Dodaj do ulubionych

Dom dla matki

06.12.10, 12:30
brawo!! jeden z lepszych projektów jaki ostatnio widziałem, już dawno temu pojawił się na innych portalach architektonicznych i od razu przykuł moją uwagę. Bardzo prosty ale i wyrafinowany przez niesamowity detal. Czuje się ciepło, przytulność i cudowną atmosferę tej przestrzeni.
Obserwuj wątek
    • Gość: mec Re: Dom dla matki IP: 195.116.98.* 06.12.10, 14:27
      Co do samego projektu nie mam żadnych zastrzeżeń ale co do inspiracji trochę tak.Mianowicie czy mama będzie mieszkać samotnie w tym domu?Bo przecież ten architekt ma już własną rodzinę z którą mieszka(skocz.pl/look2010 )
    • Gość: gregpio Re: Dom dla matki IP: *.cust.dsl.vodafone.it 06.12.10, 15:29
      Super, ale chyba w polskim klimacie by się tak projekt nie sprawdził...
    • Gość: A. Re: Dom dla matki IP: *.home.aster.pl 06.12.10, 16:16
      W Kostaryce. To taki kraj w Ameryce Łacińskiej, a nie wyspa...
    • Gość: pola Re: Dom dla matki IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 06.12.10, 16:20
      Trezba przyznac, ze jest inny. Czy piekny? Watpie. Czy praktyczny? Wydaje sie, ze glowne miejsce to hamaki plus drzewo. W zasadzie dla starszej osoby gramolenie sie do i z hamaku to raczej problem. W zasadzie hamak mozna zawiesic gdziekolwiek na zewnatrz i nie bedzie wielkiej roznicy. Dwa tarasy (?) na froncie - uwada w nocy.
      Moze to fajna chata, zeby spotkac sie z kumplami na weekend and pobalowac, ale mieszkac w tym?
    • Gość: misiu Re: Dom dla matki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 18:33
      To altana do ogrodu jest, a nie dom :-)
    • Gość: karen Re: Dom dla matki IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.10, 21:38
      Najpiękniejszy dom? A skąd wiadomo? Przypomina trochę ul.
    • angharad Re: Dom dla matki 07.12.10, 08:59
      Bardzo oryginalny, to prawda. Doceniam proste i sprytne rozwiązania, ale dlaczego najpiękniejszy?! Chyba tylko dlatego, że nagrodę za najdziwaczniejszy zgarnął mu sprzed nosa niedoszły prezydent naszej stolicy...;)
    • Gość: Janusz Re: Dom dla matki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.10, 10:14
      Jam mam pytanie do projektantów obserwujących komentarze. Gdzie znajduje się granica pomiędzy specjalnością architektoniczną i konstrukcyjną? Czy obliczenie współczynnika przenikania ciepła dla ściany zewnętrznej to specjalność architektoniczna czy może konstrukcyjna? Kto ma większe do tego kompetencje? Inżynier budownictwa czy architekt?
    • Gość: dddd Re: Dom dla matki IP: *.rev.pro-internet.pl 07.12.10, 10:19
      g-ó-w-n-o
    • Gość: lossol Re: Dom dla matki IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.10, 11:09
      Bardzo ciekawy. Przypomina mi nieco mieszkalną zabudowę klasztoru, gdzie tajniki Kung Fu poznawał sympatyczny Panda.
      Ciekawe co na temat takiej architektury, myśli ten Pan: www.minutehead.com/movies/watch,107,smoke--architecture
    • sqro Re: Dom dla matki 07.12.10, 14:45
      no dzieciaki gdzie jesteście?
      Czemu nie ma utyskiwania:
      -"tak sie teraz nie buduje",
      -"nie ma szczerości betonu",
      -"brak mi nawiązania przez kontrast"
      -"a papa Corbusier by zganił"
    • Gość: pola Re: Dom dla matki IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 07.12.10, 18:56
      Jam mam pytanie do projektantów obserwujących komentarze. Gdzie znajduje się granica pomiędzy specjalnością architektoniczną i konstrukcyjną? Czy obliczenie współczynnika przenikania ciepła dla ściany zewnętrznej to specjalność architektoniczna czy może konstrukcyjna? Kto ma większe do tego kompetencje? Inżynier budownictwa czy architekt?

Na to pytanie sa dwie odpowiedzi uzaleznione od tego, czy bylo zadane w Polsce czy za granica.
      Jezeli w POlsce: architekt nie ma prawa robic izolacji, a inzynier nie ma prawa zaprojektowac budynku. O wszystkim decyduje papier - tak jak piosenkarz bez odpowiednich studiow to nie piosenkarz.
      W realnym swiecie ukonczenie studiow nie decyduje o sztywnej karierze absolwenta. Zdolny projektant moze nabyc prawa projektowe po studiach ogrzewania i wentylacji, a architekt ma prawo projektowac ogrzewanie, jezeli sie na tym zna.
      Niestety w Polsce to nie jest do zastosowania, bo koncept, ze papier ze studiow jest najwazniejszy bedzie funkcjonowal zawsze - dlatego, ze studia skonczyc kazdy moze ( znajomosci i/lub kasa ), a konkretna wiedza i doswiadczenie zagrazaja nieukom z roznych izb architektow czy inzynierow.
    • Gość: pawel Re: Dom dla matki IP: *.szczecin.mm.pl 08.12.10, 00:40
      ... jak mozna cos rownie idiotycznego napisac : NAJPIEKNIEJSZY DOM NA SWIECIE .... dla kogos tak
      ... dla wielu niekoniecznie ...
    • Gość: mirka1232 Re: Dom dla matki IP: 78.9.97.* 09.12.10, 14:42
      a mi się spodobał ostatnio znaleziony domek luksusowy-dom.pl/design/pieciokatny-dom/ dla mnie jest uroczy:)
    • Gość: dee Re: Dom dla matki IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.10, 20:54
      "miłości DO matki" drodzy, zrusycyzowani redaktorzy ;P
    • Gość: WW Re: Dom dla matki IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.10, 20:19
      Najpiękniejszy dom na świecie ma moja mama.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka