Gość: gabryś IP: *.promax.media.pl 25.10.10, 21:10 zdawał ktoś takowy? Możecie mi podać jakieś szczegóły jak to wygląda pod względem załatwienia i samej formy egzaminu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elfkabezhaltera Re: egzamin na automacie 25.10.10, 21:40 Gość portalu: gabryś napisał(a): > zdawał ktoś takowy? Możecie mi podać jakieś szczegóły jak to wygląda pod względ > em załatwienia i samej formy egzaminu? Ja zdawałem. Wygląda to tak, że: - zakładam, że kurs praktyczny też robisz na automacie; w prawie każdym mieście średnim lub dużym takowe są; - wynajmujesz na egzamin auto z OSK; najlepiej z tego, gdzie robiłaś kurs, bo zazwyczaj liczą wówczas taniej (niż za jazdy doszkalające osób "z ulicy"), ew. podstawienie samochodu na egzamin wliczone już jest w koszt kursu - to zależy od OSK; - jedziesz do WORDu na egzamin tymże autem wraz z instruktorem; kto za kółkiem to kwestia dowolna :) - gdy cię wywołują do egzaminu w WORDzie, podchodzisz do egzaminatora i mówisz, że zdajesz na automacie i pokazujesz kluczyki i Dowód Rejestracyjny (uprzednio wzięte od instruktora); - mój pierwszy egzaminator przyjął to ze spokojem, drugi zaś z dużym zaskoczeniem - po konsultacjach na zapleczu dał mi do podpisania papier, że "wiem co robię"; Egzamin zaś wygląda identycznie jak na pojeździe WORDowskim, łącznie z górką ... Miłe jest to, że możesz zdawać w tymże samym samochodzie, którym wyjeździłaś cały kurs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabryś Re: egzamin na automacie IP: *.promax.media.pl 25.10.10, 22:08 Jestem on gabryś od Gabriel:) a jak sie robi łuk i górke na automacie w sensie technicznym? Odpowiedz Link Zgłoś
elfkabezhaltera Re: egzamin na automacie 25.10.10, 22:28 No to przepraszam, Gabrielu. Samochód z automatem, bez wciśniętego gazu, jedzie/pełznie tak ok. 5-10km/h. Zatem łuk robisz operując wyłącznie hamulcem (chyba że jakaś nierówność). Górka - wjeżdżasz na górkę, wciskasz hamulec roboczy, zaciągasz ręczny; aby ruszyć - zwalnisz ręczny, naciskasz gaz. Automat nie cofa się pod górę - stoi w miejscu, jeśli stromo, a jeśli niezbyt stromo, to pełznie pod górkę (patrz łuk). Stąd też lepiej na górce trzymać wciśnięty roboczy, abyś - po zwolnieniu ręcznego - nie pojechał do przodu "niechcący". Automat, jak wciśniesz hamulec i wyhamujesz do zera, nie gaśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AD Re: egzamin na automacie IP: *.146.211.246.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.10.10, 06:29 Pozwolę sobie i ja przedstawić swe doświadczenia. :-) Szkolenie. W dużych miastach jest zwykle po kilka szkół z samochodami z automatem (czasem nawet dość oryginalnych - w Białymstoku jest szkoła dla kibiców z Audi z automatem:-)). W każdym razie dla przykładu w moim Krakowie OSK z automatem jest 4 a wśród samochodów szkoleniowych z ASB jest i Mercedes A i Toyota RAV4. A zatem można wybierać pojazd, który nam odpowiada. Gorzej jest w małych miastach. Przy szukaniu kursów trzeba czasem pamiętać, że kursy z automatem są wrzucone pod kursy dla osób niepełnosprawnych (trzeba ustalić, czy pojazd szkoleniowy to aby nie przerobiony manual zamiast "prawdziwego" automatu). Kurs na automacie zwykle kosztuje trochę więcej i czasem trzeba doliczyć jeszcze koszt podstawienia samochodu na egzamin. Samo szkolenie wygląda identycznie, jak na manualu, ale plusem jest to, że nie ma większych problemów z terminami jazd. Pewien wyjątek to lato, bo samochody z automatami są lubiane przez instruktorów szkolących na A (brak konieczności ręcznej zmiany biegów, to mozliwość zwracania większej uwagi na kursanta na motocyklu). Ja miałem atrakcję, bo musiałem zmieniać samochód (jeździłem na 3, a zdawałem na 2 - awaria, a nie chciałem opóźniać egzaminu i zdałem za 2. razem) na szczęście już po wyjeżdżeniu kursu, więc tylko doszkalałem się na nowych samochodach. Egzamin. Program WORD nie ma opcji wstawienia informacji, że zdaje się na automacie i egzaminator bywa zaskoczony tym faktem. Ja za drugim razem przy zapisie wykłóciłem się o ręczny dopisek do akt. Podstawienie samochodu już omówiono, choć mogą być pewne lokalne zwyczaje - np. w Krakowie podstawiający samochód instruktor niesie kluczyki i dowód rejestracyjny dyspozytorowi, który wydaje je egzaminatorowi, a wcześniej na samochodzie nalepiana jest naklejka "EGZAMIN". Zasadniczo nie powinno być problemów, choć w mniejszych WORD-ach pewnie trzeba będzie czasem pokonać zdziwienie personelu. :-) Górkę i łuk omówiono. Jazda na mieście wygląda normalnie. Samochód jest bez kamer, ale problemów nie ma żadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AD Jeszcze kod 78. IP: *.146.204.241.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.10.10, 06:52 Prawo jazdy (nie tylko kategorii B) po egzaminie na automacie otrzymuje kod 78 oznaczający uprawnienie do prowadzenia pojazdów z automatycznymi skrzyniami biegów. Chcąc jeździć na manualu trzeba zdać na manualu egzamin praktyczny. Pewien problem dotyczy interpretacji pojęcia "automatycznej skrzyni biegów". Zgodnie z Dyrektywami KE (vide Tekst linka ) kod 78 oznacza "pojazdy bez pedału sprzęgła". A zatem kod 78 uprawnia do jeżdżenia nie tylko klasycznymi automatami hydrokinetycznymi, ale także pojazdami z DSG, CVT, hybrydowymi etc. Nawet w sytuacji, kiedy można biegi zmieniać ręcznie (półautomat, byle bez pedału sprzęgła lub jego odpowiednika). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AD Poprawiony link. IP: *.146.204.241.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.10.10, 06:54 Poprawiony link. Dyrektywa 2008/65/WE Odpowiedz Link Zgłoś
iwonek2209 Re: Jeszcze kod 78. 05.02.11, 20:44 Witam Proszę o podpowiedż w następującym temacie. Pięć lat temu podchodziłam do prawa jazdy kat B i uzyskałam miałam wtedy orzeczenie lekarskie o braku przeciwskazań do kierowania pojazdami mechanicznymi. Po 5 latach, po kilku nieudanych próbach stwiedziłam, że spróbuję zdawać na "automat". Wszystko poszło dobrze, bez problemów, egzamin zdany za pierwszym razem i tu nieoczekiwanie problem w starostwie. Nie chcą mi wydać prawa jazdy z powodu braku za zaświadczeniu lekarskim kodu 10.02. Nie mam problemu ze zdrowiem i nie przypuszczałam, że teraz będę miała problem z uzyskaniem dokumentu nie mając jakiegoś kodu. Proszę o pomoc ponieważ nie wiem jak rozmawiać z urzędnikami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elfkabezhaltera 10.02 zamiast 78 06.02.11, 11:20 Gratuluje egzaminu. Co do kodu - o takim problemie jeszcze nie słyszałem. Powinni tobie "bez gadania" dać kod "78". Zlinkowałem twój post to takich różnych mądrali, może coś podpowiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
elfkabezhaltera Może coś z mądrości tutaj ci się przyda ... 06.02.11, 12:35 www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=5&t=25797 A odpowiedź na twoje pytanie była taka: Wpierw cytat z "interneta" Ograniczone prawo jazdy Prawo jazdy może zostać ograniczone na dwa sposoby. Pierwsze ograniczenie dotyczy stanu zdrowia osoby, która dane prawo jazdy posiada. Drugie dotyczy możliwości kierowania określonym rodzajem pojazdu. Pierwsze ograniczenie nakłada lekarz, wydający zaświadczenie o braku przeciwwskazań do kierowania pojazdami - może on w zaświadczeniu określić, że wydane kierowcy prawo jazdy ważne jest tylko w przypadku, kiedy kieruje on np. z aparatem słuchowym (osoba słabo słysząca), w okularach lub soczewkach kontaktowych (krótkowidz/dalekowidz) lub ma pojazd przystosowany dla potrzeb inwalidy. Drugie ograniczenie jest nakładane na wydawane kierowcy prawo jazdy przez ośrodek egzaminowania. Jeśli kursant brał udział w szkoleniu przy użyciu samochodu z automatyczną skrzynią biegów, to egzamin państwowy jest przeprowadzany także na tak wyposażonym pojeździe. Prawo jazdy wydane takiej osobie będzie ograniczone specjalnym kodem, i będzie uprawniało właściciela do kierowania wyłącznie "automatami". *************************************** A teraz dołączona do tego opinia chłopaka z forum: Wydaje mi się, że starostwo chcąc wpisać ograniczenie z grupy: 10 ( wymagane modyfikacje w układzie zmiany biegów)- 10.02 - automatyczna zmiana biegów, lub grupy: 15 (wymagana modyfikacja sprzęgła) - 15.03 - sprzęgło automatyczne, potrzebuje zaświadczenia lekarskiego o ograniczeniu możliwości prowadzenia pojazdów wymagającym pewnych modyfikacji w pojeździe. Tutaj chyba starostwo na podstawie dokumentów z WORDu powinno po prostu w PJ wpisać kod : 78 – wyłącznie pojazdy z automatyczną skrzynią biegów, gdyż ten kod nie warunkuje zmian w pojeździe wynikających z ograniczeń zdrowotnych. Mogę się mylić w swojej ocenie, ale "na chłopski rozum" to tak to dla mnie wygląda ;) *********************** Czyli podobnie jak ja uważa, że Starostwo mi powinno się czepiać braku zaświadczenia lekarskiego (którego nie masz i nie bedziesz mieć), lecz wydać tobie PJ z kodem "78". Odpowiedz Link Zgłoś
iwonek2209 Re: 10.02 zamiast 78 06.02.11, 19:47 Witam Wielkie dzięki za pomoc, możecie mi nie wierzyć ale zdanie tego egzaminu to nie była dla mnie łatwa sprawa ale jak już się udało myślałam, że największy problem mam za sobą. Co do urzędników to oczywiście udałam się do naczelniczki wydziału komunikacji z całą sprawą, ale ona najpierw nie wiedziała o czym mówię, a potem poprosiła Panią, która to wymyśliła i widać nie mając własnego zdania stanęła na tym samym co ona stanowisku. Ciekawe jest to że kazali mi dopisać coś na wydanym 5 lat temu zaświadczeniu, ciekawe co by było gdyby lekarz który mi je wydawał nie był osiągalny. Z góry dzięki za każdą podpowiedż bo wygląda na to, że w moim mieście urzędnik ma zawsze rację chociaż tak naprawdę jej nie ma czyli rządzi zasada "nie, bo nie". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: 10.02 zamiast 78 06.02.11, 20:14 iwonek2209 napisała: > ... rządzi zasada "nie, bo nie". Nie mam teraz czasu na szukanie "paragrafu", ale..... Gdyby jakikolwiek extra wpis na Zaświadczeniu Lekarskim był wymagany, to WORD by niedopuścił Ciebie do Egzaminu. ps. Żaden Lekarz nie dopisze NIC na zaświadczeniu które było wydane przed 30 lub więcej dniami. Ja osobiście miałem błędnie wypisane Zaświadczenie (błąd Lekarza z uwagi na zmianę przepisów) i Lekarz od razu powiedział, że NIE MOŻE nic poprawiać. Może mi jednie wydać kolejne z nowym numerem i datą. Odpowiedz Link Zgłoś
elfkabezhaltera Może i to się przyda 06.02.11, 22:21 Tu masz przykład PJ z kodem "78" www.karol.szczecin.pl/automat.php Na wszelki wypadek ma i "15.03" - ja mam samo "78" i jeżdżę ... zresztą, odkąd mam PJ (prawie dwa lata) ani razu nie miałem styczności z drogówką, to i nie miałem komu pokazywać ... Odpowiedz Link Zgłoś
iwonek2209 Re: 10.02 zamiast 78 12.02.11, 10:49 Informuję, iż po interwencji w wydziale komunikacji lekarza wydającego zaświadczenie zostałam poinformowana,że otrzymam prawo jazdy z kodem 78, bez dalszych formalności :-) Jeszcze raz dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
elfkabezhaltera 78 zamiast 10.02 12.02.11, 13:01 iwonek2209 napisała: > Informuję, iż po interwencji w wydziale komunikacji lekarza wydającego zaświadc > zenie zostałam poinformowana,że otrzymam prawo jazdy z kodem 78, bez dalszych f > ormalności :-) Jeszcze raz dzięki za pomoc. No to świetnie. Szerokiej drogi! Odpowiedz Link Zgłoś
w357 "urzędnicy" :-) 06.02.11, 13:49 iwonek2209 napisała: >> ..... nie wiem jak rozmawiać z urzędnikami. > Jeżeli piszesz całą prawdę...... Spooooora część "urzędników" zna TYLKO podstawowe procedury i najłatwiejszym sposobem pozbycia się klienta, to wymyślanie nowych (niestworzonych) przepisów na ciasto drożdżowe :-) Miałem okazję zaliczyć kilka wpadek takowych "urzędników" ! Problem polegał na tym, że Ja znałem aktualne PRAWO, a oni NIE ! Aby nie bawić się w "głupie gadki" , to bez żadnych wątpliwości udawałem się do Kierownika danego Wydziału........ Gdy Kierownik przyjął Moje zastrzeżenia (lub pytania), to sprawa stawała się jasna dla niedoświadczonego "urzędnika". Niestety, ale tak się dzieje w wieeeelu dziedzinach. Trudno - takie czasy :-) "Walcz" o swoje (jeżeli nie jesteś Inwalidką), ponieważ odmowa taka jest bezpodstawna. W późniejszym czasie możesz zdać ponowny Egzamin (jeżeli będziesz miała ochotę), aby ograniczenia co do "automata" zniknęły (o ile przepisy się nie zmienia). Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: "urzędnicy" :-) ps. 06.02.11, 13:56 Nawet ODMOWA załatwienia jakiejkolwiek sprawy powinna być na PIŚMIE z podaniem podstawy Prawnej. W Twoim przypadku zapewne takiej podstawy by nawet nie znaleźli. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonek2209 Re: "urzędnicy" :-) 06.02.11, 19:56 Witam Zależało mi na tym, żeby mieć prawo jazdy, próbowałam inaczej ale nie wychodziło. Jeśli w przyszłości ograniczenie będzie stanowiło dla mnie problem to podejdę do egzaminu, narazie cieszę się bardzo tym co udało mi się osiągnąć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabryś Re: egzamin na automacie IP: *.promax.media.pl 26.10.10, 18:08 nie no imie ostatnio mało popularne, wiec spoko:) własnie ten kodzik w dokumencie mnie troszke przeraża, bo w razie potrzeby nie wsiąde w czyjesc auto dla własnej potrzeby:( i właśnie boje się zdziwienia egzaminatora, że mam własne auto oraz tego, że może nie być przekonany do takich praktyk i mnie spec. uwalić... ale ogólnie automaty mi sie podobają. I zależy mi na wygodzie auto ma być dla mnie, a nie że ja mam biegi przełączać. Odpowiedz Link Zgłoś
elfkabezhaltera Re: egzamin na automacie 26.10.10, 19:46 Gość portalu: gabryś napisał(a): > nie no imie ostatnio mało popularne, wiec spoko:) własnie ten kodzik w dokumenc > ie mnie troszke przeraża, Aby go wykreślić, egzamin (bez żadnych kursów) na manualu. > bo w razie potrzeby nie wsiąde w czyjesc auto dla wła > snej potrzeby:( Mnie nie ciągnie, aby cudzymi jeździć. Ajeśli koniecznie będę muisiał (żonas rodzi, dziecko rodzi albo na odwrót), to i z kodem (i kangurkami) pojadę. > i właśnie boje się zdziwienia egzaminatora, że mam własne auto > oraz tego, że może nie być przekonany do takich praktyk i mnie spec. uwalić... Nie zauważyłem żadnego negatywnego podejścia egzaminatorów. Oblałem za uczciwe wymuszenie :) > ale ogólnie automaty mi sie podobają. I zależy mi na wygodzie auto ma być dla m > nie, a nie że ja mam biegi przełączać. Kod działa tylko w jedną stronę - możesz zrobić na manualu a potem jeździć wyłącznie autami z ASB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabryś Re: egzamin na automacie IP: *.promax.media.pl 26.10.10, 20:03 "Kod działa tylko w jedną stronę - możesz zrobić na manualu a potem jeździć wyłącznie autami z ASB. " nie rozumiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
elfkabezhaltera Re: egzamin na automacie 26.10.10, 20:16 Jeśli zdasz egzamin na samochodzie z ręczną skrzynia biegów, to potem możesz jeździć samochodami zarówno z ręcznymi jak i automatycznymi skrzyniami biegów. Pewnie to wiesz, ale tak na wszelki wypadek zaznaczam. Masz wybór - manuale+automaty (czyli kategoria B) czy tylko automaty (kat. B z kodem 78). Ja dwa lata temu wybrałem to drugie i dziś bym zrobił dokładnie tak samo. Jest to jakiegoś typu ograniczenie - bo prawie wszystkie cudze samochody to manuale - ale przez półtora roku konieczność (konieczność, a nie - "fajnie by było" i podobne) - jazdy cudzym samochodem z manualem nie wystąpiła. Za to miałem łatwiejszy kurs, łatwiejszy egzamin i jeździ mi się wygodnie ciut droższym samochodem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabyś Re: egzamin na automacie IP: *.promax.media.pl 26.10.10, 21:00 na prawdę uważasz, że na automacie egzamin jest łatwiejszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala no nie no po co kombinować IP: *.kosnet.pl 26.10.10, 21:24 co za różnica czy automat czy manual? jak się umie jeżdzić to się nie myśli o biegach bo to w krew wchodzi jak jazda na rowerze no chyba że murgrabia woli na łatwizne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AD Re: no nie no po co kombinować IP: *.182.181.57.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.10.10, 21:30 Jakieś pół wieku temu post ali (gdyby wtedy istniały fora dyskusyjne i Internet) brzmiałby: > co za różnica czy z synchronizacją czy bez? jak się umie jeżdzić to się nie myśli > o międzygazie bo to w krew wchodzi jak jazda na rowerze no chyba że murgrabia woli na > łatwizne Odpowiedz Link Zgłoś
elfkabezhaltera Re: egzamin na automacie 26.10.10, 22:25 Gość portalu: gabyś napisał(a): > na prawdę uważasz, że na automacie egzamin jest łatwiejszy? Tak, uważam, że na automacie egzamin jest łatwiejszy. Murgrabia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemot Re: egzamin na automacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 02:09 Witam. Ja o coś dopytam w kontekscie automatycznej skrzyni i kodu/ kodów. Zauważyliście, że są dwa kody dotyczące automata? Wspomniany już kod 78, oraz kod 10.02? Jestem osobą niepełnosprawną i w swoim prawie jazdy mam wpisany ten drugi kod. www.testy-na-prawo-jazdy.com.pl/prawo-jazdy-ograniczenia-kody.php Chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica praktyczna między tymi dwoma kodami i czy któryś z nich jest "korzystniejszy" dla kierowcy ? Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
elfkabezhaltera 78 a 10.02 29.10.10, 09:58 Uzyskałem odpowiedź na innym forum. www.forum.prawojazdy.com.pl/ W kodzie 78 automatyczna skrzynia biegów jest rozumiana w ten sposób, że samochód nie ma pedału sprzęgła. Czyli może to być np. DSG, w którym można zmieniać biegi samodzielnie albo jakaś inna, która nie zmienia biegów sama, ale umożliwia ich zmianę w sposób zautomatyzowany, czyli bez użycia sprzęgła. A z treści kodu 10.02 wynika, że skrzynia musi zmieniać biegi całkiem samodzielnie. Czyli z kodem 78 możesz jeździć czymś, gdzie nie ma pedału sprzęgła, lecz samodzielnie wajchą przestawiasz biegi (różne "cośtam-tronic"). Więc 78 ma szerszy zakres. Ale moim zdaniem tylko ciut szerszy. Wiele (większość?) tych "cośtam-tronic", DSG itd. ma też tryb automatyczny, w którym biegi są zmieniane automatycznie. Czy takie skrzynie są objęte kodem 10.02? Nie wiem. Ale założę się, że patrol też nie wie :) I są jeszcze kody: 10.03 - zmiana biegów sterowana elektronicznie, 15.03 - sprzęgło automatyczne, :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemot Re: 78 a 10.02 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 12:34 Ja natknąłem się z kolei na następujące wyjaśnienie tej kwestii od kogoś kto zawodowo zajmuje się szkoleniem kierowców niepełnosprawnych ( z forum www: ipon.pl) kod 10.02 jest korzystniejszy dla kandydata na kierowcę, bo pomimo zdawania na egzaminie samochodem w automacie, prawo jazdy otrzymuje na wszystkie rodzaje pojazdów kat. B, pod warunkiem oprzyrządowania auta z ręczną skrzynią w automatyczne sprzęgło z odkręcanym pedałem sprzęgła).Trochę to zawiłe wszystko jest... Moje pytanie wzięło się stąd, iż posiadam Hondę Jazz, która wyposażona jest w automatyczną skrzynię biegów (tzw: CVT). Jako opcja ( z której nie korzystam), jest tam możliwość manualnej zmiany biegów poprzez łopatki umieszczone na kierownicy-trzeba przedtem przestawić skrzynię w tryb manual. Zastanawiam się, czy z tym kodem mogę tak jeżdzić...z tego co napisałeś wynika, że w tym przypadku powinienem mieć chyba jednak kod 78. Czy ktoś mógłby się jeszcze wypowiedzieć w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
elfkabezhaltera Jestem za głupi 29.10.10, 13:52 Twoje pytanie mnie przerasta :) Zadaj je tutaj: www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=5&t=25797 Wraz z tym cytatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AD Re: 78 a 10.02 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 07:39 Witam! Może jeszcze moja odpowiedź się przyda. Kody 10.0x (i 15.0x) oznaczają ograniczenia wynikłe ze stanu zdrowia, a kod 78 z samego procesu szkolenia. Dlatego te kody mogą być uznawane za "korzystniejsze", o ile istnieje możliwość, że stan zdrowia (np.wskutek rehabilitacji) poprawi się na tyle, że będą mogły zostać usunięte. Kod 78 natomiast wymaga zdania egzaminu na manual. Ponadto kody 10.0x (i 15.0x) powstały w czasach, kiedy w pojazdach konsumenckich były tylko albo klasyczne manuale, albo automaty hydrokinetyczne, a o takich DSG czy CVT nikt nie słyszał, zaś niepełnosprawni w Europie jeździli na przerobionych manualach. Stąd w obecnej sytuacji mogą być problemy z ich interpretacją. Nie znam charakteru niepełnosprawności Behemota, ale może warto rozważyć zmianę kodu 10.02 na 10.03 i 15.03 (dwa kody) - wtedy nie będzie żadnych problemów z interpretacją i na CVT/DSG z łopatkami będzie mógł jeździć bez problemów. A w ogóle, to lista kodów: 10 - wymagane modyfikacje w układzie zmiany biegów: 10.01 - ręczna zmiana biegów, 10.02 - automatyczna zmiana biegów, 10.03 - zmiana biegów sterowana elektronicznie, 10.04 - regulowana dźwignia zmiany biegów, 10.05 - bez przekładni dodatkowej, 15 - wymagana modyfikacja sprzęgła: 15.01 - regulowany pedał sprzęgła, 15.02 - sprzęgło sterowane ręcznie, 15.03 - sprzęgło automatyczne, 15.04 - składany lub odkręcany pedał sprzęgła za przegrodą, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierownik OSK Re: egzamin na automacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 18:08 Kurs na prawo jazdy z automatyczną skrzynia biegów wygląda tak samo jak z manualną skrzynią t.j. 30 godz. teorii i 30 godz. praktyki. Jaka zatem jest różnica? Wadą jest to, że masz w prawie jazdy adotację, że możesz poruszać się pojazdem z autom. skrzynią biegów. Całe życie? Nie. Jeśli w przyszłości (gdy nabierzesz wprawy chcesz jeździć z manualną skrz. biegów) wystarczy zgłosić się do WORD-u na dodatkowy egzamin (tylko praktyczny) pojazdem z manualną skrzynią. I to wszystko. Zaletą jest to, że zdajesz egzamin pojazdem szkoleniowym tzn. tym którym uczyłeś się jeździć. Jest to bardzo wielka zaleta, ponieważ silnik taki nigdy nie zgaśnie - a za dwukrotne zgaśnięcie silnika wynik egzaminu jest negatywny. Po za tym masz dobrze wyczuty samochód na egzaminie (nie martwisz się, że sprzęgło jest wysokie lub niskie, bo tam go w ogóle nie ma) Tyle w skrócie. Jeśli masz dodatkowe pytania chętnie odpowiem telefonicznie. Tadeusz Stępniak kier. OSK Formuła L tel. 504-220-220 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: egzamin na automacie IP: 188.33.59.* 30.11.10, 06:47 Witam. Ukończyłam kurs na samochodzie z automatyczną skrzynią biegów, dokładnie uczyłam się w jednej z krakowskich szkół na Golfie 4.Wczoraj miałam pierwsze podejście do egzaminu i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu UDANE:))) Egzaminator był faktycznie zaskoczony faktem, że zdajemy na podstawionym samochodzie.Dopytywał, czy jest dodatkowy hamulec, który bieg czego dotyczy tzn, np. jak dać wsteczny.Niestety nie był zbyt sympatyczny, a wręcz powiedziałabym ,że niemiły, no ale nie o to przecież chodzi. Uważam ,że na manualnej skrzyni nie miałabym szans zdać za pierwszym razem.Stres na egzaminie z automatem jest o wiele mniejszy ,bo po 1) jedziemy na autku, które dobrze znamy, po 2) nie ma w nim kamer po po 3)nie ma opcji,żeby takie auto nam zgasło na skrzyżowaniu i wreszcie po 4)zamiast koncentrować się na sprzęgle i zmianie biegów myślimy wyłącznie o drodze i znakach.Trudniej wtedy popełnić błąd. Na koniec mojego smętnego wywodu dodam tylko,że na 20 osób, które przystępowało do egzaminu łączonego (jako jedyna zdawałam na automacie) zdały go tylko 3 osoby w tym ja.Nie jestem wcale jakimś super utalentowanym kierowcą. Łut szczęścia,że zdałam egzamin, czy fakt,że zdawałam na automatycznej skrzyni biegów??? Stawiam na to drugie. Pozdrawiam i jak komuś zależy na jak najkrótszych kontaktach z WORD namawiam do kursów na takich właśnie samochodach. Odpowiedz Link Zgłoś
elfkabezhaltera No to fajnie :) 30.11.10, 11:34 No to szerokości! Choć ja uważam punkt 2-ci za niekorzystny dla zdającego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Zaproszenie :) IP: *.ip.jarsat.pl 14.02.14, 15:22 Zapraszam serdecznie wszystkich chętnych z Gdańska i okolic na kurs prawa jazdy pojazdami z automatyczną skrzynią biegów. Więcej info www.osk-elite.pl lub telefonicznie 516 01 00 01. Odpowiedz Link Zgłoś