Dodaj do ulubionych

szalik - spiralka

04.11.06, 10:59
Czy ktoś robił taki? Chodzi o szydełkowy, który robi się wzdłóż - wkłuwając w każde oczko łancuszka dwa słupki. Dzięki temu się skręca jak spiralka, takie niby-boa smile Chciałabym zrobić, tylko mam problem z obliczeniem długości łańcuszka poczatkowego. Jeśli ktoś robił, proszę o podanie długości szala skręconego oraz po rozprostowaniu - żeby w przybliżeniu wiedziała o ile się skróci po wykonaniu.
Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • artsajke Re: szalik - spiralka 04.11.06, 11:53
      ajlii napisała:

> Czy ktoś robił taki? Chodzi o szydełkowy, który robi się wzdłóż - wkłuwając w k
      > ażde oczko łancuszka dwa słupki. Dzięki temu się skręca jak spiralka, takie nib
      > y-boa smile Chciałabym zrobić, tylko mam problem z obliczeniem długości łańcuszka
      > poczatkowego. Jeśli ktoś robił, proszę o podanie długości szala skręconego oraz
      > po rozprostowaniu - żeby w przybliżeniu wiedziała o ile się skróci po wykonani
      > u.
      > Pozdrawiam smile
      >

Hej

Ja robiłam 2 o różnej długości. Szalik się nie rozprostowuje - ma długość łańcuszka. Tak więc zmierz jaka Ci długość odpowiada, tak żeby się swobodnie nim okręcić, i zrób łańcuszek o takiej właśnie długości. A tu moje boa:
      glinki.com/?l=ai04jc
      glinki.com/?l=qmfcb0
      Ten bordowy ma długość ok. 2m i można się nim okręcić 3 razy (chciałam żeby było mi w nim cieplutkowink, a ten biały jest krótszy - do okręcenia na 2 razy. Do tego bordowego dorobiłam jeszcze taką czapkę-kapelusik - możesz zobaczyć w moim albumie.
      • ajlii Re: szalik - spiralka 04.11.06, 14:40
        dziękuję smile))) właśnie o taki mi chodziło szaliczek smile tylko że była pewna że się skróci po zrobieniu. Śliczne te Twoje boa smile Ta róża służy do spinania końców czy jako ozdoba?
        Ja chcę zrobić z czarno-różowego mocheru, dla teściowej na Gwiazdkę.
        • artsajke Re: szalik - spiralka 04.11.06, 15:25
          Miło, że Ci się podobają. Ja ten biały też robiłam dla teściowej i też na Gwiazdkę wink Róża służy do spinania żeby szaliczek się trzymał w jednym miejscu. Robi się ją tak jak szalik, z 10 oczek łańcuszka. A szaliczek robiłam tak:
          1 rząd: łańcuszek
          2 rząd: w każde oczko łańcuszka słupek + 2 ocz. łań. (albo możesz 3 słupki w każde oczko)
          3 rząd: w każdy słupek poprzedniego rzędu po dwa słupki 2 razy nawijane
          4 rząd: w każdy słupek 1 słupek 2 x nawijany
          Jeżeli dobrze pamiętam...
          Przepis znalazłam na tym forum. Robiłam z sasanki (wystarczy jeden motek!) grubym szydełkiem, chyba 7. I nie martw się, boa Ci się na pewno nie skróci i nie rozplącze.
        • mama_kakaszka Re: szalik - spiralka 17.11.06, 23:38

ja robiłam ten szaliczek w tamtym roku też byłam pewna, że się skróci no i
          teraz mam boa - 5m smile. Dobrze, że robiłam go z cienkiej włóczki więc nie jest
          go za dużo gdy się nim okręci. Widziałam taki (no nie jak mój) na wystawie we
          Włoszech, szkoda, że nie było ceny widać ale sklep do najtańszych nie należy.

• maladanka Re: szalik - spiralka 04.11.06, 12:00
      jeśli nie ma być zbyt długi - to robie lużno szydełkiem o10 metalowym /moje
      ulubione do szaliczków/ łańcuszek ze 100 oczek - wychodzi mi szaliczek 113 cm
      długi, a ile dodasz słupków to nie ma znaczenia, bo jakby ta druga strona sie
      nie liczy. Robiłam z tiftika i szaliczki wyglądaja tak:
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1b856e7e66c794b7.html
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d25f3f14e2c61da0.html
      nie mam ich juz bo to były dla koleżanek.
      W zasadzie robie tak: na oczku łancuszka robie grupę "słupek oczko słupek"
      to jest pierwszy rząd, a potem to juz co w duszy gra, zwykle słupki 2x
      nawijane,potem słupek 2x nawijany przedzielony oczkiem, a potem albo
      wachlarzyki,albo pikotki - co tam fantazja i ilośc włoczki podpowie.
      • ajlii Re: szalik - spiralka 04.11.06, 14:45
        dziekuję smile)))
        Myli mnie trochę ta 10... chodzi o metalowe szydełko, takie sprzed iluś lat - czy takie jak można kupić obecnie, aluminiowe? Bo ja mam takie metalowe właśnie 10 i jest mniej więcej jak 4,5 aluminiowego.
        Znalazłam wogóle "przepis" na taki szalik w jakiejś książce w księgarni. Tam było tak mniej więcej:
        łańcuszek
        1 rz: 2 słupki w każde oczko łańcuszka
        2 rz: w każdy słupek zrobić słupek, pomiedzy nimi oczko łańcuszka
        Następnie zakończyć i odwrócić robótkę i w każdy oczko łańucuszka półsłupek.
        A potem powtórzyć rz: 1 i 2.
    • ajlii zrobiłam :))) 18.11.06, 17:38
      A nawet 2 szaliczki smile Troszkę po swojemu, bo miałam grubą puchatą włóczkę i trzeci rząd zniekształcał już szaliczek. Postaram się jutro wrzucić fotki smile
    • ajlii moje boa :) fotka 19.11.06, 12:31
      img179.imageshack.us/img179/6073/dscf0256ph1.jpg
      • maladanka Re: a to moja gąsienica 19.11.06, 14:48
        Wyszło 7 dkg tzw.trawki Rio Opus - 90m/5 dkg i trochę czarnej kalinki.
        Szalik ma 160cm długości /skręcony/.
        W sumie 4 rzedy - na zmianę czarny-trawka
        img213.imageshack.us/img213/1728/obrazki028iz7.jpg
        img299.imageshack.us/img299/6419/obrazki027gx4.jpg
        img218.imageshack.us/img218/8434/obrazki029iy3.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka