zulugulu 23.01.08, 20:06 Szukam książek przygodowych, najlepiej relacji z wypraw w zimne strony (biegun, wysokie góry zimą). Możecie coś doradzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszka_azj Re: książki przygodowe/śniegowe 23.01.08, 23:03 Książki Aliny i Czesława Centkiewiczów biblionetka.pl/ka.asp?id=327 Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: książki przygodowe/śniegowe 24.01.08, 11:56 Polecam <Nie tyko biegun> Marka Kamińskiego, napisany wspólnie? z towarzyszami wyprawy - parę naprawdę niesamowitych i nieprawdopodobnych motywów, np. o tym, ile kolorów ma śnieg, czy o tym jak śpiąc przez ee, noc trzeba budzić się co 10 minut, żeby nie umrzeć, a przy okazji w tym czasie nie poruszając się przemieszczać jednak względem bieguna dzięki ruchom lodu - to przybliżając do niego, to oddalając się;) Wszystko opisane (i doświadczone) przez zwykłego zwykłego;) człowieka, który sam się dziwuje i pochyla nad pięknem np;) plus co może człowiek w ekstremalnych warunkach itp. Poza tym Kamiński wydał chyba jeszcze kilka podobnych relacji z podróży, więc kilka lektur już masz:) Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowy-z-monitorem Re: książki przygodowe/śniegowe 24.01.08, 13:51 Kukuczka Jerzy - Mój Pionowy Świat Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: książki przygodowe/śniegowe 24.01.08, 13:54 Polecam "Sniezna pantere" Petera Mathiessena - sa snieg, gory i przygoda. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: książki przygodowe/śniegowe 24.01.08, 21:27 Jack London! Bellew Zawierucha, Biały Kieł. J.O.Curwood - chyba wszystko. No i "Zima Muminków" :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blesia Re: książki przygodowe/śniegowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 13:01 Fridtjof, co z ciebie wyrośnie? Opowieść o polarniku Nansenie. Centkiewiczów Odpowiedz Link Zgłoś
zorija Re: książki przygodowe/śniegowe 26.01.08, 09:24 Jacek Pałkiewicz "Syberia - wyprawa na biegun zimna> Także wspomnienia Messnera z wyprawy w Himalaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarmilka55 Re: książki przygodowe/śniegowe IP: *.piotrkow.pilicka.pl 29.01.08, 12:38 O Nansenie. Bardzo ciekawa ksiązka. Miałam ją polecić ale jestem druga. Centkiewiczów bardzo polecałabym " Tumbo z Przylądka Dobrej Nadziei. O czarnym uciekinierze przypadkiem zabłąkanym na norweskim statku wielorybniczym. Autorzy ubrali go jeszcze w czerwony skafander. Jedna z niewielu ksiązek , którą czytałam dwa razy. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabi Re: książki przygodowe/śniegowe 27.01.08, 16:25 Witam, polecam: Joe Simpson "Dotknięcie pustki" - świetny styl i historia, która weszła już do legendy, Jerzy Kukuczka - "Mój pionowy świat" - o zdobywaniu Korony Himalajów, pasjonująca lektura, Jon Krakauer "Wszystko za Everest" - o najtragiczniejszym sezonie w dziejach zdobywania Everestu, Martyna Wojciechowska "Przesunąć horyzont" - bardzo osobista książka, naprawdę dobrze się czyta :) Miłej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
ninira Re: książki przygodowe/śniegowe 05.02.08, 17:59 Kingstone - "Przygody dzielnego marynarza". Eskimosi, białe niedźwiedzie, lodowce itd. ale... retro Odpowiedz Link Zgłoś
maladanka Re: książki przygodowe/śniegowe 06.02.08, 07:49 pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Piotrowski szczególnie polecam "W lodowym świecie trolli" Odpowiedz Link Zgłoś