Gość: non IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.08, 17:08 Szukam książki,o której usłyszałam jednym uchem w radio:historia rodziny z wojną bałkańską w tle.Chyba serbskiego autora. Wie ktoś o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kaś Re: Bałkany z jajem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.08, 18:29 Może 'Jak żołnierz gramofon reperował' Sasy Stanisica? Odpowiedz Link Zgłoś
lalala33 Re: Bałkany z jajem 16.08.08, 00:00 Wojna bałkańska to zbyt ogólnie ujęte...może byc Chorwacja, Bośnia, Serbia a nawet Macedonia. Czytałam kilka lat temu książkę Nenada Velickovica (autor pochodzi z Sarajewa)"Koczownicy". To histoia rodziny, ukrywającej się czasie wojny w budynku biblioteki w Sarajewie, gdzie ojciec rodziny był dyrektorem. Fajnie napisana opowieśc (z wojną w tle), bez martyrologi i użalania się na cały świat. Wzrusza, bawi ale też pokazuje zawiłości ludzkiej natury. Wydawnictwo Czarne ma ciekawą serię "Inna Europa Inna Literatura" i z tej serii jest całkiem dużo książek o Bałkanach. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Bałkany z jajem 16.08.08, 02:23 a moze to "Rola mojej rodziny w światowej rewolucji" Bory Cosića? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nonela Re: Bałkany z jajem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.08, 12:19 O,właśnie,to jest to!Dziękuję bardzo.Za pozostałe propozycje równiez bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś