Dodaj do ulubionych

plaster miodu w okrążeniach

18.01.13, 09:41
czy ktoś z was robił?
dostałam zamówienie na komin w taki wzór, chciałabym zrobić na okrągło, żeby nie było szwów, ale coś źle robię
na płaskich drutach wzór wychodzi jak marzenie, na okrągło dooooo blada.
już mi brak pomysłów co źle robię: narzucałam przed i za przekładanym oczkiem, narzucałam od przodu i od tyłu i wszystko w różnych kombinacjach
już zaczęłam się zastanawiać, czy są wzory, których się w okrążeniach po prostu nie da zrobić, ale takie myślenie kłóci mi się z wyobraźnią przestrzenną

ach, chodzi mi o TEN plaster miodu:
https://kaliningrad.blox.pl/resource/0717.jpg
Obserwuj wątek
    • czeremcha4 Re: plaster miodu w okrążeniach 18.01.13, 17:05
      Nie mam w tej chwili czasu, żeby z ciekawości spróbować, ale wietrzę taki problem:

Robiąc na okrągło napotykasz się na inny układ oczek, niż robiąc na prosto. Chodzi mi o układ "nóżek" na drucie - o ile "normalnie" miałaś np. przednią "nóżkę" prawego oczka za drutem, to teraz masz przed. /A czy za, czy przed - to wynika ze sposobu przerabiania - "heretyckiego" czy "kontynentalnego"/.

Czyli nagle napotykasz na swojej drodze oczka przerabiane tym drugim sposobem /kontynentalnym albo heretyckim/. W każdym razie - innym od tego, którym normalnie robisz wink Musisz teraz dostosować kierunek wkłucia druta w prawe oczko - tak, żeby tego oczka nie przekręcić, a narzut przerobić z odpowiadającym mu oczkiem.

Ale to tylko teoretyzowanie - jak znajdę czas, to z przyjemnością spróbuję, czy ma sens wink

Ania
      • szymbea Re: plaster miodu w okrążeniach 18.01.13, 20:01
        również wydaje mi się, że to właśnie w tym tkwi problem, że robiąc na okrągło w kolejnym rzędzie robisz oczka przekręcone, tutaj znajdziesz szczegółowy opis jak się robi krok po kroku plaster miodu, jednak jest on na odwracanie robótki, ale może się przyda

plaster
      • jochweta Re: plaster miodu w okrążeniach 19.01.13, 06:53
        to faktycznie ma sens
        dzisiaj jadę na wykłady, ale jak wrócę to ja tym drutom pokażę
    • vichta Re: plaster miodu w okrążeniach 19.01.13, 16:40
      chomikuj.pl/vichta/robotki+reczne+(free)/druty/porady+i+podreczniki/plaster+miodu+-+tutorial
      Obejrzyj sobie ten filmik. W rzedach parzystych, czyli powrotnych robimy prawe oczka. Robiac w okrazeniach wystarczy wykonywac je jako lewe. I juz smile
    • erin25 Re: plaster miodu w okrążeniach 19.01.13, 19:28
      Powinno wystarczyć przerabianie oczka i narzutu razem na lewo (tj. narzut i oczko lewe przerabiasz razem tak, aby powstało jedno oczko lewe) w tych rzędach, które przerabiałaś po lewej stronie robótki. Tak jak napisała Ania, należy zamienić oczka prawe na lewe. Dodatkowo odczyt wzoru też musisz zmienić; w okrążeniach nie odwraca się robótki = odczyt wzoru w co drugim rzędzie od końca opisu.
      Nie wiem jak miałaś rozpisany wzór. Przykładowo ja po lewej stronie robótki 3 rząd mam - przełożyć oczko podejmując jak do przerobienia oczka lewego, 1 narzut na to oczko * przerobić razem narzut i jedno oczko razem na prawo, przełożyć jedno oczko + zrobić narzut*
      W okrążeniach zacznę od * przełożyć jedno oczko plus zrobić jeden narzut na to oczko, przerobić narzut i oczko razem na lewo* i na zakończenie rzędu to co opisywałam przed gwiazdkami.
      • vichta Re: plaster miodu w okrążeniach 20.01.13, 00:31
        Widze, ze sporo dziewiarek robi ten wzor, wykorzystujac narzuty, a jest sposob naprawde o wiele latwiejszy, z uzyciem oczek patentowych, czyli wkluwaniem druta w oczka z rzedu poprzedniego. Dla mnie takie przekladanie i narzucanie, to niepotrzebne robienie balaganu w opisach i na drucie uncertain Polecam filmik, ktory zalinkowalam w poprzednim poscie.
        • erin25 Re: plaster miodu w okrążeniach 21.01.13, 15:34
          Dzięki. Nie zaglądam nigdy na Chomika. Rozumię, że chodzi o przerabianie co drugi rząd oczek prawych? Kiedyś widziałam takie coś, ale to nie jest ten sam wzór.
          W sieci można znaleźć filmiki z tym wzorem, bez wykonywania narzutów.
          W rzędach nieparzystych można robić *1 prawe, 1 prawe z oczka rzędu niżej*
          W rzędzie parzystym, przerabiając z odwracaniem robótki, przerabiać: prawy drut wbić od boku, tak, aby podjąć nitkę spuszczoną w poprzednim rzędzie i tą nitkę przerobić razem z oczkiem na prawo, 1 oczko prawe*
          Później 2 rzędy z przesunięciem oczka.
          Obojętnie w jaki sposób przerabiamy, w okrążeniach zmienia się tylko to co pisałam. Jeśli po lewej stronie robótki przerabia się np 2 oczka razem na prawo, to w okrążeniach będą to 2 oczka lewe razem i odwrotnie (tak jak widzimy oczka).
          Zasada odczytu wzorów napisanych dla robótki w rzędach - rzędy robione z prawej strony robótki bez zmian. Rzędy z lewej strony robótki odczyt od tylu (przy schematach odczyt od prawej strony). W okrążeniach nie odwracamy robótki i dlatego ta różnica.
          Jeśli przerabiasz kontynentalnie, to kierunek oczek przełożonych i narzutów się nie zmieni.
    • domatorka-4 Re: plaster miodu w okrążeniach 25.01.13, 15:43
      Bardzo ucieszyłam się jak zobaczyłam ten wzór /plaster miodu/ kiedyś bardzo dawno temu robiłam tym wzorem swerty swoim synom teraz nie mogę sobie przypomniec jak się go robi.
      Bardzo mi zależy na opisie tego wzoru jesli mogę prosić.
      Z góry serdecznie dziekuję za pomoc i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka