Dodaj do ulubionych

Pusta karta odpowiedzi

08.05.13, 19:31
Tak się jakoś złożyło, że na dzisiejszej maturze z matematyki nie przeniosłam odpowiedzi na kartę, zaznaczyłam tylko w arkuszu. Moja praca była sprawdzana przed oddaniem, komisja nie przypomniała o tym wtedy, 10 minut przed końcem, ani przed samym rozpoczęciem.. Nieważne już, stało się. Pytałam nauczycieli, oni rozpytali znajomych, którzy sprawdzają prace i mówią, że w takich sytuacjach brane są pod uwagę odpowiedzi z arkusza. Napisałam też do oke i cke, ale na razie nie otrzymałam odpowiedzi. Chciałam zapytać czy ktokolwiek miał taką sytuację i jak się to zakończyło? Czy wynik został zaliczony bez problemów? Czy musieliście się odwoływać potem, w czerwcu? Proszę o jakieś słowa pociechy, jak wiadomo zawsze zawalamy w najważniejszych momentach.. :)
Obserwuj wątek
    • luthien2123 Re: Pusta karta odpowiedzi 08.05.13, 20:06
      W takich sytuacjach nie bierze się odpowiedzi z arkusza, to wbrew procedurom, odpowiedzi zczytywane są z karty odpowiedzi. Odpowiedzialnośc powinien ponieść nauczyciel nadzorujący, jak można przegapic coś takiego?? Przykro mi, możesz sie odwoływac do CKE, napisać jakieś pismo, ale szczerze mówiąc jestem sceptyczna. Może uda się zdać na samych otwartych?
      • nnniiikkk Re: Pusta karta odpowiedzi 08.05.13, 20:14
        Wychowawca od razu napisał do znajomej, która akurat tym razem sprawdzała prace przy tegorocznym egzaminie gimnazjalnym i mówił, że w takich sytuacjach egzaminator przy wypełnianiu swojego pola wypełnia też to ucznia, że z reguły nie oblewają na kodowaniu. Miał też napisać gdzieś wyżej do szefostwa, ale jeszcze się nie odezwał. No i istnieje możliwość napisania podania do oke z uzasadnieniem i prośbą o sprawdzenie arkusza. Chociaż boję się, że nie będę niczego pewna aż do 28 czerwca, bo nie ma żadnych oficjalnych wytycznych jak postępować w takich sytuacjach. Dlatego chciałam wiedzieć czy ktoś miał taką sytuację i jak się ona skończyła.
        • Gość: kamillllll Re: Pusta karta odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 04:31
          Witam, jestem w podobnej sytuacji. Jestem z LO zaocznego i akurat musiałem przegapić informację o kartach odpowiedzi. 5 lat rozstania ze szkołą poskutkowało zapomnieniem o tego typu rzeczach. Nauczyciel nadzorujący sprawdzał naklejki, ale niestety nie zwrócił uwagi na kartę odpowiedzi. Z tego co czytam to powinien był to zrobić. W stresie nie doczytałem instrukcji, gdyż myślałem, że wszystko będzie podobnie jak na maturze z języka polskiego, niestety okazało się inaczej. Czytałem o tych wnioskach, dzisiaj spróbuję rozmawiać z dyrektorem szkoły, by wysłał fax z moją prośbą do OKE, podobno to skutkuje. Gdybym nie sprawdzał odpowiedzi to żyłbym w błogiej nieświadomości popełnionego błędu. No chyba, że zdałbym sobie sprawę dzisiaj na angielskim podstawowym/rozszerzonym. Niestety zadania otwarte nie wystarczą (mam tam 13 punktów). Potrzebuję zamkniętych, by zdać maturę. 22 punkty są teraz wielką niewiadomą :o
          Wracam do powtórki z angielskiego, muszę jakoś pokonać stres związany z tym błędem i skupić się na reszcie matury, pozdrawiam.
    • Gość: olive Re: Pusta karta odpowiedzi IP: *.play-internet.pl 09.05.13, 17:34
      Niestety podzieliłam Twój los, własnie pisze pismo do OKE, jutro jade do jej siedziby osobiscie dostarczyc dyrektorowi dokument. Moj nauczyciel rowniez nie sprawdzil mi karty z tylu ;/ trzymam kciuki zeby nam sie udalo
      • nnniiikkk Re: Pusta karta odpowiedzi 09.05.13, 19:28
        Wszystko już dzisiaj załatwiłam - dyrekcja szkoły wysyła do oke fax z numerem PESEL, podobno takie sytuacje się zdarzają wcale nie tak rzadko. Co prawda dyrektor postraszył, że i tak mogą nie uznać, ale można się odwołać, bo nie mogą losowo niektórym uznawać a innym nie - muszą się określić. Więc bądźmy dobrej myśli, a na przyszłość zachowujmy czujność :)
        • luthien2123 Re: Pusta karta odpowiedzi 12.05.13, 23:02
          Widać maturzyści nie muszą posiadać umiejętności myślenia.

Wypełnianie karty odpowiedzi przez egzaminatora byłoby wbrew procedurom i oznaczałoby, że jesteście traktowani lepiej od innych. Procedura jest jedna i trzeba sie do niej stosować niestety. Błędne zakodowanie imienia/nazwiska, błędne wklejenie naklejki to błędy które wykazuje sie od razy w protokole, jeśli nie jest zaprotokoowane brak odpowiedzi to po maturze. Trzymam kciuki żebyście jednak dopięli swego.
          • Gość: Ania Re: Pusta karta odpowiedzi IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.13, 13:59
            Mam informacje od nauczycieli i egzaminatorow nadzorujacych z mojej szkoly i w przypadku takich sytuacji jedziesz do CKE i przy nich rozwiązujesz te zadania. Nie zartuje. Powtarzali nam to za kazdym razem, na kazdej maturze. A jestem po szesciu egzaminach, bo pisalam dodatkowo trzy rozszerzenia. Na kazdej nam powtarzali, ze jesli sie nie przeniesie odp to zadan zamknietych na karte odpowiedzi to jedziesz do CKE i przy nich robisz zadania, tak jak wyzej napisalam. Przykro mi, takie są procedury. Pozdrawiam
            • Gość: gigi Re: Pusta karta odpowiedzi IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.13, 18:18
              Dziecko-opanuj się! Jak to " przy nich robisz te zadania"??? Kiedy rozwiązania pojawiły się już w necie, gazetach i Bóg wie gdzie jeszcze!!!! Myśl-to nie boli!
              Trochę racji jest w tym, że nanoszenie odpowiedzi na kartę przez egzaminatora jest łamaniem, a przynajmniej naginaniem prawa.
              Ale napiszę tak: uwzględnią Twoją prośbę ... i będzie dobrze;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka