Dodaj do ulubionych

Podatki-USA

26.02.04, 23:44
Nadchodzi u mnie czas pierwszego wypelniania Tax Return forms... Pomimo, ze
nie placilam podatku w zeszlym roku, nie bylo to od poczatku i troche
zaplacilam, od stycznia place i chce zaplacic caly za zeszly rok (bo wiem, ze
bede tu dluzej niz dwa lata, a jak nie bede placic, to potem zaplace kare i
chyba nikle tutejsze procenty z trzymania tych pieniedzy na koncie beda w
podobnej ilosci, co kara, wiec doszlam do wniosku, ze nie ma sensu).
Juz dostalam formularze W-2. I co teraz? Samemu? Dac firmie? Co w ogole mozna
odliczyc (bo slyszalam, ze ludzie odliczaja meble, samochod, jak sie tu
przeprowadzili dopiero - my to wszystko kupilismy wlasnie w zeszlym roku).
Problem z tym, ze tutaj kazdy, kogo pytamy, daje nam rady - nawet jak nic nie
wie, to sie nie przyzna, ze nie wie (a moze po prostu ludzie chca byc
pomocni) i duzo informacji jest sprzecznych, niepelnych, bez sensu...
Moze macie jakies sensowne rady? Wybieram sie na specjalne seminarium, uni
nam (pracownikom na H i J) organizuje, ale dopiero 17 marca...a ja bym
chciala juz cos wiedziec. Dodam, ze z Polski wyjechalam przed rozpoczeciem
pracy, a w Szwajcarii ludziom na wizie B robia to automatycznie i dostaje sie
tylko papier dla siebie, juz wypelniony, wiec ten problem mnie dotychczas nie
dotyczyl (pisze o tym dlatego, zeby podkreslic, ze trudno mi bedzie zrozumiec
ewentualne analogie do polskich PIT-ow)
Aha, i przepraszam za taki nienaukowy post...
Dziekuje z gory
Obserwuj wątek
    • broch Re: Podatki-USA 27.02.04, 01:29
      Forum jest zatytulowane "Polscy naukowcy za granica" a nie "Polscy naukowcy za
      granica rozmawiaja tylko o nauce".
      Jedno slowo "TurboTax". Kosztuje $19.00 (dostaniesz $5 mail-in rebate) w sumie
      wiec $14.
      Potrzebujesz tylko forme W2 i swoj SSN. Program jest bardzo prosty. Ja juz
      wyslalem podatki. Moj kolega Hindus, z podatkow, dzieki prawnikowi dostaje co
      roku 1/3 tego co zarabia. To jest do zrobienia. Osobiscie nigdy nie korzystalem
      z uslug prawnika, ale zeby duzo zyskac radze wynajac specjaliste raczej niz
      robic to samej.
      To znaczy ja bym tak zrobil bo nie mam kompletnie zadnego doswiadczenia w tej
      dziedzinie.

Najwazniejsza porada niedoswiadczonego: nie sluchaj "porad" domowych prawnikow.
      Jesli chcesz dostac ze zwrotu tax polowe swoich zarobkow to przynajmniej raz idz
      do prawnika aby wiedziec co jest zgodne z prawem a co naciagane (naciaganie moze
      ujsc na sucho albo nie).
      • staua Re: Podatki-USA 27.02.04, 02:39
        U nas tez wlasnie glownie Hindusi chyba na tych podatkach zarabiaja.
        Nawet Chinczykom sie nie chce tak kombinowac.
        Ja chce zrobic jak najprosciej, wiec pewnie skorzystam z Twojej rady, dziekuje
        bardzo! (moj maz rozlicza sie oddzielnie i on chyba bedzie chcial wycisnac jak
        najwiecej zwrotu, bo taki ma charakter. Ale ja sobie odpuszczam)
        Czy ten Turbo Tax jest w Internecie?
        • broch Re: Podatki-USA 27.02.04, 02:55
          jasne, ja kupowalem przez amazon.com, ale mozesz dostac to w CompUSA, Office
          Depot i innych podobnych miejscach. Mezowi doradz prawnika raczej niz Hindusow.
          Aha TurboTax to jest jedno slowo. Szukaj TurboTax 2003.
    • lukasz97 Re: Podatki-USA 27.02.04, 03:28
      staua napisała:

> Nadchodzi u mnie czas pierwszego wypelniania Tax Return forms... Pomimo, ze
      > nie placilam podatku w zeszlym roku, nie bylo to od poczatku i troche
      > zaplacilam, od stycznia place i chce zaplacic caly za zeszly rok (bo wiem, ze
      > bede tu dluzej niz dwa lata, a jak nie bede placic, to potem zaplace kare i
      > chyba nikle tutejsze procenty z trzymania tych pieniedzy na koncie beda w
      > podobnej ilosci, co kara, wiec doszlam do wniosku, ze nie ma sensu).

uh.. jaka kare ??? ze ktos odpisywal podatki a zostal dluzej niz 2 lata w US ??
      z czego to ma wynikac ?

zaciekawiony,

lukasz

ps jezeli jestes on J-1 to TurboTax jest do niczego bo 1040NR nie wypelni.

• staua Re: Podatki-USA 27.02.04, 03:40
        Ja jestem na H1.
        Kare sie placi za niezaplacenie podatkow w terminie. To jest jakas bardzo mala
        kara (bo jak sie jest dluzej niz 2 lata i sie nie placilo, to trzeba zaplacic
        oczywiscie wstecz)
        • lukasz97 Re: Podatki-USA 27.02.04, 05:25
          staua napisała:

> Ja jestem na H1.
          > Kare sie placi za niezaplacenie podatkow w terminie. To jest jakas bardzo mala
          > kara (bo jak sie jest dluzej niz 2 lata i sie nie placilo, to trzeba zaplacic
          > oczywiscie wstecz)

oczywiscie ? z tego co w IRS pub 901 pisze wynika, ze maja tak Niemcy i Angole.
          jak kto z PL-u to niczego zwracac nie musi...

lukasz

• lukasz97 Re: Podatki-USA 27.02.04, 06:32
          acha... wiekszosc formularzy/instrukcji jest osiagalna bezposrednio ze stron
          IRS i stanowego franchise board (tak sie toto przynajmniej w kalafiornii nazywa)

ucla pozbierala toto do kupki pod www.intl.ucla.edu/
          (i tam linka do tax forms & information)

lukasz
          • staua Re: Podatki-USA 27.02.04, 16:51
            Skad wiesz, ze Polacy nie musza?
            Ciagle wracam do Hindusow, bo wiem, ze oni tez musza.
            Polakow na wizach w bezposrednim otoczeniu nie mam (wszyscy maja zielone karty)
            wiec trudno mi porownac sie do czyjejs sytuacji...
            • lukasz97 Re: Podatki-USA 27.02.04, 17:33
              staua napisała:

> Skad wiesz, ze Polacy nie musza?
              > Ciagle wracam do Hindusow, bo wiem, ze oni tez musza.
              > Polakow na wizach w bezposrednim otoczeniu nie mam (wszyscy maja zielone karty)
              >
              > wiec trudno mi porownac sie do czyjejs sytuacji...

zgadza sie - Hindusi tez. Ale swiat sie na Hindusach nie konczy ;o)
              Wszystko wynika z ukladow dwustronnych pomiedzy US a danym panstwem -
              do wgladu przez zapodana wczesniej linke na ucla albo bezposrednio z IRS
              - www.irs.gov/formspubs/index.html i poszukaj publikacji 901.
              Przydaje sie tez 512 (Tax guide for aliens). Jezeli ktos jest
              na J-1/F-1 to sprawa jest prosta - automatycznie wypelnia 1040NR (albo
              uproszczone 1040NR-EZ) i odpisuje sobie cale zarobki/stypendium przez
              odpowiedni okres czasu (student - 5 lat; postdoc & like - 2 lata).
              Z H-1 (nigdy nie robilem z odpisami bo za dlugo juz tu siedze i nigdy
              na H-1 ;o) wyglada na bardziej skomplikowane - trzeba najpierw jakos
              udokumentowac ze sie 1040NR ma wypelnic. z publ 512 ( str 8) wnikaloby
              ze trzeba 8833 wypelnic podpierajac sie odpowiednim punktem umowy po
              czym wypelnic 1040NR i odpisac podatek... ale jak mowie nigdy czegos
              takiego nie robilem wiec na 100% pewien nie jestem - najlepiej
              spytac na jakims kursie informacyjnym dla zagranicznikow na uczelni...

lukasz

ps oczywiscie prawnikiem nie jestem wiec wszystkie standardowe
              dyzklajmery sie stosuja ;o)

• staua Re: Podatki-USA 27.02.04, 19:11
                Juz sie umowilam na spotkanie w doradztwie na uczelni.
                Dowiedzialam sie juz, ze mam wypelnic 1040 moze byc EZ i dodatkowo jeszcze
                jeden formularz (bo, jak pisalam, jestem tu od maja, wiec wg nich jeszcze nie
                resident, bo nie rok) 201 moze numer jest inny?
                Z publikacji 901 wynika, ze jestem tax exempt przez 5 lat. Czy moze to byc
                prawda?
                Aha, poza tym skoro moj maz jest innej narodowosci, tzn. ze rozliczamy sie
                osobno bo inne treaties nas obowiazuja, prawda?
                • lukasz97 Re: Podatki-USA 27.02.04, 19:31
                  staua napisała:

> Juz sie umowilam na spotkanie w doradztwie na uczelni.

calkiem rozsadne wyjscie ;o)

> Dowiedzialam sie juz, ze mam wypelnic 1040 moze byc EZ i dodatkowo jeszcze
                  > jeden formularz (bo, jak pisalam, jestem tu od maja, wiec wg nich jeszcze nie
                  > resident, bo nie rok) 201 moze numer jest inny?

hmm.. jak od maja to (pomijajac problemy z tex treaty) rezydent jestes -
                  magiczna liczba to 182 (czy 183) dni w roku...

> Z publikacji 901 wynika, ze jestem tax exempt przez 5 lat. Czy moze to byc
                  > prawda?

ze studentami tak; z postdocami jest metnie bo to taki ni pies ni wydra - ani
                  nie student ani nie pracownik :o[

> Aha, poza tym skoro moj maz jest innej narodowosci, tzn. ze rozliczamy sie
                  > osobno bo inne treaties nas obowiazuja, prawda?

z tego co pamietam z uzalan sie kolezanki pare lat temu - chyba tak - ale
                  w jej przypadku wymuszone to bylo koniecznoscia wypelnienia 1040NR (na J-1
                  byla).

lukasz
              • staua Re: Podatki-USA 27.02.04, 19:17
                Bo nie widze, zeby bylo rozroznienie student/postdoc. Jest napisane:
                An individual who is a resident of Poland on the
                date of arrival in the United States and who is temporarily in the United
                States primarily to study at the university or othe recognized educational
                institution in the United States, obtain professional training, or study or do
                research as a recipient of a grant, allowance, or award from a governmental,
                religious, charitable, scientific, lit- with, a Pakistani enterprise or
                religious, charitable, scientific, literary or educational organization is
                exempt from U.S. income tax on the following amounts.
                (...) An individual is entitled to the benefit of thisexemption for a maximum
                of 5 years.

W tax treaty jest, ze naukowcy i nauczyciele - dwa lata. Ale ten dokument jest
                nowszy. Wiec nie wiem.
                • lukasz97 Re: Podatki-USA 27.02.04, 19:34
                  staua napisała:

> Bo nie widze, zeby bylo rozroznienie student/postdoc. Jest napisane:

zgada sie - metne jest toto... ale wierzylbym raczej w to co w tax treaty
                  stoi... (ie 2 lata)

> W tax treaty jest, ze naukowcy i nauczyciele - dwa lata. Ale ten dokument jest
                  > nowszy. Wiec nie wiem.

lukasz
                  • staua Re: Podatki-USA 27.02.04, 20:43
                    No wlasnie, metne to wszystko. Chyba tez bede sie trzymac tax treaty.
                    182 dni do rezydenta, nie rok? To byloby milo, bo w takim razie nie bede
                    musiala wypelniac tego drugiego formularza...
                    Napisze, jak juz wysle wszystko, jak mi poszlo. Moze komus sie przyda w
                    przyszlosci.
                    • lukasz97 Re: Podatki-USA 27.02.04, 22:55
                      staua napisała:

> No wlasnie, metne to wszystko. Chyba tez bede sie trzymac tax treaty.
                      > 182 dni do rezydenta, nie rok? To byloby milo, bo w takim razie nie bede
                      > musiala wypelniac tego drugiego formularza...

tak w obstrukcji do 1040NR stoi... czy to mile czy nie to nie wiem - jak ktos
                      pod tax treaty podlega, to chyba lepiej zeby mu automatycznie non-resident
                      wyskakiwal

lukasz
                      • staua Re: Podatki-USA 27.02.04, 23:13
                        Ja musze chyba jednak - bo podchodze pod "part year resident" a nie full year
                        resident.
                        Ale jakos sie juz zaczynam orientowac...zawsze poczatki sa przerazajace, a
                        potem jakos idzie :-)
    • staua Re: Podatki-USA 19.03.04, 20:54
      Ok, wyciagam, bo juz po spotkaniu, wypelnilismy, dostaniemy zwrot tego, co
      zaplacilismy zanim wiedzielismy, ze nie musimy placic, super. I dowiedzialam
      sie , ze rzczywiscie po tych dwoch latach niemusimy placic wstecz - tylko 5
      krajow to obowiazuje, a Polska ani Rumunia do nich nie naleza :-)Teraz juz
      tylko wyslac musze! A Wy? Wyslaliscie juz?
      Pozdrawiam!
      • lukasz97 Re: Podatki-USA 19.03.04, 22:26
        staua napisała:

> Ok, wyciagam, bo juz po spotkaniu, wypelnilismy, dostaniemy zwrot tego, co
        > zaplacilismy zanim wiedzielismy, ze nie musimy placic, super. I dowiedzialam
        > sie , ze rzczywiscie po tych dwoch latach niemusimy placic wstecz - tylko 5
        > krajow to obowiazuje, a Polska ani Rumunia do nich nie naleza :-)Teraz juz
        > tylko wyslac musze! A Wy? Wyslaliscie juz?
        > Pozdrawiam!

a ktory formularz w koncu wypelniacie 1040 czy 1040NR ? a jezeli 1040 to
        w ktorym miejscu tax treaty wyskakuje ?

lukasz

ps. nie nie wyslalem, bo musze do interesu doplacic :o((

• staua Re: Podatki-USA 19.03.04, 23:28
          I co, w ogole nie wyslesz?????
          Wydaje mi sie, ze nasz formularz mial jeszcze jakis inny numer, ale napisze za
          chwile. Bo musze sprawdzic.
          • lukasz97 Re: Podatki-USA 19.03.04, 23:58
            staua napisała:

> I co, w ogole nie wyslesz?????
            > Wydaje mi sie, ze nasz formularz mial jeszcze jakis inny numer, ale napisze za
            > chwile. Bo musze sprawdzic.

wysle. a owszem. 15 kwietnia ;o)

lukasz
            • staua formularze 20.03.04, 03:38
              Rzeczywiscie, 1040-NR-EZ i oddzielny do tego dla exempt. W 1040-NR-EZ jest
              miejsce, gdzie wpisuje sie tax treaty (punkt J, druga strona). Oprocz tego
              stanowy - IT-203 i do tego tez exempt. Razem cztery.
              • lukasz97 Re: formularze 24.03.04, 15:26
                staua napisała:

> Rzeczywiscie, 1040-NR-EZ i oddzielny do tego dla exempt. W 1040-NR-EZ jest
                > miejsce, gdzie wpisuje sie tax treaty (punkt J, druga strona). Oprocz tego
                > stanowy - IT-203 i do tego tez exempt. Razem cztery.
                >

acha.. czyli trzeba NR wypelniac zeby sie o korzysci z tax treaty
                dopominac.

lukasz
                • staua Re: formularze 24.03.04, 16:46
                  Nie, nie, to tylko dlatego, ze ja ne bylam tu caly rok.
                  W przyszlym roku wypelniam tylko 1040 i tez bede sie upominac! Po prostu
                  wpisuje sie to w rubryce J, gdzie pytaja o Wages - nie jest to zadne specjalne
                  miejsce!
                  I pewnie tez trzeba wypelnic ten dodatkowy (For exempt individuals and
                  individuals with a medical condition :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka