Dodaj do ulubionych

soczewki w Otwocku :)

16.09.09, 12:41
Mam prośbę, mógłby się ktoś podzielić opinią na ten salonów optycznych w naszym mieście, w których można zrobić badania i dobrać soczewki kontaktowe? Jakie są koszty, co jest wliczone w cene? Możecie polecić jakiegoś optyka?
Z tego co już się dowiedziałam nie jest najtaniej...
Z góry dzięki za odp :)
Obserwuj wątek
    • seganiren Re: soczewki w Otwocku :) 16.09.09, 23:23
      A czy to bezwzględnie musi być Otwock? Jeśli nie - to polecam Optykę na Złotej,
      w Wawie oczywiście. Pierwsza wizyta z nauką zakładania 70pln, kolejne kontrolne
      jeśli potrzebne 50. W ramach tych 70pln-ów dobierają odpowiednie soczewki.
      Dobierają tak długo aż dobiorą najlepsze dla Ciebie. Mnie się udało za trzecim
      razem, 3 razy dostawałam różne soczewki "próbne" - miesięczne, 2 tygodniowe.
      Przy pierwszym zamówieniu soczewek dostałam kartę rabatową 10% do korzystania od
      tego pierwszego zakupu + gratisowy średni płyn do tychże soczewek. Dziś byłam
      odebrać kolejny 3 pary i 4 parę dostałam gratis. Zaskoczyli mnie tym bardzo i
      dlatego tak pieje z radości:)
      Ja noszę szkła toryczne i troche ciężko było mi je dobrać. Na złotej miałam
      takie zwykłe badanie jak do okularów. Kiedyś byłam na Chmielnej, to się chyba
      nazywa "Twoje soczewki" - badanie super - mierzenie ciśnienia w oku, jakieś inne
      cuda z oczami pani doktor mi robiła. Bardzo porządne badanie dla
      soczewkowców-astygmatyków. No ale jest oczywiście "ale". Badanie kosztowało
      80pln, okazało się że oni nie mają właściwie dla mnie odpowiednio idealnych
      soczewek. Jedyna możliwa firma jaka ponoć dla mnie jest nie robi soczewek
      próbnych i musiałabym zamówić cały komplet "w ciemno". No i okazało się że za
      próbne toryczne musiałabym zapłacić 50pln. W dodatku nikt o rozwoju sytuacji
      mnie nie poinformował, mimo że mieli to zrobić. Sama musiałam do nich wydzwaniać.
      Reasumując: Złota - rewelacja! Chmielna - przypuszczalnie rewelacja ale nie dla
      astygmatyków.
      pozdrawiam

ps. być może promocje/gratisy na Złotej dotyczą konkretnej marki soczewek.
      • aklekotka Re: soczewki w Otwocku :) 17.09.09, 09:11
        Ja tez miałam dobierane soczewki na Złotej w Warszawie. Ale ja mam mieszane uczucia. Na początku trafiłam na dobieranie soczewek do kobiety. I tu totalna porażka. I nie mam na myśli tylko dobierania szkieł. JA pierwszy raz miałam do czynienia z soczewkami - nie umiałam ich zakładać, a jeszcze gorzej szło mi zdejmowanie. Natomiast zarówno lekarka, jak i pielęgniarka traktowały mnie jak ucznia, który nie odrobił pracy domowej. Do dziś mam niesmak, kiedy to wspominam. Poza tym miałam dobrane zbyt silne soczewki, w których żle widziałam. Kiedy poszłam z "reklamacją" kolejne musiałam sobie kupić ( zgodnie z zaleceniem wspomnianej p. doktor były jeszcze silniejsze). Pod raz kolejny do tej kobiety juz nie poszłam - przymuje tam jeszcze pan doktor. I to zupełne przeciwieństwo. On i pielęgniarka podeszli do mnie z bardzo dużą wyrozumiałością i cierpliwosćią. Mierzyłam ok 5 par soczewek i nie było to żadnym problemem. Również to, że jeszcze nie dokońca radziłam sobie z soczewkami. W końcu dobrano mi soczewki o 1,5 D słabsze niż te pierwsze ( noszę je juz ponad rok i sobie chwalę). Reasumując - Optyka na Złotej - tak, pod warunkiem ,że trafi sie na własciwą osobę. Natomiast teraz kupuję soczewki na Allegro. Róznica w cenie jest duża, bo na Złotej za komplet płaciłam 48 zł z rabatem, a na All. 22-24 zł . Aha, nazwisk lekarzy niestety nie pamiętam - lekarka przyjmowała w czwartki po południu, a lekarz w czwartki rano, ale to mogło sie zmienić.
        • aklekotka Re: soczewki w Otwocku :) 17.09.09, 10:10
          W "książeczce użytkownika soczewek kontaktowych" znalazłam imię i nazwisko
          lekarza: Marek Wierzchowiecki.
      • paninata Re: soczewki w Otwocku :) 17.09.09, 11:11
        Optyka na Złotej ma chyba najbogatszą ofertę soczewek
        i do tego jeszcze w rozsądnych cenach. Ja osobiście
        potrzebuję tylko i wyłącznie miesięcznych soczewek
        opatrunkowych. W większości punktów nie słyszeli nawet
        o takowych,w innych proponowali mi,że sprowadzą, ale
        to potrwa, na Złotej natomiast dostałam je bez problemu.
        • peace_for_all Re: soczewki w Otwocku :) 17.09.09, 11:52
          Już od wielu osób słyszałam o optyku na Złotej, więc może faktycznie tam sie
          wybiorę jak nie znajdę nic satysfakcjonującego w Otwocku... Bo to co opisała
          seganiren fajnie brzmi :) Chociaż wolałabym coś na miejscu, więc jeśli ktoś coś
          wie o optykach u nas to nadal czekam na jakieś informacje :)
          A za te do tej pory dzięki.
          Też jestem astygmatykiem, ale już kiedyś sie dowiadywałam, że z moją mała wadą
          (tylko 0,25) nie musze nosić tych drogich soczewek torycznych tylko zwykłe, mam
          nadzieję, że tu się nic nie zmieniło.
          • zlamany_obcas Re: soczewki w Otwocku :) 17.09.09, 13:40
            Po ustaleniu wady polecam sklep internetowy:
            soczewkikontaktowe.istore.pl/
            50% taniej niż u otwockich specjalistów
            • kalina_p allegro :) 17.09.09, 13:58
              jak zawsze polecam allegro.
              Najpierw do okulisty celem ustalenia wady wzroku, potem na allegro poszukac
              soczewek. Firmowa, b&l itp, polowe taniej niz w sklepie. Tygodniowe, dzienne,
              miesieczne.
              Nosilam soczewki w podstawówce, potem wiele lat nie, pól roku temu zaczęłam znów
              - własnie na allegro kupuje.
              • marta_i_koty Re: allegro :) 17.09.09, 17:07
                kalina_p napisała:

> jak zawsze polecam allegro.
                > Najpierw do okulisty celem ustalenia wady wzroku, potem na allegro
                poszukac
                > soczewek. Firmowa, b&l itp, polowe taniej niz w sklepie.
                Tygodniowe, dzienne,
                > miesieczne.
                > Nosilam soczewki w podstawówce, potem wiele lat nie, pól roku temu
                zaczęłam znó
                > w
                > - własnie na allegro kupuje.

Kalina ma rację. Za soczewki BAUSCH&LOMB na 6 m-cy, razem z płynem i
                przesyłka zapłaciłam na allegro 70 zł.
    • seganiren Re: soczewki w Otwocku :) 17.09.09, 21:32
      Widzę że z doktorami mamy całkiem odmienne przejścia. Panu doktorowi nie udało
      się dobrać dla mnie soczewek, ale może zbyt szybko zrezygnowałam - po drugim
      razie. Wróciłam tam po kilku miesiącach i trafiłam do pani doktor - właściwe
      soczewki za pierwszym razem! Oboje byli bardzo mili, pomocni, tłumaczyli
      wszystko co i jak. Pielęgniarka - fakt, fochy miała że za pierwszym razem nie
      umiem ani założyć ani zdjąć i że w ogóle jestem nie pojętna. I jak to możliwe że
      nie jestem w stanie tej soczewki na oku zdjąć palcami. A gdyby mi powiedziała że
      mam przesunąć w kącik oka, to byłoby bez problemu.
      Reasumując: dla mnie pan doktor i pani doktor bardzo mili i pomocni.
      Pielęgniarka do wymiany.
      • aklekotka Re: soczewki w Otwocku :) 17.09.09, 22:45
        Ja trafiłam też na różne pielęgniarki. Ta, co pracowała z lekarką była bardzo
        niesympatyczna, w zasadzie to miała pretensje, że przyszłam i ona musi mnie
        nauczyć obchodzenia się z soczewkami, ta druga miła i pomocna.
        • peace_for_all Re: soczewki w Otwocku :) 18.09.09, 13:25
          Planuje kupować soczewki na allegro, bo faktycznie są dużo tańsze. No ale
          najpierw musze je dobrać u optyka... Naprawde nikt nie odwiedzał optyków w Otwocku?
          W Warszawie mi jednak trochę nie po drodze, chyba ze już naprawdę tu nie da
          rady... No ale z drugiej strony to wątpie żeby w Otwocku zajęli sie tym tak
          fachowo (z pomocą pielęgniarki itd.) jak tam :/
          • nova24 Re: soczewki w Otwocku :) 20.09.09, 11:25
            z soczewkami nie mam doswiadczenia, ale z otwockimi optykami owszem.
            Polecam zaklad obok "KotCenter". Okomed chyba sie nazywa. Od kilku
            lat zamawiam tam okulary. Mam zawsze bardzo dobre doswiadczenie z
            jedna pania z obslugi (pani z krotkimi wlosami:). Cierpliwa, zna sie
            na swojej pracy. Z moimi szklami bywa zazwyczaj problem, mam dosc
            skomlikowana wade. W tym zakladzie nie przeplacam. W Warszawie
            placilabym duzo wiecej. Moze sprawdz, jak jest u nich z soczewkami.
            dobrze, gdybys trafila na tę panią z krotka fryzura:)

Z Otwockiem jest chyba tak, ze jak mamy do
            zalatwienia "powazniejsza" sprawe, to jednak wybieramy Warszawe. Ja
            tez dlugo kupowalam okulary w stolicy, ale raz zaryzykowalam w
            Otwocku.

Niestety wiele innych potrzeb zaspokajac musze nadal w Wa-wie.
            • peace_for_all Re: soczewki w Otwocku :) 22.09.09, 19:58
              A jednak i w Otwocku da sie coś załatwić :) Wizyta + badanie + soczewki próbne = 60 zł. Bardzo miła odsługa. Pan Doktor cierpliwie wszystko wyjaśnił, nauczył zakładać i zdejmować soczewki, pożartował. Byłam u optyka tam z tyłu dawnych pawilonów, po schodkach w takim ciągu, "Foto-Optyka".
              A teraz kiedy już wiem co mam kupić, zaczynam szukać na allegro.
              Dzięki wszystkim za informacje :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka