Dodaj do ulubionych

pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.lan / 81.15.233.* 28.11.04, 10:30
spójrzcie jaki temat mam na mature ustnom z polaka: "dezintegracja osobowo[ci
w swiecie form i stereotypów (np. Kafka, Schulz, Gombrowicz,
Rózewicz).Przedstaw sposoby kreowania portretów w wybranych utworach.Czy ktos
mi podpowie od czego mam zaczonc ,co uchwycic w tej pracy? z góry dzienkuje
za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: M Re: pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.elk.mm.pl 28.11.04, 16:15
      Temat ciekawy i prosty. A tematu na maturę ustną nie "nie ma",ale się
      wybiera.Samodzielnie,po przemyśleniu,czy wiem,o czym mam mówić komisji przez 15
      minut.Piekną polszczyzną,bo za to otrzymuje się 50% punktów.
      • Gość: mosze Re: pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lan / 81.15.233.* 28.11.04, 19:38
        dzienki za odpowiedź pokrako.taka mądra(y) jesteś a ani słowa nie napisałaś(eś)
        o tym co byś w takiej pracy ujął/ujeła.wielkie dzięki. każdy mądry tylko nie
        wtedy jak sam ma coś napisać
        • Gość: asia Re: pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.kim.pl 28.11.04, 19:58
          najlepiej zacznij od nauki ortografii :]
    • another_story Re: pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.11.04, 21:51
      Mosze, oni mają trochę racji. Nie rozumiem, po co wybierać temat, do którego
      sami nie jesteśmy przekonani. Tym bardziej, że - moim zdaniem - to konkretne
      zagadnienie nie może uchodzić za łatwe. Wymaga gruntownych przemyśleń... i
      przede wszystkim znajomości utworów wymienionych pisarzy.

Nie wiem, co Ci polecić, bo temat można "rozgryźć" na kilka sposobów. Przede
      wszystkim przejrzyj prace historyków literatury (np. "Dwudziestolecie
      międzywojenne" Jerzego Kwiatkowskiego czy "Grę w Gombrowicza" Jerzego
      Jarzębskiego). O lekturze wybranych dzieł nawet nie wspominam, ponieważ to
      oczywiste. Selekcji musisz już dokonać sama. Trochę dziwi mnie obecność Schulza
      przy takim temacie, bo on mi się kojarzy bardziej z mityzacją niż
      dezintegracją. Ale autorzy na pewno wiedzieli lepiej niż ja :).

Życzę powodzenia, pozdrawiam.
      • Gość: mosze Re: pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lan / 81.15.233.* 29.11.04, 16:15
        łatwo wam mówić.chodzicie do normalnej szkoły. u nas było:kto pierwszy ten
        lepszy.mi został ten temat.nad czym tu mysleć?jestem dyslektyczką.przperaszam
        wszytskich, że tak pisze.podajcie numery kont to wam wpłace
        rekompenstae.przepraszam że żyje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka