Gość: szok IP: *.udn.pl 10.05.05, 17:04 Co to ma być? Pisanie o tmy o czym powinny być lekturki (mazowieckie) saramtyzm? samemu sie wybiera jkaie lektury sie czyta i do tego miśki ściągi kanapki opracowanie ludzie to to dopiero debilizmy!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morfa1 Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA 10.05.05, 18:01 eeeeeeeeee akurat z mazowieckiego nie jestm.jestem ze śląskiego. nie denerwuj się tak, bo pewnie jestes nowym maturzystą. a nowa matura to dopiero debilizm.stara jest egzaminem dojrzałości a nowa (szczegolnie ustna z polskiego) to teatrzyk :] my na ustną to musimy umiec, a wy ino pokazać.pfffff i jeszecze sie plują że nie moga do WC wyjsc w czasie egzaminu pisemnego. Ludzie! na nowej trwa tylko 3 godziny.a na starej 5,ale my tez dopiero po 3 możemy wyjsc do ubikacji :] litości! ten naród zgłupieje, jak będzie coraz wiecej roczników po nowej maturze. P.S. Ale masz rację pisząc że temat mniej wiecej o pisaniu tch lekturek ktore sie przeczytało to debilizm. w śląskim były teamty z głębszym dnem. Maskotki na starej były zawsze, tak samo jak kanapki. A ściagi tyczą się pojedynczych osób-chcesz to bierzesz, nie to nie.Więc nie ogólniajmy tej sprawy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
roomyanneck Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA 10.05.05, 18:03 "W śląskim były teamty z głębszym dnem" Jak wygląda "głębsze dno", stary maturzysto? :p Odpowiedz Link Zgłoś
morfa1 Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA 10.05.05, 18:21 trzeba pomyśleć zanim się coś napisze myślałam, ze to wiesz :P :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pei Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 20:04 Tej Pani/Pnu pewnie chodzilo o to ze w slaskim byly tematy gdzie mozna bylo pokazac swoj punkt widzenia ... a co do nowej matury wlasnie skonczylam przegladac tegoroczne zadania z matematyki wlos mi sie zjerzyl na glowie bo z tego co tam wyczytalm wynika ze nowa matura poziom rozszerzony obejmuje material strej matury na poziomie podstawowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehheehe Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 00:03 czy ty jestes idiotka???sciagi pojedynczych osob sie tycza???? hhehehehehhehehhehehehehehehe nie znam maturzysty(piszacego stara mature) ktory by nie sicagal!!!!!!!!!!WAM TO NAWEWT NAUCZYCIELE PODPOIWADALI I UDAWALI SLEPYCH ZEBYSCIE W SPOKOJU MOGLI SCIAGAC.....kretyni Odpowiedz Link Zgłoś
morfa1 Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA 11.05.05, 14:12 nie jestem idiotka:] nie miałam sciag wiec widzisz:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowomaturzystka Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:29 i tak jestes idiotka jak nie wiesz, ze matura z j.obcych trwa 5 godzin + 1,5 godziny przerw czyli 6,5 godziny, z przedmiotów do wyboru albo 4,5 albo 4 zaleznie od przedmiotu. nawet nie wiesz jak wyglada nowa matura, wiec idz lepiej pisz sobie tą swoja i sie ucz na egzaminy wstepne, tam cie pewnie tez nie puszcza do kibla, bo wyobraz sobie ze u nas jakos nie było zakazu wyjscia do toalety. tego NIE MOGĄ ci zabronic... biedna, pokrzywdzona i zakompleksiona staromaturzystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stara maturzystka Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA IP: 195.94.208.* 11.05.05, 16:28 ja nie mialam zadnych sciag, nikt mi nie podpowiadal, wszystko zalezy do jakiej szkoly sie chodzilo, a co do nowej matury to morfa, swieta prawda! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamana Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA IP: *.Zabrze.Net.pl 11.05.05, 15:16 nasza matura trwa 5 godzin?? a kto ci to powiedział? trwa 2 godziny przynajmniej poziom podstawowy! i to jeszcze musisz rozwiązać czytanie ze zrozumieniem i napisac wypracowanie.. a to dopiero jest trudne... trafić w klucz! ciekawa jestem jak ty poradziłabyś/poradziłbys sobie z tą maturą . Ps. Jakos nie wydaje mi sie żebyś była dużo mądrzejsza po tej starej maturze skoro wypowiadasz sie o nas w takie prymitywny sposób chociaż nie masz pojęcia o nowej maturze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbawiona Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA IP: *.Zabrze.Net.pl 11.05.05, 15:22 "my na ustną to musimy umiec, a wy INO pokazać.pfffff " buhahahahahaha i to ma być ta mądrzejsza po starej maturze?????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA IP: 80.51.184.* 10.05.05, 18:02 dokadnie stara matura jest o wiele łatwiejsza i nie ma zadnych zakazow jak na nowej, jak oni nas traktuja!!! a ci co zdaja stara to maja 5 godzin, do tego sciagaja, nie to co my, jakby nie mogli sciagac albo pisac nowa to napewno by duzo osob nie zdalo, Ciekawe dlaczego im dali latwe tematy a nam z kazdego przedmiotu takie trudne daja....bezsens Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yol staruchy by poodpadali nieuki jedne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 18:03 Bez sciagania ani rusz - ich domena. Pozatym my piszmy 3 godz podst + rozsz kolejne 3. Zygac mi sie chce jak slysze tych debili. Odpowiedz Link Zgłoś
morfa1 Re: staruchy by poodpadali nieuki jedne 10.05.05, 18:21 hehe jakoś zawsze zdawało się tą maturę w starej formie, tylko nawet rok temu nie nazywała się jeszcze starą. I nigdy nikt nie był nazywany debilem. Jak wy nam tyk my Wam. spytaj rodziców czy czują sie jak debile jesli zdawali ta mature:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Re: staruchy by poodpadali nieuki jedne IP: *.elsat.net.pl 10.05.05, 18:39 Gdyby nie wprowadzili nowej matury to tez bys był "debilem"...poza tym nieukiem jestes ty nierozgarnięta cipeczko, gdybys choc mial troche oleju w głowie to nie pisałbyś takich głupot...wcale nie macie trudniej..a że takie proste tematy były to widocznie jesteś geniuszem!! Tylko ciekawe czy dlugo cieszylbys miche slysząc te tematy...taaa lekturki jeeeejaaa a co czytac sie kurna nie chcialo?: ( bez sensu, jestes ty i te wasze pociskanie, ze starzy maturzysci to debile...w takim razie nie obrażacie tylko Nas, ale i waszych starszych znajomych, bliskich i to sie nazywa szacunek gimanzjalnego pokolenia...sieeeeeeeeeeh wbijam w was i wasze komentarze;] pisss p.s. jezeli chodzi o ściągi to o ile mi wiadomo sami jedziecie rowno ze ściagami...wiec nie pociskaj kitów, że wszyscy jesteście przygotowani na 100%... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzemka Re: staruchy by poodpadali nieuki jedne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 23:59 Ja zdaję nową maturę. Nie uważam, że "starzy" maturzyści to debile. Ale za co nam się nalezy taka obelga? To nie my wymyśliliśmy ten system! Mu musimy się przystosować. Jesteśmy pierwsi i tak naprawdę nie wiemy, czego mamy się spodziewać po maturze, szczególnie, że przykładowe testy w informatorach są proste w porównaniu z tym, co dostajemy na właściwym egzaminie. Ponadto my przez trzy lata realizowaliśmy program rozszerzony tylko z kilku przedmiotów (ja z polskiego, historii i wiedzy o kulturze + podstawy łaciny), a Wy ze wszystkich i mieliście szansę na fakultety, które my (podobno) mamy już w programie... Dla Was proste jest to, co pojawiło się na naszej maturze z matematyki, bo Wy mieliście w programie dużo więcej niż my. Ale czy jesteśmy przez to debilami? (Może to lepiej, że w końcu rezygnuje się z nauczania czegoś, co nigdy się nie przyda... - przecież tak jest w krajach wysoko rozwiniętych.) Wszyscy dobrze wiemy, że mało kto da radę cokolwiek ściągnąć na nowej maturze. Ale to wszystko zależy. Od tego, jak ten ktoś będzie pilnowany, gdzie będzie siedział, czy umie ściągać, no i przede wszystkim od tego, czy starczy mu na ściąganie czasu. Przez ten czas, ktory spędzamy na sali, nie zdążymy nawet pomyśleć o ewentualnym wyjściu do toalety. Kanapki można jeść w przerwie między podstawową a rozszerzoną częścią matury, więc nie jest to głównym problemem i można sobie z tym poradzić. Maskotki są zbędne, myślę, że nikt nie ubolewa jakoś wyjątkowo nad ich brakiem. Jeśli chodzi o nasz ustny polski, to nie nazwałabym go teatrzykiem. Poświęciłam przygotowaniu swojego tematu bardzo wiele czasu i wysiłku. Na mój temat (Wielkie osobowości literackie i artystyczne mojego regionu. Wykaż ich kulturotwórczą rolę w "małej ojczyźnie".) nie ma ściąg ani nie można kupić go w internecie. Myślę, że na przygotowanie materiału tego, co zdający starą maturę musiałabym poświęcić mniej więcej tyle samo czasu, chcąc uzyskać taki wynik, jaki uzyskałam. Nikt z Was nie pisze nic o ustnej z angielskiego. My nie wiemy nic, Wy dostawaliście kilkadziesiąt możliwości i coś z tego NA PEWNO było. Ale już pal go sześć. Nie od nas zależy, jaką maturę zdajemy i bez sensu jest się o to kłócić... Nie uważacie? Odpowiedz Link Zgłoś
morfa1 Re: staruchy by poodpadali nieuki jedne 11.05.05, 14:18 masz swietą racje. taka wypowiedz do mnie trafia i uwazam że jako jedyna w tym temaci pokazałas klase. Trąci mną tylko to, że szkoda że w internecie panuję handel tymi prackami :( możw w przyszłym roku cos sie zmieni, moze forma....nie macie ściag to mozecie kupic,nie tyczy sie to oczywiscie wszystkich. Ja natomiast jeszcze poza maturka stara mam w czerwcu obrone pary dyplomowej.tez pisana rownolegle z nauka do matury od wrzesnia.wcale nie uwazam że sie mniej uczyłam niż Ci do nowej.Naprawdę jest zapieprzanie. Zresztą nie rozumiem - przeciez jeszcze roku temu gdyby nikt nie gadal że nowa matura bedzie wprowadzona nie byłoy tych zbednych kłótni. Reforma oswiaty nie jest niestety udana.klopoty zaczynąją sie juz w podstawówce, gimnazjum to juz wogóle przypał:/ przesiedziałam 5 lat w technikum i co roku przychodziła coraz gorzsze pokolenie. Wasze tegoroczni maturzyści jest jeszcze jedno z normalniejszych. Pozdrawiam Co niektorzy pokazują swoj brak klasy w wyciagnaiu wniosków. Pogadamy za pare lat, jak zobaczycie co komu na dobre wyszlo a tymczasem powodzenia w czekaniu na wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaś Re: staruchy by poodpadali nieuki jedne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:41 tak, wiem ze my w miare normalni, jeszcze ewentualnie ci rok mlodsi od nas bo reszta to kompletka klapa. to widac, jak bylam w 2 klasie, kiedy w szkole byly 1,2,4 klasy było całkiem sympatycznie, a potem jak 1,2,3 to juz klapa. ale coz to nie nasza wina... co do gimnazjum , jak do niego szłam to sie cieszyłam, chyba kazdy z nas był dumny i się śmiał, ze wy staromaturzysci jestescie jeszcze w podstawówce a my juz w ponadpodstawowej. fajne to były 3 lata, ale bardziej cofajace niz rozwijające. mi trudniej było o dobre oceny w podstawówce niz w gimnazjum. dopiero będąc w liceum się widzi jaką edukacyjną klapą jest gimnazjum. ale nie mielismy na to wplywu. co do nowej matury nie zgodze sie do konca z tym, ze wy wszyscy co jej nie zdajecie jestescie wielce przekonani, ze wystarczy kupic prace. ok, mozna kupic, wykuc na pamiec, ładnie wyrecytowac i po czym nie zdac, bo jest jeszcze takie cos jak rozmowa ktora jest obroną pracy. Jesli do niej nie podejdziesz, albo nie bedziesz wiedziec o co w ogole chodzi - masz pecha, widac praca kupiona bo nie masz o niej pojecia. i nie zdajesz... wiec tak dokonca z tym kupowaniem nie jest jak myslicie... moim zdaniem nowa matura ma tylko jeden + nad starymi. egzaminy z jezykó obcych. one maja naprawde duzo lepsza forme, sa nowoczesniejsze, wiedza na nich sprawdzana jest bardziej przypadtna w zyciu. ale polski, matme wolałabym pisac starą... w kazdym razie pozdrawiam i nie gryźmy się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: staruchy by poodpadali nieuki jedne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 00:03 A ja zaznaczam ze to starzy maturzysci zaczeli wyzywac od debili. Co oczywiscie nie ma podstaw, dla mnie jest smieszne :) Smieszne w ogole jest to spieranie sie co latwiejsze co trudniejsze. I nie sadze ze wraz z naszym rocznikiem zaczely sie rodzic same debile. Hehehehe, musimy zdawac taka mature i ona wcale nie jest prosta tymbardziej ze gwarantuje dostanie sie na studia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Re: staruchy by poodpadali nieuki jedne IP: *.elsat.net.pl 10.05.05, 18:44 aaah i czekam na wasze obelgi w moją stronę..na pewno bedą inteligentne jak wasze wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
elafan Re: staruchy by poodpadali nieuki jedne 10.05.05, 19:13 Wiesz, nie przeczę, że masa postów jaka jest tu pisana to dno i 5 metrów mułu dookoła ale Ty też się nie popisałeś. W ogóle nie rozumiem co za bezsensowne obozy się stworzyły - staromaturzyści vs nowomaturzyści. Wszyscy jesteśmy maturzystami - czy nie powinno nas to raczej łączyć niż dzielić? Pokolenie gimnazjów - częściowo masz rację - w sumie też mam bardzo krytyczne zdanie nt. mojego pokolenia ale generalizacje jak zawsze są szkodliwe. A do autora wątku - czy to ma być jakaś zemsta za komentarze nt. poziomu nowej matury? Jeśli tak to w moim odczuciu to żałosne - powiedzmy sobie szczerze - ani nowo- ani staromaturzyści nie mieli wpływu na poziom zadanń, więc po co w ogóle ta dyskusja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa Re: staruchy by poodpadali nieuki jedne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:43 widzisz mu musielismy sie dostosowac do całej tej reformy edukacji, do nowej matury, nawet do klucza odpowiedzi, wiec poziomem naszych wypowiedzi dostosowalismy sie takze do twojego poziomu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stara maturzystka Re: staruchy by poodpadali nieuki jedne IP: 195.94.208.* 11.05.05, 16:32 to cale gimnazjum bylo nie potrzebne, bydlo i tle a poziom w szkolach spadl na psy, widac po poziomie dyskusji! Kazal ci ktos zdawac mature? chyba nie! wiec jesli chcesz sobie lazic do ubikacji kiedy chcesz i obladowac sie maskotkami i jesc kanapki to zostan w domu a nie marudz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pei Re: staruchy by poodpadali nieuki jedne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 20:09 napislam stara mature bez zadnej sciagi dostalm 4 i 5 jak patrze na tegoroczne zad z maty smiac mi sie chce dziwne prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werrka Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:39 Gość portalu: ktos napisał(a): > dokadnie stara matura jest o wiele łatwiejsza i nie ma zadnych zakazow jak na nowej, jak oni nas traktuja!!! a ci co zdaja stara to maja 5 godzin, do tego sciagaja, nie to co my, jakby nie mogli sciagac albo pisac nowa to napewno by duzo osob nie zdalo, Ciekawe dlaczego im dali latwe tematy a nam z kazdego przedmiotu takie trudne daja....bezsens Wcale nie wszędzie były łATWE! Zależy od województwa. Są ludzie, którzy całe LO przeszli na ściągach - mistrzostwo świata - inni nie posiedli tej umiejętności. Wszyscy byli tak zajęci waszymi nowymi maturami, że starych maturzystów nie naciskają. Jak nauczyciel miał zajęcia z uczniami "nowomaturalnymi" to od 15 marca nie zajmował się starymi maturzystami w innej szkole, taki miał obłęd w oczach - chacha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: musiek Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 19:16 jestem z Radomia pisałem na pierszy temat i faktycznie był banalny nawet nie przeszkadzało mi to ze siedzialem w pierwszej ławce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GLUKA Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA IP: 80.51.180.* 11.05.05, 14:22 jak mnie to wkurza!!! JAK MOŻNA PORÓWNYWAĆ NOWYCH MATURZYSTÓW I STARYCH??? NOWA MATURA WSTĘPN NA STUDIA.. A STARA NIE? WIEC MÓWIENIE,ŻE NA STAREJ MOŻNA ŚCIĄGAĆ JEST W PEŁNI UZASADNIONE.. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: be Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:48 wiesz o co tu tez bardziej chodzi z tą trudnością nowej? zdawałam matme. spojrz na nasz arkusz, a na arkusz podstawowy z 2002 roku. oni to dopiero mieli banały, niektore zadania na poziomie gimnazjum. policzyc pole jakiejs figory gdzie masz podane wszystkie mozliwe długosci, wystarczylo to podzielic na trojkac i kwadrat obliczyc pola i dodac, i wiekszosc zadan w tym stylu, wiec w porównaniu do naszej matmy tamta sie umywa, byla banalna. i stad jest takie niezadowolenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr stara tez wstep na studia IP: *.udn.pl 11.05.05, 15:25 a star mature np na UMK na PRAWO przelicza sie na punkty stara i nowa i jest to az 40%!!! porcent podobni j obcy !!!! i hisotira wiec nie pieprz ze stara nie jest egzaminem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: den Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 11.05.05, 16:39 ah....śmieszne te kłótnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torchołek Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA IP: *.HADES.NET.PL / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:55 ja nie wiem czy widzieliscie tematy w woj. malopolskim..normalnie ja nie wiem jak moze by taka roznica pomiedzy nowa a stara matura :( przeciez stara to banał :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneczka Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA IP: *.retsat1.com.pl 11.05.05, 17:10 Stara matura wcale nie jest prosta. Choćby fakt, że my na nowej mieliśmy napisać trzy strony a na starej to co najmniej 10 trzeba było żeby zdać. I tam lektury z listy nie wystarczały- trzeba było podać wiele przykładów, dołożyć cytaty itp. Dla mnie nowa matura to banał- dostaliśmy teksty gotowe i tylko trzeba je "obrobić" na dwie strony, żeby zdać. Osobiście uważam, że nasza matura była prosta i nie należy robić awantury... Odpowiedz Link Zgłoś
bluebox Re: STARA MATURA skandalicznie LATWA 11.05.05, 19:53 kurde... po co to wszysko??? przecież i tak nie ma sensu bo zawsze chce sie cos czego sie nie ma :P ja mogłam wybrac stara czy nowa ale decyzja była do konca wrzesnia kiedy panował burdel i nikt nie wiedział co i jak. wybrałam stara i teraz troche załuje. i stara i nowa ma plusy. prawdą jest ze na starej polski, angielski i matma (moze cos jeszcze ale nie wiem) były proste wrecz banalne jak wiele osob mowiło. czemu ? ano pewnie dlatego ze wiekszosc to maturzysci z technikow (a tam najczesciej wybieraja te przedmioty) wiec moze uwazaja ze nizszy poziom nauczania czy cos (nie twierdze ze wszedzie jest niski poziom dla jasnosci :P) ale np stara geografia dzis była bardzo trudna i powiedzieli to sami nauczyciele. potrzebna była wiedza ale chyba nie z podrecznikow licealnych :/ na nowej natomiast zdaje sie ze 30% zalicza wiec jesli komus np nie zalezy na polskim to pisze podstawowy na min i zdaje, a co do prezentacji to wiadomo ze jedni sie napracowali inni poprosili znajoma polonistke badz z innych zrodeł (osobiscie znam osoby ktore nie poswieciły na to wiecej jak 2 dni). a w starej ustny polski to masakra :( mam 400 zagadnien + gramatyka i tzw życie kulturalne. ja na pisemnym polskim wybrałam test+wypracowanie (w mazowieckim jest taka opcja na starej nie wiem jak w innych) i 5 godz to wcale nie jest duzo. to w sumie chyba dosc porownywalna forma z nowa. dla mnie plusem w strej jest to że egzaminy sa pod koniec czerwca więc wiecej czasu na nauczenie sie,itd itp mozna tak porownywac wiecznie. raz tu jest łatwo raz tam. zalezy co kuratorium wymysli. nie ma co sie wyzywac od debili. mozna poprostu trafic cos co sie umie albo akurat nie. dobra nie chce mi sie juz pisac :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pei POCZEKAJCIE Z OCENAMI MATURY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 20:07 Starzy i nowi maturzysci nie klocmy sie poczekajmy rok zobaczymy jak matura bedzie wtedy wygladal w koncu pierwszy rok nowej matury musial zdac inaczej byl byla by to porazka ministerstwa. Starzy maturzysci maja porowna nie i wydaje im sie ze nowa matura jest dziecinna tylko czeu ci nowi sie tak pyszcza w koncu nie pisali starej matury i nie wiedza co znaczy 5 godzin pisania ehhh Odpowiedz Link Zgłoś