Dodaj do ulubionych

robótki w paski

18.04.05, 08:51
zrobiłam właśnie czapeczkę dla dziecka w paski. no i mam ogromny problem
zgodni z wzorem trzeba było zmieniać kolory bardzo nieregularnie np. co 2
przerobione rządki potem co 1, co 3. kolorów z 10 więc trochę tych nitek
było. i teraz mój problem i zarazem pytanie do was jak zmieniać te nitki
(wplatać nowe, aby nie tzreba było robić za każdym razem supełków. czpaeczka
moja jest po prostu obsupełkowana ...
Obserwuj wątek
    • malgoha1 Re: robótki w paski 18.04.05, 09:09
      Nigdy nie ucinam nitki przy robieniu pasków, chyba że są baaardzo grube.Po
      zrobieniu paska zostawiam motek z danym kolorem ,zabezpieczam nitkę przed
      nadmiernym rozwijaniem szpilką i robie drugi kolor, jeżeli pasek ma wiecej niż
      dwa rzędy to w trakcie robienia na samym początku rzędu krzyżuję nitki (jezeli
      masz dużo kolorów to wszystkie)żeby nie zwisały na szwie za duze, luźne petelki.
      Tym sposobem nie masz węzełków, możesz też w przyszłości ewentualnie odzyskać
      wełnę, nie mówię z czapeczki, ale ze sweterka to już warto.Jedyny mankament, to
      te zwisające z robótki, czesto plączące się motki,ale wolę to niż supełki smile
      małgorzata
    • justyna.ada Re: robótki w paski 18.04.05, 09:14
      Hej
      Najlepiej jest kiedy paski mają parzystą ilość rzędów, zmienia się nitki po
      jednej stronie i spokój. Ale trudno. Jeżeli dany kolor będzie jeszcze się
      powtarzał w miarę niedługo (po tej samej stronie), to go nie ucinamy, tylko
      ciągniemy przy boku, można przepleść z nitką następnego koloru, żeby się lepiej
      trzymał.
      Jeżeli mam dużo pasków, to niestety - wiążę supełki przy boku, zostawiam końce
      na kilka cm i wciągam je pracowicie igłą dziewiarską w robótkę po lewej stronie
      przeplatając nić z oczkami (w Burdzie-Druty i Oczka było pokazane, jak). Inna
      wersja (ale do czapeczki chyba nie nadająca się) to zamiast wplatać te nitki,
      robimy po zszyciu szwów taki warkocz z tych zwisających końców, po kolei
      dodając nowe, jedne się kończą, drugie wchodzą, i przy szwie po lewej stronie
      idzie taki kolorowy warkocz (to chyba przy luźniejszych swetrach).

Nie cierpię dlatego robótek w paski... wink

Justyna
      • yezyk Re: robótki w paski 18.04.05, 09:45
        niestety powtarzały się owszem ale dosyć nieregualrnie, więc ciągnięcie ich po
        którejkolwiek stronie skazane było na niepowodzenie - też o tym myślałam.
        dodatkowo czasami powtarzały się dopiero po nastu rzędach, więc ciągnięcie przy
        brzegu też nie barzdo wychodziło. no cóż chwilowo mam czapeczkę dziecięcą z
        supełkami. pytanie tylko czy mojej córce nie będą te supełki przeszkadzały ...
        qrcze zła jestem trochę na te supełki sad
        • igawroc82 Re: robótki w paski 18.04.05, 09:56
          Mozesz zrobic jeszcze jeden patent (na ukrycie supelkow). Mianowicie zrobic
          jeszcze jedna czapeczke (calkowicie gladka) i podszyc ja pod spod tej. Nie
          bedzie widac ani jednego supelka smile
          Pozdrawiam
          • yezyk Re: robótki w paski 18.04.05, 11:01
            no zdięki ale to czapeczka letnia wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka