Gość: entombed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 22:23 Eeee tam gadka-szmatka.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ha Re: Jak dobrze wybrać studia IP: 213.156.103.* 22.03.04, 22:34 dobrze powiedziane ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5ht Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.crowley.pl 23.03.04, 00:55 studia nie są złe, akademicki szlif nie zaszkodzi. Szkoda tylko że dyplom nie zawsze idzie w parze z faktycznymi umiejętnościami. A te są głównym wyznacznikiem wartości na rynku pracy. Inna sprawa że są kierunki w których studia, zapeniają raczej regres niż przygotowanie do aktulanej sytuacji w danej branży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yareck Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.04, 02:05 Taaa. Dzięki naszej wspaniałej reformie edukacji wkrótce dogonimy naszych zachodnich sąsiadów. Jak fajnie jest pomyśleć,że wkrótce typowy polski student,tak samo jak np włoski,nie bedzie miał pojecia o Świecie,a przeciętny obywatel uzna,że Rosja mieści się Europie Zachodniej,a Hiszpania we wschodniej. Może troche przejaskrawiam,ale poziom eudukacji w Polsce,po wprowadzeniu reformy,obizył się. Nie ma co się czarować- gimnazja,molochy uczą słabo, głaby siedzą z madrymi, 3letnie licea juz nie moga nauczyć tyle,ile powinny. W podstawówce nauczyciele od Biologii uczą Fizyki i Geografii. Podręczniki są 3 razy chudsze i coraz więcej w nich obrazków, coraz mniej treści. Podziękujmy Buzkowi- za wspaniałe reformy edukacji i zdrowia-własnie dzięki nim dostalismy wspaniałą dziurę budżetową. Dzięki rządzie Millera- za ucięcie ulg podatkowych,by łatać dziurę i kontynuowanie tych reform-nasze społeczęnstwo wreszcie będzie głupsze i mniej zdrowe. No i co w przyszłości? PO=AWS,czyli te reformy pozostaną. Współczujmy młodemu pokoleniu,bo jest "kształcone" na debili. Dzięki wspaniałym reformom juz nie będziemy musieli słyszeć,że w Europie ceni się polskich specjalistów,bo są wszechstronni. Teraz będzie jedno wielkie G. Aha-jak wygra Samoobrona,to będzie jeszcze gorzej....więc perspektywy na przyszłość marne. To przykre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Jak dobrze wybrać studia IP: 217.98.107.* 23.03.04, 03:44 w podstawówce nie ma biologii ani fizyki i geografii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yareck Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.04, 01:41 No własnie-bo to jest jeden przedmiot teraz i uczy go oczywiscie 1 nauczyciel :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Jak dobrze wybrać studia IP: 217.98.107.* 26.03.04, 01:43 ale przecież musi mieć uprawnienia do uczenia przyrody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 11:02 Zgadnij, jaka jest różnica między uprawnieniami a umiejętnościami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Jak dobrze wybrać studia IP: 217.98.107.* 27.03.04, 01:50 nie rozumiem tego Waszego oporu, na prawdę biologii, geografii, fizyki z klas 4- 6 nie może uczyć nauczyciel któregokolwiek z tych przedmiotów po uprzednim dokształceniu z braków? Przecież ten poziom to żadna filozofia, a przygotowanie pedegogiczne nauczyciela przyrody jeśli robi je jako pierwsze wcale nie polega głównie na nauczeniu tych przedmiotów tylko metodyki uczenia dzieci. Przeciętny maturzysta się zna na tych przedmiotach z tego poziomu, a co dopiero mgr mogący uczyć przyrody. co do umeijętności, większą wagę przyłożyłabym do braku ich w ogóle, bo nie każdy może być nauczycielem, ale brak wiadomości na poziomie podstawówki... nie przesadzajcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urszula Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.03.04, 02:49 Trzeba dodać: idźcie na dobrą uczelnię, renomowaną (nie mylić z reklamowaną) zapewniającą: (1) gruntowny program podstaw w danej dziedzinie, bo szczegóły zmieniają się szybko (na na współczesnym rynku pracy trudno przewidzieć, jak się będzie pracować za kilkanaście lat), a z dobrymi podstawami sobie zawsze poradzisz; (2) szeroki wybór w trakcie studiowania, dzięki czemu nie staniesz się człowiekiem jednej wąskiej dyscypliny i zawsze będziesz mógł zmienić lub poszerzyć zakres swoich studiów, stosownie do tego, jakim człowiekiem będziesz się stawał w trakcie studiowania i jak rozwiną się twoje horyzonty; (3) pełną informację o programie studiów, im dokładniejsza, tym większe szanse, że pod ładnymi hasłami miesci się konkretna, przewidywalna treść, że tam naprawdę wiedzą, czego uczą. DO rozważenia - sprawdźcie, gdzie dostaje się łatwo dyplomy, uzyskuje wysoką średnią ze studiów - to idealny wybór dla tych, którzy chcą mieć dyplom przy minimum wysiłku. Odwrotnie - gdzie się trzeba ciężko napracować - tam sznasa dla tych, którzy za te kilka lat chcą być konkurencyjni, nie tylko w momencie, gdy na odchodnym z uczelni zmachają dyplomem. No, i leniwsi w ogóle nie wejdą na ich rynek, stłoczą się w łatwiejszych zawodach lub w łatwiejszych umiejętnościach w ramach zawodu. Teraz pojęcie zawodu bywa szerokie, czasem dużo w jednym zawodzie zajęć prostych a tylko dla nielicznych zostają najciekawsze kąski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Jak dobrze wybrać studia IP: 217.98.107.* 23.03.04, 03:46 no dobrze, tylko po co przepisujesz własnymi słowami artykuły dziesiejsze, sprzed miesiąca, sprzed 10 lat? właśnie autor wątku zwrócił uwagę na ich banalność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.magma / *.magma-net.pl 23.03.04, 12:53 Najwazniejsze sa uklady i dobra bajera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hoerspiele 60GB ksiazek!! IP: 134.93.62.* 30.03.04, 12:26 Uwaga!Posiadam 60GB ksiazek sluchanych po niemiecku. Wszystkie najnowsze tytuly! Swietne do nauki jezykow! Paul Coehlo, Umberto Eco, Ken Follet, Robert Schneider, De Saint-Exupery i tysiace innych, w tym nagrodzone "Feuerzangenbowle" Heinricha Spörla, "Wilk stepowy" Hermanna Hessego oraz szlagiery typu Wladca pierscieni Tolkiena ("Der Herr der Ringe"). Znakomita jakosc! Zainteresowanych prosze o kontakt: gg:2155973, email: sergiej7@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ON Żniwo wielki, ale robotników mało - POWOŁANIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 09:02 Są również tacy którzy otrzymali powołanie do kapłaństwa i tam w Wyższym Sminarium Duchownym będą sie przygotowywać przez studia do pracy duszpasterskiej Odpowiedz Link Zgłoś
m-biuro Re: Jak dobrze wybrać studia 04.04.04, 19:40 kierunel studiow nalezy wybierac po dojrzalym namysle, pamietajac, że we wspołczesnym świecie oprócz studiów nalezy znać 2 języki obce (i ewentualnie C++). Maturzyści powinni sobie dac rok na nauczenie sie języka w ramach programu aupair Miroserwis (www.aupair.edu.pl/)a po tym roku sami będa wiedziec co chcą studiowac. Polecam. Elzbieta Kwasnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANNA NOWAK Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.miechow.com / *.miechow.com 06.05.04, 22:05 Trzeba się dobrze zastanowić bo to morze wpłynąć na całe nasze życie. Trzeba dobrze się zastanowić z jakiego przedmiotu jesteśmy naprawdę dobrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laska Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.miechow.com / *.miechow.com 06.05.04, 22:13 Zięblicka ty idiotko z Czeladźi i Ty Rosińska i wszystkie inne głupie nauczycielki i nauczyciele z Gimnazjum nr 3 w Czeladźi odwalcie się od nas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no-name Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 16.05.04, 01:21 Laska dala przyklad wysokiego poziomu ksztalcenia uczniow w gimbusach... Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Jak dobrze wybrać studia 16.05.04, 13:08 dlaczego gadka-szmatka? facet pisze oczywistosci, ale nie wszyscy sobie zdaje sprawe wlasnie z tego, co niby wszyscy wiedza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka Architektura wnętrz ?Gdzie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 10:58 z czego musze napisac mature, by dostac sie na ten kierunek ? czy ktos moze mi cos powiedziec o tych studiach ? są ciekawe? a moze bardzo trudne ? a co moge robic w przyszlosci jesli bede pisala geografie?jaki kierunek wybrac ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina studenci GEOGRAFII TURYZMU- proszę pomóżcie!!! IP: *.glowno.sdi.tpnet.pl 18.06.04, 19:15 Mam ogromną prośbę do wszystkich studiujących Geografię Turyzmu, a mianowicie czy moglibyście napisać tutaj jak wygląda studiowanie na tym kierunku (czy jest ciężko, czy dużo jest wyjazdów, jakie są specjalizacje, jaki zawód można wykonywać po skończeniu tego kierunku). Proszę, napiszcie też na jakiej uczelni studiujecie. Wielkie dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulka Re: Jak dobrze wybrać studia IP: 193.19.124.* 17.11.04, 17:29 a ja wale szkołę Odpowiedz Link Zgłoś
mondayss Re: Jak dobrze wybrać studia 17.11.04, 21:38 ehhh gadanie... najważniejsze robić to co się chce :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anette Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.anteny.biz / *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.04, 15:19 A jak jets z tą pedagogiką? Czy warto studiować i czy przede wszystkim będzie po takich studiach praca? Odpowiedz Link Zgłoś
mietas4 A historia? 22.11.04, 19:53 Co myślicie o tym aby iść na historię? Wielu historyków nie pracuje w zawodzie, np. wielu polityków to historycy ( Nałęcz, Bartoszewski), Michnik, prezes Legii i wielu innych :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.04, 00:51 7,4% bezrobotnych wśród osób z wyższym wykształceniem ,ale w całej populacji niema więcej niż 4%z wyższym wykształceniem , więc głupich studiów nie warto kończyć,lepszy dobry zawód (stolarz, slusarz) niż kiepski dyplom świadczący i nieuctwie i aspiracjach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiaczek Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 19:28 Jakoś wasz poradnik nie rozwiał moich wątpliwości!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.chello.pl 22.03.05, 08:19 Moich też ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anielka POMOZCIE PROSZEEE IP: *.nat.renicom.pl 07.04.05, 18:08 Nie wiem jaki kierunek studiow wybrac.... Nie ja jedna - wiem. Moze jednak ktoś pomoze mi patrzac z boku na moj problem i podsuwnie jakies rozwiazanie o ktorym nie pomyslalam. Jestem w klasie matematyczno-fizycznej. Wybralam ja bo cos wybrac musialam. Nie moge nic wybrac bo - nie chcac sie chwalic ale - nauka wszystkich przedmiotow przychodzi mi z latwoscia. Przy czym nie mam wyraznych ubodoban w zadnym kierunku. Szczesliwi Ci co maja swa pasje i są w czyms b. dobrzy - byc dobrym we wszystki to znaczy byc nie dobrym w niczym najczesciej: ( Nie wiem jaki kierunek wybrac: z jednej strony pociaga mnie logika i scislosc w matematyce, z drugiej uwielbiam ksiazki, duzo pisze, interesuje mnie kino i teatr, z trzeciej bardzo lubie uczyc sie jezykow. Chcialabym pracowac np. jako pracownik zajmujacy sie handlem z zagranica - musialabym umiec biegle przynajmniej dwa jezyki i posiadac rowniez pewna wiedze z dziedziny ekonomii, widze o gospodarce i handlu. Moglabym takze pracowac w jakims wydanictwie lub podobnej placowce. Jaki kierunek studiow odpowiadalby? Gdzie moglabym pojsc? jakies sugestie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: POMOZCIE PROSZEEE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 20:14 Mam ten sam problem.. Dlatego spróbuję jednoczesnie ekonomię i lingwistykę :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: POMOZCIE PROSZEEE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 01:17 Ja też jestem dobry ze wszystkiego. Liceum skończyłem ze średnią 5,40 i mam tylko jedną czwórkę z francuskiego. Jestem w klasie matematycznej. Wybrałem ten profil ze względu na towarzystwo ale to jest dłuższa historia... :( Uwielbiam historię, a że jestem też człowiekiem praktycznym to idę na prawo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HDTeam Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.com.pl / *.abp.pl 25.04.05, 19:52 Witam! Ja interesuje sie fotografia i chcialbym robic cos dalej w tym kierunku. Ale nie wiem czy w przyszlosci bede mial z tego jakis chleb. Jesli macie jakies uwagi, spostrzezenia to prosze piszcie na maila: hdteam@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.polcar.com.pl / 213.77.42.* 17.05.05, 20:32 POMOCY!!!!!!! NIECH KTOS MI POWIE NA ILE KIERUNKOW MOZEMY SKLADAC PAPIERY I NA ILE UCZELNI?? BO NIGDZIE NIE MOGE SIE TEGO DOWIEDZIEC!(CHODZI MI O MATURZYSTOW Z NOWA MATURA 2005) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaz Re: Jak dobrze wybrać studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 23:42 na ile chcesz Odpowiedz Link Zgłoś