Dodaj do ulubionych

CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓRCZOŚĆ

IP: 212.160.253.* 13.12.04, 14:17
WYBRALAM TEN TEMAT I TERAZ JESTEM W KROPCE. NAUCZYCIELKA RADZI KAFKA-SCHULC [
MOTYW OJCA], SAMOBÓJCY PISARZE, ITP. CZY MACIE POMYSŁ NA CIEKAWE
PRZEDSTAWIENIE TEMATU NA PODSTAWIE BIOGRAFII PISARZY "PRZERABIANYCH" W SZKOLE?
BEDE ZOBOWIĄZANA
Obserwuj wątek
    • Gość: foxik Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 14:39
      poszukaj w wierszach omawianych na lekcjach, wydaje mi się ze coś w nich na
      pewno znajdziesz.

Pozdrawiam
      • Gość: enona Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.12.04, 17:16
        Weź romantyków: Słowacki, Mickiewicz, Werter czy też poeci
        współcześni /przeklęci/. Pozdrawiam
      • Gość: panda Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR IP: *.aster.pl 13.02.05, 20:10
        nawizujac do romantyzmu:goethe i jego werter. jak poszukasz to znajdziesz nawet
        kto sie tak niefortunnie postrzelil. Pozdrawiam
    • mootya Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR 20.12.04, 20:56
      ja wybralam! bede pisac o Kafce (moze ide na latwizne ale dla mnie liczy sie
      przede wszystkim matura z geografii, a polski byle zdac na przyzwoitym
      poziomie). mozesz pisac o mickiewiczu- w dodatku matura 2005 do filipinki jest
      nawet mini-konspekt do tematu o wplywie biografii mickiewicza na jego
      twórczosc. oprocz kafki, mickiewicza, slowackiego, kochanowskiego mozesz
      wybierac sposrod szeregu interesujacych biografii rosyjskich pisarzy:
      bułhakowa, dostojewskiego, jesienina(<=ten akurat był poetą). pozdro
    • Gość: maturient Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.04, 19:20
      Ja chciałem być ambitny i wziąść jakiegos ciekawego np. o Gombrowiczu myślałem ale doszedłem do wniosku że i tak matury ustnej nigdzie nie biorą pod uwagę a na nadmiar czasu nie narzekam więc zdecydowałem się na żeromskiego. Chciałem wziąść slowackiego ale ktos tam już w szkole go wziął, a nie chciałem sie powtarzać hehe. Wydaje mi sie że się nada żeromski, tylko eszcze nie wiem z czego to zrobić hehe ale cos się znajdzie napewno o nim. Pozdrawiam
    • Gość: ja_wybralem Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR IP: *.udn.pl 23.12.04, 20:49
      Ja wybrałem i bee pisał o Żydku z Litwy Mickiewiczu o klasyku dobrej powieści
      T. Mostowiczu o Petrarce i o Ewangelii św. Łukasza (mam dokladnie "Wpływ
      biogafii na dzieła literatury na przestrzeni dziejów"
    • Gość: Olka Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 12:58
      Ja wybrałam temat "Biografia artysty i światopogląd epoki jako czynnik kształtujący twórczość literacką"...kazano mi opisać jednego autora.Wybrałam Dostojewskiego.
      • mootya Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR 26.12.04, 13:11
        a ja własnie czytam 'zbrodnie i kare'. tez myslalam o dostojewskim i
        bulhakowie, ale ostatecznie stwierdzilam ze kafka bedzie chyba
        najodpowiedniejszy. chcociazby z racji tego, ze posiada mniejszy dorobek
        literacki=>mniej ksiazek trzeba bedzie analizowac ;-). jednakze... zagłebiając
        sie w powiesc dostojewskiego mam coraz wieksza ochote zabrac sie wlasnie za
        jego zyciorys. a moze wybiorę i kafke, i dostojewskiego...?
      • Gość: Ania Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR IP: *.leszczyny.net 09.02.05, 14:51
        Hej ja też wybrałam Dostojewskiego mamy takie same tematy więc może się
        zgramy :D Co Ty na to? Pozdrawiam <3-m sie>
        • mootya Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR 12.02.05, 01:01
          chyba jednak się nie zgramy co do wyboru pisarza, bo ja jednak piszę o kafce.
          ale może się zgramy co do tego jak w ogole napisac taka pracę, od czego zacząć,
          jak zaprezentowac... jakies ciekawe pomysły?
    • Gość: pomocna lapka pomocna ksiazka / bryk... IP: *.icpnet.pl 14.02.05, 16:54
      Jest taka ksiazka: www.interesik.pl/ksiazka.php?id=144323 Są tam dwa
      tematy o wplywie biografii na tworczosc - dwa doprecyzowane, czyli - o ile
      dobrze pamietam,bo nie mam tej ksiazki pod reka - to Schulz i Kafka. Na kazdy
      temat jest przeznaczone kilkanscie stron: biografie, plan prezentacji, napisana
      prezentacja, reprodukcje, cytaty itp. Bardzo pomocna ksiazka... ;)
      • mootya pomocna łapko! 27.02.05, 17:14
        nie moge znalezc tej ksiazki w ksiegarniach. a jakbys, pomocna łapko, byla taka
        miła i uczynna, i zeskanowala kilka stron poswieconych kafce z tej ksiazki,
        ktora posiadasz i i przeslala? ja bym byla bardzo wdzieczna a ty bys zaliczyla
        dobry uczynek :-) jesli bys sie zdecydowala to daj znac- a jesli nie- to
        trudno.. bede szukac dalej... pzdr
    • Gość: maturient Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.05, 21:10
      Ja wybrałem żeromskiego. Jakby ktoś mógł cos pomóc to bardzo chętnie. PS. Propozycje napisania pracy mnie nie interesują tak dla jasnosci :D
    • mootya Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR 21.02.05, 18:16
      wiecie co przyszloroczni maturzysci? NIE WYBIERAJCIE SOBIE DO OPRACOWANIA
      BIOGRAFII I TWORCZOSCI KAFKI!!!
      nie jestem w stanie przebrnąc nawet przez jadną ksiązke jemu poswieconą.
      maskara! w co ja sie wpakowalam...
      • Gość: Betty Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.05, 15:01
        hej :) ja też właśnie wybraąm Kafke i nie wiem od czego zaczać...może masz
        jakiś pomysł? pozdrawiam :)
        • mootya Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR 27.02.05, 17:10
          heh- a moze ty masz jakis pomysl? ja tez kompletnie nie wiem jak tego
          kafke 'ugryzc'... tzn. od czego w ogole zaczac opracowywanie tak sformulowanego
          tematu- 'wplyw biografii na tworczosc'.
          moze zaczac jakas historyjką/opowiastka z zycia kafki ukazujaca jego
          nieprzecietna osobowosc? tak na marginesie- czytalam na jednej stronie
          internetowej ze jego 'zamek' to jeden z najtrudniejszych w odbiorze utworow
          literatury swiatowej... a ja niestety jestem dosyc marna interpretatorka
          wszelkiej literatury.
          jeszcze nie przczytalam ksiazek poswieconych kafce ktore mam - jak to zrobie
          moze cos mnie natchnie i jakos sie ten temat zrealizuje.
          • Gość: Anka Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR IP: *.leszczyny.net 03.03.05, 14:55
            Chętnie bym wam pomogła i nadesłała kilka propozycji na temat wpływu biografi
            na twórczość poety ale ..... ja nie wiem od czego zacząć :| Kurcze za niedługo
            matura a ja ani nie zaczełam chyba sie załamie ==> dla jasności wybrałam
            Dostojewskiego.
          • Gość: Betty Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.05, 17:57
            no właśnie kompletny brak jakichkolwiek pomysłów...na początku ten temat
            wydawał mi się ciekawy, ale teraz gdy przyszło zabrać się do jego realizacji to
            kompletna pustka w głowie...:(
            • Gość: Anka Re: CZY KTOŚ WYBRAŁ TEMAT"WPŁYW BIOGRAFII NA TWÓR IP: 195.117.166.* 07.03.05, 14:57
              Wiecie co mam super pomysł ja już zgromadziłam materiały i mam już napisanej
              kilka stron tej pracy o Dostojewskim. Jeżeli również macie cos napisanego
              możemy sie wymienić i przesłac sobie. Jeżeli jest ktoś zainteresowany podaje
              mój numer gg 8824931 :) Piszcie ja napewno Wam odpisze "Razem napiszemy mature".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka