Dodaj do ulubionych

K. K. Baczyński - Mazowsze

07.05.13, 15:55
Nazwałem oddzielone graficznie części wiersza "zwrotkami" bo coś mi się pomyliło i wyszło mi 7 zwrotek, które konsekwentnie opisywałem "w zwrotce 5. (...)", tzn. mam poprzesuwane numery zwrotek(treść tak jakby nie tyczy się odpowiednich treści), albo jakby z drugiej strony patrzeć błąd zwrotka nie jest częścią, jakby się wszędzie zmieniło "zwrotka" na "część" to byłoby dobrze. Co to za rodzaj błędu?
Obserwuj wątek
    • tesour Re: K. K. Baczyński - Mazowsze 07.05.13, 16:04
      A zrobiłem tak dlatego, że przed każdą z tych "części" był numer porządkowy 1, 2, 3...7, co wydawało mi się wtedy logiczne i normalne, a nie jest.. Pytanie, będzie błąd kardynalny za taką głupotę?
      • Gość: Marta Re: K. K. Baczyński - Mazowsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.13, 17:49
        Nie, to brak wiedzy teoretyczno-literackiej a nie kardynalny błąd, bo ten to wynika z kompletnej nieznajomości lektury np. Baryka pochodził z Gdańska a jego matka była prostytutką. Także to na pewno nie ta waga błędu. Jeżeli tylko wyjaśniłeś, że ma 7 strof ogółem, to egzaminator zrozumie do których fragmentów się odwołujesz pomimo błędu. Nie panikuj, nie ma tragedii. Pewnie pół piszących ten temat tak stwierdziło, więc spoko.
        • tesour Re: K. K. Baczyński - Mazowsze 07.05.13, 18:02
          Ok, trochę mnie to uspokoiło :) Nie wynika ten błąd z niewiedzy tylko raczej ze stresu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka