20.08.10, 08:41
Witam

Dziś w nocy ktoś chyba najprawdopodobniej próbował się włamać do garażu i wózkarni w budynku M. Drzwi do hali garażowej są wygięte przy zamku. Ewidentnie ktoś próbował wyłamać zamek jakimś łomem. Od strony hali widać popękane ściany przy futrynie. Próby sforsowania drzwi do hali musiały odnieść chyba sukces bo drzwi do wózkarni są tak samo uszkodzone, jednak tych już nie udało się otworzyć (na szczęście).
Dziwne jest tylko to że sam zamek od drzwi do hali nie został uszkodzony. Może w innych budynkach też miały miejsce takie zdarzenia?

Obserwuj wątek
    • michalbtl Re: Włamanie 20.08.10, 09:16
      A zginęło coś?
      • james_hunt Re: Włamanie 20.08.10, 10:07
        Z tego co patrzyłem w wózkarni to chyba wszystkie rowery stoją. Nie
        wiem jak w samej hali garażowej.
        • michalbtl Re: Włamanie 20.08.10, 12:53
          W bloku A również widać, że ktoś próbował podważyć drzwi do garażu w
          okolicy zamka.
          • james_hunt Re: Włamanie 20.08.10, 13:05
            Powinno się zawiadomić administratora i może policje.
    • aklekotka Re: Włamanie 20.08.10, 13:10
      Włamywano się do garaży w 4 budynkach: M, L, A i chyba B. W żadnym nie udało się
      dostać do wózkowni. Policja już jest/była na osiedlu.

• aklekotka Re: Włamanie 20.08.10, 13:13
      W związku z tym włamaniem jeszcze raz prośba o [u]zamykanie furtki[/u] i zwracanie uwagi na obce osoby kręcące się po naszym terenie !!!
      • kamimawi Re: Włamanie 20.08.10, 15:24
        Coraz więcej ekip remontowych kręci się po naszym osiedlu więc ciężko będzie z
        tymi obcymi. A może stróż na budowie coś widział lub słyszał? Przecież bloki A i
        B nie są tak daleko od jego budki. Czy w tych blokach, do których były na
        szczęście nie udane próby włamania wózkarnie są w hali garażowej? W bloku K i J
        jest na parterze. Jeśli tak to czy nie wydaje wam się dziwne dlaczego do bloku K
        i J nie było włamania, a do pozostałych tak. Kto przypadkowy może wiedzieć, w
        którym bloku znajdują się wózkarnie w garażu? Przypominam, że z naszego osiedla
        już kiedyś zginął rower.
        • kamimawi Re: Włamanie 20.08.10, 21:51
          Mała poprawka. W bloku K też ktoś złożył niezapowiedzianą wizytę zeszłej nocy. Mamy pocięte worki, w których znajdują się opony.
          • james_hunt Re: Włamanie 20.08.10, 22:53
            Dziwi fakt że nic nie zginęło z hali garażowej (budynek M). Na wierzchu
            leży wiele przedmiotów które "normalnego złodziej" na pewno by
            zainteresowały. Albo włamywacze nastawili się tylko na to co było w
            wózkarniach (co jest trochę niezrozumiałe), albo ktoś chciał postraszyć
            mieszkańców np. jakaś firma ochroniarska która szuka nowego klienta :)
            I jeszcze jedno, drzwi na klatkę nie były ruszone, więc albo znali kody
            albo mieli klucze, albo ktoś im otworzył ;)
            • kamimawi Re: Włamanie 20.08.10, 23:47
              hmm, mój mąż myśli tak samo, że to firma ochroniarska szuka nowego klienta.
              Ciekawe kiedy pojawią się ulotki w naszych skrzynkach. A co ze światłem w
              garażach. Przecież ono się zapala po wejściu z klatki lub otwarciu drzwi
              garażowych. Potencjalny złodziej raczej by się bał, że kogoś zainteresuje się
              zapalonym światłem w garażu. Wiele rzeczy jest zastanawiające. A może to ktoś
              robił sobie rozeznanie gdzie i co się znajduje, a za jakiś czas lepiej
              przygotowany znów wpadnie w odwiedziny.
              • zwyczajny7 Re: Włamanie 21.08.10, 09:20
                W bloku L włamano się do wózkarni lecz nic niezgineło, fakt ten
                potwierdza teorie o próbie zastraszenia nas, mieszkańców osiedla
                • maciek1b Re: Włamanie 21.08.10, 12:28
                  Zawsze mnie zastanawiała tablica reklamowa Juwentus która jest na ogrodzeniu
                  obok bramy, wynika z niej że "obiekt monitorowany przez..." ale ja nic nie wiem
                  żeby jakakolwiek firma ochroniarska miała podpisaną umowę z Admusem na nasze
                  osiedle chyba że jestem słabo zorientowany? Czy ktoś coś wie na ten temat? Bo
                  jeśli ot tak sobie wieszają reklamy to coś tu nie tak nasze ogrodzenie to nie
                  tablica reklamowa. A wracając do tematu to też wydaję mi się że to próba
                  zastraszenia mieszkańców żeby skorzystać z usług firm ochroniarskich. Przyłączam
                  się do apelu o zamykanie furtki bo właśnie wczoraj rano jak szedłem do pracy
                  przed 6 rano furtka była otwarta, pewnie to nie zatrzyma "włamywaczy" ale
                  utrudni podobne próby.
                  • symizu Re: Włamanie 21.08.10, 13:18
                    Witam.
                    Dziwne i zastanawiające są następujące fakty związane z tzw. włamaniem:
                    - blacha drzwi wejściowych do garażu w bloku M wygięta jest jakimś narzędziem,
                    ale zamek nie jest uszkodzony, wyłamany, pogięty - działa prawidłowo,a mimo to
                    ktoś dostał się do garażu, nie niszcząc zamka.
                    - włamywacz lub włamywacze dostali się na klatki schodowe we wszystkich
                    budynkach, jak sforsowali drzwi wejściowe? - znali kody do wszystkich budynków?
                    - złodziej lub złodzieje mają tyle czasu tupetu, że odwiedzają kilka garaży w
                    jedną noc, nie robią hałasu podważając w każdym drzwi?
                    - nic nie zginęło - nawet nie próbowano otworzyć któregoś z samochodów
                    zaparkowanych w garażach, z takiego włamu, ponosząc tyle ryzyka wychodzą z niczym?
                    • maciek1b Re: Włamanie 21.08.10, 15:18
                      A co na to wszystko policja? Pewnie zrobią wszystko żeby wyjaśnić tą sprawę
                      podobnie jak podpalenie garażu po sąsiedzku, tempo pracy i skuteczność jest
                      powalająca :-)
                    • james_hunt Re: Włamanie 21.08.10, 17:57
                      Też zwróciłem uwagę na działający zamek do hali w budynku M. Normalnie
                      przy takim wyłamaniu, gdzie naruszone zostały ściany, futryna itd.
                      zamek powinien być zniszczony, a tu o dziwo działa Przypomina to trochę
                      napad na bank w "Vabanku" Machulskigo ;)
                    • przemomezep Re: Włamanie 22.08.10, 09:59
                      symizu napisała:

> budynkach, jak sforsowali drzwi wejściowe? - znali kody do wszystkich budynków?

Nie wiem jak w pozostałych budynkach ale w "A" drzwi na klatce bywały często
                      otwarte (wypięty mechanizm domykający, drzwi zablokowane kamieniem, odblokowany
                      rygiel). do należy dodać notorycznie otwartą furtkę.

• kamimawi Re: Włamanie 22.08.10, 13:03
                        W bloku K również często bywają otwarte drzwi na klatkę. Wczoraj wieczorem,
                        dzisiaj rano. Co dziwne, wczoraj wieczorem były otwarte drzwi od wózkarni i
                        oczywiście na klatkę. Ok 18 wychodziliśmy z dzieckiem na spacer i zabieraliśmy z
                        niej wózek. Drzwi zamknęliśmy na pewno. Wróciliśmy ok. 20 i zastaliśmy otwarte
                        drzwi. Takie zachowanie tylko ułatwia kradzież, więc może pilnujmy i zamykajmy
                        furtkę i drzwi- szczególnie od wózkarni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka