schoolhater
01.04.11, 22:37
No niestety choć nienawidzę szkoły to będę musiał to maturę ustną przeboleć.
Na szczęście mam nawet fajny dla mnie temat: "PRL w literaturze i w filmie. Porównaj sposób przedstawienia na wybranych przykładach."
Tyle że na maturze nie trzeba jakoś ciekawie/mądrze mówić tylko trzeba się dostosować do procedur.
I tak na przykład nie przerabia się żadnych lektur o PRLu i dlatego nie prawie w ogóle o tym literatury przedmiotu. Gdbym miał "motyw zbrodni w literaturze" czy czegoś tam w literaturze to wiadomo Makbet, Zbrodnia i Kara, Balladyna czy co innego i nie ma problemu, a tak to jest ciężko coś znaleźć.
Ja myślałem coś takiego:
"I.Literatura podmiotu.
K. Gruszczyński-Płomień Czerwonych Krawatów
Kazimierz Orłoś-”Cudowna melina” 978-83-11-11673-3, wyd. Bellona, 2010
Polska Kronika Filmowa odc 25/50 12/45 41/46
Stanisław Bareja „Miś” 1980, Polska
II.Literatura przedmiotu.
1.Replewicz Maciej, Stanisław Bareja. Król krzywego zwierciadła, Poznań, Wydawnictwo Zysk i S-ka, 2009, ISBN 978-83-7506-387-5
2.Punpur Marcin ”PRL bez uprzedzeń”, Wydawnictwo: Książka i Prasa , Maj 2010, ISBN: 978-83-88353-58-1
III.Ramowy plan wypowiedzi
1.Określenie problemu:
-różnice przedstawiania obrazu PRLu w propagandzie komunistycznej i sztuce w okresie III RP
-zestawienie oficjalnej propagandy PRLu z prześmiewczą twórczością artystów nie podległych reżimowi
2.Kolejność prezentowanych treści:
a.treści pozytywnie przedstawiające epokę
+Przedstawienie „sukcesów” PRLu tak jak nam to przedstawiała władza w Polskiej Kronice Filmowej.
-ukazanie obrazu rozwoju i odbudowy Polski
-wyjaśnienie z skąd się wziął taki obraz Polski w odniesieniu do tych materiałów, odniesienie się do historii
-Przyznanie tego, że faktycznie było w tym trochę prawdy- choć telewizja nie pokazywała prawdziwego obrazu rzeczywistości;
+obraz życia w serialu „Wojna Domowa”,
-przedstawienie informacji o filmie
-geneza dopuszczenia serialu do telewizji w epoce panującej cenzury
-przedstawienie sielankowego obrazu życia, odstającego od siermiężnego obrazu epoki Gomułki
+gloryfikowanie komunizmu w wierszu „Płomień Czerwonych krawatów”
-geneza powstania wiersza
-odniesienie się treści wiersza do oficjalnej propagandy komunistycznej
-wyjaśnienie pozornej wielkości i potęgi Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej
b.Porównanie ich do sceptycznego, groteskowego i tragicznego obrazu PRLu:
+Obraz PRLu w komedii „Miś”:
-wstęp, przedstawienie filmu i twórczości Stanisława Barei
-omówienie poszczególnych scen ośmieszających życie w Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej
-wyjaśnienie symboliki scen w filmie i nawiązań do ustroju komunistycznego
-odniesienie się do ułomności ustroju o których mowa w filmie
+Omówienie utworu „Cudowna Melina”
-wstęp, wyjaśnienie nazwy utworu
-opisanie prześmiewczego i żałosnego obrazu PRLu, jednak mniej wesołego niż w twórczości komediowej
-wyjaśnienie absurdów PRLu w odniesieniu do treści książki
c.Wyważony opis PRLu w książce „PRL bez uprzedzeń”.
-plusy i minusy PRLu w odniesieniu i porównaniu do III RP
-skonfrontowanie obrazu PRLu w książce z obrazem który przedstawia się aktualnie w sztuce i mediach
Wnioski:
-PRL wygląda zupełnie inaczej z różnych punktów widzenia, władza chciała pokazać ją w jak najlepszym świetle, zwykli ludzie, pisarze i artyści niezależni od niej ukazywali słabość systemu. Aktualnie również nie przedstawia się jego pełnego obrazu, a raczej jego najgorsze strony.
-Propaganda PRLu była zakłamana, i choć jest w niej cząstka prawda, to nie uwzględniała ona jej wielu absurdów
IV.Materiały pomocnicze:
-kartka z cytatami
Inne utwory które miałem na myśli to: "Mała Apokalipsa" Tadeusza Konwickiego i "Nic albo nic" Cudowna melina, Kalamburka.
PRIMA APRILIS NEPOMUK W.Pogonowski , Wieczorkowski "Mój prl" GDZIE JEST DROGA NA WALNE, BRUDERSZAFT Z BELZEBUBEM
Dobra pytania:
1.Ile maksymalnie mogę zawrzeć utworów?
2.Znacie jakieś utwory do tego tematu, tak żeby była na to literatura przedmiotu?
3.Jakie mogę wziąć materiały pomocnicze oprócz kartki z cytatami? Mogę puścić fragment filmu? Mogą być takie materiały jak np. reklamy z PRLu?
4.Muszę się dokładnie odnosić co jest w podanych książkach czy mogę dodać coś od siebie?
5.Może być do literatury przedmiotu taki artykuł jak tutaj? racjonalista.pl/kk.php/s,7381
No niestety, nic nie wiem bo przez 3 lata w szkole niemal nic z tego nie przerobiłem. A szkoda, bo jest to jedna z niewielu szkolnych rzeczy która jeszcze ujdzie w tłoku, jakaś taka nauka przemawiania. Macie jakieś pomysły?