Dodaj do ulubionych

Dostojewski książki

09.02.11, 01:12
Witam!
Wybrałam sobie temat - Rosja Dostojewskiego i Bułhakowa.
Oczywiście z Bułhakowa wzięłam Mistrza i Małgorzatę,
a Dostojewskiego Zbrodnię i karę.
Chciałam wybrać jeszcze jedną książkę Dostojewskiego ale nie mogę się zdecydować którą.
Myślałam nad Idiotą tylko niestety do tej książki nie ma w ogóle opracowań. A wiadomo z opracowaniem dużo łatwiej.
Proszę o jakieś sugestie
Obserwuj wątek
    • parasolka22 Re: Dostojewski książki 14.02.11, 14:46
      Bracia Karamazow, Wspomnienia z domu umarłych
    • parasolka22 Re: Dostojewski książki 14.02.11, 14:57
      Co do " Idioty" to można znalezc "opracowania" w :
      Stanisław Mackiewicz : Dostojewski.
      A. Trojat: Fiodor Dostojewskij.
      Bezwiński A., O bohaterze Idioty F. Dostojewskiego, "Przegląd Rusycystyczny" 1987, z. 2.
      Bierdiajew M., Światopogląd Dostojewskiego, przeł. H. Paprocki, Kęty 2004.
      Grossman L., Dostojewski, Warszawa 1968.
      antor W., Estetyka Dostojewskiego i jego kryzys świadomości religijnej w Rosji, "Człowiek i Światopogląd" 1976, nr 9.
      # Kułakowska D., Raskolnikow i inni, "Człowiek i Światopogląd" 1981, nr 5.
      # Lazari de A., W kręgu Fiodora Dostojewskiego. Poczwiennictwo, Łódź 2000.
      Mikiciuk E., "Chrystus w grobie" i rzeczywistość anastasis. O symbolice grobowej w "Idiocie" Fiodora Dostojewskiego, "Znak" 1999, nr 10.
      # Poźniak T., Dostojewski i Wschód. Szkic z pogranicza kultur, Wrocław 1992.
      # Poźniak T., Dostojewski w kręgu symbolistów rosyjskich, Wrocław 1969.
      Przybylski R., Dostojewski i "przeklęte problemy". Od "Biednych ludzi" do "Zbrodni i kary", Warszawa 1964.
      Uglik J., Wokół Fiodora Dostojewskiego. Rosja i Europa, "Kartki" 2002, nr 28.
      Wiktor Jerofiejew "Encyklopedia duszy rosyjskiej"
      Wodziński "Trans, Dostojewski, Rosja, czyli o filozofowaniu siekierą"
      M.Bierdiajew "Twórczosc Dostojewskiego"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka