Dodaj do ulubionych

pomóżcie młodej mamie

12.11.05, 15:30
Mam 20 lat i bardzo potrzebuje pomocy.W marcu urodzi się nam dzidzia a nie
mam pieniedzy,żeby kupić jej ubranka,bo jak wiadomo sama miłość nie
wystarczy...Mąż pracuje na czarno, ale nie zarabia zbyt wiele.Mnie szef gdy
dowiedział się o dziecku-poprostu zwolnił.Będę bezgranicznie wdzięczna za
jakąkolwiek pomoc.Mogę pokryć koszty przesyłki.
Obserwuj wątek
    • ania198 Re: pomóżcie młodej mamie 12.11.05, 15:48
      Może napisz skąd jesteś smile
      • elka791 Re: pomóżcie młodej mamie 12.11.05, 15:52
        jestem z Cieszyna woj.slaskie.
        • arwena_11 Re: pomóżcie młodej mamie 12.11.05, 15:59
          Przepraszam, ale jeżeli miałaś umowę to nie miał prawa cię zwolnić. A jeżeli
          umowa była na czas określony a ty jesteś w minimum w trzecim miesiącu to umowa
          jest automatem przedłużana do porodu. Dziewczyny czytajcie kodeks pracy tam
          naprawdę jest wiele przepisów, które pomagają kobietom w ciąży.
          Chyba że pracowałaś na czarno, a to już niestety ....
          • ania198 Re: pomóżcie młodej mamie 12.11.05, 16:07
            Chciałam to samo napisać, że kobiety, która jest w ciąży nie można zwolnić z
            pracy!.
            • jasama3 Re: pomóżcie młodej mamie 12.11.05, 16:51
              można zwolnić można jestem tego żywym przykładem pewnie nia miała dziewczyna
              umowy
            • elka791 Re: pomóżcie młodej mamie 12.11.05, 17:02
              pracodawca przedłużał mi umowe.Otrzymałam od mojego lekarza zwolnienie
              lekarskie z datą kiedy zaczęła obowiązywać nowa umowa.Szef twierdzi,że będąc na
              L4 nie można podpisywać umowy i uznał ją za nieważną.Twierdzi,że teraz mnie nie
              przyjmie bo będę stale na L4.
              • escribir Re: pomóżcie młodej mamie 12.11.05, 18:15
                elka791 napisała:

> pracodawca przedłużał mi umowe.Otrzymałam od mojego lekarza zwolnienie
                > lekarskie z datą kiedy zaczęła obowiązywać nowa umowa.Szef twierdzi,że będąc
                na
                >
                > L4 nie można podpisywać umowy i uznał ją za nieważną.Twierdzi,że teraz mnie
                nie
                >
                > przyjmie bo będę stale na L4.
                • elka791 Re: pomóżcie młodej mamie 12.11.05, 19:05
                  byłam tam na stażu.ale przeciez nie o to chodzi na tym forum.stało się tak a
                  nie inaczej i nie mogę tego zmienić.
                  • aqua696 Re: pomóżcie młodej mamie 12.11.05, 19:13
                    powiedz sie w sadzie pracy co i jak
                    moze jednak kaska ci sie nalezy
                    warto sprobowac kazdego rozwiazania
                    • mamaroksany Re: pomóżcie młodej mamie 12.11.05, 20:03
                      tu nie ma czasu bo jest chyba 30 dni jak stanowi adnotacja na świadectwie pracy
                      , które napewno dostałaś. Nie ma znaczenia czy to staż czy nie, była umowa i NIE
                      MA PRAWA cię zwolnić na żadnej podstawie jeśli jesteś w ciąży i teraz nie od
                      3-ego m-ca ale już od 1 dnia ciąży. Jeśli takowa sytuacja miała miejsce i
                      podpisałaś już papiery to leć jak najszybciej do sądu pracy i złóż pisemny opis
                      całej sytuacji a napweno bo wiem że w 80% przypadków sądy uznają zasadność
                      roszczenia i ciężarne dostają odszkodowanie za czas jaki mogłyby pozostawać w
                      stosunku pracy czyli do końca ciąży. Pozatym to nie pracodawca płaci za tzw.L4
                      tylko po 35 dniach płaci już ZUS więc nie wiem w czym ten pan widział problem.
                      Pozatym to forum służy również pomocy słownej więc posłuchaj naszych rad a
                      możesz zyskać parę groszy na wyprawkę,
                      w razie pytań z Kodeksu Pracy zapraszam na priv
                      • arwena_11 Re: pomóżcie młodej mamie 12.11.05, 21:00
                        a w którym miesiącu ciąży byłaś jak ci nie przedłużono umowy?

Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w
                        okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że
                        zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy
                        i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na
                        rozwiązanie umowy.
                        § 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie
                        przekraczającym jednego miesiąca.
                        § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej
                        pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby
                        rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia
                        porodu.
                        § 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie
                        ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia
                        upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z
                        reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania
                        umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego
                        zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych
                        przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia,
                        od którego zależą uprawnienia pracownicze.
                        • agnieszka3613 Re: pomóżcie młodej mamie 12.11.05, 23:19
                          A ta ustawa wcale nie jest nowa bo obowiązuje już co najmniej od 5 lat
                        • mamaroksany Re: pomóżcie młodej mamie 13.11.05, 13:08
                          Ochrona szczególna

Swój odmienny stan ciężarna pracownica dokumentuje zaświadczeniem lekarskim
                          (art. 185 par. 1 K.p. ).W okresie ochronnym pracodawca nie może wypowiedzieć jej
                          umowy o pracę. Należy tutaj zwrócić uwagę na fakt, że jeżeli pracodawca dokonał
                          już wypowiedzenia umowy o pracę i w czasie tego wypowiedzenia okazało się, że
                          pracownica zaszła w ciążę przed upływem okresu wypowiedzenia, to powinien cofnąć
                          to wypowiedzenie. Takie stanowisko prezentuje dawne i obecne orzecznictwo Sądu
                          Najwyższego.

nie każdy to wie więc pracodawcy to wykorzystują smile)
                          warto nad tym pomyśleć...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka