Dodaj do ulubionych

Błąd na placu - można poprawić??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 14:03
Jak to teraz jest z egzaminem praktycznym - jak ja zdawałem można było zrobić
jeden błąd na placu i poprawićdany manewr. Dziś zdawała moja Mamuśka i
cofając na łuku obaliła pachołek. To był pierwszy błąd i facet Ją oblał. To
jak to reraz jest - można poprawić spaprany manewr, czy nie?? W sumie
instruktor na kursie mówił Jej, że można. Tylko pewne info poproszę ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: X Re: Błąd na placu - można poprawić?? IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 14:08
      Błąd można poprawić.

Potrącenie / przewrócenie pachołka jest równoznaczne ze stworzeniem zagrożenia
      (tak to się oficjalnie nazywa) i powoduje przerwanie Egzaminu !
      • Gość: Swoboda_T Re: Błąd na placu - można poprawić?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 14:12
        Hmmm, czyli można poprawić jak np. zgaśnie, ale potrącenie pachołka już nie??
        Ja jeśli dobrze pamiętam na egzaminie zawadziłem o pachołek, ale poprawiłem łuk
        i luz. Teraz to se ne da?? :(
      • Gość: X Co to jest "błąd" ? IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 14:14
        Błędem (na placu) może być :
        - ruszanie z niewłaściwego biegu
        - gaśnięcie silnika przy ruszaniu
        - najechanie na linie
        - zatrzymanie w niewłaściwym miejscu
        - przy podjeździe na "górkę". Cofnięcie więcej niż 0.2 m. lub niewłaściwe
        ruszanie ......
        itd.itp.
        • Gość: Swoboda_T Re: Co to jest "błąd" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 14:16
          OK, rozumiem, że oblał Mamuśkę zasadnie - tyle chciałem wiedzieć ;) Dzięki!
          • Gość: X Podstawa Prawna IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 14:27
            Jak byś chciał poczytać oficjane Rozporządzenie o Egzaminowaniu które wymyślono
            w 2005 roku, to polecam Dz.U.Nr.217.poz.1834.

Dziennik Ustaw jest dostępny "on line" .

Są tam szczegółowo opisane wszystkie zasady Egzaminowania i oceniania
            wykonanych manewrów (na placu i na mieście)

Co prawda wielu Egzaminatorów chiiiba nieuważnie czyta te Rozporządzenia :-)
            Szczególnie jeżeli chodzi o jazdę tyłem na łuku .
            Każą patrzeć tylko przez tylną szybę , a to jest niezgodne z w/w Dz.Ustaw.
            • swoboda_t Re: Podstawa Prawna 06.06.06, 14:47
              Super, przeczytałem i już wiem co i jak. Dzięki serdeczne - fest mi
              pomogleś/aś ;)
        • maja021979 Re: Co to jest "błąd" ? 06.06.06, 14:50
          Gość portalu: X napisał(a):

> Błędem (na placu) może być :
          > - najechanie na linie

z tym się nie zgodzę. W dzienniku ustaw nr 217 wyraźnie stoi napisane, że

"4. Zachowaniem osoby egzaminowanej świadczącym o możliwości stworzenia
          zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego jest:
          1) bezpośrednie stworzenie zagrożenia dla zdrowia lub życia osób;
          2) przejechanie kołem przez linie wyznaczające zewnętrzne
          krawędzie stanowisk;
          3) najechanie na pachołki lub tyczki."

Tak więc na placu nie można też najechać na linię, tego mnie nauczył również
          mój instruktor.
          • tullia.blair Re: Co to jest "błąd" ? 06.06.06, 18:40
            Maju, niestety mylisz się, a X ma rację.

Trzeba rozróżnić najechanie na linię i jej przejechanie. Najechać można i nie
            powoduje to przerwania egzaminu, natomiast jeśli wyjedziesz POZA linię, to
            egzamin jest oblany. Dokładnie w ten sposób uwaliłam pierwsze podejście - na
            koniec egzaminator powiedział mi, że gdybym tylko najechała, to byłoby OK, ale
            ja wyraźnie przekroczyłam linię łuku...
            Zresztą zgadza się to z tym, co znajduje się w zacytowanym powyżej przepisie:
            "PRZEJECHANIE kołem PRZEZ linie"

Pozdrawiam!
            t.b.
            • maja021979 Re: Co to jest "błąd" ? 06.06.06, 19:13
              dokładnie to co miałam na myśli, stąd też cytat z ustawy, ale tu istotnie źle
              się wyraziłam :) dzięki za sprostowanie..
        • Gość: Micheal Re: Co to jest "błąd" ? IP: *.tvk.torun.pl / *.tvk.torun.pl 06.06.06, 18:58
          najechać na linie można, ale nie można jej przekroczyć, a na górce ma się dwie
          próby
          • Gość: X Chiiiba muszem... IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 23:42
            ....iśdź do szkoły jenzyka polskjego, bo jakoś nie mogiem zrozumieć o co Wam
            hodzi :-)

We wspomnianym Dz.Ustaw jest napisane o "błędach" które można poprawić
            i o przyczynach jakie mogą spowodować przerwanie Egzaminu !!!
            Oczywiście te drugie też są BŁĘDEM, ale ostatecznym :-)

Co do linii. to poczytajcie uważnie -
            Na stronie 14515 w Tabeli nr.4. (o Kryteriach oceny) w poz.2.zad.2.pkt.4.
            ---> nieprzejeżdżanie przez linie, i NIENAJEŻDŻANIE na krawężniki, pachołki i
            tyczki ograniczające pas (nie dotyczy linii wewnętrznych ograniczających i
            wyznaczających pole zatrzymania pojazdu).

Co prawda w tekście oficjalnym jest użyte słowo "krawężniki", ale w realu
            zamiast krawężników są wymalowane linie.......

Mówi Wam to coś ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka