Gość: niki IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 17:16 Ta książka zaciekawiła mnie głownie dlatego,że została w niej piękna lecz dziwna miłość, prawdziwa przyjażń. Autorka wspaniale przedstawiła ciekawe przygody interesujących bohaterów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Matiz Re: Ten obcy IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.03, 12:51 Zachęcam do czytania tej książki Matiz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Ten obcy IP: *.acn.waw.pl 05.11.03, 18:23 Ksiazka jest piekna, ale niestety niedoceniana, jak wiekszosc lektur. Kiedy mlody czlowiek cos musi przeczytac na za tydzien, to rodzi sie mechanizm obronny ( sama, bedac molem ksiazkowym bardzo w siodmej klasie cierpialam nad Panem Tadeuszem). Dobrze jest do niej powrocic i zwrocic uwage na taktowna ocene bohaterow, piekno opisow, staroswieckie smaczki typu "no to mama wezwie DOROZKE" (dlugo musialam dziecku tlumaczyc, skad sie tam wziela), a takze na piekna scenke rodzajowa jarmarku w malym miasteczku ( wczesne lata 60-te). Musze przyznac, ze docenilam te ksiazke dopiero niedawno, kiedy dziecko czytalo lekture, zaczelam czytac sama....i bardzo sie zauroczylam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Ten obcy IP: *.chello.pl 05.11.03, 22:35 Ksiazka jest piekna, ale niestety niedoceniana, jak wiekszosc lektur. > Kiedy mlody czlowiek cos musi przeczytac na za tydzien, to rodzi sie mechanizm > > obronny Ksiazka faktycznie niesamowita, jako dziecko przeczytalam ja jednym tchem;). Oczywiscie wtedy byla moja lektura. Nie pamietam dokladnie sceny, ale tytulowy ten obcy kochal sie w tej cichej dziewczynce i byla tam taka jedna scena, kiedy on sie na nia spojrzal czy powiedzial jej komplement. Nie pamietam sceny, ale pamietam uczucie jakie pojawilo sie kiedy czytalam ten fragment. ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
dori7 Re: Ten obcy 06.11.03, 01:05 > Ksiazka jest piekna, ale niestety niedoceniana, jak wiekszosc lektur. No nie wiem - w zaprzyjaznionej szkole polonistki co roku robia szostym klasom ankiete na temat lektur, wyniki sa bardzo dziwne, jeden rocznik np. nie przepada za musierowicz, w innym ma raczej pozytywne oceny... natomiast 'ten obcy' zbiera niemal same pochwaly, od chlopcow tez! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Ten obcy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.11.03, 10:30 To rozradowalyscie me serce, bo ksiazka niewatpliwie zasluguje na czula uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helenka Re: Ten obcy IP: *.energis.pl 06.11.03, 12:26 Mi tez bardzo sie podobal, kiedy bylam w podstawowce. "Ten obcy" i "Inna" to idealne ksiazki dla mlodziezy w tym wieku Odpowiedz Link Zgłoś