Dodaj do ulubionych

co to będzie?

IP: *.one.pl 28.03.05, 20:00
jak myslicie, jakich lektur mozna sie spodziewac na maturze?? Myslicie, ze
dadzą nam coś najprostszego czy wrecz odwrotnie? Wydaje mi sie, ze dadza cos
z lit. polskiej i cos co dlugo walkowalismy na lekcjach - Lalka, Wesele ,Pan
Tadeusz... A jakie sa Wasze typy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kulo Re: co to będzie? IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 28.03.05, 20:04
      ja licze na moja ulubione lekture: "lalke" :D, ale bede tez zadowolony
      z "przedwiosnia", "ludzi bezdomnych", "granicy" czy "tanga" czyli te najprostsze
      byle nie bylo nic z kupowatej 4 : pan tadek, dziadki 3, kordek i Pochalp, wojna
      chlebcinska i tak-boska komedia tez lepiej zeby nie bylo, reszta moze wzglednie
      byc
      • dohaze Re: co to będzie? 28.03.05, 21:47
        ja mialam lalke na probnej, chyba sie juz nie powtorzy?;p
        • Gość: Kaja Re: co to będzie? IP: *.ssnet.pl 28.03.05, 22:13
          W o gole duzo było "Lalki" na próbnych, ale ja bym nie miała nic przeciwko, żeby
          sie powtórzyło. Mam nadzieję, że nie będzie "Kordiana", ani innych romantycznych
          lektur, no i "Wesela", bo nie przeczytałam do końca...:), choc jeszcze może
          przeczytam. Reszta może być. Za to nie mam żadnych pomyłów, co bedzie na
          rozeszerzonej, bo tam naprawdę może byc wszystko...
          • Gość: luuuuz Re: co to będzie? IP: *.udn.pl 28.03.05, 23:44
            CO by nie było trzeba tlyko fragment a za przywołanie ogółu lektury jest tlyko
            5 pk to nie ma o co sie martwic ;-)
            • Gość: maturzystkaDLNŚ Re: co to będzie? IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 29.03.05, 09:44
              moja nauczycielka stawia na ,,Ludzi bezdomnych" i ,,granice". Ja chciałabym coś
              zromantyzmu..............
        • Gość: Krzyś Re: co to będzie? IP: *.one.pl 29.03.05, 10:52
          Wiecie co, tez patrząc na próbne z innych województw myślalem, ze lalki juz na
          bank nie bedzie ,a u mnie byla i to na podst i rozszrzonej. Nie przeczytalem,
          ale poratowalem sie wierszami i jakos mi poszlo. teraz na wszelki wypadek
          poswiece troche czasu Lalce, skoro tak siej ej czepili to moze dla ans jakis
          znak :P.
          Zeby tylko Potopu nie bylo :|
          • Gość: ktos Re: co to będzie? IP: 80.51.226.* 30.03.05, 14:40
            Zgadzam sie, tylko nie "Potop"!!
            • Gość: aa Re: co to będzie? IP: 82.160.102.* 30.03.05, 14:52
              a ja nawet potopu nie miałam a jak będzie to porażka
          • kawa_malinowa Re: co to będzie? 30.03.05, 17:25
            A ja bym się nie zdziwiła, gdyby komisja znowu zaserwowała "Lalkę". I nie
            byłabym niezadowolona.
            Myślę, że komisja wyjdzie z założenia, że nie zdanie nowej matury przez duży
            odsetek maturzystów będzie widomym znakiem porażki reformy i postara się do
            takiego końca nie dopuścić. Oczekuję więc książek typu "Lalka" , "Dziady",
            Żeromski (nie lubię...), "Dżuma"...
    • Gość: Alek Re: co to będzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 17:39
      Stawiam na Wesele, Chłopów, Dżumę! Poezja? Znowu Miłosz, no może Szymborska
      (Staff i Różewicz też są coraz bardziej popularni no i jeszcze Tuwim). Na
      rozszerzonej mogą nam strzelić Witkacego, Kuncewiczową(ble) coś z literatury
      rosyjskiej(wiece co doskonale!), no i ten Proces...

Najbardziej boję się romantyzmu. Reszta ok, ale jak sobie przypomnę.
      • Gość: yechudimenuchin Re: co to będzie? IP: *.karpaty.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 17:50
        Na
        > rozszerzonej mogą nam strzelić Witkacego, Kuncewiczową(ble) coś z literatury
        > rosyjskiej(wiece co doskonale!), no i ten Proces...

Problem polega na tym, że na rozszerzonej MOGĄ dać nam lektury SPOZA wymagań
        (patrz: próbna matura i "Moralność pani Dulskiej"). Ale to chyba mały problem
        jeżeli podane są fragmenty, nieprawdacie? :)

PS. Lektury do rozszerzonej matury były w "starym" systetmie obowiązkowe. Uroki
        reformy :(
    • yakuza_86 Re: co to będzie? 30.03.05, 18:38
      mi sie wydaje,ze z racji 60lecia wyzwolenia obozu w Oswiecimiu to dadza cos z
      literatury wojny i okupacji i takich tam ... jakis borowski, grudzinski ? no
      tez baaardzo prawdopodobna jest Dzuma ... swoja droga mi by odpowiadaly takie
      lektury,bo na ustna mam temat o obliczach totalitaryzmu w literaturze wiec te
      klektury 'jak znalazl' <lol>
      • Gość: Velika Re: co to będzie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 21:13
        Na podstawowym najchetniej pisalabym cos o "Dżumie"(znam ta lekture na wyrywki
        bo mialam o niej referat na polskim :)), "Lalke" i wasz znienawidzony "Potop"
        ktory mnie osobiscie sie bardzo podobal.
        Za to mam nadzieje ze nie dadza "Wesela" straszne meki przezylam zeby to
        przeczytac, podobnie jak koszmarnie nudnych "Ludzi bezdomnych".
        A na rozszerzonej- moim marzeniem jest "Mistrz i Malgorzata", ale cos mi sie
        wydaje ze szanse na to sa marne.
        • adrianokopano18 Re: co to będzie? 30.03.05, 21:17
          Ja nie wiem czy iść na rozszerzoną, bo nie przeczytałem trochę lektur z tego
          zakresu. Co radzicie? Na próbnej też nie znałem Kartoteki, a Moralność pani
          Dulskiej tylko trochę i jakos poszło. Więc co zrobić teraz? Zawsze można bryki
          przejrzeć, prawda?
          • Gość: dan Re: co to będzie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 15:41
            lepiej pisz, z moich informacji wynika, że nic w ten sposób sie nie ryzykuje a
            mozna zyskać.
    • Gość: belcia ja bym chciala..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 18:49
      lalke, fedrdydurke, ew zbrodnie i kare- bo akurat te ksiazki lubie. za to
      bardzo nie chce zeromskiego, granicy brr, i dziadow tez bym wolala nie ogladac.
      a na rozszerzonej zycze sobie witkacego :D
      pozdro :)
    • Gość: Pawciu Re: co to będzie? IP: *.iwg.pl / 80.50.58.* 31.03.05, 19:43
      bedzie LALKA zobaczycie..w kazdym wojewodztwie na probnej byla a na swiecie
      podobno nie ma przypadkow..
      • Gość: Kaja Re: co to będzie? IP: *.ssnet.pl 31.03.05, 19:58
        U mnie Lalki nie było...
        • ettelie Re: co to będzie? 02.04.05, 16:10
          u mnie tez nie...

Sądze, że może być: "Granica", "Ferdydurke" albo "Przedwiośnie"
    • Gość: Kaś Re: co to będzie? IP: *.warszawa.tktelekom.pl 02.04.05, 16:30
      Czytam wszystkie lektury, jednak są i takie których pod żadnym pozorem nie
      chciałabym ujrzeć na maturze: Nie-boską komedię, Pana Tadeusza, Wesela, Dziady,
      Kordiana, Potopu.

Za to bardzo chciałabym by ponownie dali osławiona już Lalkę, Chłopów, Nad
      Niemnem, Zbrodnię i karę, Mistrza i Małgorzatę, Granicę, Ferdydurkę, Inny
      świat, Medaliony... odnośnie ostatnich pozycji - chyba mi odpowiada
      taka "wojenna literatura" ;-)

Na poziomie rozszerzonym nie narzekałabym na Cudzoziemkę. Obecnie czytam Trans-
      Atlantyk i czegoś tak wstrętnego nie widziałam od dawna (aż nie chce się
      wierzyć, że Ferdydurka wyszła spod tego samego pióra).

Próbną pisałam w mazowieckim z Lalki na poziomie podstawowym oraz Moralności
      Pani Dulskiej (była omawiana na lekcjach) i Kartoteki (nie znałam) na
      rozszerzonym.

Mam przy okazji takie pytanie - jakie książki spoza kanonu lektur omawiacie na
      rozszerzoną? Z informatora mam przeczytane wszystko, ale nawet na poziomie
      podstawowym różnią się one z tymi, które omawia koleżanka w innej szkole.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka