Dodaj do ulubionych

Prezentacje z polskiego na nowej maturze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 22:00
Czy wybraliście już tematy swoich prezentacji? Mój wybrany w zeszłym roku
przestał być interesujący, a 30 września zbliża się wielkimi krokami.. Czy
nadal musimy w tym terminie złożyć temat? Jakie są wasze tematy? Może mnie
natchniecie :)
Obserwuj wątek
    • gdabski Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze 07.09.04, 22:12
      Hmm... To ja podłącze się z pytaniem co sądzicie o tematach z grupy "wiedza o
      języku"?

/Gdabski
      • Gość: libra Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 22:15
        lol...czy tylko w mojej szk jeszcez nie podali tematow ?!
        • Gość: cornflake Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.raciborz.sdi.tpnet.pl 08.09.04, 10:11
          U nas tez nie podali jeszcze tematow ;-)
          Czekamy wiec ;-P
      • Gość: mamiski@gazeta.pl Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 20:26
        Jeśli lubisz ślęczeć nad róznymi tekstami i wyszukiwać materiału do swego
        tematu, to czemu nie...
    • Gość: tatamta Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 18:27
      u nas też. CKE nie odesłała ich jeszcze po poprawionych
      • Gość: olka Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 19:42
        Kiepsko macie...
        U nas 5 września nauczyciele przedstawili je na lekcji, a po południu już były
        do ściągnięcia ze strony www szkoły.
        Mamy wybrac do końca września, potem po lekcjach będą konsultacje.
        • Gość: lost Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.wlanet.wla.pl 08.09.04, 19:44
          a u nas jak nie bylo tak nie ma...
          i to sie kurde nazywa rownosc i sprawiedliwosc :(
          • Gość: myslak Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 20:10
            W regulaminie jest jak byk: nauczyciel przedstawia uczniom NA POCZĄTKU NAUKI W
            KLASIE MATURALNEJ listę tematów.
            • Gość: gabi Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 00:19
              W naszym miescie niektore szkoly mialy tematy juz przed wakacjami. My
              dostalismy w naszej budzie 5 wrzesnia.
            • Gość: gosia Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: 80.240.174.* 14.09.04, 12:39
              W regulaminie jest jak byk - do 30 wrzesnia!!!!!
        • Gość: Krzysiek Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.prenet.pl 15.09.04, 23:19
          O jakie konsultacje Ci chodzi? Nauczyciele znów za darmo mają to robić?
    • Gość: megane całkowita szydera IP: *.enformatic.pl 11.09.04, 16:24
      To co się dzieje w związku z nową maturą to nic innego jak zwykła szydera...
      Dostaliśmy już tematy na mature z polskiego, jednakże opatrzone kilkoma
      komentarzami i zakazami. M.in. są to: -zakaz pomocy uczniom przez nauczycieli
      (bo żeby potem nie było że jednemu uczniowi pomagał 3h a drugiemu tylko
      godzinę) -uczniowie z jednej klasy nie mogą wybierać tych samych tematów, czyli
      każdy uczeń ma mieć coś innego -objętościowo praca powinna zawierać ok 12-13
      stron i pod żadnym pozorem nie może być pisana ręcznie -nie możemy wybierać
      tematów dotyczących literatury Sapkowskiego itp, ponieważ nasza polonistka nie
      czytała tych książek i nie możemy jej zmuszać do przeczytania ich. Aha i
      jeszcze jedno: to chyba ma być praca pisemna, którą referujemy w ciągu 15 min,
      aczkolwiek Nasza Szanowna Pani Dyrektor ogłosiła że bardzo chętnie udostępni
      taki sprzęt jak np. rzutnik, komputer, magnetofon itp, jeśli przygotujemy takie
      materiały. Czyli co? Pokaz slajdów zamiast normalnego referatu i wypracowania??
      O co chodzi?? pozdrawiam
      • Gość: myslak megane !!! ważne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 16:42
        Ty szybko poczytaj informator maturalny!

Rany Boskie.... Prezentacja jest ustna! Wyłącznie!
        Jedynym tekstem, z którego wolno ci korzystać na egzaminie jest PLAN
        PREZENTACJI (jedna strona A-4), którego kopię wręczasz komisji najpóźniej 2
        tyg. przed egzaminem.
        Wzór planu masz w informatorze.

Wszyscy nauczyciele moga prowadzić konsultacje dla uczniów, ponieważ nauczyciel
        uczący nie może być obecny na egzaminie! Pytają cię "obcy" :)
        Konsultacje są (przynajmniej z założenia) nieobowiązkowe, więc to sprawa
        ucznia i jego rozsądek, czy lata co tydzień, czy ma w nosie i wszystko odkłada
        na ostatnią chwilę.

Swoją wypoweidź na egzaminie masz prawo zilustrować czym chcesz (obraz, slajd,
        muzyka, kawałek filmu), byle to miało sens, było niezbędnym elementem i nie
        zajęło ci dużo czasu. Na całą wypowieź masz 15-17 minut, za przedłużanie są
        punkty karne.

Absolutnie nie jest to referat ani wypracowanie (nawet wyuczone na pamięć!).
        Potem komisja zadaje ci 3 pytania dotyczące twojej wypowiedzi i masz np.obronić
        swoją tezę, podac szczegóły książki, na którą się powołujesz itp. To też jest
        punktowane.
        Uczen ma prawo wybrac temat jaki chce - to wyłącznie jego sprawa. Jeśli 5 osób
        wybierze to samo - ma prawo! Muszą mieć tylko inną bibliografię - choć w
        części i inną tezę do tematu.
        Ściągnij ze strony CKE (www.cke.pl) informator maturalny i poczytaj, a jak
        trzeba - pokaż poloniście.
        • Gość: myslak Re: megane !!! ważne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 16:49
          I jeszcze jedno: po to dajesz komisji plan prezentacji wcześniej , by
          nauczyciele przeznaczenie do twojej komisji mogli się zapoznać z literaturą,
          której nie znają.
          Twoja polonistka nie będzie cię pytac, bo jej nie wolno być w komisji!
          A Sapkowskiego musi sobie przeczytać, jeśli go nie zna, a wybierze jego sagę
          jakikolwiek inny uczeń.

U nas wszyscy uczniowie, którzy przygotowują się do tematów autorskich bądź
          opartych na nieszkolnej literaturze, trafiają do komisji tych nauczycieli,
          którzy czytają wszystko ;)
          Boże drogi, czy w twojej szkole nikt nie kończył kursów dla egzaminatorów???
          • Gość: osiemnastka Re: megane !!! ważne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 17:06
            calkowicie sie z Toba zgadzam!!! dziwie sie, ze w innch szkolach opowiadaja
            takie herezje okropne!!!! u nas, przyznam sie be bicia, tematy mielismy juz
            przed wakacjami juz poprawione przez cke. mialam wakacje na przemyslenia. nasza
            nauczycielka nam opowiadala o takich szkolach, w ktorych kaza pisac
            wypracowania... szczerze to byla to czysta kpina, nic innego. informator nie
            jest gruby i warto go przeczytac dokladnie!! powodzenia. maturzysci calego
            kraju- laczmy sie:)
        • gdabski Re: megane !!! ważne! 11.09.04, 20:28
          Gość portalu: myslak napisał(a):

> Ty szybko poczytaj informator maturalny!
          >
          > Rany Boskie.... Prezentacja jest ustna! Wyłącznie!
          > Jedynym tekstem, z którego wolno ci korzystać na egzaminie jest PLAN
          > PREZENTACJI (jedna strona A-4), którego kopię wręczasz komisji najpóźniej 2
          > tyg. przed egzaminem.
          > Wzór planu masz w informatorze.

Tam są takie pozycje "literatura podmiotu" i "literatura przedmiotu". O co
          chodzi?

> Wszyscy nauczyciele moga prowadzić konsultacje dla uczniów, ponieważ
          nauczyciel
          >
          > uczący nie może być obecny na egzaminie! Pytają cię "obcy" :)

Na szczęście :)

> Konsultacje są (przynajmniej z założenia) nieobowiązkowe, więc to sprawa
          > ucznia i jego rozsądek, czy lata co tydzień, czy ma w nosie i wszystko
          odkłada
          > na ostatnią chwilę.
          >
          > Swoją wypoweidź na egzaminie masz prawo zilustrować czym chcesz (obraz,
          slajd,
          > muzyka, kawałek filmu), byle to miało sens, było niezbędnym elementem i nie
          > zajęło ci dużo czasu. Na całą wypowieź masz 15-17 minut, za przedłużanie są
          > punkty karne.
          >
          > Absolutnie nie jest to referat ani wypracowanie (nawet wyuczone na pamięć!).
          > Potem komisja zadaje ci 3 pytania dotyczące twojej wypowiedzi i masz
          np.obronić
          >
          > swoją tezę, podac szczegóły książki, na którą się powołujesz itp. To też jest
          > punktowane.
          > Uczen ma prawo wybrac temat jaki chce - to wyłącznie jego sprawa. Jeśli 5
          osób
          > wybierze to samo - ma prawo! Muszą mieć tylko inną bibliografię - choć w
          > części i inną tezę do tematu.
          > Ściągnij ze strony CKE (www.cke.pl) informator maturalny i poczytaj, a jak
          > trzeba - pokaż poloniście.

/Gdabski
          • Gość: myslak Re: plan prezentacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 23:45
            Literatura podmiotu : lista tekstów, które opracowujesz (bazujesz na nich). W
            zależności od tego, z której grupy temat wybrałeś , są to tylko teksty
            literackie lub literackie + teksty kultury (film,obraz, gra komputerowa).
            Lit. przedmiotu to opracowania, słowniki, podręczniki, czasopisma i inne żródła
            pomocnicze.
            Całość tworzy bibliografię twojej prezentacji. Zazwyczaj jedno z trzech pytan
            komisji dotyczy własnie bibliografii (sprawdza, czy rzeczywiście znasz teksty
            i źródła, na które się powołujesz).)
            • gdabski Re: plan prezentacji 12.09.04, 20:50
              Hmmm. Teksty literackie. A jakie pozycje mogą znaleźć się w literaturze
              podmiotu do tematu np. o dziennikarstwie sportowym w rtv?

/Gdabski
              • Gość: myslak Re: plan prezentacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 23:39
                Robisz nagrania, analizujesz język, dokumentujesz w planie (tytuł, stacja,
                dziennikarz itp). Gwoli przykładu możesz mieć jakies krótkie nagranko ;)
                To też "literatura podmiotu". L. przedmiotu to np. podręczniki z nauki o języku.
        • Gość: megane Re: megane !!! ważne! IP: *.enformatic.pl 14.09.04, 18:45
          Hehe, Panie Myslak, cóż z tego, kiedy to tylko teoria... Chyba nie po to
          napisalam swoj list, by pochwalić sie ignorancją w dziedzinie nowej matury, ale
          żeby pokazać jak różne są zasady Mojej Polonistki od tych zawartych w
          informatorze... W teorii to są możliwe konsultacje... w Mojej Szkole niestety
          nie... W komisji będzie Moja Polonistka, aczkolwiek niekoniecznie będzie mnie
          egzaminowała (gdyż komisję będziemy losować)... A pracę o objętości 12-14 stron
          mamy ładnie zaprezentować. Poza tym jedna osoba-jeden temat! I co z tego że w
          informatorze jest inaczej?! To przecież Moja oryginalna i jedyna w swoim
          rodzaju Szkoła. Aha i jeszcze jedno- Sapkowski nie wchodzi niestety w grę... to
          już oficjalnie ogłoszone. Hmm.. można to zmienić, ja wiem... pokazując Mojej
          Polonistce informator. Ale kto się Jej sprzeciwi? Nie ja...
          • Gość: myslak Re: megane !!! ważne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 19:05
            W takim razie składam wyrazy współczucia.
            No i obawiam się, że w razie kontroli mogą wam unieważnić ustną maturę, bo
            będzie niezgodna z regulaminem ;(
            Wystarczy, że dowie się o tym wasze OKE.
      • Gość: golba Re: całkowita szydera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 17:00
        Czlowieku podtrzymujesz mnie na duchu. Myslalam ze tylko ja tak trafilam ze nic
        nauczycielom nie chce sie robic. Ale przynajmniej tematy w mojej klasie moga
        sie powtarzac, tyle ze prezentacje na ten temat maja byc "diametralnie
        rozne"(cytuje). Tylko ciekawe jakie sa jeszcze inne lektury obowiazkowe na
        temat dziecka oprocz standrdowych typu Antek, Janko Muzykant czy Blaszany
        Bębenek. Bo takich, które nie maja zadnych nagrod, albo nie sa lekturami
        wybierac nie wolno. Jeszcze nie daj Boze nauczyciele musieliby je przeczytac i
        mogliby przypadkiem zobaczyc jak to jest gdy zwykli uczniowie musza przeczytac
        w miesiacu 5 lektur typu Chlopi, Nad Niemnem, Wesele, Ludzie bezdomni i Jadro
        ciemnosci.
        • Gość: ulencja Re: całkowita szydera IP: *.magma / *.magma-net.pl 27.09.04, 22:41
          Czy Ty czasem nie chodzisz do jednego z wroclawskich liceow?:)))
          Pozdrawiam,znam ten bol...
      • Gość: golba Re: całkowita szydera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 17:06
        Co zas sie tyczy pokazu slajdow czy innych materialow przez komputer, to nam
        non stop przypominaja historyjke (polonistka mowi o niej "anegdotka") sprzed 2
        lat, gdy po raz pierwszy zdawano nowa mature i dziewczyna przygotowala
        materialy na komputerze i przyszla z laptopem. I tyle czasu podlaczala go ze
        zostalo jej tylko 5 minut na prezentacje. Mnie to dziwnym trafem nie smieszy,
        bo bylam swiecie przekonana, ze po pierwsze to szkola ma zapewnic sprzet, a po
        drugie ze uczen ma czas na przygotowanie sprzetu potrzebnego do prezentacji.
        Jezeli tak ma byc dalej, to 3/4 mojej szkoly nie zda matury ustnej.
        • Gość: Kasia Re: całkowita szydera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 18:16
          Moja kumpela miała w 2002 temat "Komizm jako obrona przed absurdami
          totalitaryzmu na przykładzie dramatów Tanga i Szewców oraz fimów Miś i Rejs"
          Temat fajny, naharowała się, ale żeby było lepiej - wzięła ze soba płytkę z
          nagranymi fragmentami filmów dla zilustrowania "nowomowy", a jeszcze na wszelki
          wypadek tasme video z tymi samymi fragmentami. Wczesniej oczywiście zgłosiła
          zapotrzebowanie na sprzet! Wieczorem przed egzaminem coś ją tkneło, pozbierała
          fotosy z filmow i Cogito, wpięła do segregatora zrobiła cos w rodzaju albumu z
          cytatmi i ilustracjami.... No i zgadnijcie jak było? Płytki nie wystartowaly,
          bo szkolny komputer okazal sie za słaby, video niby szło, ale ekran tv był
          czarny - ratowała się tym nieszczesnym albumem, ale i tak cała misternie
          przygotowana prezentacja jej sie rozsypała. Uważajcie więc z tymi pomocami.
          Jesli już, to weźcie własnego laptopa i podłaczcie go tak, żeby po wejściu do
          sali wystarczyło tylko wcisnąć guzik.
      • Gość: Alek Re: całkowita szydera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 15:56
        Nauczyciel nie ma prawa mówić CI jakie lektury masz brać, jak chcesz to możesz
        wziąć tego Sapkowskiego(o ile będzie pasował do tematu). Jest coś takiego
        powiedziane, że dajesz tą kartkę z planem prezentacji odpowiednio wcześnie,
        żeby się mógł nauczyciel lub egzaminator odpowiednio przygotować.
    • Gość: ala Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 11.09.04, 18:48
      W mojej budzie tematy na maturę podadzą w poniedziałek (!!!) - 13 września.
      Może ktoś mógłby podać mi linka do strony z tematami (no chyba że wszędzie są
      inne :/)...bo ja już naprawdę nic nie wiem...
      • Gość: myslak wszędzie są inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 18:54
        Tematy układają poloniści z danej szkoły, zatwierdza OKE.
        Uważajcie przy układaniu prezenatacji ze ściąganiem gotowców (Perspektywy,
        Cogito), mozna wyjść poza temat albo nie spełnić jego założeń!
    • Gość: gola Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 16:51
      Przejrzyj tematy w Cogito, to moze cos cie natchnie. Wielka z ciebie
      szczesciara, ze znasz tematy juz tak dlugo. Mi podali dopiero we wrzesniu i nie
      chca wytlumaczyc o co w nich chodzi. Czy tylko ja trafilam na nauczycieli,
      ktorzy chca na ustnej przeprowadzic jak najwiekszy odstrzal czy moze jeszcze
      ktos mial takie szczescie?
    • Gość: Alek Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: 212.180.161.* 17.09.04, 13:45
      Aja wymyśliłemswójisię dowiedziałem,że tak można było tylko do kwietnia. Wiecie
      o czym ja w kwietniu myślałem? Na pewno nie o maturze.
      • Gość: chester_1986:) Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 10:53
        nam podali tematy jush 1 wrzesnia na rozpoczęciu roq...a mielsmy wybrac do 20
        wrzesnia...a deklaracje mamy oddac do 28 wrzesnia...a uwas jak??...jakie
        powybieraliscie tematy...??bo moj brzmi:"Bohaterzy literaccy, ktrzy moga byc
        wzorem dla wspołczesnego czlowieka."...mi sie podoba:)
        • Gość: ja Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.telkab.pl 23.09.04, 16:58
          Ja wybrałem "na czym polega zjawisko filmu kultowego", zajebisty jest ten
          temat, co nie? :)))
    • Gość: lukas Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 23.09.04, 17:14
      moj temat : totalitaryzm w literaturze czy cos tam
      • another_story Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze 23.09.04, 18:28
        Gość portalu: lukas napisał(a):

> moj temat : totalitaryzm w literaturze czy cos tam

Skup się na opisywaniu "czy coś tam", komisja będzie pod wrażeniem.
    • Gość: BlackCat Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.magma / *.magma-net.pl 23.09.04, 20:06
      Ja mam już wybrany temat ale okazalao sie ze kilka osob chce ten sam co ja i co
      teraz zrobić?? ja nie zamierzam rezygnowac z niego bo juz nawet tak jakby
      opracowalam co w nim umieszcze i gdzie znajde materialy :P

Pozdrawiam
    • Gość: Tomekk Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.ssnet.pl 24.09.04, 20:58
      a ja juz wybrałem sobie temacik i własnie zbieram juz po leku materiały
      temat : "Przedstaw Literackie i Plastyczne
      portrety wielkich postaci historycznych w dziełach wybraych twórców" wydawał mi
      sie najbardziej normalny ze wszystkich :P
      • Gość: dwujezyczna Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.tychy.msk.pl 24.09.04, 21:10
        a czy moze ktos laskawie mi powiedziec po sranie mamy pisac mature dwujezyczna
        z angola jesli na zadnej z uczelni(poza UAM w poznaniu) nie okreslili jak beda
        puntkowac ten typ matury ??!!!! a przeciez poziom mamy o wieeeele wyzszy niz
        banalna rozszerzona :((((((( a na dodatek musimy zdawac histe po angielski , bo
        mamy na swiadectwie napisane ze jest nauczana w jezyku wykladowym czyli ang. a
        to jest gowno prawda! ! chociaz bym miala pisac petycje do samego prezydenta
        nie bede pisac matury z histy po ang. skoro przez dwa lata mielismy zaledwie 5
        godzin histy po ang ! cholewica , do bani z ta cala reforma!
      • Gość: Amdzia Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 27.09.04, 21:07
        echhh ja pomimo tego iz temty dostałam jeszcze w czerwcu przeczytałam je
        tydzień temu... bbyło to strasznie nieodpowiedzialne z mojej strony i jestem o
        tym swięcie przekona.. teraz nie mam czasu sie z a nie zabrac a zostało mi już
        tylko 3 dni...
        czytając wszytskie posty w których piszecie jak pogwałcane są nasze prawa jako
        maturzystów wytrzeszczałam oczy i sczena mi opadała przecież to jest niezgodne
        z prawem !!! włosy mi iś en agłowie jeza jak do czegos takiego możez
        dochodzić... ja nie mam żadnych zastrzeżeń co do wyborów tematu i ich
        opracowywania także współczuje wszytkim kótrzy maja ibnaczej...

p.s. ja nigdy nie potrafiłam sie zdecydowac i już wpadam w panike......... :(
        • Gość: rfge Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.aster.pl 29.09.04, 14:51
          a ja sobie dzis wymyśliłam temat :-)))) rano został zaakceptowany i fruu do
          roboty !! :-))
        • Gość: daniel Re: Prezentacje z polskiego na nowej maturze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 13:56
          o co chodzi z tym prezentowaniem
      • Gość: Dorota wieś i chłopstwo w literaturze polskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 14:43

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka