Dodaj do ulubionych

Udany zakup

17.05.04, 10:50
Chciałam się z wami podzielić radością z zakupu drutów bambusowych na żyłce.
Praca na takich drutach to niezwykły komfort -druty są ciepłe i przyjemne w
dotyku oraz bardzo lekkie.Na razie dostałam tylko nr. 3 oraz 3,5 ale czekam w
Pasmanterii w Zabrzu na ciąg dalszy. Zaraz po sprawdzeniu ich (robię
aktualnie swewterek nr 19 z ostatniej Sandry tylko ze starej włóczki firmy
Anna Belle o nazwie Borneo)pobiegłam kupić jeszcze po jednej parze(często
robię równocześnie kilka rzeczy, gdyż nie lubię monotonii).Cena dosyć wysoka-
26 zł od sztuki.Ale jakie zadowolenie!Pozdrawiam i życzę dużo zadowolenia z
własnych wytworów.Teresa
Obserwuj wątek
    • bomasta Re: Udany zakup 17.05.04, 21:50
      Witaj Teresko ! Bambus jest trwały więc pewnie warte są tej ceny ,ale jakość
      żyłki też jest ważna a jak jest w tych ? Mam pojedyncze numery drutów na żyłce
      i prostych ,więc przekładam robótę i nie posiadam wszystkich numerów tylko
      takie typowe.
      Z tej sandry bardzo podobny mialam model nr 11 ,został jednak podebrany
      ciotce przez młodsze pokolenie smile)) W wybranym przez Ciebie modelu podoba mi
      się ten ażurek ,jest subtelny i obejdzie sie bez jakiś koszulek pod spodem .
      Jak szybko zrobisz to jeszcze pochodzisz przed upałami ,czy one wogóle będą ?
      Ja też kończę takie które myślałam że będę nosić we wrześniu a tak to wydaje
      mi się że będą dobrym prezentem dla czerwcowej Małgosi .
      Pozdrawiam Bożena
      • kaja500 Re: Udany zakup 17.05.04, 22:36
        Witaj Bożenko!
        Niestety nie znam się na jakości żyłki i nie wiem,jaka ona powinna być.Po czym
        można poznać,że żyłka jest dobrej jakości? Te druty bambusowe(to już nie druty
        przecież a bambusy) są firmy INOX i żyłka jest taka sama,jak w drutach
        metalowych tej samej firmy.
        Sweterek który robię jest z ciekawej włóczki bawełniano-akrylowej w czarno-
        białe supełki w złamanym kolorze łososiowo-różowym.Wydaje mi się,że wygląda
        ciekawie. Sweterek nr 11 z tejże wyjątkowo udanej Sandry też mi się
        podoba ,tylko zrobiłabym nieco mniejszy dekolt w obawie przed rozciągnięciem
        się.Pozdrawim serdecznie Teresa
        • lady_huncwot Re: Udany zakup 18.05.04, 09:10
          Inox to porządna firma, bardzo lubię ich druty.
          A na druty bambusowe też miałam ochotę, ale powstrzymuje mnie to, że właściwie
          mam już komplet wszystkich możliwych rozmiarów drutów...
          Pozdrawiam,
          Lady Huncwot
          • malgorzata117 Re: Udany zakup 18.05.04, 17:11
            Dzięki, Teresko, za wiadomość. Nie wiedziałam, ze druty bambusowe mogą być na
            żyłce, dotąd widywałam tylko proste. Jutro moja Marta jedzie do Wrocławia i
            dostała bojowe zadanie - nie ma po co wracać do domu bez tychże drutów.
            Nawzdychała się straszliwie, pertraktacje trochę trwały, ale przyjęła do
            wiadomości. Tak naprawdę, to nie powinnam ich kupować, bo drutów ci u mnie
            dostatek, ale TAKICH nie mam, więc jestem usprawiedliwiona.
            Lady ma rację, Inox robi świetne druty, ale doskonałe są też firmu Dana (chyba
            austriackie, napisy po niemiecku) i firmy Perfect (niemieckie) - te nawet mają
            na tekturce miarkę do mierzenia grubości drutów.
            Małgorzata
            • lady_huncwot Re: Udany zakup 19.05.04, 21:19
              uuuuu, to chyba zamiast szukać samej miarki do drutów (patrz: gorąca dyskusja w
              wątku "Oprzyrządowanie") trzeba po prostu poszukać drutów tej firmy i upiec
              dwie pieczenie na raz.
              Pozdrawiam,
              LH
    • bomasta Re: Udany zakup 18.05.04, 19:16
      Narobiłyście mi ochoty na nowe druty ,ktore do tej pory kupowałam tanie . W
      mojej ulubionej pasmanteri mają wszystko i nawet juz wkótce poszukiwaną
      miarkę .Druty w moim posiadaniu są firmy PONY(Indie) i zyłki mają nie najlepsze
      sztywne i zwijające się. Polskie chociaż pod wpływem ciepłej kąpieli prostowały
      się a te nie .Jakoś mam opory przed wydawaniem więcej jeśli są tańsze w
      sklepie . Widzę jednak że warto zainwestować w "sprzęt ". Pod waszym wpływem
      staję się gadżeciarą ha ha ha .
      Bozena
      • bomasta Re: Udany zakup 18.05.04, 19:24
        Po wysłaniu już posta zorientowałam się że robisz teraz Teresko z mojego
        ulubionego gatunku wełenki.Akryl sam czy z dodatkami nadaje się praktycznie do
        wszystkiego a teraz nastąpił jakiś wysyp w pasmanteri . Dobrze że miałąm tylko
        na dentystę ,bo znowu do domu powróciłabym z workiem wełny .Szczególnie serce
        mi drgnęło do akrylu bawełnianego a te kolory słów brakuje .
        Bożena
        • ninga Re: Udany zakup 03.08.04, 20:46
          Żżera mnie ciekawośc gdzie ta pasmanteria z takim duzym wyborem kolorów, może w Warszawie?.
          Wybieram się wprawdzie na Włościańską, ale tak mi to nie po drodze że nie wiem czy się zbiorę przed urlopem. A chcę coś kupić "na wyjazd".
          Kalina
      • malgorzata117 Re: Udany zakup 19.05.04, 20:38
        Ja jestem gadżeciarą, że hej ! Okrutnie lubię druty i włóczki, no i kupuję bez
        umiaru. Kiedyś kupowałam polskie, niestety marnej jakości były, drut w miejscu
        łączenia z żyłką się wystrzępiał i włóczka co chwilę się zahaczała. Strasznie
        to było denerwujące. Aż ktoś mi przywiózł z Niemiec w prezencie moje pierwsze
        inoxy. I tak się zaczęło.
        Właśnie Marta wróciła z Wrocławia i przywiozła mi bambusowe na żyłce, ale, o
        zgrozo, we Wrocławiu kosztują 34,90 PLN. Uważam, że to już przesada, nie
        spodziewałam się, że będą takie drogie. Ale rzeczywiście są super, potwierdzam
        wszystko, co napisała Tereska.
        Małgorzata
        • belara Re: Udany zakup 03.08.04, 19:44
          A gdzie we Wrocławiu moznakupic bambusowe druty?
          Pozdrawiam
          Beata
          • malgorzata117 Re: Udany zakup 03.08.04, 21:07
            Moje były kupione w małej pasmanterii przy ul.Podwale, chyba Niteczka się
            nazywa, ma wspólne wejście za sklepem elektrycznym: na prawo - żarówki, na
            lewo - pasmanteria
            pozdrawiam
            Małgorzata117
            • belara Re: Udany zakup 03.08.04, 22:53
              Dzieki! Jutro tam pojde.
              Pozdrawiam
              Beata
    • kajmy Re: Udany zakup 09.08.04, 19:27
      A mnie na uropie udało się kupić igły z żyłkowymi uszkami do zszywania
      sweterków. Świetna sprawa. Zachęcona przez którąś z Was szukałam u siebie ale
      nigdzie nie było.
      Teraz mam praktyczną pamiątkę z urlopu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka