Dodaj do ulubionych

Modelki, modele... skąd?

04.01.11, 21:08
Słuchajcie, chciałabym poćwiczyć robienie tunik z miejscem na biust, swetrów z miejscem na brzuszek i biodra i tym podobnych. Na początek skromnie: na lalkach i misiach smile Ale skąd wziąć takie lalki-modelki? Za moich czasów lalki nie miały biustu ani bioder, no a misie tym bardziej smile

Może mamy małych dziewczynek mają jakiej rady? Jaką lalkę najlepiej sobie kupić do robótkowych ćwiczeń? Barbie? (Czy jeszcze ją produkują?)
Obserwuj wątek
    • joanna-olga Re: Modelki, modele... skąd? 05.01.11, 08:08
      A co konkretnie chcesz ćwiczyć? Robienie zaszewek na biust? Poszukaj na amerykańskich stronach drucianych i Ravelry. Gdzieś nawet widziałam kalkulator do liczenia zaszewek pionowych.
      • nessie-jp Re: Modelki, modele... skąd? 05.01.11, 15:57
        Poćwiczyć chciałam ogólnie "górę" swetra, czyli robienie karczku skróconymi rzędami, żeby się dobrze układał, wrabianie rękawów tak, żeby się nie bułowały przy biuście, robienie różnych dekoltów, te nieszczęsne miejsce na biust... Mam w głowie pomysł na tunikę z bawełny z ażurowymi rękawami, ale żeby ją zrobić, musiałabym najpierw sporo poćwiczyć.

Co do manekina, to chyba za duża inwestycja dla mnie
    • ivoncja Re: Modelki, modele... skąd? 05.01.11, 10:55
      Hm, a czy Barbie nie jest za mała do takich robótek? Na zaszewkę wyjdą na niej może ze trzy oczka... Jasne, że ją produkują i można ją kupić choćby na stoisku z zabawkami w hipermarkecie, ale myślę że do celów treningowych wystarczy "podróbka" z bazarku czy sklepu z chińszczyzną za 5 zł. A nie zastanawiałaś się nad zakupem manekina? Na Allegro jest pełen wybór, a przydałby Ci się później np. do przymierzania czy prezentowania robótek.
      ---------------------------
      Bardzo łatwo podbić moje serce- wystarczy być kotem. smile
      ---------------------------
      ivoncja.blox.pl/html
    • bietas Re: Modelki, modele... skąd? 05.01.11, 16:16
      tu jest fajny kurs obrazkowy jak zrobić własnego manekina:
      www.burdastyle.de/trends/tipps-tricks/wie-geht-eigentlich-eine-massbueste_aid_2704.html
      Herbatka podała kiedyś tego linka na swoim blogu.
      Myślę, że lepiej jest poświęcić trochę czasu na wykonanie tej "pomocy" zamiast tracić czas na lalki, które mają zupełnie inne proporcje niż człowiek smile
      no i potem dużo łatwiej przymierzać w trakcie roboty !
      • nessie-jp Re: Modelki, modele... skąd? 05.01.11, 23:04
        Bietas, genialny ten manekin! smile Muszę spróbować coś takiego zrobić choćby dla samej uciechy posiadania własnego popiersia smile Zawsze mogę na nim przechowywać biżuterię...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka