Dodaj do ulubionych

czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dziew.?

14.02.07, 06:33
wczoraj stałam się posiadaczką pięknej maszyny ADA, prawie nówka i opanowałam
wzory zamieszczone w książce na tyle aby móc już coś zrobić, ale niestety nie
wiem gdzie szukać smile czy ktoś posiada takie wzory i mógłby się podzielić?
byłabym wdzięczna smile
Obserwuj wątek
    • bpieniazek1 Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 14.02.07, 16:23
      Nie wiem co to za maszyna i o jakie wzory ci chodzi. Czy na karty perforowane?
      Basia
    • elzbieta.polesie Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 14.02.07, 19:17
      Też od niedawna dziergam na maszynie, szukałam w Internecie stron ze wzorami -
      ale nie udało się. Może za mało się starałam. Zaczęłam więc robić wg własnych,
      lub podpatrzonych projektów. Trzeba dany wzór dopasować do możliwości maszyny,
      wykonać próbkę z posiadanej włóczki i rozliczyć, tak jak przy robieniu na
      drutach. Trochę czasu to zajmuje, ale potem samo wykonanie na maszynie to
      dosłownie chwila. Wykonanie własnych projektów to dla mnie większa frajda niż
      powielanie gotwców.
    • beadeko Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 15.02.07, 09:41
      A ja mam troszkę inny problem i skorzystam z tego nowego wątku na temat maszyn
      dziewiarskich. Otóż ja również jestem od niedawna posiadaczką maszyny, brother
      kh 840. Właściwie wszystko działa, za wyjątkiem jednego. Nie mam instrukcji po
      polsku i może dlatego nie potrafię rozpocząć dobrze robótki. Kiedy nabiorę oczka
      szydełkiem to nie wiem za bardzo co zrobić z ostatnim oczkiem, nie wiem jak go
      zahaczyć na ostatniej igle, kombinuję na różne sposoby, ale i tak w większości
      przypadków po przejechaniu wózkiem (z prawa na lewo = 1 rząd) nitka zrywa się
      albo ściąga się cały róg. Jaki jest właściwy sposób przerabiania ostatniego oczka?
      Pomocy!!
      Beata
      • qanna Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 01:26
        Tutaj są wzory maszynowe do ściądnięcia
        rapidshare.com/files/2293064/Kladez_2006-01.rar
        rapidshare.com/files/2292617/Kladez_2005-04.rar
        • qanna Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 01:42
          To była dosyć popularna maszyna i napewno znajdziesz gdzieś przez internet.
          Pytaj na forach i szukaj na allegro. Widywałm, zdaje mi się, wymianę informacji
          na konkretny temat.
          Nie bardzo mogę zorientować się, jaki masz problem? Czy włóczka podawana jest
          poprzez prowadnice (naprężącze)? Opisywany objaw bywa wtedy, kiedy nitka
          nie "idzie" swobodnie.
          Ważne jest (baaardzo!!!!) parafinowanie włóczki i dobór grubości do możliwości
          maszyny.
          Robiłam kilka lat temu na programowanej maszynie, ale nigdy nie rozpoczynałam
          łańcuszkiem (?). Stosowałam metodę rozpoczynania na co drugich igłach i w
          drugim rzędzie włączałam wszystkie. Na brzegach robótka musi mieć obciążniki
          (takie pazurki do zawieszania).
          Tyle z pamięci! Jeżeli będziesz miała pytania, postaram się dogrzebać do moich
          instrukcji i notatek.
          Pozdrawiam
          • niya Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 04:36
            tylko co ta za format pliku? nie chce mi sie otworzyć żadnym programem uncertain
            • allmina Re: przeglądarka DjVu 16.02.07, 08:29
              www.djvu.com.pl/download.php
          • beadeko Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 10:28
            Nitka jest napięta tak jak trzeba i dlatego wydaje mi się, że problem tkwi w
            sposobie zakładania ostatniego oczka na igłę. Oczka nabieram za pomocą szydełka
            które jest w wyposażeniu maszyny, to jest jeden z 2 sposobów rozpoczynania
            robótki (pierwszy to nawijanie ręczne). Metody rozpoczynania na co drugich
            igłach nie znam i nie wiem nawet czy można ją zastosować przy tej maszynie.
            Ciężko jest mi się wysłowić, żeby dokładnie opisać na czym polega ten mój
            problem. Poprostu nitka się zrywa przy przerabianiu pierwszego rzędu, a co
            najdziwniejsze, mimo, że się zrywa to i tak nawleka się na oczka i robótka idzie
            dalej, kolejne rzędy przerabiaja się bez problemu. Ale w efekcie w prawym dolnym
            rogu jest przerwana nitka i oczywiście wystarczy pociągnąć, żeby wszystko zepsuć.
            Nic więcej chyba nie mogę dodać do opisu. Może ktoś mnie zrozumie....
            Dziękuję QANNA za dobre chęci pomocy. Czy mogę się czasem odezwać do Ciebie na
            maila? Jeszcze masa trudności i pytań piętrzy się przede mną zanim swobodnie i
            bez nerwów usiadę do maszyny i z uśmiechem na ustach zacznę "dziergać" sweterek
            Pozdrawiam,
            Beata
            • qanna Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 10:57
              To znaczy, że musisz pilnować obciążenia dzianiny. Trochę trudno założyć
              obciążniki na początku, ale przy bardzo luźnym łańcuszku napewno Ci się uda. I
              przerabiaj ten feralny rząd bardzo powoli, obserwując czy oczka nie zaciskają
              się na igłach.
              Sposób łańcuszkowy pokazany jest na str. 31 w Zurnalu 2005-01.
              Pisz proszę i ćwicz! Powodzenia!
              • beadeko Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 14:41
                Dziękuję za zaproszenie do pisania. Jutro zaatakuję ponownie swoją maszynę.
                Zamiast się denerwować jak znów coś pójdzie nie tak to wolę do Ciebie napisać. A
                nóż wspólnymi siłami... Damy radę.
        • niya Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 04:33
          ślicznie Ci dziekuje smile
      • kropka357 Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 13:19
        Beadeko - czy masz instrukcje do tej maszyny? Posiadam ją w j. ang. ,ale jest
        sporo ilustracji, więc moge pomóc. Ja pierwszy rząd zawsze robię w/g opisu i
        jest wszystko OK.
        • beadeko Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 14:33
          Mam instrukcję w j.francuskim ściągniętą z internetu w kiepskiej jakości co
          oznacza, że zdjęcia są kompletnie niewidoczne, z tekstem sobie radzę choć jak
          widać nie do końca skoro mam problem z pierwszym rzędem. Sprzedawca maszyny
          dośle mi oryginalną wersję niemiecką i mam nadzieję, że wtedy czarne stanie się
          białe i coś będę mogła wywnioskować z tych ilustracji. Tylko co jeśli nie?
          A propos Twojego drugiego zdania, że robisz 1 rząd wg opisu. W takim razie co
          robisz z ostatnim oczkiem łańcuszka? W jaki sposób zahaczasz go na igłę? Czy
          grzebień należy obciążyć już po nabraniu oczek? A może źle podaję nitkę do tego
          czegoś co się przesuwa po igłach (nawet nie wiem jak to się nazywa, z
          francuskiego "wózek")? Nic nie rozumiem...
          W każdym razie dziękuję za zainteresowanie tematem. Możesz uda Ci się słowami
          opisać co zrobić z tym ostatnim oczkiem, ni i co z tą nitką? Którędy powinna iść?
          • kropka357 Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 17:29
            Ja nie robię łańcuszkiem tylko najpierw podwieszam grzebień a potem tak jak
            gdyby okręcam nitke dookoła igieł. A potem opuszczam grzebień i obciążam go . A
            nitkę z tej strony z której 'Wychodzi" - do wózka. Kiepsko to opisuję,
            przydałoby sie zdjęcie.
    • niya Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 15:49
      a czy ktoś mi powie jak zakańczać robótkę na Adzie? ni hu hu nie kumam z opisu
      uncertain, umiem zakończyć jedno oczko ale nie umiem kilku naraz, może któraś wie?
      byłabym wdzięczna bardzo smile
      • bpieniazek1 Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 15:57
        Nie wiem jak wygląda Ada, ale myślę ze zakończenie oczek wygląda tak jak
        wszędzie - ja robię to za pomocą szydełka (tego od maszyny, które służy również
        do łapania spadniętych oczek) i zakańczam oczko po oczku tak jak robótkę na
        drutach.
        Basia
        • niya Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 16:25
          szydełkiem zakańczasz?
          a mozesz to opisać? i wytłumaczyc jak głupiemu? smile
          • kropka357 Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 17:31
            A może tak zrobimy kiedys warsztaty wyjazdowe poświęcone maszynom?? Lepiej to
            wszystko pokazać niż opisywać.
            • igawroc82 Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 19:01
              I przez pół Polski będziemy się gdzieś tarabanić z maszynami? tongue_out Bo ja też bym
              chętnie skorzystała, na pewno nie wiem jeszcze wszystkiego smile
              • niya Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 19:35
                ja bardzo chętnie!!!! pod warunkiem że będzie w Rzeszowie! smile
                • kropka357 Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 20:55
                  No nie - ja tez jestem z Rzeszowa !!!! To ustalamy spotkanie w Rzeszowie. Kto
                  chetny ??
                  • niya Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 16.02.07, 21:22
                    a skąd dokładnie jesteś? smile
                    • kropka357 Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 17.02.07, 08:58
                      z centrum smile
                      • igawroc82 Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 17.02.07, 14:43
                        Ja tam bym wolała we Wrocławiu tongue_out
                        • kropka357 Re: czy ma ktoś wzory lub schematy na maszynę dzi 17.02.07, 14:55
                          To następne smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka