Dodaj do ulubionych

igła tkacka - Punchneedle

16.03.07, 16:19
www.amherst-antiques-folkart.com/images/PunchNeedle/beginkit_lg_PN.jpg
www.jdr-be.com/punch-needle-supplies.htm
Ktoś wie gdzie to mozna kupic? Znalazłam na jednej polskiej stronie z
pasmanterią , ale obrazek marniutki i nie wiem jak to faktycznie wyglada - czy
rączka jest stabilna czy tylko taki plasticzek jak w zestawach dla dzieci.
Może ktoś ma i już patyną się pokrywa bo nie potrzebne a ja spac po nocach
nie mogę bez tego smile)
Obserwuj wątek
    • kasiaba1 Re: igła tkacka - Punchneedle 16.03.07, 16:32
      to??
      glinki.com/?l=gnai46
      po kliku na zdjęci widać powiększenie- wygląda na solidną.
      Moja mam kupiła coś takiego na wczasach, jak byłam mała, z tego co pamiętam
      żaden dywanik nie powstał.
      • stonoga74 Re: igła tkacka - Punchneedle 16.03.07, 16:56
        to właśnie smile))) Dzięki wielkie smile)

Miałam takie w drewnianej raczce - dawno temu smile)) Robiłam tym obrazki na
        sciane itp. Jeden z obrazków się zachował na strychu i przyjaciółka oszalała na
        jego punkcie. Mam wykonac takie dla niej a nie miałam czym - w pasmanteriach
        patrzyli na mnie jak na kosmitkę. Może dlatego , że z wydrukami ze stron latałam
        ? ...
        • truscaveczka Re: igła tkacka - Punchneedle 16.03.07, 17:43
          Widziałam to dziś w pasmanterii - za 23 złote! Szok normalnie sad
        • ortica Re: igła tkacka - Punchneedle 16.03.07, 21:21
          A jak wyglądają takie obrazki? Bo mnie ostatnio naszło na tkanie dywanów (no, dywanikówsmile I robię to za pomocą takiego przyrządu: glinki.com/?l=5tsrgb
          A moja pierwsza praca wygląda tak: fotoforum.gazeta.pl/72,2,1111,57551637.html
          pozdrawiam
          • kasiaba1 Ortica... 17.03.07, 09:52
            Jeśli chodzi o kanwę "do dywanika" to chyba taką mam, poszukam i podrzucę Ci
            fotkę, mąż mi taką kupił jako "do haftu krzyżykowego", jest koszmarnie sztywna
            i rzadka więc popukałam się w mu w głowę i gdzieś ją upchnęłam.
            Jestem też prawie pewna że widziałam taką wełnę, była pocięta na kawałki i te
            kawałki zapakowane w folię- taki pęczek ułożony równolegle- tak to wygląda??
            Teraz muszę sobie tylko przypomnieć gdzie ja to widziałam smile
            • ortica Kasiaba... 17.03.07, 12:56
              Kasiaba, jeśli masz taką kanwę i chciałabyś się jej pozbyć, to ja chętnie ją od Ciebie odkupię! A co do wełny, to właśnie tak ona wygląda, takie pęczki zapakowane w folię - jeśli widziałaś coś takiego w Polsce, to byłoby super! Trzymam kciuki za Twoją pamięćsmile
          • stonoga74 Re: igła tkacka - Punchneedle 17.03.07, 10:23
            takim przyrządem to nigdy nie próbowałam - a mam chyba nawet coś takiego i ni
            wiem z czym to się je smile)) A obrazki wygladją tak samo - na tych stronkah,
            które podałam na początku są obrazki róznych wykonanych rzeczy = wszystko super
            tylko kolorystyka niemrawa. Jakby je wykonac w żywych kolorach - jak ten Twój
            dywanik to byłoby super . A igły do tkania ( ten z dziurką, przez którą nitką
            przechodzi ) mozna uzywac niemal do wszystkiego - aplikacje na rzeczach, tkanie
            dywaników, poduszek, obrazków na ścianę itp. oGólnie bardzo fajna rzecz, a
            technika smiesznie prosta i szybko się robi .
            • ortica Re: igła tkacka - Punchneedle 17.03.07, 14:00
              Nie wiem jaka dokładnie jest technika wykonywania prac tym urządzeniem, ale w efekcie powstają chyba pętelki, a nie wolne końce? Jakby je przeciąć, to pewnie to by się nie trzymało materiału? W przypadku dywaników wolne końce dają efekt puszystości i gęstości, wydaje mi się, że są lepsze niż pętelki. Ale jeśli chodzi o obrazki to na pewno to super wygląda. A faktycznie prace na tych stronach jakieś takie szaro-buresmile
              • stonoga74 Re: igła tkacka - Punchneedle 17.03.07, 15:06
                właśnie takie petelki wychodzą. A proste to jest jak robienie dzieci smile))
                Wkłuwa się igłę w kanwę ( płótno tkackie czy cosik innego) i wyciąga . I tak w
                kółko smile))
                Pętelki mogą miec różną długośc - do tego służy regulacja długości igły.
                Igły też są różnej długości - jak cieniutka i tkasz nitkami ( np do haftu) to
                można uzyskac jak przy hafcie gobelinowym. To samo się więc tyczy cieniowania
                kolorów, przejśc miedzy nimi itp.
                Gotową pracę klei się od spodu specjalnym klejem lub przeprasowuje flizeliną
                z klejem- nie ma wówczas bolca, by wyciągnąc pętelkę w trakcie użytkowania.
                Jak mi już przyślą zamówioną igłę to wpadnę pewnie w szał tkania - może cosik
                ładnego się uda smile))
    • stonoga74 Re: igła tkacka - Punchneedle 16.03.07, 18:40
      szok to ja przeżyłam jak w mani poszukiwań jakiś tydzień temu zleciłam koleżance
      kupno takiego zestawu z 4 igłami różnej grubości . Ona lata do USA co rusz i tam
      tego na pęczki.... Wpadła kumpela do pasmanterii i dzięki Bogu jakiś rozum miała
      bo nie dała 60 dolców za zestaw. Taki zwykły, z plastikową rączką ... Obłęd...
    • mamoon1 Re: igła tkacka - Punchneedle 17.03.07, 12:48
      galplast.com.pl/cms/itemcat.php?id=84&t=Igla-tkacka.html
      www.toiowo.sklep.pl/index.php?cat_id=23
      do tego polecam hurtownie pasmanteryjne- znajda się tańsze chińskie lub polskie
      " od prywaciarza"
      • stonoga74 Re: igła tkacka - Punchneedle 17.03.07, 16:36
        No cena po zbóju smile)) Szczególnie, że jest to zwykły plasticzek i dośc
        marniutko to wyglada. Widziałam zestaw tej firmy i kojarzy mi się raczej z takim
        zestawem typu "mała hafciarka " smile))
        Wiecie, mi się marzą te w metalowych uchwytach , takie jak na linkach,
        które podałam na początku. Zamówiłam sobie te za 13 zł - zobaczymy jak to się
        sprawdzi. Boję się trochę tych eksperymentalnych polskich czy chińskich
        produkcji, bo się człowiekowi wydaje, że Pana Boga za nogi złapał, a w
        rezultacie przysyłają mu jakieś gów...
        Mieszkam w małym mieście i mam 3 pasmanterie na krzyż smile)) Hurtownia
        najbliżej z tych zaopatrzonych jako tako to we Wrocławiu- chyba trzeba będzie
        faktycznie ruszyć tyłek smile))
    • stonoga74 patrzcie a tu pętelki na szydełku 17.03.07, 16:40
      www.teddys-handarbeiten.de/xhak-gr-schlingenhaekeln.htm
      Wylukałam przez przypadek jak zrobi takie pętelki na szydełku smile) Jakby trzeba
      było jakiś ozdobnik na torebkę, rękawiczki czy szale
      • maladanka Re: patrzcie a tu pętelki na szydełku 17.03.07, 17:00
        daaaaaaawno temu to taka ambitna byłam,że dziecięciu kubraczek cały z takich
        petelek zrobiłam - smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka