Gość: stoneheart IP: *.com 25.11.08, 18:14 Czy znacie ciekawe cykle o wamiprach po za Ann Rice Kroniki wampirow Meyer Cykl Zacmienie i Nekroskop bo chetnie poczytam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minniemouse Re: cykle o Wampirach 27.11.08, 06:57 cykle i nie, Salem's Lot Kinga - o wampirach, Children of the Night Carrion Comfort - Dan Simmons (Dzieci Nocy?) Anita Blake, Mick Farren, Brian Lumley, John Steakley www.vampirelibrary.com/lists/series.htm pojecia nie mam co z tego jest po polsku. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: cykle o Wampirach 27.11.08, 11:01 Nie cykl i nie czytalam, ale ponoć bardzo dobre: Historyk- Elizabeth Kostova. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggie Re: cykle o Wampirach IP: 62.89.110.* 04.12.08, 13:46 "Historyka" nie polecam... Autorka trochę się plącze, książka jest taka sobie. Mnie absolutnie nie wciągnęła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krowa Re: cykle o Wampirach IP: *.chello.pl 04.12.08, 20:12 Mnie "Historyk" wciągnął po całej linii, chociaż przyznaję, że jest trochę niespójności. ale ogólne wrażenie bardzo pozytywne. Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: cykle o Wampirach 09.10.09, 17:22 Historyk - przeczytałam, owszem momentami wciąga, ale podobne odczucia, że jest niespójna. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: cykle o Wampirach 27.11.08, 11:41 no jest ta nieszczęsna wampiryczno-romatyczna saga Twilight (Zmierzch) - ale to dla małolatów i dalekie od kanonu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
2arwen Re: cykle o Wampirach 09.10.09, 15:19 zapraszam na forum o Anicie Blake Laurell Hamilton www.anitablake.fora.plpozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistique Re: cykle o Wampirach IP: 77.255.4.* 17.11.09, 10:55 np.Dom Nocy, nie wciąga na poczatku ale w miare czytania robi sie coraz ciekawiej Odpowiedz Link Zgłoś
stoerungsquelle Re: cykle o Wampirach 22.11.09, 16:07 L.J. Smith (Vampire Diaries, Night World, Secret Circle) and Alyson Noel (Evermore, Blue Moon), odpowiednikow polskich nie znam. Ponoc Angellinni pisze podobnie, bo wlasnie na te autorki powolywali sie dotychczas fani porownujac styl pisania. ---- recenzje od czytelnikow, czyli dlaczego warto przeczytac "Glupiec w milosci" Amalii Angellinni: www.scholar-online.pl/viewpage.php?page_id=124&c_start=30#c13373 Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: cykle o Wampirach 22.11.09, 18:56 Dom nocy i Pamiętniki wampirów są dostępne po polsku, w przypadku Pamiętników nawet więcej niż tylko pierwsza część. W najbliższym czasie z powieści dla nastolatków mają jeszcze wyjść Blue Bloods Mellisy de la Cruz, ale nie wiem, jaki będzie polski tytuł. Poza Anitą Blake jest też cykl o Sookie Stackhouse Charlaine Harris, ukazał się niedawno Martwy aż do zmierzchu w nowym wydaniu i zdaje się, że lada moment ma się pojawić kolejna część cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doris Re: cykle o Wampirach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.09, 16:05 Bardzo lubie dobrą literaturę "horrorystyczną"i powieści wielkich klasyków tejże. O wampirach rzeczywiście wspaniale pisze Anna Rice, duża wyobraźnia, świetne pióro i jeszcze "coś" więcej. Niestety mimo szczerych wysiłków ledwie strawiłam drugi tom cyklu pani Meyers. Co za płycizna i infantylizm! No ale widać, że pisane "od serca". Nie bardzo rozumiem przyczyny popularności cyklu "Zmierzch", czy wystarczy "przebranie" harlequina w powieść grozy? Polecam opowiadania Lovecrafta. Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: cykle o Wampirach 23.11.09, 20:40 Saga pani Meyer to jest moim zdaniem wydany w literackiej formie blogasek i adresowany jest do wielbicielek blogasków. A wielbicielek blogasków i występujących w nich wspaniałych, fantastycznych Mary Sue o nadprzyrodzonych zdolnościach jest jak widać całkiem sporo i stąd sukces marketingowy książki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoerungsquelle Re: cykle o Wampirach IP: *.dynamic.primacom.net 26.11.09, 13:40 Zmierzch jest rzeczywiscie dosc lekko napisany, w porownaniu z Rice to mielizna, chco sam pomysl nie jest ani zbyt oryginalny (bylo juz sporo wampirowych klimatow), ale skreslony prosto, latwo, przyjemnie. Z watkow uczuciowych wole klasykow, np. Brönte. Tam byla sila slowa! W wiekszosci ksiazke albo urzeka mnie jezyk albo koncepcja. Ostatnio urzeklo mnie Lovefool, choc to nie o wampirach (a o specjalnym czyms) wlasnie ze wzgledu na koncepcje (uniwersalizm i laczenie elementow). Ksiazki czytam w roznych jezykach, wiec czasem cieko mi tytulami strzelac, ale fajnie, ze podalyscie poslkie odpowiedniki, moze siegne w przerwie bozonarodzeniowej. Dzieki! --- Wow, superrecenzja wersji polskiej Lovefool – Głupiec w miłości www.scholar-online.pl/viewpage.php?page_id=124&c_start=30#c13373 Odpowiedz Link Zgłoś
czytajka86 Re: cykle o Wampirach 25.11.09, 22:50 Na pewno warto sięgnąć po nową książkę Stokera i Holta "Dracula. Nieumarły". Jeśli to oczywiście można nazwać cyklem. Ale jest naprawdę świetna! Idealnie pokrywa się z rzeczywistymi wydarzeniami historycznymi, zachowuje wątki pierwszej części Draculi Brama Stokera i naprawdę świetnie się ją czyta. Odpowiedz Link Zgłoś