Gość: magda IP: 213.158.197.* 26.09.07, 22:09 Witam, poszukuję dobrej, mądrej powieści, nie mogę trafić na coś takiego od dłuższego czasu. Szukam czegoś w stylu Półbrata, Ojca Chrzestnego, powieści Singera. Dziękuję z góry za sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sir_elmin Re: dobra powieść- proszę o podpowiedź 26.09.07, 22:39 Gość portalu: magda napisał(a): > poszukuję dobrej, mądrej powieści Knut Hamsun "Viktoria". Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: dobra powieść- proszę o podpowiedź 27.09.07, 15:55 "Opowieść o miłości i mroku" Oza; lubisz Puzo, więc przeczytaj inne jego książki, napisał ich sporo "Powrót Wolanda" Ruczinskiego "Warunek" Rylskiego "Platformę" Houellebecqa Odpowiedz Link Zgłoś
sylvie21 Re: dobra powieść- proszę o podpowiedź 27.09.07, 16:06 dla mnie najlepszą powieścia jest "Mistrz i Małgorzata". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: dobra powieść- proszę o podpowiedź IP: 213.158.197.* 27.09.07, 20:57 Dziękuje za sugestie. Mistrza czytałam kilka razy, nie da się porównać do niczego innego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ka.bu.ki Re: dobra powieść- proszę o podpowiedź 02.10.07, 15:03 ´Auto da fe´ E. Canetti - koniecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy Re: dobra powieść- proszę o podpowiedź IP: *.ip.netia.com.pl 05.10.07, 17:13 To będzie powieść historyczna. Dawid Ball - Ogniem i Żelazem. Bardzo dobra, polecam. Wręcz frapująca. Opowieść o kawalerach maltańskich, o miłości, grzechu i śmierci.Styk różnych religii i kultur. Inspirująca do tego stopnia, że sięgnąłem po inne pozycje historyczne traktujące o Cesarstwie Bizantyjskim. Lubię książki, które mobilizują wyobrażnię do odkrywania przeszłości i poznania znaczących zdarzeń dla naszej cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
krasna-holka Re: dobra powieść- proszę o podpowiedź 08.10.07, 16:53 "Francuska suita" Nemirovsky - ciekawy obraz zachowan spolecznosci francuskiej w czasie wojny, gdzies w takze tle milosc " Mikael Karvajalka" Mika WAltari - niesamowicie wciagajaca powiesc historyczna, wiele madrych przemyslen, wartka akcja "Skrzywdzeni i ponizeni" Dostojewskiego - wzruszyla cynika takiego jak ja Ale najlepszy ze wszystkich Milan Kundera Odpowiedz Link Zgłoś