Dodaj do ulubionych

Jak dobrze wybrać studia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 22:23
Eeee tam gadka-szmatka....
Obserwuj wątek
    • Gość: ha Re: Jak dobrze wybrać studia IP: 213.156.103.* 22.03.04, 22:34
      dobrze powiedziane ;-)
    • Gość: 5ht Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.crowley.pl 23.03.04, 00:55
      studia nie są złe, akademicki szlif nie zaszkodzi. Szkoda tylko że dyplom nie
      zawsze idzie w parze z faktycznymi umiejętnościami. A te są głównym
      wyznacznikiem wartości na rynku pracy. Inna sprawa że są kierunki w których
      studia, zapeniają raczej regres niż przygotowanie do aktulanej sytuacji w danej
      branży
      • Gość: Yareck Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.04, 02:05
        Taaa. Dzięki naszej wspaniałej reformie edukacji wkrótce dogonimy naszych zachodnich sąsiadów. Jak fajnie jest pomyśleć,że wkrótce typowy polski student,tak samo jak np włoski,nie bedzie miał pojecia o Świecie,a przeciętny obywatel uzna,że Rosja mieści się Europie Zachodniej,a Hiszpania we wschodniej. Może troche przejaskrawiam,ale poziom eudukacji w Polsce,po wprowadzeniu reformy,obizył się. Nie ma co się czarować- gimnazja,molochy uczą słabo, głaby siedzą z madrymi, 3letnie licea juz nie moga nauczyć tyle,ile powinny. W podstawówce nauczyciele od Biologii uczą Fizyki i Geografii. Podręczniki są 3 razy chudsze i coraz więcej w nich obrazków, coraz mniej treści. Podziękujmy Buzkowi- za wspaniałe reformy edukacji i zdrowia-własnie dzięki nim dostalismy wspaniałą dziurę budżetową. Dzięki rządzie Millera- za ucięcie ulg podatkowych,by łatać dziurę i kontynuowanie tych reform-nasze społeczęnstwo wreszcie będzie głupsze i mniej zdrowe. No i co w przyszłości? PO=AWS,czyli te reformy pozostaną. Współczujmy młodemu pokoleniu,bo jest "kształcone" na debili. Dzięki wspaniałym reformom juz nie będziemy musieli słyszeć,że w Europie ceni się polskich specjalistów,bo są wszechstronni. Teraz będzie jedno wielkie G. Aha-jak wygra Samoobrona,to będzie jeszcze gorzej....więc perspektywy na przyszłość marne. To przykre...
        • Gość: Richelieu* Re: Jak dobrze wybrać studia IP: 217.98.107.* 23.03.04, 03:44
          w podstawówce nie ma biologii ani fizyki i geografii ;)
          • Gość: Yareck Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.04, 01:41
            No własnie-bo to jest jeden przedmiot teraz i uczy go oczywiscie 1 nauczyciel :)
            • Gość: Richelieu* Re: Jak dobrze wybrać studia IP: 217.98.107.* 26.03.04, 01:43
              ale przecież musi mieć uprawnienia do uczenia przyrody
              • Gość: Ela Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 11:02
                Zgadnij, jaka jest różnica między uprawnieniami a umiejętnościami?
                • Gość: Richelieu* Re: Jak dobrze wybrać studia IP: 217.98.107.* 27.03.04, 01:50
                  nie rozumiem tego Waszego oporu, na prawdę biologii, geografii, fizyki z klas 4-
                  6 nie może uczyć nauczyciel któregokolwiek z tych przedmiotów po uprzednim
                  dokształceniu z braków? Przecież ten poziom to żadna filozofia, a przygotowanie
                  pedegogiczne nauczyciela przyrody jeśli robi je jako pierwsze wcale nie polega
                  głównie na nauczeniu tych przedmiotów tylko metodyki uczenia dzieci. Przeciętny
                  maturzysta się zna na tych przedmiotach z tego poziomu, a co dopiero mgr mogący
                  uczyć przyrody.
                  co do umeijętności, większą wagę przyłożyłabym do braku ich w ogóle, bo nie
                  każdy może być nauczycielem, ale brak wiadomości na poziomie podstawówki... nie
                  przesadzajcie
    • Gość: Urszula Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.03.04, 02:49
      Trzeba dodać: idźcie na dobrą uczelnię, renomowaną (nie mylić z reklamowaną)
      zapewniającą: (1) gruntowny program podstaw w danej dziedzinie, bo szczegóły
      zmieniają się szybko (na na współczesnym rynku pracy trudno przewidzieć, jak
      się będzie pracować za kilkanaście lat), a z dobrymi podstawami sobie zawsze
      poradzisz; (2) szeroki wybór w trakcie studiowania, dzięki czemu nie staniesz
      się człowiekiem jednej wąskiej dyscypliny i zawsze będziesz mógł zmienić lub
      poszerzyć zakres swoich studiów, stosownie do tego, jakim człowiekiem będziesz
      się stawał w trakcie studiowania i jak rozwiną się twoje horyzonty; (3) pełną
      informację o programie studiów, im dokładniejsza, tym większe szanse, że pod
      ładnymi hasłami miesci się konkretna, przewidywalna treść, że tam naprawdę
      wiedzą, czego uczą. DO rozważenia - sprawdźcie, gdzie dostaje się łatwo
      dyplomy, uzyskuje wysoką średnią ze studiów - to idealny wybór dla tych, którzy
      chcą mieć dyplom przy minimum wysiłku. Odwrotnie - gdzie się trzeba ciężko
      napracować - tam sznasa dla tych, którzy za te kilka lat chcą być
      konkurencyjni, nie tylko w momencie, gdy na odchodnym z uczelni zmachają
      dyplomem. No, i leniwsi w ogóle nie wejdą na ich rynek, stłoczą się w
      łatwiejszych zawodach lub w łatwiejszych umiejętnościach w ramach zawodu. Teraz
      pojęcie zawodu bywa szerokie, czasem dużo w jednym zawodzie zajęć prostych a
      tylko dla nielicznych zostają najciekawsze kąski.
      • Gość: Richelieu* Re: Jak dobrze wybrać studia IP: 217.98.107.* 23.03.04, 03:46
        no dobrze, tylko po co przepisujesz własnymi słowami artykuły dziesiejsze,
        sprzed miesiąca, sprzed 10 lat? właśnie autor wątku zwrócił uwagę na ich
        banalność
    • Gość: xxx Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.magma / *.magma-net.pl 23.03.04, 12:53
      Najwazniejsze sa uklady i dobra bajera.
    • Gość: Hoerspiele 60GB ksiazek!! IP: 134.93.62.* 30.03.04, 12:26
      Uwaga!Posiadam 60GB ksiazek sluchanych po niemiecku. Wszystkie najnowsze tytuly!
      Swietne do nauki jezykow! Paul Coehlo, Umberto Eco, Ken Follet, Robert
      Schneider, De Saint-Exupery i tysiace innych, w tym
      nagrodzone "Feuerzangenbowle" Heinricha Spörla, "Wilk stepowy" Hermanna Hessego
      oraz szlagiery typu Wladca pierscieni Tolkiena ("Der Herr der Ringe").
      Znakomita jakosc!
      Zainteresowanych prosze o kontakt: gg:2155973, email: sergiej7@o2.pl
    • Gość: ON Żniwo wielki, ale robotników mało - POWOŁANIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 09:02
      Są również tacy którzy otrzymali powołanie do kapłaństwa i tam w Wyższym
      Sminarium Duchownym będą sie przygotowywać przez studia do pracy duszpasterskiej
    • m-biuro Re: Jak dobrze wybrać studia 04.04.04, 19:40
      kierunel studiow nalezy wybierac po dojrzalym namysle, pamietajac, że we
      wspołczesnym świecie oprócz studiów nalezy znać 2 języki obce (i ewentualnie
      C++). Maturzyści powinni sobie dac rok na nauczenie sie języka w ramach
      programu aupair Miroserwis (www.aupair.edu.pl/)a po tym roku sami będa wiedziec
      co chcą studiowac. Polecam. Elzbieta Kwasnik
    • Gość: ANNA NOWAK Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.miechow.com / *.miechow.com 06.05.04, 22:05
      Trzeba się dobrze zastanowić bo to morze wpłynąć na całe nasze życie. Trzeba
      dobrze się zastanowić z jakiego przedmiotu jesteśmy naprawdę dobrzy.
    • Gość: Laska Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.miechow.com / *.miechow.com 06.05.04, 22:13
      Zięblicka ty idiotko z Czeladźi i Ty Rosińska i wszystkie inne głupie
      nauczycielki i nauczyciele z Gimnazjum nr 3 w Czeladźi odwalcie się od nas
      • Gość: no-name Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 16.05.04, 01:21
        Laska dala przyklad wysokiego poziomu ksztalcenia uczniow w gimbusach...
    • klymenystra Re: Jak dobrze wybrać studia 16.05.04, 13:08
      dlaczego gadka-szmatka? facet pisze oczywistosci, ale nie wszyscy sobie zdaje
      sprawe wlasnie z tego, co niby wszyscy wiedza...
    • Gość: milka Architektura wnętrz ?Gdzie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 10:58
      z czego musze napisac mature, by dostac sie na ten kierunek ? czy ktos moze mi
      cos powiedziec o tych studiach ? są ciekawe? a moze bardzo trudne ? a co moge
      robic w przyszlosci jesli bede pisala geografie?jaki kierunek wybrac ??
    • Gość: malwina studenci GEOGRAFII TURYZMU- proszę pomóżcie!!! IP: *.glowno.sdi.tpnet.pl 18.06.04, 19:15
      Mam ogromną prośbę do wszystkich studiujących Geografię Turyzmu, a mianowicie
      czy moglibyście napisać tutaj jak wygląda studiowanie na tym kierunku (czy
      jest ciężko, czy dużo jest wyjazdów, jakie są specjalizacje, jaki zawód można
      wykonywać po skończeniu tego kierunku). Proszę, napiszcie też na jakiej
      uczelni studiujecie. Wielkie dzięki!
    • Gość: anulka Re: Jak dobrze wybrać studia IP: 193.19.124.* 17.11.04, 17:29
      a ja wale szkołę
    • mondayss Re: Jak dobrze wybrać studia 17.11.04, 21:38
      ehhh gadanie... najważniejsze robić to co się chce :D
      • Gość: anette Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.anteny.biz / *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.04, 15:19
        A jak jets z tą pedagogiką? Czy warto studiować i czy przede wszystkim będzie
        po takich studiach praca?
    • mietas4 A historia? 22.11.04, 19:53
      Co myślicie o tym aby iść na historię? Wielu historyków nie pracuje w zawodzie,
      np. wielu polityków to historycy ( Nałęcz, Bartoszewski), Michnik, prezes Legii
      i wielu innych :D
    • Gość: piotr Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.04, 00:51
      7,4% bezrobotnych wśród osób z wyższym wykształceniem ,ale w całej populacji
      niema więcej niż 4%z wyższym wykształceniem , więc głupich studiów nie warto
      kończyć,lepszy dobry zawód (stolarz, slusarz) niż kiepski dyplom świadczący i
      nieuctwie i aspiracjach
    • Gość: gosiaczek Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 19:28
      Jakoś wasz poradnik nie rozwiał moich wątpliwości!!!!!!!
      • Gość: Karola Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.chello.pl 22.03.05, 08:19
        Moich też ;]
        • Gość: Anielka POMOZCIE PROSZEEE IP: *.nat.renicom.pl 07.04.05, 18:08
          Nie wiem jaki kierunek studiow wybrac.... Nie ja jedna - wiem. Moze jednak ktoś
          pomoze mi patrzac z boku na moj problem i podsuwnie jakies rozwiazanie o ktorym
          nie pomyslalam. Jestem w klasie matematyczno-fizycznej. Wybralam ja bo cos
          wybrac musialam. Nie moge nic wybrac bo - nie chcac sie chwalic ale - nauka
          wszystkich przedmiotow przychodzi mi z latwoscia. Przy czym nie mam wyraznych
          ubodoban w zadnym kierunku. Szczesliwi Ci co maja swa pasje i są w czyms b.
          dobrzy - byc dobrym we wszystki to znaczy byc nie dobrym w niczym najczesciej:
          ( Nie wiem jaki kierunek wybrac: z jednej strony pociaga mnie logika i
          scislosc w matematyce, z drugiej uwielbiam ksiazki, duzo pisze, interesuje mnie
          kino i teatr, z trzeciej bardzo lubie uczyc sie jezykow. Chcialabym pracowac
          np. jako pracownik zajmujacy sie handlem z zagranica - musialabym umiec biegle
          przynajmniej dwa jezyki i posiadac rowniez pewna wiedze z dziedziny ekonomii,
          widze o gospodarce i handlu. Moglabym takze pracowac w jakims wydanictwie lub
          podobnej placowce. Jaki kierunek studiow odpowiadalby? Gdzie moglabym pojsc?
          jakies sugestie?
          • Gość: Ag Re: POMOZCIE PROSZEEE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 20:14
            Mam ten sam problem.. Dlatego spróbuję jednoczesnie ekonomię i lingwistykę :)
            Pozdrawiam
          • Gość: Mike Re: POMOZCIE PROSZEEE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 01:17
            Ja też jestem dobry ze wszystkiego. Liceum skończyłem ze średnią 5,40 i mam
            tylko jedną czwórkę z francuskiego. Jestem w klasie matematycznej. Wybrałem ten
            profil ze względu na towarzystwo ale to jest dłuższa historia... :( Uwielbiam
            historię, a że jestem też człowiekiem praktycznym to idę na prawo :)
    • Gość: HDTeam Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.com.pl / *.abp.pl 25.04.05, 19:52
      Witam!

Ja interesuje sie fotografia i chcialbym robic cos dalej w tym kierunku. Ale nie
      wiem czy w przyszlosci bede mial z tego jakis chleb. Jesli macie jakies uwagi,
      spostrzezenia to prosze piszcie na maila:

hdteam@o2.pl
    • Gość: eve Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.polcar.com.pl / 213.77.42.* 17.05.05, 20:32
      POMOCY!!!!!!!
      NIECH KTOS MI POWIE NA ILE KIERUNKOW MOZEMY SKLADAC PAPIERY I NA ILE UCZELNI??
      BO NIGDZIE NIE MOGE SIE TEGO DOWIEDZIEC!(CHODZI MI O MATURZYSTOW Z NOWA MATURA
      2005)
      • Gość: zaz Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 23:42
        na ile chcesz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka