Dodaj do ulubionych

I co dalej z B1?

23.12.11, 14:51
Czy ktoś wie, jak się skończyła awantura o dopuszczalność samochodów używanych do szkolenia (ergo - także później do jazdy) na B1?
Obserwuj wątek
    • Gość: olaboga Re: I co dalej z B1? IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.11, 21:32
      Awantura ucichła.
      W myśl nowej ustawy będzie można jeździć czterokołowcami lekkimi do masy własnej 550kg czyli wszystkimi pojazdami ( nie tylko pojazdy samochodowe, ale też różnego typu "wynalazki" ) które mają 4 koła i są dopuszczone do ruchu, a w starej ustawie jest że 3 kołowymi lub 4 kołowymi pojazdami samochodowymi ( czyli w starej ustawie jest mowa tylko o poj. samochodowych)

Realnie to będzie tak ze będę sobie jechał jakimś "wynalazkiem" który jedzie o 3 kołach a to 4 mam jako zapasowe i przy kontroli drogowej nic mi nie zrobią bo jadę pojazdem który ma 4 koła;)
      • chaladia Re: I co dalej z B1? 23.12.11, 22:19
        Coś-tam chyba jednak się zmi4eniło.
        OSK "Piero" uczy już nie Daihatsu Cuore, ale na Chatenecie Barouderze (do 400 kG masy).
        Skoro jednak wyasygnowali trzydzieści parę tysęcy zeta na to autko, to wydaje się, że soprawa prawa jazdy B1 nie upadła.
        • sarawi I co dalej z B1? 25.12.11, 10:44
          bo to Daihatsu, to tak naprawde takie nieco naginanie przepisow i male oszustwo, wiec wiele szkol zmienilo teraz pojazdy pod kategorie B1. Ja w Krakowie widzialam juz kilka OSK, ktore jezdza na quadach, podobnie egzaminy - tez na quadach. Widzialam tez jeden "wynalazek", ale nie mam pojecia coz to jest ... :)))
    • elfkabezhaltera B1? 24.12.11, 21:34
      1 - awantura o pojazdy do egzaminowania wynikła z tego, że dwa miesiące przed wejściem w życie nowej ustawy władze odkryłe, iż źle interpetowały przepisy. Stąd też nagle wątpliowści czy Diahatsu Couro mieści się w kategorii B1 czy też nie ...

2 - moim zdaniem "nowa" B1 różni sie od starej jedną reczą - mocą. Pojazd L7e "do przewozu towarów" czyli "czwórniak" do 55kg (L6e to "czwórniak lekki") ma bowiem ogranczenie do 15kW/20KM.

Borys
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka