maremma 28.07.07, 13:50 szkole, uczniach, charyzmatycznych nauczycielach :) "Stowarzyszenie umarłych poetów" i.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sylvie21 Re: Książki o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 13:53 o szkole to na pewno "Syzyfowe prace" i "Licealiści" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salka Re: Książki o... IP: *.tomaszow.mm.pl 28.07.07, 16:16 Dżentelmeni i gracze - Joanne Harris ( koniec XX wieku,prywatna, męska szkoła ,jednym narratorem jest stary nauczyciel przed emeryturą ,drugim 14-latek ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: Książki o... IP: 195.28.182.* 28.07.07, 17:36 "madame" libery "jestem nudziarą"szwai Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Książki o... 28.07.07, 21:21 "Poczwarki Wielkiej Parady" zapomnianej autorki Haliny Auderskiej. Dla mnie qltowe! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Książki o... 28.07.07, 21:59 Sporo. Na tę chwilę dwie: @ Nieśmiertelne - wciąż czytane i wciąż aktualne "Wspomnienia niebieskiego mundurka" Wiktora Gomulickiego (nb. mają już... ponad sto lat) @"Gruby" - autobiograficzna powieść Aleksandra Minkowskiego. Charyzmatyczny nauczyciel...hmmm... W "Listach do Pani Z." Kazimierza Brandysa.. Nauczyciel, który zainicjował literacką pasję Brandysa. Niczego nie wymagał i bał się jak ognia wizytacji. Poza tym pisał liche erotyki. Jednak działał mocno na chłopięcą wyobraźnię przyszłego autora "Listów", gdy głaszcząc długą brodę i chodząc po klasie opowiadał o krakowskich piwnicach i bohemie. Nazywał się Leon Rygier. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Książki o... 28.07.07, 22:16 Jackiewiczowej "Wczorajsza młodość", "Pokolenie Teresy" i "Dziewczęta szukają drogi", Kiplinga "Stalky i spółka", Magdy Sabo "Abigail" (czy "Tajemnica Abigail" ?) Małgorzata Karolina Piekarska "Klasa pani Czajki" poczytajmi.blox.pl/2006/04/Klasa-pani-Czajki.html Celia Rees "Gra Baileya" poczytajmi.blox.pl/2006/06/Gra-Baileya.html Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Książki o... 31.07.07, 14:34 Leon Rydygier czesto jest wspominany - byl zreszta zdaje sie pierwszym mezem Zofiji Nalkowskiej. Takze Wspomnienia Samowara zupelnie boskie Benedykta Hertza. Odpowiedz Link Zgłoś
nutta Re: Książki o... 31.07.07, 15:57 Jest jeszcze profesor Dziurawiec, który pojawia się w paru tomach Jeżycjady Małgorzaty Musierowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Książki o... 31.07.07, 17:11 Dmuchawiec, nie Dziurawiec... Przychylam sie do propozycju Wlodka -"Wspomnienie niebieskiego mundurka" byly moja ulubiona lektura, trzeba by odswiezyc... O szkole (college'u) jest jeszcze "Tajemna historia" Donny Tartt. Jest tam tez charyzmatyczny profesor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutta Re: Książki o... IP: *.net81.citysat.com.pl 01.08.07, 09:14 Dmuchawiec!!! Oczywiście! Moja wina. Odpowiedz Link Zgłoś
tierieszkowa Re: Książki o... 31.07.07, 17:44 "Szkoldny lud, Okulla i ja" Edmunda Niziurskiego =) Co prawda ta ksiazka jest bardziej dla "mlodziezy" w wieku podstawowkowym, ale milo czasem wrocic do takich staroci. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Książki o... 04.08.07, 21:24 Jeszcze Robert Cormier - "Czekoladowa wojna" i "Pokłosie czekoladowej wojny". Odpowiedz Link Zgłoś