Dodaj do ulubionych

do zaawansowanych z bioli

IP: *.pl / 80.48.247.* 11.05.05, 01:02
czy konieczne jest wiedzieć że strzemiączko u ssaków powstaje z 2 łuku
skrzelowego a młoteczek i kowadełko z pierwszego? czy to już na wyrost umiem?
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: do zaawansowanych z bioli IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 11.05.05, 01:11
      Wydaje mi się, że warto to wiedzieć. Choć na maturze raczej się nie pojawi,
      chyba, że w zadaniach testowych albo jakiejś uzupełniance
      • Gość: poznaniak Re: do zaawansowanych z bioli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 01:58
        e no nie przesadzaj...
        szczegóły były ważne na testach
        sam przyznaj - widziałeś gdzieś takie pytanie??

znam ciekawsze- typu dlaczego jakie schorzenia rozwijają się u murzynów, którzy
        wyemigrowali do Europy.
        Chociaż z drugiej strony widziałem pytanie na mature - który pierwotniak nie
        posiadaja mitochondrium.
        -z takiej wrednej fioletowej książki to są zadania - te zadanka najbardziej
        utkwiły mi w pamięci

pozdrawiam

-boję się-
        • Gość: aaa Re: do zaawansowanych z bioli IP: *.ARMnet.Torun.PL 11.05.05, 08:30
          wydaje mi sie ze lepiej wiedziec takie rzeczy. Jak widac wszystkie matury jak na
          razie byly trudniejsze niz próbne, wiec mozemy wszystkiego sie spodziewac.
          A tak w ogole to dokładniej strzemiączko powstaje pozniej z kości
          gnykowo-żuchwowej, młoteczek z kości stawowej, a kowadełko z kości kwadratowej:p
          heheh to juz jest choroba:/
          • Gość: to ja aaa nie tak do końca bo strzemiączko IP: *.pl / 80.48.247.* 11.05.05, 08:46
            powstaje z ŁUKU gnykowo-żuchwowego z górnej części a kość gnykowa z dolnej
            części tego łuku, młoteczek i kowadełko jest poprawnie. co się tyczy pytania o
            tych murzynów to trzeba by było dedukować-Ale to jaki pierwotniak nie ma
            mitochondria to nie wiem-zresztą już pierwotniaków nie ma-teraz są protisty
            zwierzętopodobne-nie spotkałem się albo nie pamiętam jaki jest to pierwotniak
            wie ktoś?
        • Gość: leila Re: do zaawansowanych z bioli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:07
          dokładnie! tylko C i N. Tak wogóle to co z tym pierwotniakiem bez
          mitochondriów, bo mnie to zaciekawiło!! jak ktoś wie, niech pisze:)
          • Gość: Loft-Majorka Nie ma pierwotniaka bez mitochondriów IP: *.pl / 80.48.247.* 11.05.05, 11:10
            bo niby skąd on by brał energię? chyba,że ma coś podobnego-jakiś mezosom czy
            coś, zresztą jaki pierwotniak??? teraz to się nazywa protist zwierzętopodobny-
            być może orzęsek
            • Gość: leila Re: Nie ma pierwotniaka bez mitochondriów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:15
              mezosomy mają zwykle organizmy prokariotyczne a protisty nimi nie są. Musiałby
              oddychać beztlenowo!! Kurde, nie wiem skąd się wzięło to pytanie!
    • fruktoza Re: do zaawansowanych z bioli 11.05.05, 09:52
      strzemiączku- kość gnykowo-żuchwowa
      kowadełko-kość kwadratowa
      młoteczek-kość stawowa
      tak mnie uczyli...
      no i oczywiście pierwsza kostka do strzemiączko..o płazów;/
      myślę,ze takich szczegółów nie będzie.. radze zwrócić uwagę na zadanka z
      rysunkami i dedukcją w związku z tym;/
      będzie dobrze:) lepiej nauczyć się wszytskiego ale nie wchodzić w szczegóły:)
      zreszta uczyliśmy się przez 3lata!! musiało nam coś zostać w głowie..:)
    • fruktoza Re: do zaawansowanych z bioli 11.05.05, 09:59
      mam pytanie.. czy uczycie się np co to jest efekt plejotropowy?współdziałanie
      genów? operonów? oraz np systematykę protistów?liste aminokwasów endogennych?
      co to są miksotrofy? obiego Fe z przyrodzie?:/
    • Gość: Egzaminator z biol Re: do zaawansowanych z bioli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 10:14
      Nie przesadzajcie z tymi szczegółami ( takie pytania były dawno temu na testach
      na medycynę). Po co obciążać sobie niepotrzebnie pamięć! Robić duzo zadań
      opartych na rysunkach, rysować schematy i wykresy. Odpowiadać krótko i
      konkretnie ( mieścić się w wyznaczonym miejscu) . Aha, fioletowa książka jest
      do kitu!!!Znam mnóstwo uczniów, którzy znają szczegóły, a wysiadają na prostych
      pytaniach. Trzeba widzieć cały las a nie tylko poszczególne drzewa.
      • Gość: aaa fioletowa ksiązka czyli jaka?? IP: *.ARMnet.Torun.PL 11.05.05, 10:19
        jaka macie na mysli fioletowa ksiązke??chodzi o ksiązke "zdaj maturę" z
        wydawnictwa Pazdry czy jak??
      • pyza0204 Re: do zaawansowanych z bioli 11.05.05, 10:27
        QZWA JA WIDZE ZE MUSZE JESZCZE WIELE POWTORZYC;((((
      • Gość: Trance'maniak Panie Egzaminatorze IP: *.pl / 80.48.247.* 11.05.05, 11:03
        jest nim Pan naprawdę czy ktoś sobie jaja robi i wprowadza nas w błąd?
        Matematyka podobno trudna więc biologia też taka może być, już nie wspomne o
        chemii. Krążenia Fe w przyrodzie chyba nie trzeba znać tylko C i N
        • Gość: dziubas Re: Panie Egzaminatorze IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.05.05, 11:19
          tez mi sie wydaje ze krazenia Fe nie bedzie. jedynie C ,N. przepływ energii. ja
          głownie powtarzam fizjologie np. wspoldzialanie ukladów: nerw&miesn. pok&horm,
          horm&rozrodczy. osrodki w mozgu.... aaa krazenie i IMMUNOLOGIA. warto wykuc
          fizjologie bo prawie calu a1 i czesc a2 z glowy!!! a z reszty najwazniejsze
          rzeczy wylapac i juz. jeszcze przez 36h mozna ostro kuc;))
          • Gość: z Re: Panie Egzaminatorze IP: *.kosa.net.pl 11.05.05, 11:32
            mam nadzieje ze nie bedzie za wiele zoologii bo z tym to u mnie kapa. Co do
            obiegow to jak juz bede to w formie takiej ze mamy cos dopisac do rysunku lub
            wydedukowac z calosci. Ja sie osobiscie obawiam ze skoro matma byla tak trudna
            to moga dowalic krzyzowki genetyczne z mapowaniem chromosomow i crossing - over
            moze nie jest to extra trudne ale czasosochlonne napewno
            • Gość: leila pasożyty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:41
              Ludzie!! Uczycie się szczegółowo o rozrodzie wszystkich płazińców (wszystkie te
              nazwy larw itp)? MAm na myśli tak jak jest to opisane w książkach Lewinskiego
    • Gość: mada RZĘSISTEK POCHWOWY NIE MA MITOCHONDRIUM IP: *.eltronik.net.pl 11.05.05, 11:49
      ale myślicie ze takie pierdoły będą??
      • Gość: leila Re: RZĘSISTEK POCHWOWY NIE MA MITOCHONDRIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:53
        napewno tego nie będzie!! bez przesady! A gdzie to znalazłaś?? (czy wiedziałas
        poprostu :))??
        • Gość: mada Re: RZĘSISTEK POCHWOWY NIE MA MITOCHONDRIUM IP: *.eltronik.net.pl 11.05.05, 11:58
          coś mi świtało :P... tego rzęsistka znalazłam w tej fioletowej książce
          Pazdry...spotkałam sie gdzieś z pytaniem jaki protist ma jedno mitochondrium i
          to był świdrowiec gambijski, a jeszcze np takie sprawy ile korzeni ma jaki
          ząbek u człowieka,czy to już przesada na mature??....to akurat umiem dobrze
          jakby było <lol2>
        • Gość: leila Re: RZĘSISTEK POCHWOWY NIE MA MITOCHONDRIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:58
          to moze jeszcze świdrowiec gambijski!!zamiast mitochondrium ma kinetoplast.
          (stąd typ kinetoplastydy)
          • Gość: leila Re: RZĘSISTEK POCHWOWY NIE MA MITOCHONDRIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 12:00
            aha, więc z tym świdrowcem to jednak inaczej! dzieki:))
            • Gość: mada Re: RZĘSISTEK POCHWOWY NIE MA MITOCHONDRIUM IP: *.eltronik.net.pl 11.05.05, 12:03
              no właśnie ja tak myślałam ze z tym świdrowcem tak jest,w książce danowskiego
              tak jest,nie wiem czy znasz ta książeczke śliczną,ale patrze że w tej
              fioletowej jest coś o świdrowcu który ma kinetoplast...i widzisz jak to
              jest,przed samą maturką metlik w gowie :P
              • Gość: leila Re: RZĘSISTEK POCHWOWY NIE MA MITOCHONDRIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 12:09
                nie znam tej ksiazki, ale przeczytałam to w innej. A co do korzeni ząbków to
                mam akurat przy sobie karteczke na której napisałam kiedyś ile korzeni ma
                który ząb, ale tego napewno nie będzie:))myślę, ze matura bedzie trudniejsza
                niz próbna bo próbna była za łatwa!!
                • Gość: mada Re: RZĘSISTEK POCHWOWY NIE MA MITOCHONDRIUM IP: *.eltronik.net.pl 11.05.05, 12:21
                  jasne ze bedzie trudniejsza,próbna bynajmniej z mojego woj. (kuj-pom) była
                  delikatnie mówiąc banalna...jak na przepustke na studia,powiedzmy
                  medyczne...nic miło tu ale lece :P
    • Gość: yoop ruch tzn. kreatyna, ślizganie się aktyny i miozyny IP: *.pl / 80.48.247.* 11.05.05, 13:23
      ciekawe czy to bedzie
    • Gość: advanced powaliło was mapowanie??? na bank nie bedzie i... IP: *.pl / 80.48.247.* 11.05.05, 13:27
      albo takich szczegółowych-protistów też na bank nie bedzie-na probnej to ja
      robilem te zadania a potem patrze ze pod spodem jest tylko podane nazwy i
      trzeba tylko wypelnic-pamietacie gibereliny==byly na rozszerzonym a taka
      prościzna,że wstyd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka