gym 18.12.03, 16:40 Goede dag ! Kan iemand a.u.b. ( wat zijn jullie goed in Nederlands! ) een sleutel om "dit" en "deze" correct the gebruiken ? Ik gok altijd... Alvast bedankt. Prettige avond and tot horens. Groet. Gym Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bachatka Re: dit & deze 21.12.03, 14:12 DEZE - z rodz. meskim i zenskim + liczba mnoga (czyli rzeczowniki z 'de'), oznacza 'ten, ta, ci, te' DEZE MAN, DEZE VROUW, DEZE WAGENS etc. DIT - z rodz. nijakim w liczbie pojedynczej (het), oznacza 'to' DIT KIND DIE - z rodz. meskim i zenskim + liczba mnoga (czyli rzeczowniki z 'de'), oznacza tamten, tamta, tamci, tamte DIE VROUWEN, DIE MANNEN, DIE WAGENS etc DAT - z rodz. nijakim w liczbie pojedynczej (het), oznacza 'tamto' DAT KIND Czy jest to juz troche jasniejsze? Odpowiedz Link
gym Re: dit & deze 22.12.03, 08:38 Beste Bachatka, hartelijke bedankt voor jouw uitleeging. Het is als een licht in de tunel. 'k ben niet zeker of je dat voor/of na de Kerst lees, maar in iedere gevaal wens ik je een Prettige Kerstdagen, Gellukkig Nieuwjaar en ... "geniet, maar drink met mate". Tot de volgende jaar, dus... Gym Odpowiedz Link
asiekok Re: dit & deze 24.06.04, 20:58 Witam, mam pewnego tipa w dla Ciebie, co pozwala latwiej zapamietac kiedy dit i dat a kiedy die i deze Dit i dat ma koncowke t i uzywa sie go z wyrazami het Die i deze z koncowka e uzywa sie z de Odpowiedz Link
go.ga Re: dit & deze 07.07.04, 13:34 > Witam, mam pewnego tipa w dla Ciebie, co pozwala latwiej zapamietac kiedy dit i > > dat a kiedy die i deze > Dit i dat ma koncowke t i uzywa sie go z wyrazami het > Die i deze z koncowka e uzywa sie z de A moze masz tez jakiego "tipa" jak zapamietac, ktore wyrazy sa "de" a ktore "het" :-) ? Odpowiedz Link
ggigus Re: dit & deze 07.07.04, 16:35 jak nie jestes pewna, to zdrabniaj! wszystkie zdrobnienia sa przecie na het! ale to taki zart, po pomyslu na zapamietanie nie mam. Sa jakies ogolne reguly i wyjatki od nich , niestety tez. Odpowiedz Link
bayah Re: dit & deze 07.07.04, 23:37 Pytal mnie kiedys znajomy, dlaczego stosuje w niderlandzkim tyle infantylizmow jezykowych. No coz, tak sobie zdrabniam, nie zeby wszytsko bylo malutkie, tylko wszystko 'het'... Odpowiedz Link