25.08.05, 08:52
Mam pytanko do doświadczonych dziergających na drutach wink
Jeśli chcę w robótce połączyć dwie włóczki, oczywiście musze wziąć grubsze
druty, ale ich rozmiary dodać, czy po prostu wziąć nieco większe??
Np. dwie włóczki z proponowanymi na banderolce drutami nr 3 - łączymi i
robótkę robimy na drutach nr 6?? Jak proponujecie ?? big_grin
Obserwuj wątek
    • justyna.ada Re: 3+3=?? 25.08.05, 09:16
      To nie jest taka matematyka... smile
      Po pierwsze, to zależy od tego jak robisz,luźno czy ścisło, i jaki efekt chcesz
      mieć. Czy te druty 3 to tylko banderola, czy Ty byś na nich naprawdę robiła.
      Ja bym wzięła razem te dwie nitki, i orientacyjnie przymierzyła druty grubsze
      dwukrotnie od średnicy tej włóczki. Tak na oko dobieram druty. Przynajmniej dwa
      razy muszą być grubsze od tego, czym chcę robić. To działa przy włóczkach o
      zwyczajnym wyglądzie, tzn. o okrągłym przekroju, i bez jakichś farfocli smile bo
      tu już indywidualnie, drogą prób i błędów.
      pozdrawiam
    • wife77 Re: 3+3=?? 25.08.05, 09:16
      Zawsze biorę troche grubsze,ale najlepiej spróbować,proponowałabym 5 ale zobacz
      jak wyjdzie na 4,5.Zazwyczaj właśnie takie włóczki łacze i ostatnio bawełnianą
      robilam na 4,5 i fajnie wyszło.
    • kasiaba1 Re: 3+3=?? 25.08.05, 10:18
      Dzięki smile
      Kłopot w tym ze na drutach bardzo początkuję i mam raptem 2 rozmiary (3 i 4,5),
      więc próbek nie porobię, w sklepie też mi raczej nie pożyczą- muszę kupić.
      Pomyślałam że pomoże mi nieco zrobienie próbek na szydełku (tych to akurat mam
      spory wybór) i mniej więcej będę wiedziała koło czego szukać.
      • zdzid Re: 3+3=?? 25.08.05, 10:45
        Nie radziłabym próbować na szydełku - na szydełku nie zawsze robi się takim
        rozmiarem co druty. Zrób próbkę na 4,5 (które masz) i zobaczysz czy jest za
        ciasno, jeśli tak to kupisz druty o jeden rozmiar większe. Mnie zazwyczaj
        wychodzi, że jeżeli pojedynczo robiłabym na 3 to podwójnie na 5 lub 5,5, czyli
        trochę mniejszy rozmiar niż podwojony.
        Powodzenia!
        • aaya Re: 3+3=?? 26.08.05, 09:43
          Zdzid,
          Znalazłam wsród Twoich prac "pajęczynę'.Czy masz jej opis wykonania? Bardzo
          chciałabym zrobić prezent swojemu "Pajączkowi"...
          • zdzid Re: 3+3=?? 26.08.05, 11:53
            Tu jest schemat
            www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=27293&PhotoID=184248
            a tu zdjęcie orginału
            www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=27293&PhotoID=184243
            Tylko mój jest, jak widziałaś bez rękawów.
            Ja robiłam z "Kotka wiskozowego" - robi się bardzo szybko i łatwo.
            Poszukaj w archowum forum na hasło "pajączek" - było dużo pisane o tej bluzce.
            Pozdrowienia. zdzid
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka