Dodaj do ulubionych

PRÓBNA Z POLSKIEGO 7.12.woj.dolnoslaskie

IP: *.otvk.olawa.pl 06.12.04, 16:55
czy jest tutaj ktos kto jutro pisze mature z polskiego?o ktorej piszecie?
przygotowujecie sie cos?
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: PRÓBNA Z POLSKIEGO 7.12.woj.dolnoslaskie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.12.04, 17:08
      ano ja pisze. uczyc sie nie ucze, to tylko probna...
      • Gość: maturzystkaa Re: PRÓBNA Z POLSKIEGO 7.12.woj.dolnoslaskie IP: *.otvk.olawa.pl 06.12.04, 17:38
        a o której godz.zaczynacie?
    • Gość: devi Re: PRÓBNA Z POLSKIEGO 7.12.woj.dolnoslaskie IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 06.12.04, 18:19
      ja czytam sobie opracownia. pisze od 12. ciekaw jak pojdzie.szkoda ze nie
      bedzie lalki bo ostatnio ja ,mieli:(jutro porownamy prace.pozdrawiam.powodzenia
      • Gość: maturzystkaa Re: PRÓBNA Z POLSKIEGO 7.12.woj.dolnoslaskie IP: *.otvk.olawa.pl 06.12.04, 19:14
        my rowniez od 12 zaczynamy.ja wlansie tez zaczelam sobie lektury
        przypominac,potem mam zamiar jeszcze jakis test rozwiazac...
        Rowniez zycze powodzenia,do jutra
      • Gość: Kasia Re: PRÓBNA Z POLSKIEGO 7.12.woj.dolnoslaskie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.12.04, 16:58
        hehe a widzisz byla lalka ;-)
        pisałam o niej, bo lubie ta ksiazke, ogolnie pozytywizm lubie.
        ale temat był jakis dziwny
        na prawdziwej chciałabym miec Dżumę albo Zbrodnie i Karę ;-)
        • Gość: rodzynia Jakie mieliście tematy wypracowań z polskiego? IP: *.krak.tke.pl 07.12.04, 17:10
          Jestem z Rzeszowa i pisałam tą warszawską próbną maturę. Jestem ciekawa jakie
          mieliście tematy wypracowań na podstawowym i rozszerzonym z polskiego.
          Z tego co widzę to na podstawowym mieliście coś z "Lalki", to tak jak my :)

Pozdrawiam
          • Gość: kasia Re: Jakie mieliście tematy wypracowań z polskiego IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.12.04, 17:14
            czytanie ze zrozumieniem było o tolerancji
            a wypracowania (moze nie przytocze tu ich dokładnie ale ich sens)
            miałas wiersz mickiewicza "oda do młodosci" i tetmajera "koniec wieku" (jak sie
            nie myle) i na podstawie tych dwoch manifestów porównac pokolenia.
            a z lalki to na podstawie podajen sceny i znajomosci lektury trzeba było podac
            powody przegranej wokulskiego
            • Gość: rodzynia Re: Jakie mieliście tematy wypracowań z polskiego IP: *.krak.tke.pl 07.12.04, 17:29
              Dzięki :)

My mieliśmy postrzeganie miłości i małżeństwa przez bohaterów "Lalki". Były
              fragmenty o Łęckiej, Wokulskim i Starskim. Zresztą pewnie wiecie to z gazety :)
              Ale to ciekawe, że akurat dali pytania z tej samej lektury...

Pozdrowionka
              • Gość: kasia Re: Jakie mieliście tematy wypracowań z polskiego IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.12.04, 20:11
                i pewnie dlatego nie bedzie jej na prawdziwej. troche szkoda, ale trudno. a Ty
                co bys chciała miec. z reszta napisz do mnie na GG to sobie pogadamy 1474647
    • Gość: wrocławianin Re: PRÓBNA Z POLSKIEGO 7.12.woj.dolnoslaskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 10:08
      Przed maturą trzeba sięzrelaksować... Naprawdę!!
      Muzyka, coś smacznego, herbata.]
      Trzymam kciuki za wszystkich
      maturzysta.
    • Gość: wrocławianin Re: PRÓBNA Z POLSKIEGO 7.12.woj.dolnoslaskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 17:32
      Tematy matury rozszerzonej z polskiego:
      1/Analiza i interpretacja wiersza pt. "Szybki wiersz" Adama Zagajewskiego
      2/ Jak kobiety kupują. Omów jak narrator opisuje sposoby zachowań kobiet.
      Fragmenty: Lalka (Izabela kupuje rękawiczki) i Esther Stefana Chwina
    • karodzaj Re: PRÓBNA Z POLSKIEGO 7.12.woj.dolnoslaskie 07.12.04, 18:33
      1. czytanie ze zerozumieniem nie było łatwe!!!!

2. wypracowanie z podstawowego- zdecydoanie LAlka,
      3. na rozszerzonym..... też Lalka i Esther, bo lubię chwina :) Na kilka rzeczy
      nie wpadłam i generalnie mogło być lepiej, ale jestem zadowolona
      • Gość: mmmmmmmmmmmmm Re: PRÓBNA Z POLSKIEGO 7.12.woj.dolnoslaskie IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 07.12.04, 20:00
        a ja kompltenie nie wiedziłam o co chodzi na rozszerzonym o tej izabeli i
        esther,coś tam wypisałam ale pewnie zle.
        czytanie ze zrozumieniem bzło proste,ale niestety mało czasu.
    • kadlubek07 Re: PRÓBNA Z POLSKIEGO 7.12.woj.dolnoslaskie 07.12.04, 22:13
      szkoda...teraz na majowej maturze na pewno nie bedzie Lalki...ja pisze próbna 14go, ciekawe, czy tez bedzie ?:) taka fajna lektura...
      Przypusczam, że w maju bedzie jakas inna pozytywistyczna lektura albo cos z XXlecia... jakas polska powieśc...
      Typuje Ludzi Bezdomnych, Przedwiosnie, Granice....co Wy na to?
      • Gość: p_wrobel1986 Re: PRÓBNA Z POLSKIEGO 7.12.woj.dolnoslaskie IP: *.citysat.com.pl / 80.48.70.* 07.12.04, 22:25
        Zebyśmy sie nie przeliczyli,wszystko jest mozliwe i lalka moze sie pojawic na
        maturze w czerwcu.

tekst moim zdaniem był trudny, a pytania nie zbyt jasno sformułowane - poszło
        mi jednak całkiem nieźle

Ja pisałem temat o Odzie do młodosci i Koniec wieku - wydaje mi sie ze tez
        psozlo mi w miare ok i chyba temat sam w sobie nie byl zbyt ciezki choc to moze
        moje subiektywne odczuie...

Na rozszerzonej zas bylo hmm... ciezko - napisailem mysle ze dobrze ale nie
        jestempewien ja wybralem ,,Szybki wiersz" i pisalem esej interpretujacy - jak
        myslicie czy on w tym wierszy zginol w wypadku samochodowym bo sa sprzeczne
        opinie. tematy na rozszerzonej byky bardzo ciezki - dla mnie wyborpomiedzy
        mniejszym zlem!
        • agniecha_k Re: PRÓBNA Z POLSKIEGO 7.12.woj.dolnoslaskie 08.12.04, 07:56
          ja równiez na rozszerzonej wybralam pierwszy temat
          obawiam sie, ze troche pokopalam interpretacje, z analiza na szczescie nie
          mialam zadnych problemow
    • agniecha_k klucz 08.12.04, 08:02
      podstawowa:
      www.oke.wroc.pl/pdfy/matura.grudzien/j.polski/model.Arkusz.I.pdf
      rozszerzona:
      www.oke.wroc.pl/pdfy/matura.grudzien/j.polski/model.Arkusz.II.pdf
      • Gość: gość Re: klucz IP: *.daminet.pl 08.12.04, 09:27
        jak patzre z perspektywy czasu, to musze powiedzieć, że nie była taka trudna.
        Tekst o tolerancji był dziwny (wydaje mi się że były w nim błędy) a pytania jak
        już wcześniej ktoś powiedział niejasno sprecyzowane (przynajmniej niektóre) hmm
        wypracowanie: wzięłam Lalkę :) i napisałam jakieś głupoty, po sprawdzeniu w
        kluczu nawet nie iedziałam, że trzebabyło takie rzeczy napisać. W sumie to
        jednak trzebabyło wziąć tę odę :D podsumowując chyba tym razem mi się nie
        udało :D n ale nic, do maja jeszcze trochę czasu, wtedy się uda! a diś
        angielski, myślę, że będzie zdecydowanie lepiej. Wszystkim powodzenia!
        • Gość: Marta Re: klucz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 14:45
          I co?czy na angielskim było lepiej?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka