ja243 27.09.05, 12:29 Czy pamietacie czapki wiązane pod szyją z czterema rogami na górze? Chętnie bym taką zrobiła, ale byłam zbyt mała, żeby zapisać wzór, gdy były na głowach dzieci... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaba1 Re: Czapka z rogami 28.09.05, 10:36 Tu co prawda trójrozna, ale to może o to chodzi?? www.numei.com/knittingpatterns_3cornerhat.htm Odpowiedz Link
ja243 Re: Czapka z rogami 29.09.05, 12:18 Bradzo dziekuję, ale to nie to. Ta, o której myślę miała rogi 4 i przedzielone azurkiem część... Pewnie juz takich sie nie robi, muszę gdzieś poszukać mojej dziecięcej... Odpowiedz Link
ja243 Re: Czapka z rogami 03.10.05, 15:02 Tylko podbijam, naprawde nikt nie pamieta takiej czapy? Wobec tego jeśli jakims cudem znajdę, to odezwę się na pewno... Odpowiedz Link
ja243 Re: Czapka z rogami 12.11.14, 22:49 Podnoszę, bo zaczął się kolejny sezon czapkowania, a ja nadal nie znalazłam tego, co chciałabym wydziergać mojej małej, póki chce nosić takie czapki. Chodziło o taką, która składała się chyba z 4 części przedzielonych ażurkiem, a na czubku były 4 rogi, pod szyją wiązania. Te czapki były wtedy bardzo popularne wśród dziergających mam, ale jak na złość nigdzie nie spotykam nawet zdjęcia... Czy jakaś Pani może choć pamięta, o jakiej czapeczce się tak rozpisuję? Odpowiedz Link
japoneczka01 Re: Czapka z rogami 13.11.14, 18:16 Niestety mnie się nic nie kojarzy, chociaż drugi dzień szperam w necie, ale znajduję tylko z 3-ema rogami i to bez wiązania. Odpowiedz Link
ja243 Re: Czapka z rogami 13.11.14, 19:00 Kurczę, możliwe, że pamięć mnie zawodzi i rogi były trzy, ale szczególnie były tak jakoś dziergane, że przypominały takie małe kocie uszy..., a wiązanie to zawsze jest do wyboru... Odpowiedz Link
bietas Re: Czapka z rogami 13.11.14, 19:46 www.straw.com/cpy/patterns/baby-child/cuddles-TriHat.html Odpowiedz Link
bietas Re: Czapka z rogami 13.11.14, 20:00 www.straw.com/crystalpalaceyarns/patterns/regpatts4/yarnsN-S/pcot-PeaksBabyHat.html www.woollywormhead.com/baby-tri-peak/ www.woollywormhead.com/baby-jester-hat Odpowiedz Link
m_constance Re: Czapka z rogami 13.11.14, 19:21 Nie mam pojęcia czy o to chodzi, ale wrzucam co znalazłam www.ravelry.com/projects/bassetslave/your-brain-on-birthday Odpowiedz Link
ja243 Re: Czapka z rogami 13.11.14, 19:42 niestety nie, ale nie sutaję w wysiłkach i właśnie znalazłam coś takiego (na dole, w paski) www.knitting-and.com/blog/vintage-latvian-knitting-patterns-fearless taki kształt mniej więcej, ale na górze 4 różki, każdy chyba osobno robiony... Odpowiedz Link
bietas Re: Czapka z rogami 13.11.14, 20:04 www.garnstudio.com/lang/pl/pattern.php?id=3893&lang=pl Odpowiedz Link
m_constance Re: Czapka z rogami 13.11.14, 20:11 Też właśnie na garnstudio znalazłam: www.garnstudio.com/lang/en/pattern.php?id=3949&lang=en www.garnstudio.com/lang/en/pattern.php?id=4902&lang=en Może zaczniesz robić tak jak w linkach, krój taki sam jak pokazałaś, i sama dorobisz rogi? www.garnstudio.com/lang/en/pattern.php?id=1579&lang=en Odpowiedz Link
ja243 Re: Czapka z rogami 13.11.14, 21:53 Powiem Wam, że tak się zawzięłam, że poruszyłam jeszcze niebo i ziemię u "Tradycyjnych" dziewiarek, żeby przeszukały swoje zeszyty, sama oczywiście poeksperymentuję, zobaczę co z tego wyjdzie i doniosę uprzejmie. Dziękuję Wan za pomocne linki! Odpowiedz Link
minniemouse Re: Czapka z rogami 16.11.14, 10:15 ja probuje ale mi nie wychodzi ani szukanie ani robienie probek. z probki zrobilam cztery rogi ale bez azurku - zaczelam mini czapeczke gladkim sciegiem na jakies 26 oczek do pewnej wysokosci, potem robote podzielilam na cztery czesci i kazda z tych 1/4 na dwie. wyszlo jakos tak ze bodajze po 4 oczka na dwa druty. do tych 4 oczek dodalam po 4 na 2 druty - razem 4 druty (okragle) zrobilam stozek spuszczajac oczka (z dwoch zrobilam jeden) z kazdego druta co 3 rzedy. wszedl dlugi rog. jeszcze zamierzam do tego zrobic malenkie pomponiki. na koniec zszylam na srodku - pokraczna ale czapeczka i ma 4 rogi ale niestety nie mam aparatu zeby zrobic zdjecia Minnie Odpowiedz Link
urszula97 Re: Czapka z rogami 17.11.14, 15:50 www.youtube.com/watch?v=qLZzvYmqcOA chyba tu. Odpowiedz Link
attta Re: Czapka z rogami 17.11.14, 20:20 forum.gazeta.pl/forum/w,15333,97258418,,czapka_pilotka.html?v=2 Odpowiedz Link
attta Re: Czapka z rogami 17.11.14, 22:23 I jeszcze tutaj www.garnstudio.com/lang/en/pattern.php?id=3946&lang=en pozdrawiam Odpowiedz Link
ja243 Re: Czapka z rogami 15.07.15, 09:39 O to właśnie to !!! Dzięki serdeczne! Chyba zaraz zacznę letnią wersje tej czapy !!! Dziękuję jeszcze raz. Odpowiedz Link