Dodaj do ulubionych

ceny sweterków

13.02.09, 19:59
Mam do Was takie pytanie. Ponieważ jestem nowa na forum, a już od dłuższego
czasu zajmuje się robótkami. Ostatnio córka powiedziała zebym sprzedawała
sweterki które robie, a dotychczas zwykle robiłam je dla dzieci moich
znajomych. Zwykle robie je z wełny kotek. I tu mam pytanie- za ile mogę
sprzedawac takie dziecinne sweterki wg was?
Obserwuj wątek
    • kasiaba1 Re: ceny sweterków 13.02.09, 20:30
      Było już mnóstwo dyskusji na ten temat na forum, polecam poszukanie. To jest
      przysłowiowy kij w mrowisko.
      Ja absolutnie nie chce Cię zniechęcać, ale przeważnie jest tak że potencjalne
      klientki okropnie marudzą, a z drugiej strony takiego sweterka nie machnie się w
      5 minut i jak przeliczysz proponowaną cenę na poświęcony czas to wychodzi
      niestety strasznie mało.
      Najczęściej w dyskusjach pojawia się propozycja żeby policzyć poświęcony czas na
      wydzierganie sweterka i pomnożyć przez rozsądną stawkę godzinową.
      A ja naprawdę nie wiem co to jest rozsądna stawka... tu gdzie mieszkam baby chcą
      do 100 zł za godzinę sprzątania, bez mycia okien, no to chyba rękodzieło jest
      więcej warte!!!
      • zdzid Re: ceny sweterków 13.02.09, 22:06
        gdzie mieszkasz kochana? - rzucam to dzierganie i jadę do ciebie sprzątać!...
        • malgoha1 Re: ceny sweterków 14.02.09, 15:04
          Zdzisiu lecę z Tobą smile
      • roxiss Re: ceny sweterków 15.02.09, 08:58
        Hmmm... Jak już zarabiają sprzątaniem, to są "baby"....
        Przykre....
    • kasiaba1 Zdzid... 14.02.09, 07:17
      smile
      Ja napisałam że tyle sobie życzą a nie że ja tyle daję wink
      Biedna sąsiadka się wkopała raz, a pani była "po znajomości".
      Ja przyznam że mam opory przed zatrudnieniem kogoś do sprzątania, chociaż bardzo
      by mi się przydało czasem.
    • mamoon1 Re: ceny sweterków 14.02.09, 10:49
      okrutna prawda jest taka - możesz za tyle ile Ci zapłacą - a to jest kwota
      znacznie niższa od tej która POWINNI zapłacić biorąc pod uwagę wkład pracy i to,
      że jest to rękodzieło, pojedyncze egzemplarze itp.
      Policz ile kosztuje Cię włóczka i pomnóż godziny przez złotówki - będziesz
      widziała ile kosztować powinny.
      • asia305 Re: ceny sweterków 14.02.09, 14:25
        Witam!
        Ja dałabym za taki sweterek 80 zł, myślę, że to rozsądna cena.
        Pozdrawiam!
        A.
        • igawroc82 Re: ceny sweterków 14.02.09, 19:37
          hmmm, mniej więcej tyle dostaję za dzień w pracy. Sweterka w dzień nie zrobię...
    • vichta Re: ceny sweterków 14.02.09, 21:21
      No, cóż. Wystarczy zajrzeć do bonprix albo do Quelle i przekonać się, że
      sweterki, produkowane na skalę masową kosztują kilkadziesiąt złotych sztuka. Są
      to wyroby tworzone prawie w całości maszynowo. Jeśli dziewiarka ręczna chciałaby
      policzyć tylko 5zł za godzinę swojej pracy, to cena robocizny oraz włóczki
      zamknęłaby się w kilkuset złotych. Znałam sporo osób, które robiły na zarobek, w
      tym moja mama i ciotka. Myślę, że marną zapłatę można jeszcze przeboleć, ale
      wymagania klientek bywają zdumiewające, szczególnie tych, które nie mają
      zielonego pojęcia o dzierganiu. Dzięki tym cudzym doświadczeniom nigdy sama nie
      zdecydowałam się zarabiać w ten sposób. Jeśli miałam taki kaprys, to wolałam coś
      gotowego podarować wybranej osobie, ale nigdy na zamówienie za pieniądze!
      • joanna-olga Re: ceny sweterków 14.02.09, 21:49
        No cóż, przy cenach chińskiej masówki, żadne proste ręcznie robione sweterki
        typu akryl nasz codzienny, nie mają szans cenowych. Szansą dla takiego biznesu
        może być albo niezwykłe włókno wysokiej jakości (droga włóczka - duża marża)
        albo odjechane projekty w stylu galeryjnym. Widziałam fajne lniane swetry na
        Jarmarku Dominikańskim po kilkaset złotych i filcowane żakiety zaczynające się
        od 600 zl w górę. Ale tam bardziej liczyła się forma i pomysł. Takie swetry są
        tez w galerii z malowanym jedwabiem na Mariackiej (warto zajrzeć choćby dla
        przyjemności napatrzenia się i inspiracji)
        Żeby mieć godziwy dochód z "drutowania" trzeba liczyć ok. 20 zl za godzinę na
        czarno lub 30 legalnie. Malo realne stawki za akrylowy pulower sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka