Dodaj do ulubionych

Aurox Live 9,1 PL

25.03.04, 21:31
Znalazłem "coś " takiego w starszym wydaniu PCWK,jest to system bez instalacji
Owszem, działa większość funkcji(na tyle ile potrafiłem uruchomić),jednak
nie mogę się połączyć z internetem.....?Może ktoś mi pomóc?
Czy jest nowsza wersja Auroxa? Od której wersji rozpocząc nauke?
I jeszcze jedno....mam XP-ka -czy owy Aurox nie będzie miał "niekorzystnego "
wpływu na niego?I czy nie będzie on zostawiał "śladów" na dysku?
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Aurox Live 9,1 PL 25.03.04, 22:26
      nie napisales jak laczysz sie z internetem. wersje live maja dosyc ograniczone
      mozliwosci konfiguracji, sluza bardziej do zapoznania sie z systemem niz jego
      uzywania. dystrybucja 'live' moze zostawic na dysku windowsa plik wymiany i
      jakies ustawienia konfiguracji.
      • ametyst2 Re: Aurox Live 9,1 PL 29.03.04, 22:25
        Z internetem łacze się za pomocą "kablówki", mam (chyba...)tzw. modem...
        wszedłem na tą płytke i jakoś bez większego problemu pojawiła się strona z
        "pingwinem"....jednak nie mogłem sie nijak połaczyć z netem....mówisz,że
        służy ona do nauki raczej?Tzn.,że nie można za jego pomocą pisać,tworzyć coś tam
        przeglądać jakąś grafike,wgrywać -instalować inne niż ma programy?
        A jeszcze jedno, jak jest np. z drukowaniem czegokolwiek spod niego?Czy firmy,
        które zajmuja się ksero,wydrukami komputerowymi nie zrobia tego u siebie?
        • bokaj Re: Aurox Live 9,1 PL 29.03.04, 23:16
          jeśli łączysz się za pomoca kablówki z netem, to z Auroxa live powinieneś nie
          miec problemów - ja tak właśnie mam, tez tego samego Auroxa testowałem na samym
          początku swych przygód z linuxem - działało; jak pamiętam, jest tam też
          OpenOffice - więc i pisanie powinno pójść bez problemu, co do drukowania - nie
          wiem (na knoppiksie można - to coś podobnego "live", tylko niemieckie),
          przeglądac grafikę tez można; ogólnie jest to funkcjonalne, tylko znacznie
          wolniejsze niż normalny linux zainstalowany na stałe.
          • bokaj Re: Aurox Live 9,1 PL 29.03.04, 23:39
            sprawdziłem to sobie jeszcze raz: pisanie - o.k., drukowanie - jeśli masz
            drukarke, której sterownik jest "zlinuksowany" - o.k. (mój lexmark chodzi),
            internet - o.k. (mozilla - b.szybka, konqueror wolniejszy znacznie).
            teraz piszę to z Auroxa live - zero problemów.
            • kell99 Re: Aurox Live 9,1 PL 30.03.04, 08:57
              bokaj napisał:

> sprawdziłem to sobie jeszcze raz: pisanie - o.k., drukowanie - jeśli masz
              > drukarke, której sterownik jest "zlinuksowany" - o.k. (mój lexmark chodzi),
              > internet - o.k. (mozilla - b.szybka, konqueror wolniejszy znacznie).
              > teraz piszę to z Auroxa live - zero problemów.

oczywiscie problemem nie jest gdy ma sie modem ethernetowy i konfiguracje
              polaczenia przez dhcp. gdy ma sie nieszczescie miec modem usb, a istnieje
              mozliwosc polaczenia przez kabel sieciowy to nalezy tak dla wlasnego szczescia
              zrobic:) polaczenie usb wymaga sterownika dla modemu by system operacyjny
              potrafil go obsluzyc.
              drukarka laserowa jest o tyle ok, ze zdecydowana wiekszosc modeli ma jakas
              emulacje bardzo popularnych hp laser jet. wtedy powinna drukowac z kopyta, gdy
              jednak chce sie miec pelniejsza konfiguracje nalezy ja skonfigurowac. np cups +
              gimp-print/foomatic daja ogromne mozliwosci konfiguracji i dany model z
              pewnoscia bedzie na liscie.
              • ametyst2 Re: Aurox Live 9,1 PL 01.04.04, 16:22

>" oczywiscie problemem nie jest gdy ma sie modem ethernetowy i konfiguracje
                > polaczenia przez dhcp. gdy ma sie nieszczescie miec modem usb, a istnieje
                > mozliwosc polaczenia przez kabel sieciowy to nalezy tak dla wlasnego szczescia
                > zrobic:) polaczenie usb wymaga sterownika dla modemu by system operacyjny
                > potrafil go obsluzyc."
                Tzn. ,że mam to nieszczęście bo mam połączenie przez kablówke-modem?
                • kell99 Re: Aurox Live 9,1 PL 01.04.04, 18:54
                  nie. tzn, ze masz podlaczony modem przez USB! druga mozliwosci jest taka, ze
                  twoj dostawca sieci nie udostepnia dhcp, wtedy musisz zapisac na kartce
                  ustawienia polaczenia i wpisac w auroksie.
                  ja mam tez modem kablowy i nie musze zupelnie nic konfigurowac z siecia, system
                  sa ja konfiguruje i uruchamia:)
    • drops22 Re: Aurox Live 9,1 PL 22.09.04, 22:18
      Mam pytanie odnośnie bezpieczeństwa jego,czy ma on blokade wyskakujących okienek
      i pop upów,spamu.....
      Czy potrzebny jest może jakis antyvir?
      • hippolin Re: Aurox Live 9,1 PL 24.09.04, 00:42
        drops22 napisał:

> Mam pytanie odnośnie bezpieczeństwa jego,czy ma on blokade wyskakujących okiene
        > k
        > i pop upów,spamu.....

To już bardziej zależy od przeglądarki. W razie czego to bez problemu możesz zainstalować taką, która ma blokadę np. Opera 7,54 ale nowsze mozille też to mają

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka