersena IP: *.pools.arcor-ip.net 11.05.09, 22:12 Przyczynily sie do wypaczenia mojego charakteru. Depresja i uzaleznienia wieku dzieciecego z powiklaniami i przerzutami na dorosle zycie. Czytanie/sluchanie wymuszone przez doroslych. Odpowiedz Link Zgłoś
sukiennica Re: brzydkie kaczatko i inne basnie Andersena 11.10.09, 21:34 Proust "W poszukiwaniu straconego czasu". Przeczytane do konca dla zasady. Najnudniejszy miesiac mojego zycia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeKoster "Malowany Ptak" to nic przy "Pieśniach Maldorora" IP: *.centertel.pl 11.10.09, 22:57 Lautreamont'a. Jedna z najbardziej okrutnych, chorych, psychodelicznych, bluźnierczych i nihilistycznych książek. Ludzka wyobraźnia na dnie i szczycie. Potworne i niesamowite. Markiz De Sade- większość. Dziwne, że nikt go wcześniej nie wymienił. Naprawdę Was nie wykańczają opisy gwałtów zakonnic, dokonywane przy pomocy tępych kołków i wydarzenia tego typu? Burroughs- "Ćpun" i "Nagi Lunch"- generalnie to samo co przy Lautreamont'cie, tyle, że lżej i bardziej naturalistycznie. Baudelaire-Paryski Splin -wyobraźnia na wyżynach, Rimbaud-Sezon w Piekle, Iluminacje- to samo przy czym zniewala i spie... Schopenhauer- czytany w młodości wywołuje mdłości. Do dziś chodzę zemdlony. Większość dobrej literatury to książki druzgocące neurony i pozwalające się im zrastać na nowo. Formuła pisarz- chory, czytelnik- pielęgniarka to jedna z najwłaściwszych(jedyna właściwa?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croyance Re: Książki, które wykończyły was psychicznie IP: 87.115.129.* 12.10.09, 16:45 O, a ja uwielbiam Groteske, i czytalam ja juz z 5 razy. Tak samo lubie 'Out' tej samej autorki, chociaz 'The Real World' mniej mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Książki, które wykończyły was psychicznie 12.10.09, 21:07 "Zapiski z nocnych dyżurów" Jacka Baczaka Literatura dobra, ale gdybym nie musiała doczytać jej na zajęcia, to pewnie po 30 stronie bym sobie dała spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
dala.tata Re: Książki, które wykończyły was psychicznie 13.10.09, 00:10 Saramago, Blindness. nie skonczylem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Książki, które wykończyły was psychicznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.09, 22:39 "Pachnidło" Suskinda. Po przeczytaniu zamknęłam ją z ulgą, podziwem dla autora i postanowieniem, że nie chcę czytać niczego więcej co napisał. Wyjątkowo przemówił mi do wyobraźni. Wspaniałe - okropne opisy. Poza tym sporo już wymienianych, ale wg mnie chłamów totalnych: Samotność w sieci (po przeczytaniu zapamietałam swoje wrażenie:byłam ZDZIWIONA: to miała być super książka?), Dom nad rozlewiskiem, cały Coelho. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba66-pl Re: Książki, które wykończyły was psychicznie 25.10.09, 16:17 Kazuo Ishiguro "Nie opuszczaj mnie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amarulka Re: Książki, które wykończyły was psychicznie IP: *.102.48.60.wmu01-home.tm.net.my 02.11.09, 08:52 Odnoszę wrażenie, że większość z Was pisze o książkach marnych i nudnych. Tymczasem dla mnie książki wykańczające psychicznie to te, których treść poruszyła mnie do głębi, zawładnęła, przynajmniej na jakiś czas, moją psychiką, których, mimo upływu lat nie mogę, i często nie chcę, zapomnieć, choć niekoniecznie chcę do nich wracać. To książki, po których czułam się odurzona, oderwana od rzeczywistości, o których nie mogłam przestać mysleć przez kilka dni po skończeniu lektury. Dla mnie są to m.in. "Moje drzewko pomarańczowe" José Vasconcelosa, przeczytane w wieku 11 lat oraz "Czarodziejska góra", pochłonięta w dekadenckim okresie dojrzewania około 17stki. Odpowiedz Link Zgłoś
agaszaw Re: Książki, które wykończyły was psychicznie 02.11.09, 19:48 "Gra w klasy" Cortazara. "American Psycho" nie pamiętam autora, "Dom nad rozlewiskiem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olgaga Re: Książki, które wykończyły was psychicznie IP: 195.117.34.* 24.11.09, 08:42 "Zapach Cedru" Ann-Marie MacDonald. W tej książce nie ma nawet jednego optymistycznego wydarzenia. Nieszczęścia rodziny opisane na ponad 500 stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
wespuczi Re: Książki, które wykończyły was psychicznie 02.11.09, 22:03 bezapelacyjnie dzuma camusa - dol i meczarnia Odpowiedz Link Zgłoś
kelly1981 Re: Książki, które wykończyły was psychicznie 07.11.09, 13:29 "Dymy nad Birkenau" Szmaglewskiej oraz "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego. Po przeczytaniu jednej i drugiej pozycji długo miałam senne koszmary i nie mogłam się pozbierać. Obecnie jestem w trakcie czytania "Archipelagu Gułag" Sołżenicyna. Im dalej się w to zagłębiam tym bardziej jestem wstrząśnięta. Nie wiem czy dam radę dobrnąć do końca... Nie jestem w stanie czytać tej książki wieczorami, bo po prostu nie mogę potem zasnąć tak jestem wewnętrznie rozdygotana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licho Olewnik. Śmierć za 300 tysięcy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.09, 20:35 Na końcu książki jest informacja, że to dla osób o mocnych nerwach. Niestety przeczytałam to na końcu, jak już sama doszłam do tego wniosku. Po lekturze dwa tygodnie ciężkiej depresji. A i tak niektóre fragmenty książki pominęłam. Odpowiedz Link Zgłoś
stoerungsquelle Re: Książki, które wykończyły was psychicznie 08.11.09, 23:16 Kafka. Thomas Mann. I Faust II od Goethego. W oryginale. nie dalo sie czytac, odlozylam. ---- Amalia ANGELLINNI Lovefool - Czytaj za darmo fragmenty książki po polsku www.scholar-online.pl/viewpage.php?page_id=119 „Zamówiłam i przeczytałam. Chyba z przekory, bo nie wierzyłam, że można napisać coś podobnego do Zmierzchu, a mimo wszystko tak innego. A jednak Amalia stworzyła coś, czego się nie spodziewałam. Zamówiłam, dostałam, zaczęłam czytać i nie oderwałam się, póki nie doczytałam do końca.“ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orliczanka Re: Książki, które wykończyły was psychicznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.09, 15:10 "Tylko Beatrycze" Parnickiego - jesli ktos przeczytal, a do tego mu sie podobalo, to zazdroszcze i podziwiam... Ja nie bylam nawet w stanie przebrnac jej do konca, choc przygotowujac sie do egzaminow na studiach mialam zwyczaj czytac uczciwie wszystko... "General Barcz" Kaden-Bandrowskiego - zero, doslownie zero umiejetnosci wzbudzenia mojego zainteresowania. Losy bohaterow byly mi kompletnie obojetne - przeczytalam bo musialam. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia-k Re: Książki, które wykończyły was psychicznie 25.11.09, 18:55 o matko ten cały pozytywizm, nadnienmia, lalki... szklane domy i te inne:), fuj, chociaż rozdziobią nas kruki i wrony mnie zorały psychicznie, a wierna rzeka z kolei była atrakcyjna bo jakaś erotyka skalała mistrzów:) granica była nie do przejścia, nuda, stara baśń nie przeszłam Freud by płakał, nie pamiętam autorki, Ukrainka, nie jest kiepska, ale nie trafiła do mnie Alchemiki i Weroniki postanawiające umrzeć z racji zawodu wykonywanego i ulubionego nie wytrzymuję pseudopsychologicznego bełkotu w stylu odkryj w sobie kobiecość i 1000 ćwiczeń na intuicję, pokonaj bulimię w 5 dni itd...straszne, nie wiem, co co ludzie to kupują... za to pozytywnie, w sensie wrażenia to nowa książka Syrwid Zaplecze, genialna i podobna tematyka Nothomb Higiena mordercy - wbrew atakom, że to przerost formy nad treścią - takie właśnie ciągi myślowe można usłyszeć od pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bethan Re: Książki, które wykończyły was psychicznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 23:03 Chyba wyjątkowo mnie wymiętoliło "Pachnidło". Masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks652 Bez mojej zgody 30.03.10, 10:14 Ostatnio Bez mojej zgody Jodi Picoult. Po pierwsze irytujący w najgorszy możliwy sposób postać matki, a po drugie dobry, przejmujący temat zupełnie zmarnowany przez pisarkę. Książka jest zła i stylistycznie i fabularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martella Re: Książki, które wykończyły was psychicznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.10, 19:44 Metody badań pedagogicznych Tadeusza Pilcha Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Książki, które wykończyły was psychicznie 29.03.15, 04:45 Z lektur w liceum-"Lalka", "Potop", -z powodu długości i fabuły, oraz "Ferdydurke"-w podstawówce miałam fragmenty i już wtedy robiło mi się słabo, w liceum trzeba było przeczytać całą-nie tknęłam, wiedziałam, że nie dam rady... Ktoś tu wymienił "Pięć lat kacetu" i z dziecięcych"O psie, który jeździł koleją- nie zgodzę się! Za to z lektur podstawówkowych do wykańczających psychicznie dorzuciłabym "Akademię Pana Kleksa" Odpowiedz Link Zgłoś
moleslaw Re: Książki, które wykończyły was psychicznie 15.05.15, 23:53 Kąkolewski Krzysztof "Co u pana słychać?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: Książki, które wykończyły was psychicznie IP: *.centertel.pl 05.07.15, 18:17 W dzieciństwie - "Dzieci z Bullerbyn", później "Mały książę" Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Książki, które wykończyły was psychicznie 05.07.15, 18:44 Opowiedz więcej o tym, jak "Dzieci z Bullerbyn" wykańczają psychicznie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gopio1 Re: Książki, które wykończyły was psychicznie 16.07.15, 22:01 Maja - Gaardera. Czytałam ją przez rok ;-) Odpowiedz Link Zgłoś