12.09.04, 17:39
1. Czy jeżeli zdaje się język (obcy pierwszy)ustny na poziomie rozszerzonym,
to można go pisemnie zdawać na poziomie podstawowym?
2. Jeżeli zdaje się maturę na poziomie rozszerzonym, a zda się ją w części
podstawowej li tylko, a rozszerzenia nie, to czy będzie zaliczona (w stopniu
podstawowym rzecz jasna)?
3. Do kiedy uczelnie maja podać swoje wymogi rekrutacyjne na 2005/2006?
Obserwuj wątek
    • latajacy_rosomak Re: pytania 12.09.04, 19:57
      1) przedmiot zdaje się na tym samym poziomie zarówno ustną jak i pisemną część
      2) będzie zaliczona na poziomie podstawowym
      • megxx czy to gdzieś pisze? 12.09.04, 20:03
        Przeczytałam informator do języka polskiego i do jęz. niemieckiego i nie
        znalazłam takiego jednoznacznego sformułowania.
        • latajacy_rosomak kołaczą mi się po głowie 12.09.04, 20:24
          te informacje po rozmowach licznych z nauczycielem i wertowaniu informatorów.
          Spytaj się i Ty belfra swego, a wtedy będziesz miała pewność, że ja farmazonów
          nie plotę (bo to też jest możliwe:))
        • gdabski Re: czy to gdzieś pisze? 12.09.04, 21:03
          Zobacz w informatorze pytanie 13 w części "Matura 2005 w pytaniach uczniów".

/Gdabski
          • megxx to racja, umknęło, ale co do poziomu 12.09.04, 21:40
            raczej mam wątpliwości, gdzie pisze, że obie części trzeba zdać na jednym poziomie
            (sprawa dotyczy mojego syna, ale ja jestem ciekawską matką, idę w czwartek na
            zebranie, chcę być przygotowana, chcę zadawać konkretne pytania, może i Wy macie
            jakieś wątpliwości)
            Dodam, że mój syn jest dysgrafikiem i dysortografikiem(autentycznym-zaburzenia
            słuchu fonemowego-cokolwiek to jest, a dysgrafię ma chyba po matce, ale to jest
            do opanowania jak pisze się oddzielnie literki), gdy zadzwoniłam do OKE
            usłyszałam, że może w październiku zostanie ustalone co i jak.
            W informatorach pisze, że to zależy od okregowej OKE. W egzaminie gimnazjalnym
            było wydłużenie czasu pisania, co umożliwiło synowi sprawdzenie wyrazu, po
            wyrazie(tak mają te typy, ale nie chcę o tym pisać, bo się wkurzam, wszak na
            czole nie ma tabliczki: dys.. i jedynie komp go ratuje, bo inaczej ludzie
            traktują go jak idiotę, a w badaniach wyszło: wysoki iloraz inteligencji).

W jego szkole są pełne możliwości posadzenia każdego maturzysty przy osobnym
            kompie. Jak myślicie, czy to byłoby zubożenie poziomu egzaminu?
            Mnie się wydaje, że swiat idzie naprzód i tłumaczenie, że ludzie oduczą się
            pisać ręcznie jest głupie. Na szczęście nie musiałam się uczyć drapania na
            tabliczkach, a przecież to kiedyś było normalne.

• jczar Re: to racja, umknęło, ale co do poziomu 01.10.04, 23:45
              Radzę szukac odpowiedzi w CKE - przepisy i procedury obowiazują w całym kraju
              takie same, ustalane są centralnie. Poza tym mozna zasygnalizować problem.
              Radzę też zwrocić się do Centralnej ze szczegółowymi pytaniami. Tam są
              najbardziej kompetentni na tym etapie eksperci. Adres cke@edu.pl
              Zwrocenie sie do nich pozwoli upowszechnić odpowiedź ku pozytkowi innych
              zagubionych.
    • kubuspuchatek18 Re: pytania 12.09.04, 22:04
      1. wydaje mi się, że można zdawać na różnych poziomach.
      2. jeżeli uczeń nie zaliczy częście rozszerzonej a zaliczył postawową to am
      zaliczoną amturę na poziomie podstawowym.
      3. do końca maja 2004.

pozdrawiam, Julcia:)
    • kubuspuchatek18 Re: pytania 12.09.04, 22:05
      jeszcze jedno: wyszedł już informator Perspektyw o rekrutacj 2005/2006. myśle,
      że warto się zaopatrzyć. sama kupiłam i sie przydaje. zwłaszcza że nie na
      wszystkich www uczelni wymogi są podane.

Julcia:)
      • megxx kubusiupuchatku18 13.09.04, 10:42
        A skoro go już masz, to czy możesz zajrzeć, czy AGH podało swoje wymogi?
        • kubuspuchatek18 Re: kubusiupuchatku18 15.09.04, 21:30
          Droga megxx,
          oczywiście sprawdzę ale w tej chwili nie mam tego informatora. krąży aktualnie
          gdzieś po mojej klasie. liczę na to, że w najbliżzych dnaich dostanę go z
          powrotem. jeśli tylko wpadnie mi w łapki to sprawdzę i napiszę.

pozdrawiam, Julcia:)
      • tussa Re: pytania 18.09.04, 19:13
        Nie kierujcie się tym informatorem!!! Niektóre informacje są błędne, lepiej
        sprawdzić bezpośrednio na uczelni albo zadzwonić. Maturzyści wszystkich krajów,
        łączcie sie:)
    • nowa-maturzystka Re: pytania 15.09.04, 20:52
      mozesz zdawac jezyk obcy ustny na poziomie podstawowym a pisemny na
      rozszerzonym (ja tak robie) albo tez na odwrot: ustny na rozszerzonym a pisemny
      na podstawwowym. no albo tez wiadomo mozes zdawac oby dwa na tych samych
      poziomach.
      pozdrawiam :)
      • rodzynia Rekrutacja na AGH, jak jeszcze nie znaleźliście :) 16.09.04, 10:56
        galaxy.uci.agh.edu.pl/~dzn/dzial_nauczania/zas_rek_05_06_nowa.htm
        • megxx Dzięki 17.09.04, 20:22
          Fajnie to wygląda. Dobrze, że to mojego syna, nie mnie to dotyczy.
          A tak w ogóle mój komentarz do tej matury jest taki: sami nie wiedzą o co w tym
          wszystkim im samym chodzi.....
          No, ale zawsze nowe rodzi się w bólach.
          • myslak o dysfunkcjach 18.09.04, 14:43
            Najnowsze informacje: przełużony czas pisania mogą mieć tylko dyslektycy i nie
            dotyczy to matury. Niestety. Tylko egzaminy niższego szczebla. Nie będę
            komentował ;(
            Dysgraficy- jeśli mają to wpisane na orzeczeniu z PPP, mogą pisać pracę na
            komputerze. Trzeba to odpowiednio wcześniej zgłosić do dyrekcji, a ona do OKE.
            Dysortografia ma wpływ tylko na inną punktację (nie liczy się błędów ort. i
            int., pozostałe językowe -tak)
            Pamiętajcie, że orzeczenie z PPP jest ważne 2 lata (poradnia musi mieć
            uprawnienia, nie każda prywatna je ma). Jesli macie starsze, trzeba wystapić do
            PPP o aktualizację. Data nie może być późniejsza niż 30.09 roku egzaminacyjnego.
            • megxx Re: o dysfunkcjach 18.09.04, 15:22
              Czytałam, że o tym jakie bedą metody traktowania dysfunkcyjnych zadecydują OKE,
              to może powodować różnice. W mojej OKE powiedzieli(latem pytałam), że w
              październiku to może już coś będą wiedzieć na ten temat.
              Na wniosku o zdawanie matury w sposób dostosowany do indywidualnych... pisze, ze
              można o komputer wystąpić. A w ogóle to mozna ponoc mieć na pisemnym słownik
              poprawnej polszczyzny i słownik ortograficzny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka