Dodaj do ulubionych

Pomocy!Książka dla 13-latka.....

IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 16.12.01, 13:22
Myślałam o "Wiedźminie", ale czy to nie za poważne ? Proszę, podrzućcie jakieś
pomysły, będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ginny Re: Pomocy!Książka dla 13-latka..... IP: *.net.bialystok.pl 17.12.01, 10:45
      Wiedzmin może być, może być Potter albo Tolkien. Jak dostanie cokolwiek z
      szeroko pojętej fantastyki, bedzie raczej zadowolony, bo to dziś modne.
      • joaskaw Re: Pomocy!Książka dla 13-latka..... 26.03.02, 20:43
        Proponuje ksiazki London'a - Zew Krwi, Bialy Kiel, z tego samego gatunku
        Curwood'a. A z polskich caly cykl Szklarskiego "Tomek na tropach Yeti", "Tomek
        na tropach kangurow". Moze jeszcze "Pan Samochodzik"?
        W wieku 13 lat moi koledzy i ja zaczytywalismy sie tego typu przygodowymi
        ksiazkami. :)

Pozdrawiam
    • airwethiel Re: Pomocy!Książka dla 13-latka..... 17.03.02, 12:04
      W wieku 13 lat różne książki czytałam, fantastykę też, nie dlatego, że modna...
      Ale jeżeli oczytany, to może coś z klasyki? M&M - w tym wieku się w tym dziele
      zakochałam...
      • Gość: Nu! Re: Pomocy!Książka dla 13-latka..... IP: *.bmj.net.pl 17.03.02, 13:25
        Ja bym zaproponował "Kajtusia Czarodzieja" Janusza Korczaka. Kajtuś ma, nawiasem mówiąc, w tej książce ok 13 lat...
        A tak swoja drogą to baaardzo dziwne, że na fali potteromanii nikt jakoś nie wspomniał, że Polacy (i Żydzi oczywiście) mają swoje "czarodziejskie" arcydzieło literatury dziecięcej - "Kajtusia". Książkę o czarach, czarodziejach, pełną humoru i śmiertelnie poważną zarazem. Ostatnio wpadła mi do ręki inna książka Korczaka - "Jak kochać dziecko" ... brak słów. Byc może nadejdzie jeszcz czas, gdy Korczka sie doceni odpowiedznio. Pozdro.
    • Gość: Krra Re: Pomocy!Książka dla 13-latka..... IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 17.03.02, 19:27
      Rekreacje Mikołajka - Sempe,Goscinny. Prawie plakalam ze smiechu. I moze
      Baltazar Gąbka? Wprawdzie widzialam tylko w telewizji, ale ksiazka tez moze byc
      super. Hobbit Tolkiena, to obowiazkowo.
      • reptar Baltazar G. i tak dalej 28.05.02, 08:00
        Gość portalu: Krra napisał(a):

> I moze Baltazar Gąbka? Wprawdzie widzialam tylko w telewizji, ale ksiazka tez
        moze byc super.

Ksiazka jest swietna. Wlasciwie nie ksiazka, lecz trzy ksiazki:
        "Porwanie Baltazara Gabki" (z tego serial pod tym samym tytulem z 1969 r.)
        "Misja profesora Gabki" (z tego serial "Wyprawa profesora Gąbki" z 1978 r.)
        oraz "Gabka i latajace talerze".

Tresc w kreskówkach zostala mocno okrojona. Ksiazkowy pierwowzór jest duzo
        bogatszy. A lektura - palce lizac! Nie tylko dla 13-latków.
    • czarodziejka Re: Pomocy!Książka dla 13-latka..... 17.03.02, 21:11
      polecam:

"sekretny dziennik adriana mole'a lat 13 i 3/4"
      "bolesne dojrzewanie adriana mole'a"

obie pozycje autorstwa sue townsend
    • Gość: Irca Książki dla 13-latków IP: 172.28.252.* 26.03.02, 20:31
      1. Dorota Terakowska - wszystko
      2. Edmund Niziurski, Adam Bahdaj, Zbigniew Nienacki (moze z wyjatkiem
      Skirolawek :)) - wszystko
      3. Joanna Chmielewska - wszystko
      4. literatura fantasy - Dzien Tryfidow Wyndhama (chyba), Bułyczow -
      swzczególnie seria o Guslarze i Alicji, Strugaccy, moze Broszkiewicz (choc to
      juz nieco traci myszka)
      5. seria powiesci antycznych , np. Rudnickiej
      6. cykl królow przekletych Maurice'a Druona
      7. powiesci Durrella o zwierzetach, np. Moja rodzina i inne zwierzeta, Ptaki,
      zwierzaki i krewni

To na poczatek :))
      milej lektury
      • reptar Re: Książki dla 13-latków 28.05.02, 08:27
        Gość portalu: Irca napisał(a):

> 2. Edmund Niziurski, Adam Bahdaj, Zbigniew Nienacki (moze z wyjatkiem
        > Skirolawek :)) - wszystko

Wielkie poparcie dla ww. autorów!!!

Ale nie wszystko, bo oprócz Skirolawek Nienacki napisal tez "Dagome Iudex" -
        zdecydowanie (oj, jak zdecydowanie!) nie dla dzieci. Niziurski tez ma w
        dorobku 'dorosle' ksiazki ("Salon wytrzezwien" czy "Eminencje i ballabancje"). Z
        kolei Bahdaj pisal - oprócz tego, co dla 13-latków - równiez dla brzdaców, którym
        sie jeszcze czyta na glos ("Maly pingwin Pik-Pok" czy "Pan Piramido z trzynastego
        pietra"). A i dla doroslych machnal "Trzecia granice".

Ale generalnie tych trzech stanowilo dla mnie kiedys (kiedy mialem ok. 13 lat)
        podstawowa trójce - to chyba nie przypadek, ze równiez i w cytowanej wyzej
        wypowiedzi znalezli sie jako trójca wlasnie. Niziurski byl najwazniejszy -
        bardziej brawurowy niz dzisiaj pani Rowling, a przy okazji jego dziela sa o niebo
        inteligentniejsze i bardziej wychowawcze (choc bynajmniej nie nachalnie) od
        Pottera. Poza tym w ksiazkach Niziurskiego czy Bahdaja o cos chodzilo, zawieraly
        jakies przeslanie, podczas gdy HP to glownie szybkosc akcji i epatowanie
        czytelnika gadzetami.
    • Gość: dudu Re: Pomocy!Książka dla 13-latka..... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.04.02, 15:27
      Artemis Fowl. Coś jak Potter, ale dużo lepsze. Córka mnie namówiła.
      • reptar A tak przy okazji... 24.10.02, 18:18
        Na 20 listopada jest zapowiedziana książka "Artemis Fowl. Arktyczna przygoda".
    • Gość: Estel Re: Pomocy!Książka dla 13-latka..... IP: *.kepno.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 14:47
      Polecam gorąco "wiedźmina", chociaż to zależy dla jakiego 13-latka. Tolkien
      jest świetny, ale może bardzie Hobbit niż WP. Potter bardzo wciąga i można
      przepaść na wiele godzin. Pan Samochodzik - jak wyżej. Seria "Świat
      Zofii", "Podróż Teo", "Bestia" - wspaniałe, pouczające, świtnie się czyta.
      Szeroko pojęta fantastyka, najlepiej fantasy z serii "Forgotten Realms". Mały
      książe - chyba nie muszę polecać. To tyle ogólnych.
      • justinna Re: Pomocy!Książka dla 13-latka..... 27.05.02, 16:54
        Dla dziewczyn- gorąco polecam serie "Miłość trzynastolatki", "Ania z Zielonego
        Wzgórza", "Jeżycjada", "Klub 13" i "Ala Makota". Dobre są też książki Adama
        Bahdaja i "Animorphs".
    • roseanne Dzika mrowka 27.05.02, 18:07
      Cala seria Perepeczki o Dzikiej Mrowce - Marku i jego bracie Jaro.
      Hobbit -wlasnie kupilismy Kubie
    • Gość: p. Re: Pomocy!Książka dla 13-latka..... IP: *.acn.waw.pl 25.10.02, 11:21
      Polecam "Szalone życie Rudolfa" J. Fabickiej. Chłopak się uśmieje i znajdzie
      tam swoje problemy bo rzecz dzieje się w Polsce; szkoła, pierwsza miłość,
      rodzice itp. Naprawdę bardzo fajne .zresztą to też niezła książka dla
      dorosłych.Mój ojciec nie mógł się oderwać!
      pozdrawiam:)
    • Gość: rt Re: Pomocy!Książka dla 13-latka..... IP: 212.33.202.* 25.10.02, 12:46
      • Gość: sosno Re: Pomocy!Książka dla 13-latka..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.02, 22:56
        witam,
        przepraszam bardzo, ale czy w pojeciu wszystkich obecnych forumowiczow kazdy 13-
        latek to milosnik wylacznie fantastyki i niczego ponadto? otoz ja (dzis 15-
        latek) w wieku lat 13 mialem za soba cala bibliografie Kurta Vonneguta,
        Josteina Gaardera i jakos nieszczegolnie pociagal mnie Tolkien, ktorego
        przeczytalem wylacznie by miec porownanie z filmem. Niektore propozycje gosci
        forum doprawdy mnie urazily (patrz: Harry Potter - ksiazka dla dzieci do 10
        roku zycia, ktore z literkami maja do czynienia tylko na ekranie tv w czolowce
        pokemonow) ale z Mikolajkiem musze sie zgodzic bo po te ksiazke siegnalem po
        raz pierwszy w wieku 8 lat i przypominam ja sobie co jakis czas do dzis...

A co do mojej propozycji, to zalezy jaki poziom rozwoju intelektualnego obiekt
        osiagnal ;) bo jesli o ksiazkach slyszal z opowiesci rodzicow to juz chyba
        lepiej rzeczywiscie kupic Pottera.

Aha, polecam Pratchetta - boski!!!

zbuntowany nastoletni milosnik Kurta Vonneguta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka