Dodaj do ulubionych

LITERATURA SZWEDZKA

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 15:53
Kochani!
Czekam na odzew milosnikow literatury szwedzkiej. Ja jestem dopiero
poczatkijacym jej fanem, ale Per Olov Enquist kompletnie mnie zaczarowal. jesli
ktos sie na tym bardziej zna, czytal cos wiecej i ma co polecic bardzo
prosze... czekam niecierpliwie!!! (madamme_j@wp.pl) pozdrawiam - asia
Obserwuj wątek
    • Gość: venus Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: *.unregistered.formus.pl 06.08.01, 14:11
      polecam Thomasa Transtromera (to wprawdzie poeta-ale jaki!)
    • Gość: heliogab Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: 192.168.3.* / 217.153.7.* 17.09.01, 01:09
      Polecam Bruno K. Oijera ("o" z umlautem)
      poeta.

pozdrawiam,
      heliogabal

• Gość: bukowski Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: *.katowice.pik-net.pl 17.09.01, 13:15
      no to jak wszyscy polecają to i ja polece... knut hamsun ''głód''... znawcą w
      temacie nie jestem... ale hamsun to mocna rzecz.
      • Gość: czytacz Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: *.botar.com.pl 17.09.01, 14:47
        Przepraszam ze sie czepiam, ale Hamsun to Norweg. Moze warto rozszerzyc temat
        na literature skandynawska?
        • Gość: Anna26 Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: *.215.158.176.Dial1.Washington1.Level3.net 18.09.01, 05:10
          A kto napisal "lato z Monika" , bo mi wylecialo z glowy.

Czyatalam kiedys sporo rzeczy pana Sridberga, ale on byl dosc depresyjny.
          Wszyscy u niego umierali.
        • Gość: bukowski Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: *.katowice.pik-net.pl 18.09.01, 09:53
          no tak. mam swiadomosc, jego norwegowsci... potraktowałem temat ogólniej...
          włąsnie jako skandynawski... hamsun i jego głód był ulubiona pozycją
          bukowskiego charlesa... tam go znalazłem:)
          • Gość: Wladek Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: *.dll.se 09.10.01, 20:56
            Szwedzi maja bardzobogata literatyre kryminalna.W Polsce ukazalo sie troche
            przekladów pary Maj Sjööwall i Oera Waalöö (ostatnio nieco spopularyzowane
            przez TV - seria "Komisarz Beck".Przez ostatnie lata bil rekordy popularnosci
            Henning Mankel kilkoma switnie napisanymi "policyjnymi" powiesciami z wnikliwym
            obrazem wspólczesnej Szwecji.Obecnie króluja kobiety a szczególnie Lisa
            Marklund z "kobiecymi" powiesciami z zaganiana dziennikarka w roli glównej.Z
            literatury klasycznej polecam Willema Moberga (jego trylogia o szwedzkich
            emigrantach do Ameryki z lat glodu 2 polowy XIX wieku jest chyba najwiekszym
            epickim dzielem szwedzkiej literatury). Wiem, ze cos przetlumaczono. Z prozy
            powaznej i wspólczesnej polecam P.C.Jaersillda pisarza o nieslychanym bogactwie
            formy - od sagi rodzinnej (Grisjakten) poprzez socjologiczna Dom Babel
            (obowiazkowo dla medyków - o "mamucim" magaszpitalu w Sztokholmie) do urokliwej
            historycznej powiesci w stylu Miki Waltariego - Femtionde Fraelsaren oraz
            zartobliwego pastiszu Holgersons (jagby przedluzenie powiesci Selmy
            Lagerlof).Zal ze nie mamy tlumaczy szwedzkiej literatury - bo jest w czym
            wybierac.
            • Gość: madamme Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: *.bci.net.pl 25.10.01, 17:38
              Dzieki wielkie! To jest dopiero wyczerpujaca odpowiedz! Arcychetnie skorzystam!
              A, jesli wolno spytac, skad tak duzo o tym wiesz? Czy jestes aby moze
              skandynawista zawodowym, filologiem szwedzkim? Mowisz po szwedzku? Ja usiluje
              sie gdzies zaczepic na nauke, ale to jest zawsze ciut za drogie. Szukam kogos
              kto za darmo by mnie nauczyl, bo marze by znac ten jezyk :))))
              jeszcze raz dzieki za odpowiedz!
              madamme
              • Gość: Wladek Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: *.dll.se 27.10.01, 19:31
                Hej Madamme!. Szwedzkiego musialem nauczyc sie sam (z niskich pobudek).A potem
                polubilem ten jezyk.Nie jestem skandynawista.Sprawdz na forum polityki po
                artykule Bauer uprzejmie zaprasza.Byl jakis klub w Warszawie (nigdy nie mialem
                czasu).Mam troche materialów dydaktycznych.Odezwe sie prywatnie jak
                wróce.Wladek.
                • Gość: madamme Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.01, 11:19
                  wow! bede zaszczycona! dla pewnosci podaje adreski once again: madamme_j@wp.pl
                  czekam, pozdrawiam
                  • Gość: Wladek Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: *.dll.se 31.10.01, 12:03
                    Hej Madamme!
                    Dwa razy usilowalem wyslac list na podany adres za kazdym razem przychodzila
                    wiadomosc, ze takie konto w Wirtualnej Polsce nie istnieje. Proponuje zmienic
                    konto np na darmowego hotmaila lub podobne. Szwedzki ksiegozbiór powiekszyl sie
                    w tym tygodniu o 3 pozycje. Pozdrawiam. Wladek
            • Gość: NINNA Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: 138.227.189.* 01.11.01, 16:20
              Gość portalu: Wladek napisał(a):
              > obrazem wspólczesnej Szwecji.Obecnie króluja kobiety a szczególnie Lisa
              > Marklund z "kobiecymi" powiesciami z zaganiana dziennikarka w roli glównej.

Chcialam tylko dodac do twojej niesamowitej wiedzy, ze w tym tygodniu w Szwecji
              mial premiere film zrobiony na podstawie ksiazki Lizy Marklund "Sprängaren" (Jak
              to bedzie po polsku "Detonator"?). Mam nadzieje ze przyjdzie do was.

Duzo ciekawych kriminalnych opowiesci jest tutaj zfilmowanych.

Jesli chodzi o ksiazki to tez jest bardzo ciekawa seria Jana Guillou o krzyzaku
              Arn.

//NINNA

//NINNA

• Gość: Wladek Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.11.01, 20:42
                Hej Ninna!
                Tack för tipset (Dziękuję za "cynk"). Sprängaren to chyba jej najlepsza książka
                jakoś nie mogłem przebrnąć przez Paradiset czy Studio Sex. Masz rację z ich
                filmami. Ale ja znowu jestem w Polsce i jestem poza możliwoscią. Co sądzisz o
                nowej wersji Becka (mimo wszystko brak mi Gösty Eckmana i Läsgorda chociaz
                ostatni jako Kurt Wallander jest świetny. W Polsce szwedzkie filmy ukazują się
                z opóźnieniem i w bardzo "nieoglądalnym" czasie poza tym nie dostrzegłem żadnej
                promocji ani literatury ani twrczości filmowej, tak jakby bliższe nam mialy być
                brazyliskie sĺpy (mydlane opery). Na koniec - czy czytałaś ostatniego Mankela
                ("Powrót nauczyciela tańca"). Hej!
                PS. Używam teraz polskiej czcionki, napisz jeśli jej nie widać.
                • Gość: NINNA Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: 138.227.189.* 05.11.01, 10:49
                  Gość portalu: Wladek napisał(a):

> Tack för tipset (Dziękuję za "cynk").

Det var så lite.. Nie ma za co..

Sprängaren to chyba jej najlepsza książka
                  > jakoś nie mogłem przebrnąć przez Paradiset czy Studio Sex. Masz rację z ich
                  > filmami. Ale ja znowu jestem w Polsce i jestem poza możliwoscią.

Tak samo ja nie mam mozliwosci do polskich filmow. Niestety tutaj ich wogole nie
                  puszczaja. Przynajmniej nie w moim miescie.

Co sądzisz o
                  > nowej wersji Becka (mimo wszystko brak mi Gösty Eckmana i Läsgorda chociaz
                  > ostatni jako Kurt Wallander jest świetny.

Nie ogladalam tych filmow w kinie, ale jakis czas temu szly w telewizji. Sa
                  calkiem fanje, ale krytycy obrzucaja je blotem, bo nie sa podobne do "idei Becka".
                  W Polsce szwedzkie filmy ukazują się
                  > z opóźnieniem i w bardzo "nieoglądalnym" czasie poza tym nie dostrzegłem żadnej
                  > promocji ani literatury ani twrczości filmowej, tak jakby bliższe nam mialy być
                  > brazyliskie sĺpy (mydlane opery).

No coz, to lepiej niz ja. Bo Polska nie jest w Szwecji popularna. U nas za to
                  wszystko co produkuja w Ameryce leci w telewizji. A ze mamy wlasne opery mydlane,
                  to te tez ciagle puszczaja.

Na koniec - czy czytałaś ostatniego Mankela
                  > ("Powrót nauczyciela tańca").

Niestety, nie czytalam. Ostatnio zaniedbywalam ksiazki. :o(

> PS. Używam teraz polskiej czcionki, napisz jeśli jej nie widać.

Widac. Tylko nie moge sama jej uzywac.

mvh (skrot za "med vänliga hälsningar" :o) )
                  //NINNA
    • Gość: lina Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: *.ceu.hu 04.11.01, 23:00
      polecam "Gusta Berling" Selmy Lagenrof
      • Gość: madamme Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: 195.205.95.* 05.11.01, 16:44
        wow! teraz nareszcie zaczyna sie dyskusja o szwecji; czytam z zaciekawieniem i
        notuję!
        wladku! moj adres istnieje i dziala bez zarzutu! madamme_j@wp.pl (literka
        po "dolnej kresce" to "jot", może tu był problem?)
        skąd tylko brać te książki? niestety tłumaczenie też jest raczej opóźnione...
        pozdrowienia
        i nie piszcie po szwedzku, bo wam zazdroszcze:)))!!!
        asia
        • czort Re: LITERATURA SZWEDZKA 06.11.01, 13:43
          Co do skandynawów - A gdzie się podziała Sygryda Undset - Dlaczegoście o niej
          zapomnieli? A Vera Hendrikssen?
          Po przeczytaniu książek tych dwóch pisarek b. polubiłam średniowiecze. Potem
          doszła rancuska miediewistka Zoe Orenburg i wciągnęło mnie bez pamięci!!!
          Kocham średniowiecze!
          • Gość: Wladek Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.11.01, 21:56
            Drodzy czytacze. Kiedyś dawno temu w Poznaniu bylo Wydawnictwo Poznanskie,
            które prowadziło ambitną serię "Dzieł pisarzy skandynawskich" (ze stylizowaną
            łodzią Wikingów na obwolucie). Między innymi wydali trylogię Moberga,
            Lagerkvista (Göstę i Zło) oraz wiele innych. Większość książek została
            wydrukowana w latach 80, kiedy głowę mieliśmy zajętą czym innym. Nie wiem czy
            ktoś kontynuuje, bo w rynkowej gospodarce i znanym zamiłowaniu naszego
            społeczeństwa do czytelnictwa (czegoś innego niż Harry Potter) skandynawska
            literatura nie bedzie dobrze "idącym towarem". A szkoda. Bo od Valtariego (fin)
            do Hamsuna, Undset i Vesaas (nor) włączywszy w to Szwedów mamy cały kawał
            najlepszej europejskiej i światowej Literatury. Czy ktoś widział jakieś nowe
            wydania? Chociażby noblistów (Hamsun, Lagerkvist, Undset, Lagerlöf,).
            Pozdrawiam.
            • Gość: Marek Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: 62.233.138.* 07.11.01, 15:17
              Wydawnictwo Swiat Literacki wydaje dziela Hamsuna (juz 5 tomow, m.in. "Glod" w
              nowym przekladzie), a poza tym jeszcze kilku innych skandynawow. Polecam
              nowosc: "101 Reykjavik" Helgasona - to Islandczyk. Ich strona to
              www.swiatliteracki.com.pl.
            • Gość: Jack Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: *.tti.com.pl 27.11.01, 19:08
              Poza wymienionymi Pana, panie Wladku pisarzami wydawanymi przez Wydawnictwo
              Poznanskie istnieja jeszcze inni, nie mniej swietni pisarze, jak chocby jeden z
              wiekszych europejskich tworcow realizmu magicznego, laureta Nobla i Bog
              literatury (przynajmniej w swoim kraju) Halldor Kiljan Laxness. Natomiast
              rzeczywiscie, rzeczy skandynawskich coraz mniej, choc zdecydowanie zdarzaja sie
              niezwykle rodzynki. Mniam mniam...
              • Gość: ula Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.02, 00:13
                Gość portalu: Jack napisał(a):
                O ile wiem, Laxness, to Islandczyk, ale nieważne. Ważna jest informacja, że ktoś
                go u nas wydał! Kiedy i co? Bardzo będę za informacje wdzięczna :-)
                > Poza wymienionymi Pana, panie Wladku pisarzami wydawanymi przez Wydawnictwo
                > Poznanskie istnieja jeszcze inni, nie mniej swietni pisarze, jak chocby jeden z
                >
                > wiekszych europejskich tworcow realizmu magicznego, laureta Nobla i Bog
                > literatury (przynajmniej w swoim kraju) Halldor Kiljan Laxness. Natomiast
                > rzeczywiscie, rzeczy skandynawskich coraz mniej, choc zdecydowanie zdarzaja sie
                >
                > niezwykle rodzynki. Mniam mniam...

• Gość: Mara W. Re: LITERATURA SZWEDZKA IP: *.dozamel.ssk.pl 06.03.02, 10:26
      Cześć! Przepraszam, że się wtrącam w tę rzeczową dyskusję, ale mam mały
      problem, a widzę, że trafiłam na fachowców. Czytałam w dzieciństwie wspaniały
      zbiór baśni szwedzkich pt. Zaczarowany Dzban. Bardzo chciałabym zdobyć tę
      książkę, ale nie znam ani autora, ani wydawcy. Nie wiem nawet czy była
      wznawiana w ostatnich latach (wydanie, które czytałam pochodziło z początku lat
      osiemdziesiątych). Będę wdzięczna za wszelką pomoc.
    • quba Re: LITERATURA SZWEDZKA 06.03.02, 10:50
      Błogosławieństwo Ziemi (Nie mam pewnośći co do osoby autora - może Hamsun).
      Martin Andersen Nexe - Ditta, a także Pelle Zwycięzca tegoz autora
      "A lasy wiecznie śpiewają" (NIE PAMIETAM KTO NAPISAŁ )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka