ga_bi1 06.01.08, 11:37 Witam.Pamiętam że kiedyś robiłam krótki szalik i odpowiednio się go zszywało i wychodził z tego turban ale niestety nie pamiętam jak się go składało.Może ktoś jeszcze pamięta jeśli jest taka osoba to proszę o pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogdap1 Re: czapko-turban 06.01.08, 15:51 znalazłam steonę www.elann.com/ShowFreePattern.asp?Id=150024 Odpowiedz Link
qanna Re: czapko-turban 06.01.08, 22:07 Otóż jeszcze jest ktoś z historyczną pamięcią! Takie turbany robiłyśmy chyba w latach 60-tych. Był to szalik robiony ściegiem angielskim (aby prawa i lewa strona były jednakowe). Szalik miał pełną szerokość do połowy, a potem był podzielony na dwie częśćci. Te wąskie części (po skrzyżowaniu o 180 stopni) były zszyte z tyłu głowy i stanowiły opaskę. Szersza stanowiła wierzch czapki - turbana i była jakoś doszywana do reszty. Przypominam ten sposób, ale myślę, że pomysł z Kniitting jest efektowniejszy i bardziej uniwersalny. Podany link zachęcił mnie do spróbowania! Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
ullak Re: czapko-turban 07.01.08, 13:12 Dzięki za link, ta czapka wygląda bardzo efektownie, może się skuszę. Odpowiedz Link