Dodaj do ulubionych

tex w robótkach?

01.02.06, 16:37
Proszę o wytłumaczenie takiej kwestii, nadal spotyka się w opisach (zwłaszcza w starszych), żeby urzyć np. 100tex x 2;100 tex x 3 i szydełka 02. O ile grubości szydełek i ich odpowiedniki ściągnełam sobie z internetu, nadal nie wiem jaka jest zależność między użyciem tego piewszego, a drugim materiałem?
Czy te robótki będą różniły się wielkością, czy tylko grubością?
I jeszcze jedna sprawa, na kordonkach oprócz długości są też podane texy, ale nie ma podanej zalecanej grubości szydełka, czy można gdzieś znaleść jakie szydełko pasuje do danego texa (trochę to nie po polsku, ale nie bardzo umiem to ująć inaczej).
Z góry dziękuję za odpowiedzi, podpowiedzi i inne tego typu sugestie.
Obserwuj wątek
    • malgoha1 Re: tex w robótkach? 01.02.06, 16:40
      Strasznie to skomplikowane, ale poszukaj w naszym archiwum. Mądrzy ludzie
      potrafili to wytłumaczyć np. tu
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15333&w=19430931&v=2&s=0
      • antybasnie Re: tex w robótkach? 01.02.06, 16:55
        Za pierwszą podpowiedź dziekuję.
        To 100 tex x 2 lub 3 to też tak mi coś chodziło po głowie, że chodzi o skręcenie 2 lub 3 nitek, chociąż nie byłam pewna, a to ile to waży to dla mnie jest mniej istotne. Bardziej chodzi mi o dobranie szydełka do tych oznaczeń.
        • bietas Re: tex w robótkach? 01.02.06, 21:46
          nie jestem specjalistką w tych sprawach, ale chyba najlepiej jest, dobierać
          szydełko czy druty robiąc po prostu próbkę i decydując jaki chcesz osiągnąć
          wynik: czy robótka ma być bardziej ścisła czy luźniejsza. kilka razy zaczynałam
          robótkę stosując się do wskazówek producenta i ...... efekty bywały porażające
          ... ale negatywnie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka