cilantre 27.11.07, 20:01 Czytał ktoś ? Chcę sprawić siostrze na Gwiazdkę , ale nie wiem , czy warto ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oczarowana_ulegloscia Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 08.12.07, 08:19 Przyglądam się tej książce, czytałam kilka słów na jej temat - też zastanawiam się nad jej kupnem. Czyżby nikt nie czytał do tej pory ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: *.toya.net.pl 12.12.07, 23:58 Przeczytałam na razie 1/3. Uważam, że książka nadaje się idealnie dla kogoś, kto a/ niedawno przeżył zawód miłosny lub rozwód, b/ Jest miłośnikiem Włoch lub Indii. Napisana jest ładnym jęzkiem, dobrze przetłumaczona, pięknie wydana, są w niej zdania, które zostają w głowie. Ale nie wciąga. Zupełnie nie jestem ciekawa, co będzie dalej, ani jak się skończy. To tyle. Zastrzegam tylko, że przeczytałam tylko 1/3 więc może po przeczytaniu zmienię zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
stoerungsquelle Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 22.11.09, 15:55 jak nie wciaga, to niedobrze, bo wtedy zawsze urywam i siegam po inne ksiazki... ---- recenzje od czytelnikow, czyli dlaczego warto przeczytac "Glupiec w milosci" Amalii Angellinni: www.scholar-online.pl/viewpage.php?page_id=124&c_start=30#c13373 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owoc granatu Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: *.globalconnect.pl 15.12.07, 18:44 Piękną, mądra książka. Jeżeli szukasz "literatury dla kucharek", jakiegoś romansu, to nie jest książka dla Ciebie. Jeżeli jednak myśli zatruwają ci głowę, ciągle zadajesz sobie pytania, analizujesz, porównujesz i Twój duch nie jest spokojny - polecam. Któż z nas nie marzy by wszystko rzucić i pojchać gdzieś daleko? Autorka to zrobiła i opisała swoją roczną podróż do Włoch, Indii i Indonezji. Dowiesz się, jak uczyła się medytować - to nie jest proste, jak uczyła się włoskiego i ile jadła mieszkając 4 miesiące w Rzymie a także wielu ciekawych rzeczy o ludziach żyjących na Bali (np. wszyscy mają tam na imię - tłumacząc na polski - Jeden, Dwa, Trzy, Cztery - niezależnie od płci:). Książka na kilka zarwanych nocy - 480 stron. Ja żałowałam, że się skończyła. Zapewne przeczytam ją jeszcze raz. Wiele kobiet odnajdzie w bohaterce siebie - bo , która nie ma za sobą złego związku, która nie przeżywała dylematu mieć dziecko czy nie? Pytanie tylko kogo na to stać by kupić bilet lotniczy, wziąć kartę kredytową i przez rok latać sobie po świecie, oddawać się medytacji, gawędzić z szamanem i obżerać pizzą we Włoszech nie myśląc o finansach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
london26 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 23.07.08, 10:13 Wlasnie skonczylam czytac. Jak dla mnie rewelacja, czyta sie jednym tchem, bardzo pozytywna i optymistyczna ksiazka. Mnie w kazdym razie zaczarowala, szczegolnie rozdzial o pobycie we Wloszech, bo sama kocham ten kraj. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
molki_dwa Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 24.07.08, 08:50 przeczytałam i mam mieszane uczucia- mnie nie wciagnęła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAJKA84 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.08, 08:54 naprawde ta książka to będzie strzał w 10 !!!!!!!! kupuj bez obawy alejka.pl/jedz-modl-sie-kochaj.html Odpowiedz Link Zgłoś
kiddo5 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 18.11.09, 11:47 Ta ksiazka to doskonaly przyklad 'literatury dla kucharek' Odpowiedz Link Zgłoś
gopio1 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 23.07.08, 18:06 Przebrnęłam tylko przez pierwsza część - Włochy. Potem odstawiłam. Ale wszyscy wokół, którzy czytali twierdzą, że Włochy były najnudniejsze, potem juz tylko lepiej. Może... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azja Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: *.dip.t-dialin.net 24.07.08, 21:29 Ja wlasnie czytam i bardzo mi sie podoba. Nabralam ochoty na podroz do Wloch... Czesc o Indiach troche mnie nudzila, ostatnia czesc znowu mi sie bardzo podoba. Lekka, zabawna lektura o powaznych tematach. Dobrze mi robi takie podejscie, bo sama przezywam "kryzysik" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaska82 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 07.10.10, 18:21 Nie przebrnęłam. Podobała mi się, od biedy, właśnie część włoska. Potem z każdą kartką gorzej. Część indyjska pełna pseudointelektualnych bredni. Nie trawię książek w których to każdy Amerykanin na życiowym zakręcie potrzebuje odbywać medytację pod okiem jakiegoś guru urzędującym na końcu świata, by uporządkować swoje emocje. To samo można zrobić kopiąc ogródek w Pcimiu Dolnym... Ale takie książki odpowiadają na zapotrzebowanie społeczne, niezależnie od szerokości geograficznej, czego przykładem może być Juduta z książek Grocholi. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 22.08.08, 10:44 jedna z tych książek, które będą dobrym pomysłem na prezent ogólnie, nie tylko na Gwiazdkę;) Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 22.08.08, 15:05 bardzo rozczarowujaca ksiazka. moze inaczej by bylo gdyby nie te zachwyty nad nia z kazdej strony. czesc włoska nudna jak flaki z olejem, nadziwic sie nie moge, ze o tym kraju nie dalo sie ciekawiej napisac:-) czesc o pobycie na Bali podobala mi sie najbardziej, ale nie na tyle by moc powiedziec, ze to interesujaca ksiazka i by moc ja komus polecic. zaluje ze kupilam Odpowiedz Link Zgłoś
nin4 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 22.08.08, 20:16 a ja nawet przez włochy przebrnąć nie mogłam, brak polotu, nie wciąga, musiałam się zmuszać żeby do niej wracać co jakiś czas - myślałam, że to tylko trudne początki, ale niestety nie... odpuściłam i szczerze nie polecam :( Odpowiedz Link Zgłoś
godiva1 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 22.08.08, 21:01 Jak dla mnie pretensjonalna i trudno mi sie bylo do bohaterki jakos dotrzec, prezentuje sie ona jako osoba skoncentrowana na sobie i egocentryczna. Tez odpadlam w polowie Indonezji. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska82 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 12.10.08, 18:14 Właśnie czytam tę książkę. Rzeczywiście to dobra pozycja dla kogoś przeżywającego egzystencjalne rozterki. Część o Włoszech przeczytałam jednym tchem. Jestem w trakcie części indyjskiej i JEST CIĘŻKO. Za dużo pseudoduchowych bredni. Irytuje mnie, że każdy HAMEMYKANYN musi "zaliczyć" medytacje pod okiem jakiegoś guru by dojść ze sobą do ładu. Pod tym względem część włoska wydawała się zwyczajnie prawdziwsza. Mam nadzieję, że rozdział poświęcony Indonezji zrekompensuje mi to rozczarowanie. Książka pięknie wydana i napisana w miarę przystępnym językiem choć wiem, że nie jest to satysfakcjonująca lektura dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 12.10.08, 18:37 Mieszkałam we Włoszech pół roku i rzygam już tymi wyidealizowanymi opisami cudownego kraju pełnego słońca,sztuki,życzliwych ludzi i wspaniałego jedzenia.Gilbert,Mayes(?-ta od "pod słońcem Toskanii") itd.Czyta się to dobrze,ale w sumie jest to radosne powielanie stereotypu. Fakt, kraj jest wyjątkowy.Ale trzeba na niego spojrzeć z różnych perspektyw naraz.ZDECYDOWANIE.Bo ta wszechogarniająca "pozytywność" Włoch jest dość powierzchowna(natomiast estetycznie są więcej niż zadowalające:D...) Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 16.10.08, 16:26 czy czytacie ta ksiazke w oryginale czy w tlumaczeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 17.10.08, 01:22 Yavanna, a co powiesz o przedstawieniu Italii w ksiazce Extra virgin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: *.acn.waw.pl 08.01.09, 10:13 ale bohaterka wcale nie pojechała do włoch,a by się "zanurzyć" w tym kraju i naprawdę go poznać - pojechała leczyć serce złamane rozwodem, cieszyc się pysznym jedzeniem, karmić uszy pięknem języka i poznać nowych ludzi. pojechała,dodajmy, z pieniędzmi, więc nie musiała się martwić przyziemnymi niedogodnościami i stac ją było na ciągłe podróże. jak dla mnie - wyprawa marzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brygida Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: *.gprs.plus.pl 26.01.09, 16:04 Kaska82 uwazam tak samo jak ty, czy moglabys polecic mi jakies ciekawe ksiazki do poczytania skoro mamy taki sam gust ;)))osoby wypowiadajace sie negatywnie o książce rowniez. Jakos ostatnio trafiam na same zbyt przereklamowane pozycje, niby bestsellery a takie to beznadziejne, ze szkoda slow, jakies kalicinskie, jakies pachnidla, grochole i inne a ksiazki kupowane rzadziej boję się zakupywać zeby nie trafic jeszcze gorzej i odlozyc ksiazke po przeczytaniu paru zdan, szkoda kasy... Z GORY DZIĘKI ;)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 08.01.09, 19:54 Znajoma poleciła mi to jako coś pomiędzy Grocholą a Coelho, więc z góry się zraziłam ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: *.acn.waw.pl 10.01.09, 10:51 no cóż powinna była pozostać w "italii". częśc o bali jest jeszcze gorsza niż o indiach. dostałam dwupak, w którym był tom opowiadań gilbert "imiona kwiatów i dziewcząt", są to zręczne opowiastki dokładnie O NICZYM. zastanawiałam się, po cholerę ona to w ogóle napisała?:) tak więc odhaczam tę autorkę jako zrecznie piszącą nijakie ksiażki. i sio na allegro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: 91.212.223.* 17.11.09, 15:51 zgadzam się - o niczym, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
undomestic_goddess Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 11.01.09, 21:52 Powierzchowna i banalna ksiazka wg mnie. Troche w desen Harlekina, w sumie naprawde nie widze w niej ani niczego odkrywczego, ani niczego zachwycajacego. Zadnych porywajacych opisow. Pusty zachwyt Italia, taki z kartki z wakacji od dalekich znajomych, ktorzy nie wiedziec, czemu nam ja wyslali. Indie - znow nie ma w nich koloru Indii, taka aszrama to i w Stanach moglaby byc, zadnej roznicy dla ksiazki. A Bali - coz spodziewalam sie czegos wiecej. Wyrob czekoladopodobny. A szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
21.gazeta.pl Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 13.01.09, 21:00 No trochę przesadziłaś z tym porównaniem do Harleqina-oczywiście nie jest to ksiązka na miarę Pulitzera, ale taka dla inteligentki amerykańskiej:).Mnie się wydaje, że problemem tej ksiązki jest drętwe tłumaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: *.toya.net.pl 20.01.09, 21:12 cz. o Italii faktycznie trochę nudna, cz. o Indiach faktycznie trachę za bardzo uduchowiona, cz. o Indonezji faktycznie trochę jak z Harlequina. mimo to szczerze polecam. wg mnie bardzo optymistyczna książka, dla osób w życiowej rozterce, rozpędzonych w biegu do celu, który im bliżej, tym mniej satysfkcjonująco wygląda. książka podnosi na duchu, zachęca o walki o szczęście, do poszukiwania prawdy o sobie, o swoich rzeczywistych pragnieniach. osoby, które spodziewają się przewodnika po wymienionch krajach będą rozczarowane. a to dlatego, że ta książka to opowieść o podrózy autorki w głąb siebie. o to tutaj chodzi. mi odpowiada to, że autorka nie opisuje zabytków, charakterystycznych miejsc. nie jest turystką. mimo, że książka jest o kobiecie to jest trochę ciekawych opisów, anegdot, które mnie zaskoczyły i zaciekawiły np. o pochodzeniu języka włoskiego, opisy kultury Bali, szczegółowe opisy medytacji i subiektywne odczucia autorki dot. jej praktykowania. książka mi się podobała, chociaż nie czytam coelho (jego książki nudzą mnie od pierwszej strony). gretkowskiej czytałam tylko "sceny z życia.." i mogłabym ją polecić z czystym sumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
maladalila Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 23.01.09, 21:50 Dla mnie koszmar - nie wiadomo o czym napisane okropnym językiem. Pretensjonalna, pełna pseudointelektualnych rozważań, światopoglądowe pomieszanie z poplątaniem. W dodatku nudna, nawet opowieści żadnej nie dało się z tego wyodrębnić. Ja nie przebrnęłam. Odpowiedz Link Zgłoś
belina_malina Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 29.01.09, 23:03 Przebrnęłam tylko przez pobyt bohaterki we Włoszech.........NUDA Odpowiedz Link Zgłoś
art-tu Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 30.01.09, 08:17 Przeczytałam, ale nie jednym tchem. Czy warto było? Chyba tak, bo jej przeżycia będą pewnie moim udziałem. Ale żałuję, ze czytając nie notowałam złotych mysli, nie podkreslałam, nie zaznaczłam plastrami.. Bo drugi raz przez to nie przebrne, a było tam sporo ciekawych spostrzeżeń, które warto byłoby zapamiętać.. Zresztą z wiekiem coraz częściej dochodzę do wniosku, ze muszę tak robić, ze każda przeczytana książka niesie za sobą bagaż wiedzy, która ulatuje, gdy nie jest utrwalana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maladalila Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 17:37 No, zlituj się - jaka wiedza? To koszmarne czytadło, równie dobrze można wynotowywać złote myśli z harlequina. Odpowiedz Link Zgłoś
caysee Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 17.11.09, 16:56 Duzo sobie po tej ksiazce obiecywalam, myslalam ze bedzie to cos GLEBOKIEGO, poruszajacego, podnoszacego na duchu. A ksiazka okazala sie banalna i w ogole nie wciagajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddo5 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 18.11.09, 11:46 Ksiazka nudna niemozebnie. Przedzieralam sie jak przez sniezycie. Wierzyc mi sie nie chce w jej miedzynarodowy sukces. Ta ksiazka to oszustwo nie majace na celu nic innego poza promowaniem autora. W ksiegarniach nie wiedziec czemu w dziale 'turystyka'. Nie przyponiam sobie zeby bylo o podrozach sensu stricte, raczej o dupie maryni Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 23.11.09, 16:29 Papu dla amerykanów szukających "czegoś głebokiego", przepraszam za lekką ksenofobię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jammer Re: polskie smaki intelektualne rzadza swiatem IP: *.pools.arcor-ip.net 02.10.10, 15:43 kiepscy swir i posterunek13 to jest to i pelen wypas intelektu polskiego und über alles in der welt Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 02.10.10, 18:43 zabierałam sie do tej książki od dawna ale jakoś nie było okazji przeczytac, teraz pod wpływem reklamy filmu w końcu kupiłam, jestem właśnie po drugiej części muszę przyznać, że już dawno nie miałam w ręku czegoś co się tak ciężko czyta no ale jak zaczęłam to skończę częśc włoska była jeszcze w miarę niezła ale częśc indyjska wynudziła mnie niemiłosiernie, zobaczymy jak częśc trzecia... Odpowiedz Link Zgłoś
mala200333 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 03.10.10, 00:18 Co za optymistyczny, radosny tytuł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: levatyva Re: mala numerowana emerytura IP: *.pools.arcor-ip.net 03.10.10, 20:46 Remarque dobry dla emerytow i beretow.;) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna.dziewczyna Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 07.10.10, 18:46 Tytuł i motto to najlepsze, co jest w tej książce. Reszta jest słaba. Słaba, niezbyt wciągająca fabuła, cienkie dialogi, książka jest po prostu mało zajmująca i słabo napisana. Typowy produkt na hit jesieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: *.dhcp.bluecom.no 07.10.10, 23:03 Podobała mi się, choć przez drugą część z trudem przebrnęłam. To książka dla kobiet na życiowym zakręcie, które chcą coś zmienić... Nie dla wszystkich, zdecydowanie nie. Poza tym to pamiętnik, wydany bez nastawienia na sukces komercyjny, który przyszedł przypadkiem. Nie wszystko musi się wszystkim podobać! Ta książka jest dla określonej grupy kobiet i tyle. Teraz czytam "I że cię nie opuszczę", czyli kontynuację. Jest OK jak na razie, do mnie trafia. Może to wszystko z powodu zawirowań życiowych jakie przechodziłam i przechodzę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.10, 23:16 taaak, jasne :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: 46.112.51.* 30.12.10, 10:25 Książka raczej dla ludzi inteligentnych, inni mogą być nie zadowoleni. Jeśli szukasz jakiegoś romansidła to nie to bo trzeba się trochę skupić i wysilić głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
aduerin Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 31.12.10, 17:34 wysilic glowe? a w jakim celu? zeby po odcedzeniu pseudointelektualnego belkotu uzyskac pare stron nudnej opowiastki "wyzwolonej" podstarzalej Hamerykanki? Litosci! Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 31.12.10, 18:52 Nuuuuda do kwadratu, jakiś bełkot, nie zmogłam. Cieszę się tylko, że wypożyczyłam ją z biblioteki, a nie wywaliłam na to kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: *.internetia.net.pl 01.01.11, 14:58 Jestem w trakcie- kończę Italię. Szału nie ma, dobrze, że nie kupiłam. Aż się nie mogę nadziwić, że jedna z moich koleżanek- polonistka wygłaszała takie peany zachwytu nad tą książką. Nie spodziewałam się ambitnej literatury, bo na listach bestsellerów trudno o takie pozycje, ale liczyłam na znacznie lepszą rozrywkę. Godna pozazdroszczenia perspektywa rocznej podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
kasette Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 07.01.11, 16:02 Jeszcze nie czytałam książki, ale widziałam film i bardzo mi się podobał. Czytałam też wywiad z autorką w jakimś polskim magazynie, nie pamiętam już w jakim, ale też wydaje mi się, że jest to konkretna babka i jej myślenie, pogląd na świat odzwierciedla patrzenie na świat wielu kobiet w tych czasach. W takim razie myślę, że warto przeczytać książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
alew1983 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 07.01.11, 17:10 Czytałam, wciągnęła mnie nawet. Jest ciekawie napisana, lekki, sympatyczny styl. Ale nie każdego może zachwycić-mówię tu głównie o tej „uduchowionej” części („Módl się”- a i częściowo trzeciej „Kochaj”) Myślę, że dużo zależy od duchowości czytelnika, od jego/jej osobistych religijnych poglądów. Mnie się-mam nadzieję że nikt mnie tu nie zje, jak wyrażę swoje zdanie?- mnie się nie podoba zbyt konsumpcjonistyczny stosunek autorki do religii. Nie uważam także, żeby trzeba było jeździć aż do Indii, żeby nauczyć się modlić, ani uprawiać jogę, by porozumieć się z Bogiem. I w ogóle dziwne wydają mi się jej wiele jej poglądów. Ale cieszę się- może właśnie dlatego- że ją przeczytałam, bo takie właśnie książki, z których treścią się nie zgadzamy, skłaniają do myślenia, do refleksji. Nie polecam ludziom bardzo młodym, z nieukształtowanymi jeszcze poglądami- takim może namieszać w głowie. W jakim wieku jest Twoja siostra? Aha, jeszcze jedno mnie zastanawia, bo jestem językowcem i interesują mnie rodziny języków, powiązania pomiędzy nimi itp. I zwracam uwagę na takie rzeczy: skoro ten jej nowy facet zna „wszystkie [podkreślam: WSZYSTKIE] języki romańskie poza włoskim”, to jest to b. dziwne, bo np. rumuński i retoromański są jeszcze bardziej egzotyczne, czy to możliwe, by miał możliwość nauki takich języków, a włoskiego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cb Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 22:18 alew1983 napisała: Nie polecam ludziom bardzo młodym, z nieukształtowanymi jeszcze poglądami- taki > m może namieszać w głowie. Hue hue... JAK? A poza tym: to ukształtowanych poglądów nie należy nigdy i pod żadnym pozorem zmieniać? Bo co się stanie? Odpowiedz Link Zgłoś
canaletta Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 07.01.11, 18:33 Dlaczego nikt tu nie napisze, że to jest pusta, przereklamowana komercja? Film z Julią też tego nie obronił. Z pustego nie nalejesz... Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 07.01.11, 18:57 No ja napiszę, mnie odrzuciło od czytania, a rzadko mi się do zdarza. Przeczytałam też wywiad, w którym ktoś wyżej wspomina, też nie zachwycił. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 08.01.11, 14:23 > Film > z Julią też tego nie obronił. Z pustego nie nalejesz... no cóż, dla mnie film był lepszy od książki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogda Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 16:38 Najgorsza książka jaką czytam, gorsza od lektur szkolnych za komuny! Dałam, ją już do przeczytania 3 osobom, nikt nie przebrnął. Teraz słucham jej: czyta Anna Dereszowska. Totalna porażka. Jak ktos z takim głosem, mógł w ogole zostać aktorką. Tragiczna intonacja, tragiczne tłumaczenie, może zresztą w oryginale też tragedia. Jak dla prymitywów... Może film jest do strawienia, zdaje się Julia Roberts i Javier Bardem w nim grają. Skończę słuchać , jeśli dam radę. <Olaboga> Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 04.07.11, 18:31 "Najgorsza książka jaką czytam, gorsza od lektur szkolnych za komuny! "- zgadzam się, za Chiny pojąć nie mogłam, dlaczego ta książka stała się takim hitem, do obejrzenia filmu już zmusić się nie mogłam. Jeśli tak wygląda "wyzwalanie", "dojrzewanie" kobiety, to wolę pozostać w niewoli i niedojrzałości. Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 05.07.11, 11:34 a ja zobaczyłam film, porażka, do przeczytania książki nikt mnie nie namówi. I nie rozumiem tego szumu, podniecenia lekturą, autorką, treścią. Nawet bajka powinna spełniać wymogi literackie. Odpowiedz Link Zgłoś
aatlanika Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 05.07.11, 11:55 Nie wierzę... Komuś się to nie podoba? A ja przy każdym podejściu zasypiałam i zastanawiałam sięczy to ze mną jest tak źle czy z książką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funik Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert IP: *.pools.arcor-ip.net 05.07.11, 17:42 No a co ciebie wprowadza w orgazm intelektualny? bo a jestem facet i bralem lekture od wlasnej kobiety i calkiem, calkiem..a jeszcze lepiej jest z erice jung i jej odlotami;) Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Jedz , módl się , kochaj - Elizabeth Gilbert 06.07.11, 19:59 no, nie, chociaż de gustibus... Odpowiedz Link Zgłoś