Gość: Kocham Trance IP: *.pl / 80.48.247.* 11.05.05, 01:02 czy konieczne jest wiedzieć że strzemiączko u ssaków powstaje z 2 łuku skrzelowego a młoteczek i kowadełko z pierwszego? czy to już na wyrost umiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxx Re: do zaawansowanych z bioli IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 11.05.05, 01:11 Wydaje mi się, że warto to wiedzieć. Choć na maturze raczej się nie pojawi, chyba, że w zadaniach testowych albo jakiejś uzupełniance Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: do zaawansowanych z bioli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 01:58 e no nie przesadzaj... szczegóły były ważne na testach sam przyznaj - widziałeś gdzieś takie pytanie?? znam ciekawsze- typu dlaczego jakie schorzenia rozwijają się u murzynów, którzy wyemigrowali do Europy. Chociaż z drugiej strony widziałem pytanie na mature - który pierwotniak nie posiadaja mitochondrium. -z takiej wrednej fioletowej książki to są zadania - te zadanka najbardziej utkwiły mi w pamięci pozdrawiam -boję się- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: do zaawansowanych z bioli IP: *.ARMnet.Torun.PL 11.05.05, 08:30 wydaje mi sie ze lepiej wiedziec takie rzeczy. Jak widac wszystkie matury jak na razie byly trudniejsze niz próbne, wiec mozemy wszystkiego sie spodziewac. A tak w ogole to dokładniej strzemiączko powstaje pozniej z kości gnykowo-żuchwowej, młoteczek z kości stawowej, a kowadełko z kości kwadratowej:p heheh to juz jest choroba:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja aaa nie tak do końca bo strzemiączko IP: *.pl / 80.48.247.* 11.05.05, 08:46 powstaje z ŁUKU gnykowo-żuchwowego z górnej części a kość gnykowa z dolnej części tego łuku, młoteczek i kowadełko jest poprawnie. co się tyczy pytania o tych murzynów to trzeba by było dedukować-Ale to jaki pierwotniak nie ma mitochondria to nie wiem-zresztą już pierwotniaków nie ma-teraz są protisty zwierzętopodobne-nie spotkałem się albo nie pamiętam jaki jest to pierwotniak wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: do zaawansowanych z bioli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:07 dokładnie! tylko C i N. Tak wogóle to co z tym pierwotniakiem bez mitochondriów, bo mnie to zaciekawiło!! jak ktoś wie, niech pisze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loft-Majorka Nie ma pierwotniaka bez mitochondriów IP: *.pl / 80.48.247.* 11.05.05, 11:10 bo niby skąd on by brał energię? chyba,że ma coś podobnego-jakiś mezosom czy coś, zresztą jaki pierwotniak??? teraz to się nazywa protist zwierzętopodobny- być może orzęsek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: Nie ma pierwotniaka bez mitochondriów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:15 mezosomy mają zwykle organizmy prokariotyczne a protisty nimi nie są. Musiałby oddychać beztlenowo!! Kurde, nie wiem skąd się wzięło to pytanie! Odpowiedz Link Zgłoś
fruktoza Re: do zaawansowanych z bioli 11.05.05, 09:52 strzemiączku- kość gnykowo-żuchwowa kowadełko-kość kwadratowa młoteczek-kość stawowa tak mnie uczyli... no i oczywiście pierwsza kostka do strzemiączko..o płazów;/ myślę,ze takich szczegółów nie będzie.. radze zwrócić uwagę na zadanka z rysunkami i dedukcją w związku z tym;/ będzie dobrze:) lepiej nauczyć się wszytskiego ale nie wchodzić w szczegóły:) zreszta uczyliśmy się przez 3lata!! musiało nam coś zostać w głowie..:) Odpowiedz Link Zgłoś
fruktoza Re: do zaawansowanych z bioli 11.05.05, 09:59 mam pytanie.. czy uczycie się np co to jest efekt plejotropowy?współdziałanie genów? operonów? oraz np systematykę protistów?liste aminokwasów endogennych? co to są miksotrofy? obiego Fe z przyrodzie?:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egzaminator z biol Re: do zaawansowanych z bioli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 10:14 Nie przesadzajcie z tymi szczegółami ( takie pytania były dawno temu na testach na medycynę). Po co obciążać sobie niepotrzebnie pamięć! Robić duzo zadań opartych na rysunkach, rysować schematy i wykresy. Odpowiadać krótko i konkretnie ( mieścić się w wyznaczonym miejscu) . Aha, fioletowa książka jest do kitu!!!Znam mnóstwo uczniów, którzy znają szczegóły, a wysiadają na prostych pytaniach. Trzeba widzieć cały las a nie tylko poszczególne drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa fioletowa ksiązka czyli jaka?? IP: *.ARMnet.Torun.PL 11.05.05, 10:19 jaka macie na mysli fioletowa ksiązke??chodzi o ksiązke "zdaj maturę" z wydawnictwa Pazdry czy jak?? Odpowiedz Link Zgłoś
pyza0204 Re: do zaawansowanych z bioli 11.05.05, 10:27 QZWA JA WIDZE ZE MUSZE JESZCZE WIELE POWTORZYC;(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trance'maniak Panie Egzaminatorze IP: *.pl / 80.48.247.* 11.05.05, 11:03 jest nim Pan naprawdę czy ktoś sobie jaja robi i wprowadza nas w błąd? Matematyka podobno trudna więc biologia też taka może być, już nie wspomne o chemii. Krążenia Fe w przyrodzie chyba nie trzeba znać tylko C i N Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziubas Re: Panie Egzaminatorze IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.05.05, 11:19 tez mi sie wydaje ze krazenia Fe nie bedzie. jedynie C ,N. przepływ energii. ja głownie powtarzam fizjologie np. wspoldzialanie ukladów: nerw&miesn. pok&horm, horm&rozrodczy. osrodki w mozgu.... aaa krazenie i IMMUNOLOGIA. warto wykuc fizjologie bo prawie calu a1 i czesc a2 z glowy!!! a z reszty najwazniejsze rzeczy wylapac i juz. jeszcze przez 36h mozna ostro kuc;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Panie Egzaminatorze IP: *.kosa.net.pl 11.05.05, 11:32 mam nadzieje ze nie bedzie za wiele zoologii bo z tym to u mnie kapa. Co do obiegow to jak juz bede to w formie takiej ze mamy cos dopisac do rysunku lub wydedukowac z calosci. Ja sie osobiscie obawiam ze skoro matma byla tak trudna to moga dowalic krzyzowki genetyczne z mapowaniem chromosomow i crossing - over moze nie jest to extra trudne ale czasosochlonne napewno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila pasożyty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:41 Ludzie!! Uczycie się szczegółowo o rozrodzie wszystkich płazińców (wszystkie te nazwy larw itp)? MAm na myśli tak jak jest to opisane w książkach Lewinskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada RZĘSISTEK POCHWOWY NIE MA MITOCHONDRIUM IP: *.eltronik.net.pl 11.05.05, 11:49 ale myślicie ze takie pierdoły będą?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: RZĘSISTEK POCHWOWY NIE MA MITOCHONDRIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:53 napewno tego nie będzie!! bez przesady! A gdzie to znalazłaś?? (czy wiedziałas poprostu :))?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: RZĘSISTEK POCHWOWY NIE MA MITOCHONDRIUM IP: *.eltronik.net.pl 11.05.05, 11:58 coś mi świtało :P... tego rzęsistka znalazłam w tej fioletowej książce Pazdry...spotkałam sie gdzieś z pytaniem jaki protist ma jedno mitochondrium i to był świdrowiec gambijski, a jeszcze np takie sprawy ile korzeni ma jaki ząbek u człowieka,czy to już przesada na mature??....to akurat umiem dobrze jakby było <lol2> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: RZĘSISTEK POCHWOWY NIE MA MITOCHONDRIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:58 to moze jeszcze świdrowiec gambijski!!zamiast mitochondrium ma kinetoplast. (stąd typ kinetoplastydy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: RZĘSISTEK POCHWOWY NIE MA MITOCHONDRIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 12:00 aha, więc z tym świdrowcem to jednak inaczej! dzieki:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: RZĘSISTEK POCHWOWY NIE MA MITOCHONDRIUM IP: *.eltronik.net.pl 11.05.05, 12:03 no właśnie ja tak myślałam ze z tym świdrowcem tak jest,w książce danowskiego tak jest,nie wiem czy znasz ta książeczke śliczną,ale patrze że w tej fioletowej jest coś o świdrowcu który ma kinetoplast...i widzisz jak to jest,przed samą maturką metlik w gowie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: RZĘSISTEK POCHWOWY NIE MA MITOCHONDRIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 12:09 nie znam tej ksiazki, ale przeczytałam to w innej. A co do korzeni ząbków to mam akurat przy sobie karteczke na której napisałam kiedyś ile korzeni ma który ząb, ale tego napewno nie będzie:))myślę, ze matura bedzie trudniejsza niz próbna bo próbna była za łatwa!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: RZĘSISTEK POCHWOWY NIE MA MITOCHONDRIUM IP: *.eltronik.net.pl 11.05.05, 12:21 jasne ze bedzie trudniejsza,próbna bynajmniej z mojego woj. (kuj-pom) była delikatnie mówiąc banalna...jak na przepustke na studia,powiedzmy medyczne...nic miło tu ale lece :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoop ruch tzn. kreatyna, ślizganie się aktyny i miozyny IP: *.pl / 80.48.247.* 11.05.05, 13:23 ciekawe czy to bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: advanced powaliło was mapowanie??? na bank nie bedzie i... IP: *.pl / 80.48.247.* 11.05.05, 13:27 albo takich szczegółowych-protistów też na bank nie bedzie-na probnej to ja robilem te zadania a potem patrze ze pod spodem jest tylko podane nazwy i trzeba tylko wypelnic-pamietacie gibereliny==byly na rozszerzonym a taka prościzna,że wstyd Odpowiedz Link Zgłoś