Dodaj do ulubionych

transfer pieniedzy

10.01.06, 14:21
czy wiecie jak najtaniej przeslac pieniadze do Polski i odwrotnie??

dziekuje z gory, M.
Obserwuj wątek
    • gabrielarz Re: transfer pieniedzy 10.01.06, 14:45
      Przesyłając pieniadze przez Western Union,nie jest najtaniej,ale masz pewne w
      100%,zazwyczaj pobieraja 10% kwoty ktora wysyłasz,mozesz podac tez
      autokarem,ktory jedzie do Polski,zazwyczaj biora 10euro za podanie,lub innymi
      przesyłkami kurierskimi lub podac busiarzowi,ale z tym juz związane jest pewne
      ryzyko...pozdrawiam
      • piotraak Re: transfer pieniedzy 10.01.06, 15:22
        Jak chcesz wysylac reguralnie to zaloz nowe konto holenderskie np. w Postbanku,
        wyslij karte do domu i transferuj kase z jednego konta na drugie, a niech ktos
        w domu wybiera.
        Najtaniej i jeszcze dostaniesz dobry kurs
        • madzianapi Re: transfer pieniedzy 10.01.06, 22:15
          Nie rozumiem. czyli tak:mam zalozyc sobie konto tutaj, ale wybierac pieniadze w
          Polsce,tak? to chyba nizely pomysl.... dziekuje bardzo!

:)
          • madzianapi Re: transfer pieniedzy 10.01.06, 22:16
            bo jesli mam juz jedno konto to pytanie: czy moge zalozyc drugie? hmm...
          • mimi764 Re: transfer pieniedzy 10.01.06, 23:14
            nie prosciej miec jedno konto w holandii a drugie w polsce walutowe na euro i z
            polskiego odbierac pieniadze?
            • piotraak Re: transfer pieniedzy 11.01.06, 09:31
              Nie. Kazdy transfer miedzy kontami kosztuje ok. 12 € do kwoty 2700 ( chyba ).
              Posiadajac dwa konta, lub jeszcze lepiej jedno konto i dwie karty ( tylko
              w przypadku jak masz zaufanie do drugiej osoby ). Ja mam dwa konta .. Postbank
              i Rabo. Karte z Postbanku trzymam w Polsce. Jak chce przeslac pieniadze,
              transferuje pieniadze z jednego konta na drugie ( za darmo ). Osoba w Polsce
              wybiera za... okolo 1,5-2 € ale kwota ta kompensuje sie przez dobry kurs
              ktorego nie dostaniesz w kantorze.
              W ten sposob wysylam pieniadze do Polski za darmo .
    • mismacol Re: transfer pieniedzy 19.01.06, 04:54
      wszystko bujda...
      Zgodnie z rozporzadzeniem Komisji Europejskiej kwoty do EUR 50.000 w miedzynarodowym ruchu wewnatrzunijnym obciazone sa takimi samymi oplatami jak w ruchu krajowym, jesli spelni sie nastepujace warunki:
      -kwota
      -podany poprawny BIC (identyfikator banku)
      -poprawny IBAN (numer konta)
      -obciazenie kosztami przelewu: opcja SHA (shared, dzielone); nie OUR (nadawcy) i nie BENF (odbiorcy)

Ja mam w NL konto w ABN-AMRO i kilkakrotnie wysylalem juz do Polski. W Polsce cywilizowane banki (np. Raiffeisen) nie pobieraja zadnych oplat czyli pieniadze przelane sa KOMPLETNIE ZA DARMO. Banki, ktore sa chytre (albo nie naleza do system EuroElixir), jak np. PekaoSA pobieraja 15 PLN; i tak wzglednie niedrogo.

W druga strone wysylalalem jakis rok temu, z PekaoSA i zdarli ze mnie 80 ZLOTYCH !!! Jak jest teraz z Polski do Holandii nie wiem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka