Dodaj do ulubionych

Programowanie neurolingwistyczne (NLP)

31.05.10, 18:03
Nie krytykujcie michnika, bo was pozwalnia i po co wam to.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Programowanie neurolingwistyczne (NLP) IP: 94.254.225.* 31.05.10, 18:35
      Uważajcie na artykuły bez podstaw naukowych. NLP to pseudonauka bez udowodnionego działania w testach klinicznych.

www.tomaszwitkowski.pl/page11.php
    • Gość: Gosc Re: Programowanie neurolingwistyczne (NLP) IP: *.range86-155.btcentralplus.com 31.05.10, 18:39
      Kiedy studiowalam psychologie - owszem, proponowano nam szkolenia z NLP (oczywiscie odplatne) w ramach studiow, przy czym jednoczesnie w zadziwiajacy sposob 'zapomniano' wlaczyc w program terapie ktore sa faktycznie stosowane przez psychologow i psychiatrow. Sa tez chyba problemy z brakiem podstaw naukowych NLP i brakiem badan potwierdzajacych skutecznosc.

Ale skoro ktos chce placic to nie zadaje sie pytan, prawda?
    • Gość: maleszka syn Re: Programowanie neurolingwistyczne (NLP) IP: *.acn.waw.pl 31.05.10, 18:42
      michnik = nlp?
    • Gość: Jacek Re: Programowanie neurolingwistyczne (NLP) IP: *.chello.pl 31.05.10, 18:42
      Taki np. kwiatuszek: "chęć poznania świata i ludzi jego zamieszkujących" albo "Tak naprawdę każdy może wziąć udział w szkoleniu" czy "Szkolenia uczą też jak wpływać na innych ludzi, jak stać się bardziej pewnym siebie oraz sztuki prezentacji" (tzn. że co? stać się sztuki prezentacji?!) i ja już dalej nie czytam. Polska język - trudna język... Do nauki!
    • Gość: beatboy Re: Programowanie neurolingwistyczne (NLP) IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.10, 21:20
      To nie dziwne że Amerykanie wymyślili NLP, w Europie takie farmazony by nie przeszły.
    • Gość: o Re: Programowanie neurolingwistyczne (NLP) IP: *.escom.net.pl 31.05.10, 22:10
      straszna woda. a właściwie reklama. ani słówka o manipulacji - jak długo osobnik sam sobą manipuluje - to jego dobre prawo. ale kiedy manipuluje innymi - robi się nieprzyjemnie.
      • krysp-inka Re: Programowanie neurolingwistyczne (NLP) 18.03.15, 09:10
        Manipuluje, powiedz mi kto w obecnych czasach nie manipuluje. Nawet dziecko wie do kogo ma iść by dostać batonika przed obiadem. Wie, które z rodziców się ugnie. Czy to znaczy że dziecko manipuluje i że jest złe?
        Ostatnio przeszukując neta sprawdzając z konrowersjami znalazłam www.businessway.pl/businessway/programowanie-neurolingwistyczne-nlp-manipulacja-czy-sztuka/ i uważam, że fajnie jest opisane czym jest NLP Nauralne Ludzkie Procesy, to dla mnie przyjemna definicja. Bo podczas robienia szkolenie NLP przecież dostać do wiedzy techniki informacje jak się ludzie zachowują. Oczywiście ludzie beznadziejnie korzystają z wyrywkowej wiedzy.
    • Gość: kaska Re: Programowanie neurolingwistyczne (NLP) IP: *.chello.pl 31.05.10, 23:04
      na zdjeciu jest wyjatkowo obrzydliwy facet. fuj
    • Gość: gość Re: Programowanie neurolingwistyczne (NLP) IP: *.acn.waw.pl 01.06.10, 08:57
      "Około 1980 Bandler zaczął nadużywać kokainy i alkoholu[3].

W 1986 został oskarżony o zabójstwo swojej studentki ? prostytutki i narkomanki Corine Christesen. Zabójstwo popełniono na narkotykowej imprezie z udziałem Corine, Bandlera i jego przyjaciela. Bandler został obroniony przez swojego prawnika, którego też uczył NLP. Sąd nie zdołał ustalić, kto z dwóch podejrzanych popełnił zbrodnię[4].

W 1996 Bandler złożył pozew przeciwko Grinderowi, domagając się uznania wyłączności jego praw autorskich do NLP[5][6].

Proces zakończył się w 2001 porozumieniem, zgodnie z którym Bandler i Grinder są uznawani za współtwórców NLP."
    • zosia_es Programowanie neurolingwistyczne (NLP) 28.03.11, 20:49
      Trochę faktów i rozwianie wieli mitów znajdziecie w książce "NLP w praktyce, czyli sztuka kształtowania przyszłości". Polecam. Wiele można sie dowiedziec i zrozumieć. Przydaje się w dyskusji na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka