Dodaj do ulubionych

Czapka z rogami

27.09.05, 12:29
Czy pamietacie czapki wiązane pod szyją z czterema rogami na górze? Chętnie
bym taką zrobiła, ale byłam zbyt mała, żeby zapisać wzór, gdy były na głowach
dzieci...
Obserwuj wątek
    • kasiaba1 Re: Czapka z rogami 28.09.05, 10:36
      Tu co prawda trójrozna, ale to może o to chodzi??
      www.numei.com/knittingpatterns_3cornerhat.htm
      • ja243 Re: Czapka z rogami 29.09.05, 12:18
        Bradzo dziekuję, ale to nie to. Ta, o której myślę miała rogi 4 i przedzielone
        azurkiem część... Pewnie juz takich sie nie robi, muszę gdzieś poszukać mojej
        dziecięcej...
    • ja243 Re: Czapka z rogami 03.10.05, 15:02
      Tylko podbijam, naprawde nikt nie pamieta takiej czapy? Wobec tego jeśli jakims
      cudem znajdę, to odezwę się na pewno...
      • ja243 Re: Czapka z rogami 12.11.14, 22:49
        Podnoszę, bo zaczął się kolejny sezon czapkowania, a ja nadal nie znalazłam tego, co chciałabym wydziergać mojej małej, póki chce nosić takie czapki. Chodziło o taką, która składała się chyba z 4 części przedzielonych ażurkiem, a na czubku były 4 rogi, pod szyją wiązania. Te czapki były wtedy bardzo popularne wśród dziergających mam, ale jak na złość nigdzie nie spotykam nawet zdjęcia... Czy jakaś Pani może choć pamięta, o jakiej czapeczce się tak rozpisuję?
        • japoneczka01 Re: Czapka z rogami 13.11.14, 18:16
          Niestety mnie się nic nie kojarzy, chociaż drugi dzień szperam w necie, ale znajduję tylko z 3-ema rogami i to bez wiązania. sad
          • ja243 Re: Czapka z rogami 13.11.14, 19:00
            Kurczę, możliwe, że pamięć mnie zawodzi i rogi były trzy, ale szczególnie były tak jakoś dziergane, że przypominały takie małe kocie uszy..., a wiązanie to zawsze jest do wyboru...
            • bietas Re: Czapka z rogami 13.11.14, 19:46
              www.straw.com/cpy/patterns/baby-child/cuddles-TriHat.html
            • bietas Re: Czapka z rogami 13.11.14, 20:00
              www.straw.com/crystalpalaceyarns/patterns/regpatts4/yarnsN-S/pcot-PeaksBabyHat.html
              www.woollywormhead.com/baby-tri-peak/
              www.woollywormhead.com/baby-jester-hat
    • m_constance Re: Czapka z rogami 13.11.14, 19:21
      Nie mam pojęcia czy o to chodzi, ale wrzucam co znalazłamsmile
      www.ravelry.com/projects/bassetslave/your-brain-on-birthday
      • ja243 Re: Czapka z rogami 13.11.14, 19:42
        niestety nie, ale nie sutaję w wysiłkach i właśnie znalazłam coś takiego (na dole, w paski)

www.knitting-and.com/blog/vintage-latvian-knitting-patterns-fearless

taki kształt mniej więcej, ale na górze 4 różki, każdy chyba osobno robiony...
        • bietas Re: Czapka z rogami 13.11.14, 20:04
          www.garnstudio.com/lang/pl/pattern.php?id=3893&lang=pl
          • m_constance Re: Czapka z rogami 13.11.14, 20:11
            Też właśnie na garnstudio znalazłam: www.garnstudio.com/lang/en/pattern.php?id=3949&lang=en
            www.garnstudio.com/lang/en/pattern.php?id=4902&lang=en
            Może zaczniesz robić tak jak w linkach, krój taki sam jak pokazałaś, i sama dorobisz rogi?
            www.garnstudio.com/lang/en/pattern.php?id=1579&lang=en
          • ja243 Re: Czapka z rogami 13.11.14, 21:53
            Powiem Wam, że tak się zawzięłam, że poruszyłam jeszcze niebo i ziemię u "Tradycyjnych" dziewiarek, żeby przeszukały swoje zeszyty, sama oczywiście poeksperymentuję, zobaczę co z tego wyjdzie i doniosę uprzejmie. Dziękuję Wan za pomocne linki!
            • minniemouse Re: Czapka z rogami 16.11.14, 10:15
              ja probuje ale mi nie wychodzi ani szukanie ani robienie probek.
              z probki zrobilam cztery rogi ale bez azurku - zaczelam mini czapeczke gladkim sciegiem
              na jakies 26 oczek do pewnej wysokosci, potem robote podzielilam na cztery czesci i kazda z tych 1/4 na dwie.
              wyszlo jakos tak ze bodajze po 4 oczka na dwa druty. do tych 4 oczek dodalam po 4 na 2 druty - razem 4 druty (okragle) zrobilam stozek spuszczajac oczka (z dwoch zrobilam jeden)
              z kazdego druta co 3 rzedy. wszedl dlugi rog. jeszcze zamierzam do tego zrobic malenkie pomponiki.
              na koniec zszylam na srodku - pokraczna ale czapeczka i ma 4 rogi smile
              ale niestety nie mam aparatu zeby zrobic zdjecia

Minnie
    • urszula97 Re: Czapka z rogami 17.11.14, 15:50
      www.youtube.com/watch?v=qLZzvYmqcOA chyba tu.
      • attta Re: Czapka z rogami 17.11.14, 20:20
        forum.gazeta.pl/forum/w,15333,97258418,,czapka_pilotka.html?v=2
    • attta Re: Czapka z rogami 17.11.14, 22:23
      I jeszcze tutaj
      www.garnstudio.com/lang/en/pattern.php?id=3946&lang=en
      pozdrawiam
      • ja243 Re: Czapka z rogami 15.07.15, 09:39
        O to właśnie to !!! Dzięki serdeczne! Chyba zaraz zacznę letnią wersje tej czapy !!!
        Dziękuję jeszcze raz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka