Dodaj do ulubionych

Firma sprzątająca

25.11.10, 21:07
Od kilku dni w naszym bloku (K) była informacja o myciu garaży z prośbą o wystawienie samochodów, miało to się odbyć o ile mnie pamięć nie myli 25.11. czyli dziś, jak wjechałem do garażu wieczorem to nie zauważyłem żeby posadzka była umyta nawet chyba nie za bardzo pozamiatana. Jeśli się mylę to sprostujcie moje nowiny ale wydaje mi się że poziom sprzątania na naszym osiedlu ostatnio mocno osłabł.
Obserwuj wątek
    • aklekotka Re: Firma sprzątająca 26.11.10, 10:13
      U nas garaż ma być myty dzisiaj. Ciekawe z jakim skutkiem.
      Na spotkaniach z Administratorem już kilkukrotnie był poruszany temat sprzątania. W mojej ocenie odrobinę się poprawiło - tzn chociaż od czasu do czasu czuć zapach jakiegoś środka do mycia podłogi. Ale i tak do tego, co było kiedyś to jeszcze daleko.
      • maciek1b Re: Firma sprzątająca 12.03.11, 12:47
        Powtórzę się ale sytuacja powtarza się kolejny raz. Wczoraj miały być myty garaż w budynku K, o czym informowały kartki powieszone na drzwiach z prośbą o wystawienie samochodów, oczywiście mycia nie było a kartki zniknęły( identycznie było ostatnim razem) tym razem lekko zdenerwowany zadzwoniłem do naszego administratora Adama K. który zapewnił mnie że jak tylko będzie na osiedlu to sprawdzi czy rzeczywiście garażu nie umyto (chyba mi nie ufa?na wszelki wypadek strzeliłem kilka fotek) kiedy to sprawdzi to nie wiem bo jak dziś dzwoniłem w tej sprawie to jeszcze nie sprawdził. Pomijam już fakt działania administratora bo to temat na oddzielny wątek ale kolejny raz firma sprzątająca wprowadza w błąd mieszkańców i nie wykonuje swojej pracy a my za to płacimy, apeluję do mieszkańców o poważne zastanowienie się przed kolejnym spotkaniem z Admusem na temat całościowego administrowania naszego osiedla bo sprzątanie, wywóz śmieci i zainteresowanie Administratora osiedlem to jakieś żarty z mieszkańców za które płacimy. Zapraszam do szerszej dyskusji, może ktoś ma inne uwagi albo uważa że działanie Admusa jest ok? Wszelkie komentarze na ten temat mile widziane.
        • kamimawi Re: Firma sprzątająca 12.03.11, 22:43
          Proponuję zebranie w tej (i innych) sprawie. Zanim spotkamy się z administratorem warto się spotkać bez niego i ustalić wspólne zdanie na temat jego pracy i postępowania z nami. Wiem również, że administruje on osiedle Kmicica- (Novum- na przeciwko stacji paliw przy Poniatowskiego) i tam też nie są z niego zadowoleni. Proponuję zastanowić się poważnie nad zmianą administratora. Nasze osiedle jest już wystarczająco zaniedbane!!! Jeżeli chodzi o mycie garażu w budynku K, to widziałam tego dnia jakieś "ustrojstwo" oparte o ścianę garażu naszego bloku. Nie słyszałam, ani nie widziałam aby garaż w bloku K był myty. Przynajmniej nie wygląda na to.
          • zwyczajny7 Re: Firma sprzątająca 14.03.11, 19:59
            A moze jest zbyt często myty i już niezauważacie mycia bo jest ciagle czysto ? :))
        • maciek1b Re: Firma sprzątająca 15.03.11, 15:37
          Po kilku rozmowach z administratorem okazało się że w poniedziałek był z Panią sprzątaczką w garażu i twierdzi że był umyty????? A ponieważ zima była ciężka więc ślady, brud i plamy oleju ciężko jest domyć, jak na moje oko, poczynione obserwacje i zdjęcia śmiem twierdzić że garaż nie był myty. Administrator zapowiedział że garaż ma być myty kolejny raz w poniedziałek 21.03.2011, naprawdę źle świadczy o firmie Admus cała ta powtarzająca się sytuacja bo sprzątanie nie wymaga wielkich umiejętności w dopilnowaniu a okazuje się że nawet tak błaha czynność jest nie lada wyzwaniem dla administratora. Może niektórym mieszkańcom wydaje się że czepiam się "pierdół" ale wystarczy zobaczyć ile płacimy co miesiąc za sprzątanie i przemnożyć x 12 i x ilość mieszkańców - zbierze się całkiem fajna sumka za którą mamy prawo wymagać. Nie wiem jak wygląda sprawa w innych garażach może tylko nasz jest pomijany albo mam zbyt wygórowane wymagania?
          • goodle Re: Firma sprzątająca 16.03.11, 09:13
            Ciezko powiedziec co o ni robia z ta posadzka i kiedy.
            W budynku J bylo tak jakby czysto... tzn nie bylo jakiegos luznego piachu, ale posadzka nie byla tez czysta (znaczy szara), widoczne byly czarne slady po oponach i blocie. Nie wiem jakie efekty powinny byc tego mycia - czy da sie tak naprawde umyc te wszystkie slady.
            • ferdydurke0 Re: Firma sprzątająca 16.03.11, 15:58
              1. oni nie sprzątają podłóg na klatkach, tylko rozcieńczają brud wodą i go wcierają w podłogę, dlatego nie masz piasku, a podłoga jest "szara".

także to nie jest utrzymanie powierzchni wspólnej za co płacimy 2,74 PLN / 1m2, tylko wcieranie brudu. /w skrócie: kure..two/

2. opłata za utrzymanie garaży /w tym ich mycie i właściwie tylko tyle, bo tam się nic innego nie robi, a przepraszam czasem się tam pali światło/ wynosi:

[i](przyjmijmy że budynki L i M mają taką samą powierzchnie garażu co J, K i te dwa od ulicy)[/i]

miesięcznie dla 1 budynku: [b]405,52 PLN[/b] (1,37 PLN x 296 m2)
              rocznie dla 1 budynku: [b]4 866 PLN[/b]
              rocznie dla 6 budynków: [b]29 197 PLN[/b]

zakładając, że czyszczenie garażu jest raz na miesiąc, wyczyszczenie 6-ciu garaży o łącznej powierzchni 1 776 m2,
              kosztuje: [b]2 433 PLN / m-c[/b]

wróćmy na chwilę do kwoty [b]405,52 PLN[/b] - czyli czyszczenie 1 garażu miesięcznie.
              załóżmy, że poszukamy sobie "Pani Sprzątaczki" na własną rękę, zapłacimy jej 15zł / godzinę.
              damy wiaderko + mopa + AJAX (lub inny shit) + woda (policzmy 120zł, czyli 10zł miesięcznie)

i uwaga, zapłacimy jej 15zł za godzinę, i UWAGA co otrzymujemy:

po 8 godzinach pracy: płacimy Pani 120zł + 10zł sprzęt = [b]130zł[/b]
              w zamian mamy: wyszorowane podłogi, umyte okna, zdjęte pajęczyny z rogów + Ci co nie wyprowadzą samochodów mają umyte samochody :-) zamiast podłogi.

[b]Oszczędność: 285 PLN / m-c, na rok: 3 426 PLN[/b]
              [b]Oszczędność na rok, na 6 garaży: 20 557 PLN[/b]

za tyle kasy to możemy sobie lądowisko dla helikopterów zrobić :-)

teraz już rozumiecie dlaczego śliski Mariusz "Kieszona" trzyma się nas kurczowo :-)
              i dlaczego od początku istnienia osiedla nie zmienił Pani, która najpierw sprzątała, a potem założyła firmę i teraz sprzątają inne Panie / Panowie, które ona zatrudnia -> ze względu na przepływ gotówki :-), a po polsku: dzielą się kasą pod stołem, oczywiście w papierach na pewno wszystko się zgadza :-)

a teraz wróćmy na chwilę do sprzątania garażu na własną rękę i przyjmijmy bardziej realne założenia:

sprzątanie 1 garażu zajmie 4 godziny ( czas na wypalenie papierosa i sprawdzenie poczty w komórce wliczony), stawka niech wyniesie 20zł brutto ( załóżmy że to będzie na legalu :-) Pani będzie musiała odpalić podatek, social itp.)
              4h x20 PLN= 80zł + 10zł (za sprzęt / m-c) = [b]90zł[/b]

[b]Oszczędność na 1 garażu w miesiącu 315 PLN, na rok 3 786 PLN.
              Na rok, za 6 garaży: 22 717 PLN[/b]

• maciek1b Re: Firma sprzątająca 17.03.11, 06:58
                Nic dodać, nic ująć! Cieszę się że jest kilka osób na osiedlu podobnie myślących, może w końcu uda nam się przekonać pozostałych do zmiany administratora.
                • ferdydurke0 Re: Firma sprzątająca 17.03.11, 09:22
                  Sąsiedzi, zachęceni przykładem może ktoś na ochotnika się zgłosi i policzy oszczędności z tytułu zmniejszenia liczby wywozu śmieci o 1 / miesiąc :-)
                  • michalbtl Re: Firma sprzątająca 17.03.11, 13:49
                    Tak się zastanawiam nad tymi wyliczeniami.
                    Nie chce się wdawać w dyskusję czy jest to robione dokładnie czy nie.
                    Zainteresowała mnie kwestia finansowa i...
                    1. Sprzatanie garaży raz w miesiącu (o ile to jest raz w miesiącu) sporo. Ale może jest to kwestia użycia tej maszyny? Może gdyby były myte jakimś mopem i ajaxem to wygladałoby to duzo gorzej. Więc wyliczenia dotyczące oszczędności wygladają atrakcyjnie. Ale zastanowiłbym sie czy sprzątanie w taki tradycyjny sposób byłoby lepsze/gorsze/zadowalające. A poza tym możnaby sprawdzić ile kosztuje maszynowe mycie metra kwadratowgo tego typu pow. i wtedy będzie wiadamo czy cena którą placimy jest ok czy nie.
                    2. Co do kwesti ceny za utrzymanie części wspólnej to chyba oprócz sprzątania klatki w to wchodzi jeszcze utrzymanie terenu. Czyli koszenie trawników, odsniezanie, jakieś sprzątanie raz na jakiś czas. Więc zastanwiam się czy ta stawka jest wysoka czy normalna albo niska? Może ktoś ma jakieś informacje jak to wygląda na innych osiedlach.
                    3. Czy dobrze zrozumiałem że Twoje wyliczenia są też propozycja sprzątania np garaży we własnym zakresie przy pomocy zatrudnionej osoby? Jeżeli tak to kto miałby się zająć organizacją tego i kontrolą?
                    Pozdrawiam
                    • ferdydurke0 Re: Firma sprzątająca 17.03.11, 16:16
                      1. a widziałeś tą maszynę? nie jest to jakiś "wypas". nawet jeśli zdecydujemy się na mycie maszynowe (nie ma co roztrząsać co jest lepsze maszyna vs ajax) to jako 1 klient z 6 garażami na dzień dobry mamy w sumie 1 776 m2 do wyczyszczenia. Gdzieś w necie znalazłem stawkę 0,35 PLN za 1m2. Nawet jak weźmiemy 0,50 PLN to płacimy za 1 garaż / 1m-c - 148 PLN, dajmy na to jakieś inne koszty w chwili obecnej nie przewidziane i zaokrąglijmy do 170 PLN, dla wszystkich garaży wyjdzie 1020 PLN m-cznie.
                      oszczędność dla 1 garażu / 1m-c = [b]235 PLN[/b]
                      oszczędność dla 6 garaży / 1m-c = [b]1 413 PLN[/b]
                      [b]Oszczędność 6 garaży / rok = 16 956 PLN[/b]

2. zgadzam się, w utrzymanie części wspólnej wchodzą inne "usługi" Śliskiego Mariusza "Kieszony", w tym podlewanie wężem naszego trawnika.
                      Jednak stawka na utrzymanie powierzchni garażowej służy 3 celom i to dokładnie w takiej kolejności:
                      1. nabijanie kieszenie Śliskiego
                      2. robienie Nas w przysłowiowego balona (lub ch. jak kto woli)
                      3. wcieranie brudu w posadzkę raz na m-c

3. Moja propozycja to jakieś tam w przybliżeniu realne spojrzenie na zakres usług i ich koszt który ponosimy vs ich realna rynkowa wartość, czyli to co moglibyśmy płacić bezpośrednio firmie sprzątającej z pominięciem "pośredników", czyli w tym wypadku Śliskiej i klejącej kieszony.

Generalnie, uważam że:
                      1. należy zmienić Administratora
                      2. wycenić wartość składników opłaty administrowanie na podstawie ofert firmy świadczących potrzebne nam usługi
                      3. wynagrodzenie nowego administratora ująć jako osobną pozycję ( a nie w kalkulowaną w każdy składnik w nieznanej wielkości).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka